Mangi (ew. komiksy) aktualnie czytane |
Wersja do druku |
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 24-07-2008, 12:33
|
|
|
Ech, jestem mocno zawiedziony tym "zakończeniem" School Rumble. Twórca najwyraźniej nie miał pomysłu na rozwiązanie wątku Harimy, więc całą uwagę poświęca Tenmie i Karasumie (moim zdaniem najmniej ciekawe postacie z całej paczki). W tej chwili przypomina to reset z dwóch serii telewizyjnych i jakoś odbiera mi ochotę na kontynuację. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Ishamael
Tkacz Sieci
Dołączył: 24 Kwi 2008 Skąd: Shayol Ghul, więzienie dla potępionych Status: offline
|
Wysłany: 04-08-2008, 10:59
|
|
|
Czy ktoś z was moi drodzy userzy czyta regularnie Eden? Jeśli tak to czy znacie się może na broni i moglibyście mi przekazać jakim to ciekawym mieczem walczy córka Sophii, Irma xiaolan? Wygląda jak katana, względnie shinobi-ken, ale nie ma gardy, oplotu i da się ją nosić schowaną w pochwie jak zwykłą laskę. Ciekawi mnie to, mam słabość do tej damy.:) |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 04-08-2008, 19:53
|
|
|
W empiku niedawno czytałem pierwszy tom "Uteny"...
Niezłe ^_^ |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 04-08-2008, 23:11
|
|
|
Ishamael napisał/a: | Czy ktoś z was moi drodzy userzy czyta regularnie Eden? Jeśli tak to czy znacie się może na broni i moglibyście mi przekazać jakim to ciekawym mieczem walczy córka Sophii, Irma xiaolan? Wygląda jak katana, względnie shinobi-ken, ale nie ma gardy, oplotu i da się ją nosić schowaną w pochwie jak zwykłą laskę. Ciekawi mnie to, mam słabość do tej damy.:) |
To albo Shikomizue albo Shirasaya. Tego typu miecze widzi się często we wszelkich historiach o yakuzie. |
|
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 05-08-2008, 00:12
|
|
|
korsarz napisał/a: | W empiku niedawno czytałem pierwszy tom "Uteny"...
Niezłe ^_^ |
Ja nie mam sumiena odpakowywać "Uteny" w empiku. Za to czytałem 22 tom "GTO" gdzieś tam z lewego źródła i powiem tylko tyle, iż nadal jest to stary dobry Onizuka. Zostaje mi czekać, aż wypuszczą oficjalnie na rynek. |
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 05-08-2008, 00:32
|
|
|
Norrc napisał/a: | Ja nie mam sumienia odpakowywać "Uteny" w empiku |
"Utena" stała odfoliowana na półeczce ^^ |
|
|
|
|
|
Ishamael
Tkacz Sieci
Dołączył: 24 Kwi 2008 Skąd: Shayol Ghul, więzienie dla potępionych Status: offline
|
Wysłany: 05-08-2008, 02:18
|
|
|
vries napisał/a: | To albo Shikomizue albo Shirasaya. Tego typu miecze widzi się często we wszelkich historiach o yakuzie. |
Ah, pięknie.:) Znalazłem go w google grafice i wygląda jak "żywy". Dla ciekawych, którzy nie czytali Edenu zamieszczam obrazek. Duży obrazek.
To jest Shirasaya, poznajcie się. Irma nosiła ten miecz w lasce, schowany do saya niczym się nie różnił od zwykłej podpory.
Dzięki, vries.:) |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 05-08-2008, 10:41
|
|
|
Prawie jak miecz Zato Ichi'ego :) |
|
|
|
|
|
de99ial
Big Bad Wolf
Grupy: AntyWiP
|
|
|
|
|
Ishamael
Tkacz Sieci
|
Wysłany: 05-08-2008, 13:50
|
|
|
Więc czym jest to narzędzie na obrazku? To Shirasaya czy Shikomizue? Chodzi mi o oficjalną nazwę takiego miecza będącego, że tak powiem, w aktywnym używaniu. |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 05-08-2008, 15:05
|
|
|
de99ial napisał/a: | Zato Ichimiał prosty. |
Dlatego "prawie" ;) |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 06-08-2008, 23:41
|
|
|
Tak naprawdę to nie tak prosto rozsądzić jak nazywałby się miecz Irmy. Z pozoru wydaje się być to sklepowy (robiony na zamówienie) miecz ozdobny-ostry - wtedy byłaby to Shirasaya. Ale posiada ukryte ostrze w rękojeści, co wskazuje Shikomizue. Zato Ichi dzierżył Shikomizue (bo jest to miecz ukryty w lasce. Kształt tu nie ma znaczenia), ale miecz na obrazku to Shirasaya. Nie tyle budowa ma tu znaczenie, co pochodzenie i zastosowanie. Osobiście postawiłbym na Shikomizue z powodu ukrytego ostrza. |
|
|
|
|
|
nighty_amy
|
Wysłany: 23-08-2008, 14:00
|
|
|
Inuyasha - poluję na tom 15, niestety w Lublinie jest jeden empik z mangami :/
Yami no Matsuei - nawet nie wiem kiedy wydadzą, co mnie WKURZA, bo nowy tom miał być w lipcu!!
I moja nowa pasja, Vampire princess miyu :)
Wcześniej jeszcze czytałam DN.Angel ale znudziło mi sie czekanie na kolejny tom i zwyczajnie oddałam posiadane tomy znajomej. |
|
|
|
|
|
de99ial
Big Bad Wolf
Grupy: AntyWiP
|
|
|
|
|
Agon
|
Wysłany: 27-08-2008, 12:31
|
|
|
Niedawno przeczytałam Diabolo, wydanie TokyoPopu. Krótka, zamknięta w 3 tomach historia. Dużo tajemnic, krwi i jeszcze więcej trupów. W sumie zakończenie jest samo w sobie zagadką. Ogólnie nie przepadam za krwawymi mangami/anime, ale ta była całkiem przyzwoita. I kreska bardzo dobra. Ocena 7/10.
Ugh, ale nie podoba mi się ten szary, cienki papier. I słaba okładka - nowa manga, a już się rozwala. |
|
|
|
|
|
|