Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Mangi (ew. komiksy) aktualnie czytane |
Wersja do druku |
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 27-08-2008, 18:25
|
|
|
Kupione na konwencie 6 i 7 tom Slayers (chciałem następnego dnia kupić 8 tom, ale wyprzedali wszystkie ^^') oraz pierwszy tom Cowboy Bebop.
- Spoiler: pokaż / ukryj
- W 6-tym pojawiają się - pacyfista Phil, oraz "tajemniczy kapłan" Xellos ^^. A w siódmym Lina staje oko w oko z Garvem. Przy czym okazuje się, że Xellos wszystkich wodził za nos (a jakżeby inaczej!)
A w Cowboy Bebop Spike musi wyciągnąć z więzienia osobnika, który upodobnił się do Marilyn Monroe...
Udało mi się też zdobyć anglojęzyczną wersję "Slayers". Fabuła znacznie odbiega od wersji JPFu... Przede wszystkim nie ma tam Amelii i Zela, nie wspominając o Xellosie...
[dodano: 3.09.2008 godzina 01:30]
Okładka wygląda tak:
Rui Araizumi... A wersja JPFu to Shoko Yoshinaki... I wszystko jasne :)
-
1. "All for the love of fish" - Lina usiłuje zdobyć potrawę z ulubionej ryby, która została zmonopolizowana przez lokalnego księcia. Przy okazji pojawia się dawny znajomy Gourry'ego - Leon, oraz dowiadujemy się, jak jest po angielsku "płaska deska"...
2. "The Black For" - mistrz złodziei o ksywce "czarny lis" usiłuje ukraść pocałunek Liny, między innymi przebierając się za Gourry'ego... Przy okazji zakładając się o szklany posążek pewnej bogini
3. "Flaky Messengers" - Gourry otrzymuje zlecenie przeniesienia pewnej paczki. Niestety zapomina, gdzie miał ją zabrać... ^^' . Pojawia się też pewien dworski mag, raz przebierający się za mysz,a raz za kurczaka...
4. "Target: Gorry (part one and two)" - Gorry zostaje uprowadzony przez pewną szlachciankę do... jej haremu bishounenów, czy czegoś w tym rodzaju. Czego Lina, mająca wciąż ochotę na jego miecz, nie może tak łatwo darować...
5. "Werewolf Village" - Gourry i Lina dostają zlecenie złapania wilkołaka krążącego po wiosce. W celu jego rozpoznania Gourry przyrząda jajko sadzone... Wilkołakiem okazuje się jeden z mieszkańców wioski, który zaraz po incydencie zostaje odesłany do cyrku...
That's all, folks :)
|
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 12-09-2008, 17:37
|
|
|
No masz ci los... Znowu się wpakowałam w jakąś nieskończoną mangę. Zaczęłam czytać i odbiłam się przy czwartym tomie od wielkiego napisu "to be continued". A szkoda, fajne jeeeest...
Manga nazywa się Historie i, jak sama nazwa wskazuje, jest mangą historyczną. Główny bohater to Eumenes z Kardii, na razie w wieku młodzieńczym. Oczywiście, trudno uznać komiks za źródło prawdy historycznej, to raczej inspiracja - choć należy przyznać, że bardzo ciekawa. W dodatku kreska jest świetna. Tylko rety, czemu tak mało! |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 12-09-2008, 17:57
|
|
|
Ja mam wreszcie 9 tomik Hellsinga. Oj, postaci giną już jak muchy, szkoda tylko, że coraz częściej dotyczy to lubianych bohaterów. W kolejnym tomie ma być ponoć po Alusiu. Szkoda by go było. Ciekawe, czy w Polsce będzie też "Dawn", którego akcja dzieje się w Warszawie w 1944. |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 12-09-2008, 18:57
|
|
|
Grisznak napisał/a: | W kolejnym tomie ma być ponoć po Alusiu |
Wreszcie koniec? >D |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 15-09-2008, 11:40
|
|
|
korsarz napisał/a: | Grisznak napisał/a: | W kolejnym tomie ma być ponoć po Alusiu |
Wreszcie koniec? >D | Wątpliwe. Aluś jest tym typem postaci, która nawet zza grobu może wrócić - niemniej manga wydaje się zmierzać do finału i ma się zamknąć (podobno) w 11 tomach. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 15-09-2008, 12:35
|
|
|
Jeśli chodzi o śmierć Alusia, to
- ma połknąć Shrodingera w chwili gdy ten się teleportuje i zostać rozniesionym w kawałkach po całym możliwym świecie. Czy to go zabije - nie wiadomo, ale na pewno na pewien czas unieszkodliwi.
