Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Fanzin Houko |
Wersja do druku |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-01-2009, 22:52
|
|
|
Dark napisał/a: | Dobra odechciało mi się. Gratuluje. |
W sensie odechciało ci się robić zina? Po kilku krytycznych uwagach? Cóż, w tym biznesie trzeba być przygotowanym na krytykę, a mogę ci szczerze powiedzieć, że tą, którą dostałeś, zaliczałbym mimo wszystko do nader łagodnych i konstruktywnych. Twoja wola... |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-01-2009, 23:01
|
|
|
Kanon napisał/a: | GoNik, jesteś pierwszą osobą, powtórzę....PIERWSZĄ osobą, która skomentowała Fanzin na spokojnie, bez nerwów skupiając się na tym co masz do powiedzenia i każdy z Ciebie powinien brać przykład. Magazyn ma błędy, ale człowiek się na nich uczy. Brawo dla Ciebie. |
Zdziwiłbyś się. Wszyscy pozostali także podeszli do tego na spokojnie. Byli po prostu bardzo krytyczni.
Dark napisał/a: | Język - zostanie nie zmieniony ... my tak piszemy więc tak zostanie. Od samego początku napisałem, że nie jest to profesjonalny fanzin, a sam tekst może mieć wiele błędów. No ale cóż, ja chyba się nie zrażę i ostatecznie wydam numer drugi |
Nie wiem, czy zauważyłeś, ale Tanuki.pl także nie jest profesjonalnym portalem, a język ma jednak trochę lepszy. Ba! Kiedyś pisałem do gazetki, która nazywała się Inkluz i też była fanzinem elektronicznym. Rozsyłano ją jakimś 3 000 osób na skrzynkę. I także miała lepszy język.
Nad językiem da się pracować. Przykładowo ja jestem dyslektykiem. Dodatkowo w ogóle nie znam prawideł ortograficznych i gramatycznych. I jakoś nie przeszkadza mi to utrzymywać się z tego, co piszę. Tak naprawdę istnieje kilka, prostych sztuczek pozwalających kontrolować pisownie i język. Pierwsza nazywa się: włączyć worda. Wyłapie przynajmniej część literówek. Po drugie: każdy tekst najlepiej odłożyć (na przynajmniej dwa dni) i potem przeczytać go jeszcze raz. Na głos. Literując, jak dziecko z przedszkola. I słuchać to, co się czyta, oraz poprawiać zgrzyty. Gdy się jakiś złapie wracać do początku akapitu i literować dalej.
To się opłaca. Szczerze mówiąc po pierwszym pół roku na Tanuki tak mi skill pisarski skoczył, że zacząłem dostawać piątki z prac pisemnych na studiach (wcześniej zawsze miałem tróje lub czwórki).
Cytat: | Dobra odechciało mi się. Gratuluje. |
Toś ty nie wiedział, że to jest robota dla obłąkańców i masochistów? Ciężkie jak prawdziwa praca, wymagająca masy zdolności, absolutnie darmowa i pozbawiona jakichkolwiek korzyści materialnych, społecznych czy duchowych (choć prawdopodobnie gwarantująca zbawienie)? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
Ostatnio zmieniony przez Zegarmistrz dnia 27-01-2009, 23:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Dark
|
Wysłany: 27-01-2009, 23:03
|
|
|
Moja najgorsza cecha - lubię marudzić, a potem robić na przekór...
Drugie wydanie i tak będzie. Tym razem od razu wydamy z maksymalną jakością do ściągnięcia - ze średnią we flashu.
Korekta może nie będzie taka jaka by była przez ciebie uznana za minimalną do zjedzenia, ale będzie ...
Drugi numer pewnie znowu zjedziecie, ale wiecie ? I tak go zrobię ... bo lubię, bo chyba cała redakcja lubi to co robi.
Dodatkowo bardzo bym chciał podziękować użytkownikowi tanuki : Kr3t'owi, jeśli twoje słowa były szczerze - ziom jesteś master.
@EDIT
Zegarmistrz - też mam dysleksje i się nią nie broniłem ... Kompletnie nie rozumiem pojęcia przecinek ... co pewnie zauważycie w artykułach z podpisem : AUTOR : DARK ... ale nie wykorzystywałem tego faktu jako tania wymówka ... XF |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-01-2009, 23:06
|
|
|
Dark napisał/a: | Drugi numer pewnie znowu zjedziecie, ale wiecie ? I tak go zrobię ... bo lubię, bo chyba cała redakcja lubi to co robi. |
Jeśli znów schrzanisz, to pewnie znowu zjedziemy.
