Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Forgotten Realms - komentarze. |
Która postać powinna dostać pokojowego Nobla? |
Altruista - za głoszenie ideałów zjednoczonego świata i rozwiązanie problemów dla pokoju (np. sprawa Mishtan). |
|
10% |
[ 4 ] |
Caladan - za wkład w rozwój technologii, handlu, nauk ekonomicznych oraz dialogu między nacjami (tzw. sojusz caladański). |
|
8% |
[ 3 ] |
Costly - jest czarny i jest rzecznikiem pokoju. |
|
48% |
[ 18 ] |
Daerian - za gloszenie ideałów zjednoczonego Faerunu i pracę nad zapewnieniem pokoju. |
|
10% |
[ 4 ] |
Velg - za pracę nad pokojowym zjednoczeniem Faerunu (sprawa Nimbralu) i zakończenie udziału Bractwa w wojnie. |
|
10% |
[ 4 ] |
Lazarus - za pracę na rzecz wolnej Halruy i godności Halruańczyków. |
|
10% |
[ 4 ] |
|
Głosowań: 37 |
Wszystkich Głosów: 37 |
|
|
|
Wersja do druku |
Velg
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 05-01-2010, 22:11
|
|
|
Przede wszystkim instytut w działaniu pojawił się już po zatrzymaniu questa i we Frigurois Cordis. Oczywiście, nie negujemy jego istnienia - jednakże jeśli bawimy się we powołuję armię w okresie zamrożenia questa, to ja chętnie przeprowadziłbym renegocjację umowy Aznara Thrula i Kossutha i sprowadził kilkaset żywiołaków ognia... Tak więc, nie możemy się zgodzić na takową interpretację - inaczej będę zmuszony potraktować to jako precedens, który pozwoli mi na dopisanie kolejnych oddziałów, które mieć mogę - ale o których powołaniu nie pisałem.
Bo rozumiem, że możecie mieć instytucje naukowe działające na wielką skalę - ale niestety przetransportowanie ich produktów do FR jest działaniem zbyt wielkim, abyśmy zwyczajnie założyli, że "po prostu to zrobiliście". |
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 05-01-2010, 22:15
|
|
|
...poza tym cała dyskusja ma mało sensu, bo była wywołana reakcją kica na zbytnie według niego przekraczanie limitów machin bojowych przez armię Zega - podczas gdy w najnowszej rozpisce tej armii machiny bojowe w limicie się mieszczą. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Fei Wang Reed
Łaydak
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 05-01-2010, 22:23
|
|
|
Velg napisał/a: | Bo rozumiem, że możecie mieć instytucje naukowe działające na wielką skalę - ale niestety przetransportowanie ich produktów do FR jest działaniem zbyt wielkim, abyśmy zwyczajnie założyli, że "po prostu to zrobiliście". | Nie mówię tu o żadnej dużej skali (sądziłem, że będzie to z poprzedniego wpisu wynikało w sposób dość oczywisty) - powtarzając: eksperymenty (tj. pojedyncze "elementy").
Zresztą, nie rozwodząc się dłużej nad tym, dodam tylko, że argument o "zatrzymaniu questa" mało mnie przekonuje. Powód? Sposób jego zamknięcia. Ale zostawmy to... |
|
|
|
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 05-01-2010, 22:54
|
|
|
Caladan lub kic - dajcie rozpiskę floty. Potrzebna będzie i warto by inni ją widzieli. Wiem, że jest opracowana ;> |
|
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
|
Wysłany: 06-01-2010, 11:52
|
|
|
Flota:
Mulhorand:
- 5 Kog
- 3 Karawel
Unther:
- 4 Kog
- 4 Karawel
Chesenta:
- 2 Galeony
- 11 Kog
- 9 Karawel
Chondath:
- 2 Galeony
- 12 Kog
- 12 Karawel
Turmish
- 4 Galeony
- 13 Kog
- 12 Karawel
Samarach:
- 2 Hulki
- 22 Kog
- 17 Karawel
Łączna liczba dział: 1200 sztuk.
Działa odzyskane z rozbitych statków i wcielone do armii 350 sztuk.
Resztę danych uzupełnię (jak mi się uda) ok. 3-4. Jak nie zdążę to napiszę coś dopiero ok. 6-7. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 06-01-2010, 12:10
|
|
|
kic napisał/a: | Resztę danych uzupełnię (jak mi się uda) ok. 3-4. Jak nie zdążę to napiszę coś dopiero ok. 6-7. | To w takim razie wstrzymam się z komentowaniem większym do tego czasu - choć nie omieszkam zauważyć, że ilość dział jest jakby... duuuuuuuuża.
Moja flota np. nie posiada ani jednego działa na statkach calimshańskich i Tethyrskich - i jest to stan dość typowy (no, parę uzbrojonych w działa statków pirackich się pewnie znajdzie - ale to też będzie raczek wyjątek niż norma) - a 10 dział na statek to już kompletna przesada. Nawet tak oprotestowana przez was z powodu uzbrojenia flota zega miała iirc średnio 1 do 2 dział na statek, w zależności od rozmiaru.