|
|
|
|
|
|
Agon
|
Wysłany: 02-10-2008, 23:36
|
|
|
Od czasu do czasu staram się czytać polskie wydania, więc przedwczoraj pochłonęłam 2 tom D.N.Angel, wydanie JPFu ofc.
Nudne to jak z flaki z olejem, chociaż po lekturze dwóch tomów muszę przyznać, że manga prezentuje się ciut lepiej od anime, przy którym odpadłam po 7 odcinkach. Główny bohater to ciapa okropna, fabuła niby jest, ale dość kiepska i jakby stoi w miejscu. Jedyne, co mi się podoba to przystojna mordka Darka.
No ale dam szansę Aniołkowi i jeszcze się trochę z nim pomęczę. |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 10-10-2008, 20:54
|
|
|
Ostanio znalazłem parę fajnych tytułów.
Karate Shoukoushi Kohinata Minoru tom1 - To typowa fighting manga przypominająca dość mocno Kenichiego. Przy czym kreska jest już na starcie dużo lepsza. Osobiście mam nadzieję, że manga się fajnie rozwinie.
Heureka ch1 - tak! Wygląda na to, że oprócz historii o Eumenesie Hitoshi Iwaaki robi jeszcze jedno dzieło, tym razem osadzone w starożytnym Rzymie. Jako, że Historie jest genialne, raczej wątpię, by z Heureką było inaczej.
Akira - nareszcie od poczatku do końca przeczytałem mangę. O ile poczatek bardziej podobał mi się w anime, to jednak z czasem manga znaczaco zaczyna wyprzedzać wersję animowaną. Definitywnie świetne arty i dość przyzwoita fabuła dość wysoko stawiąją tą pozycję w moim rankingu. Teraz muszę gdzieś znaleźć wersję JPFu, by postawić sobie na półce.
Baccano! ch1 - $@%#%# twórcę tej kichy i cały naród japoński. Jak można było to tak skopać. Nie dosć, że arty ni jak nie dorównują poziomowi tych z light novels, to jeszcze zrobili z Ladda jakiegoś 13-latka (oczywiście z wyglądu). Świętokradztwo! |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-10-2008, 16:46
|
|
|
Tytus, Romek i A'tomek księga XXXI: Tytus Kibicem - żenująco wręcz słaba rzecz, gorsza od najsłabszych, wczesnopeerelowskich Tytusów. Dowcip (o ile jakiś tu jest) nie śmieszy, kreska bardzo słaba, do tego momentami dość niewybredny humor. Nie dziwi mnie, że w wydawnictwie to odrzucili - sam bym to zrobił na ich miejscu. Ewidentnie Papcio nie wiem, kiedy należy powiedzieć "koniec". |
|
|
|
|
|
Narus Egawa
Naru's Lover
|
Wysłany: 12-10-2008, 21:24
|
|
|
Taa. Ja ostatnio zakupiłem od znajomego 11 tomów Love Hiny i muszę przyznać, że mnie powaliła. Niby nic nowego, wszystko już gdzieś było, ale mnie taki humor rozwala. Nie zgadzam się zbytnio z zarzutami, że mogłoby być mniej tomów bo od 6 robi się nudno. Według mnie te 14 to mało.