Dark napisał/a: | Zegarmistrz - też mam dysleksje i się nią nie broniłem ... Kompletnie nie rozumiem pojęcia przecinek ... co pewnie zauważycie w artykułach z podpisem : AUTOR : DARK ... ale nie wykorzystywałem tego faktu jako tania wymówka ... XF |
Odnoszę wrażenie, że kolejną radą, jakiej powinienem udzielić to: czytać naprawdę dużo, możliwie licznych i urozmaiconych lektur pisanych trudnym językiem. Całkiem możliwe, że za pół roku dysleksja ustąpi. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
Ostatnio zmieniony przez Zegarmistrz dnia 27-01-2009, 23:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Dark
|
Wysłany: 27-01-2009, 23:08
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Dark napisał/a: | Drugi numer pewnie znowu zjedziecie, ale wiecie ? I tak go zrobię ... bo lubię, bo chyba cała redakcja lubi to co robi. |
Jeśli znów schrzanisz, to pewnie znowu zjedziemy. |
Trudno się mówi ... |
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-01-2009, 23:10
|
|
|
Dark napisał/a: | Dobra odechciało mi się. Gratuluje. |
To nie jest dobre podejście. Skoro poświęciliście swój wolny czas na stworzenie od podstaw zinu, to nie powinniście się poddawać tylko dlatego że pierwszy numer się nie udał. To by oznaczało, że równie dobrze mogliście się do tego nie zabierać.
Zegarmistrz napisał/a: | Nad językiem da się pracować. Przykładowo ja jestem dyslektykiem. Dodatkowo w ogóle nie znam prawideł ortograficznych i gramatycznych. I jakoś nie przeszkadza mi to utrzymywać się z tego, co piszę. Tak naprawdę istnieje kilka, prostych sztuczek pozwalających kontrolować pisownie i język. Pierwsza nazywa się: włączyć worda. Wyłapie przynajmniej część literówek. Po drugie: każdy tekst najlepiej odłożyć (na przynajmniej dwa dni) i potem przeczytać go jeszcze raz. Na głos. Literując, jak dziecko z przedszkola. I słuchać to, co się czyta, oraz poprawiać zgrzyty. Gdy się jakiś złapie wracać do początku akapitu i literować dalej. |
*me drukuje tekst i wiesza sobie nad komputerem* |
|
|
|
|
|
Dark
|
Wysłany: 27-01-2009, 23:22
|
|
|
Hehe CainSerafin ja właśnie przemyślałem to wieszanie kartek nad monitorem i niestety zrezygnowałem. Chyba mi to nie pomoże ;p. A co do czytania książek - oj jestem strasznie wybredny ... Ale chyba czas najwyższy zacząć czytać porządne książki, ale taki na prawdę. Choć mam już dosyć tego co mi teraz w pierwszej klasie liceum pakują. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 28-01-2009, 00:01
|
|
|
Swoją drogą, polecam lekturę ostatniego komentarza pod recenzją. Dla własnego dobra pilnujcie, aby się wam takie numery na przyszłość nie przytrafiały. |
|
|
|
|
|
Dark
|
Wysłany: 28-01-2009, 00:38
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Swoją drogą, polecam lekturę ostatniego komentarza pod recenzją. Dla własnego dobra pilnujcie, aby się wam takie numery na przyszłość nie przytrafiały. |
Spox, Houko numer 1 poszło dzisiaj do poprawki. Jutro prawdopodobnie wyjdzie v2. Na stronie wre flashu średnia jakość grafiki + download wysokiej jakości z poprawioną numeracją.
Tekst nie będzie doskonały, gdyż nie chcieliśmy poświęcać się od nowa temu samemu numerowi. Po prostu chociaż postaramy się lepiej wykonać następne. |
|
|
|
|
|
soo
|
Wysłany: 28-01-2009, 00:53
|
|
|
O, i to mi się podoba ;). Szybko wzięliście się do roboty. Miejmy tylko nadzieję, że chociaż ta wstępna poprawka będzie dobra. I co, można? Można, trzeba tylko chcieć.
Spojrzę w drugą wersję, jak już będzie, a póki co do zobaczenia w następnym numerze ^^. Btw, co ile czasu planujecie wydawać? |
|
|
|
|
|
Dark
|
Wysłany: 28-01-2009, 01:25
|
|
|
soo napisał/a: | Spojrzę w drugą wersję, jak już będzie, a póki co do zobaczenia w następnym numerze ^^. Btw, co ile czasu planujecie wydawać? |
Zależy od spięcia się ... nas xD
Na pewno poinformujemy was w tym temacie, bo otrzymać kilka kolejnych, a jakże genialnych kos ;] |
|
|
|
|
|
Dark
|
Wysłany: 28-01-2009, 17:01
|
|
|
Wersja poprawiona, z 3 dodatkowymi stronami (CIEKAWOSTKI - wzięliśmy do serca posta pewnego użytkownika), właśnie została opublikowana. Gruntownej korekty nie było, jednakże te takie "idiotyczne" zdania zostały raczej "usunięte".