PS: no i nie wstrzymałem się
PS2: do liczby samych statków nie mam jakichś specjalnych zastrzeżeń. |
loaded with steel.
the renegades on wheels.
|
|
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 06-01-2010, 12:15
|
|
|
kic napisał/a: | Chesenta:
- 2 Galeony
- 11 Kog
- 9 Karawel
Chondath:
- 2 Galeony
- 12 Kog
- 12 Karawel |
Fei to musisz wsiąść pod lupę i z tym kombinować.
Cytat: | To w takim razie wstrzymam się z komentowaniem większym do tego czasu - choć nie omieszkam zauważyć, że ilość dział jest jakby... duuuuuuu |
Do tego wrócimy jak kic lub Caladan będą obecni. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 06-01-2010, 12:29
|
|
|
Mam pytanie: skąd wzięliście tyle armat, skoro jedynym miejscem ich produkcji w Faerunie jest Lantan?
Jeśli wszystkie te armaty znajdują się w Sarathu, to wyrażam zgodę na ich obecność. Wasza flota nie ma bowiem nawet wystarczającego tonażu, żeby je załadować. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Velg
|
Wysłany: 06-01-2010, 15:33
|
|
|
Jakkolwiek nie przeszkadza mi liczebność floty MAC, to wątpliwości budzą u mnie statki, które się pojawiły. Galeony...? IMHO nie pasują do marynarki państw z wami związanych - choćby marynarka Chessenty opiera się głównie na galerach, a o galeonach zapewnie szkutnicy słyszeli co najwyżej pobieżnie. (a na mniej zaawansowanych wersjach galer opierały się marynarki Untheru i Mulhorandu)
PS. A może wszystkich zadziwię, ale ja floty nie obsadzałem działami z Lantanu - a odpowiednią artylerią z Alaoru. |
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 06-01-2010, 15:58
|
|
|
Prosiłbym Bezimiennego, żeby przejął moje armie. To, co dzieje się w Queście trochę mnie przerasta, potrzebuję odrobiny spokoju, żeby zredefiniować swoje życie. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Velg
|
Wysłany: 06-01-2010, 18:07
|
|
|
BTW: wy zmienialiście nazwy statków wedle jakiegoś wzoru (np. Patriarcha Niezwyciężony, Przypływ Altruizmu... itd.) czy zachowaliście stare nazwy? Bo nie wiem, jak mam nazywać statki podczas bitew morskich. |
|
|
Bezimienny
|
Wysłany: 06-01-2010, 18:11
|
|
|
...ok. Trochę to niespodziewane, ale mam nadzieję, że sobie poradzę... |
loaded with steel.
the renegades on wheels.
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 06-01-2010, 18:52
|
|
|
Zmiana planów, okazało się jednak, że armią Zegarmistrza dowodził będę ja.
Zatem, skoro stałem się pełnoprawnym questowiczem, mogę zadać nurtujące mnie pytanie - dlaczego Mulhorand, Unther i Chesenta mają kogi i karawele, skoro powinny mieć galery (abstrahując, że dwa pierwsze państwa obecnie powinny mieć wielkie pływające nic)? W ogóle, na cholerę Wam kogi na zamkniętym morzu pełnym wysp, zatok i cieśnin? Wy zdajecie sobie sprawę, że koga to praktycznie wielka łupina orzecha ze sterem, masztami i kasztelami? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
|
Wysłany: 06-01-2010, 19:14
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | dlaczego Mulhorand, Unther i Chesenta mają kogi i karawele |
Dlatego, że Thay je ma...
Ehm, jak Ci to przeszkadza, to mogę zmienić to na Galery. Naprawdę mi to nie przeszkadza.
Ysengrinn napisał/a: | (abstrahując, że dwa pierwsze państwa obecnie powinny mieć wielkie pływające nic) |
Mają pływające nic... (kilka statków na krzyż)
Bezimienny napisał/a: | a 10 dział na statek to już kompletna przesada. |
Wątpię. Statki z jedną, dwiema armatami to żart. Ale ok, niech będzie średnia po 2-3 armaty na krzyż. To tak 450 dział łącznie. Z tym, że po prostu część z nich będzie bez, a reszta po 4-10 armat.
Resztę armat (350 sztuk), tworzy 0.5k przodek i jaszczy tworzących oddział artylerii.
PS. Całą armię powinienem uzupełnić dziś przed północą.
Jeżeli nie ma już innych wątpliwości, to jesteśmy za odblokowaniem tematu. |
|
|
|
|
|
Velg
|
Wysłany: 06-01-2010, 19:16
|
|
|
kic napisał/a: | Dlatego, że Thay je ma... |
Bo Thay mimo wszystko ma lepsze standardy floty aniżeli te trzy kraje.
Cóż, zapytam się jeszcze - armaty są zwyczajne? (znaczy, na proch dymny, a nie magię) |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|