A oprócz tego przeczytałem dwa tomy Uteny. Kupiłem w ciemno w księgarni, bo mi się w internacie nudziło i wydaje się być niezłe, ale z kupnem 3 tomu na razie się wstrzymuje.
No i ostatnio trochę mangi po angielsku też czytam. Ale popełniłem błąd, gdyż zacząłem czytać za dużo naraz. A dokładnie: Full Metal Alchemist, Maburaho, Mahou Sensei Negima, Erementar Gerad, Zero no Tsukaima i kilka one shotów. Trochę za dużo naraz. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 23-10-2008, 12:32
|
|
|
"Me wo mite hanase" - krótka, ale całkiem ciekawa rzecz z pogranicza horroru i gekigi poświęcona oczom i wzrokowi. |
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 28-10-2008, 20:26
|
|
|
Chobits 1-8 (całość)
Jakie to słodkie, kochane... Chce komputer!
Tematyka nie jest odkrywcza: schemat dziewczyna-sprzęt AGD pojawił się już w Video Girl Ai, a komedii romantycznych jest na pęczki. Pomimo to Clamp'etki wyciągnęły ze swojego dzieła wszystko co dobre. Humor jest powalający, szczególnie oryginalny super deformed. Kreska śliczna - projekty postaci i ubiorów są przepiękne. Postacie dają się lubić, nawet ten zboczeniec Hideki. Szkoda tylko, że postacie główne ustępują drugoplanowym. Fanserwisu jest potąd, szkoda tylko, że głównie w wykonaniu Chi, która przecież wygląda i zachowuje się jak piętnastolatka. Fabula jest clampowa, czyli na dobrym poziomie. Chwilami zaskakuje. Natomiast zakończenie nie jest przekombinowane, jak to często się zdarza u Clamp'a. Plus dużo filozofii i obserwacji dotyczących ludzi i maszyn ("Bezludne miasto).
Manga dostaje odemnie plusy. Duzo plusów. Pora wykupić nakład "Wish" i artbook. |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 30-10-2008, 14:52
|
|
|
Ga-rei 1-26 - zdecydowanie różni się to od anime. To takie połaczenie Tenjo Tenge z Fairy Tale. Czyli trochę fantastyki, trochę życia szkolenego i dużo surrealizmu (sporo humoru). O dziwo działa to całkiem nieźle. Kreska jest przecietna,a le nie odrzuca na 3 km. W sumie można przeczytać.
Vinland Saga 46-47 - manga nadal zasługuje na 10/10 (a nieczęsto wystawiam takie oceny)
- Askelad nie jest w humorze. Zabił swojego jedynego przyjaciela - Bjorna (ten chciał zginąć w walce). I będzie teraz walczyć z Thorfinem. Thorfin dostaje mocno po dupie i mało nie ginie. Ratuje go książe. Nasz młody wiking będzie musiał wysłuchać kazania o tym, że jest kretynem. Askelad wyraźnie go ochrzania dając za przykłąd siebie, jako że zabił swego ojca już po dwóch latach przygotowań (a Thorfinowi nie wychodzi zabicie go nawet po dziesięciu).
|
|
|
|
|
|
Teknometalman
|
Wysłany: 31-10-2008, 12:38
|
|
|
Naruto - 28
FMA - 7 - nie mam na razie kasy na resztę tomów, ale wkrótce nadrobię zaległości. |
|
|
|
|
|
Harun
Dołączył: 23 Paź 2008 Skąd: Jak ktoś wie gdzie to jest to Brenna Status: offline
|
Wysłany: 31-10-2008, 20:58
|
|
|
Ja ostatnio twardo męczę FMA - 11 tomów mam za sobą i czekam na 12 a poza tym łykłem oba tomy Persepolis i powiem świetne. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|