Dodatkowo jest już tylko wersja download z lepszą jakością :
http://www.division69.net/viewpage.php?page_id=668 |
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 28-01-2009, 17:30
|
|
|
Dobra, przejrzane (szczerze mówiąc nie chce mi się czytać jeszcze raz tych samych recenzji, wierzę więc na słowo, że "perełki" i zdania z jenocich recenzji zniknęły - z resztą inni pewnie to sprawdzą). Na początek muszę pochwalić podejście - nie rzuciliście jednak tego zina mimo ostrej krytyki, a to dobrze. Tyle, że szczerze mówiąc wolałbym poczekać parę miesięcy (nie wiem w jakim cyklu zin będzie się pojawiał) na numer drugi, niż dostać jeszcze raz pierwszy. No ale chociaż Ci, którzy sięgną po Houko teraz dostaną nieco lepszą wersję.
Pojawiły się na okładce polskie znaki, nie razi to już po oczach. To dobrze. Również jakość jest lepsza, chociaż szczerze mówiąc wolałbym plik pdf - dużo łatwiej czyta się w takim formacie niż w obrazkach jpg. Pojawiło się też na końcu parę artykułów - krok w dobrym kierunku, mimo że są to pobieżne i mało odkrywcze opisy. Niestety w stopce redakcyjnej dalej mamy "pisarzy", zamiast "redakcji", czy "współpracowników".
Przydałoby się też, żebyście zwerbowali kogoś od korekty i redakcji (albo sami się podszkolili). Poziom tekstów zasadniczo wiele się nie podniósł, mimo że wyeliminowane zostały (podkreślę, że nie sprawdzałem) najbardziej rażące błędy.
Podsumowując - dostaliśmy to samo danie, ale lepiej przyprawione i z paroma przystawkami. Ogólne wrażenie dalej nie jest pozytywne, ale poprawę da się zauważyć.
Moja rada - nie spieszcie się z drugim numerem. Za to porządnie się do niego przyłóżcie. Nie tylko pod względem technicznym (chociaż to też ważne), ale i (a nawet przede wszystkim) merytorycznym. Idziecie w dobrym kierunku, ale zbyt mało ruszyliście się z miejsca. Kiedy w końcu pojawi się numer drugi, mam nadzieję że będzie lepszy. Pośpiech jest niewskazany - nie od dzisiaj wiadomo, że "gdy się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy". |
|
|
|
|
|
Kr3t
|
Wysłany: 28-01-2009, 17:38
|
|
|
IMHO inicjatywa jak najbardziej zacna i należą Im (twórcą) się chociaż podziękowania za czas spędzony na tworzeniu zinu. Nowa "cięższa" wersja na pierwszy rzut oka niczym się nie różni ale wystarczy się nieco przyjrzeć i widać poprawę estetyczną, nie podoba mi się natomiast czcionka użyta podczas tworzenia nowej okładki - starsza wyglądała o niebo lepiej, a brak polskich znaków zauważalnym dopiero po przeczytaniu posta jednego z użytkowników wypowiadających się w temacie - jak na mój gust wystarczyło po prostu pobawić się nieco w photoshopie/GIMPie Do takich pierdołek graficznych to w razie czego można pisać do mnie, jeśli znajdę czas to chętnie pomogę/doradzę.
Poziom artykułów jest różny, ale należy brać uwagę średnią wieku twórców ~16 lat (nie ma w tym nic złego, sam zaczynałem pisać recenzje na EIR nieco wcześniej), no i fakt że dopiero się rozkręcają. Niech chłopaki załapią nieco doświadczenia i będzie dobrze.
Do "przesadnych krytyków" - pióra w dłoń, stwórzcie po artykule i podeślijcie do redakcji, materiału byłoby więcej, ekipa miałaby (miejmy nadzieję) godny przykład do naśladowania, a po odciążeniu więcej czasu na szlifowanie własnego stylu.
Do twórców - krytyka z reguły jest konstruktywna - wydrukujcie wszystkie najważniejsze zarzuty wobec waszego zinu, przeczytajcie uważnie i odłóżcie na bok na dzień lub dwa, następnie na chłodno przeczytajcie wszystko raz jeszcze, pomyślcie co jednak jest pisane z sensem, a co można spokojnie olać. Po włożeniu kupy pracy można się oburzać na innych piszących o niej same negatywy ale w gruncie rzeczy większość z nich zapewne chce dobrze. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 28-01-2009, 17:41
|
|
|
Cytat: | Do "przesadnych krytyków" - pióra w dłoń, stwórzcie po artykule i podeślijcie do redakcji, materiału byłoby więcej, ekipa miałaby (miejmy nadzieję) godny przykład do naśladowania, a po odciążeniu więcej czasu na szlifowanie własnego stylu. |
Jeśli "redakcja" zapłaci wierszówkę, to bardzo chętnie. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|