Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
M&A a rodzice |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 17-09-2007, 11:08
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Ysen, ja moim rodzicom puściłem, bez żadnego przygotowania, kinówkę Uteny (a ta jest jeszcze bardziej odjechana niż Eva) i, o dziwo, całkiem się podobała. |
Dobra, jedno pytanie: Ile wtedy miałeś lat? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-09-2007, 11:46
|
|
|
Zeg, to było kilka miesięcy temu.
Ysen - owszem, Utena ma jednak logikę, której Evie brak (aż się boję pisać te słowa, bo zraz tardzi naskoczą na mnie). |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 17-09-2007, 12:40
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Zeg, to było kilka miesięcy temu. |
Wiesz, jest jednak różnica między tobą, który ma lat 26, a osobą, która ma lat 16. Prawdopodobnie Ty, Ja oraz inne osoby bądź co bądź dorosłe musiałyby solidnie postarać się, żeby zniesmaczyć rodziny i - dopóki to, co puszczamy nie byłoby jakimś Yaoi Hard Tentacle-Rape Lolikon Hentaiem - to należytego wrażenia byśmy nie wywarli.
Natomiast parę razy widziałem akcje typu (cytując dosłownie): "Ja, żeby pokazać rodzicom, że Manga i Anime to nie są bajki dla dzieci puściłem im Elfen Lied".
Dla nieświadomych: pierwsza scena Elfen Lied zawiera gołego babiszcza, kilka scen mordów i jedno rozczłonkowanie. Nie zdziwiłbym się, gdyby po czymś takim rodzice rzeczywiście uznali, że Manga i Anime to nie są filmy dla ICH dzieci.
Z dwojga złego lepsze są chyba kpiące uśmieszki niż kłótnia i szlaban. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ari
Livin' la Vida Loca
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-09-2007, 13:07
|
|
|
Zależy jakich. Ja moim wolę serwować inne produkcje, niedawno obejrzeli "Belladonna of Sadness" a w międzyczasie kilka produkcji Makoto Shinkai. Natomiast owszem, generalnie na początek Ghibli jest najlepsze.
A to, że zaczęto właśnie wydawanie serii tychże filmów na dvd w Polsce za niezbyt wysokie pieniądze, to i spróbować warto. |
|
|
|
|
|
Ari
Livin' la Vida Loca
|
Wysłany: 17-09-2007, 13:30
|
|
|
ja gdy zaczęli puszczać Bebopa na tvp kultura (za pierwszym razem), to zaaranzowałem wszystko tak by matka z babcią sobie obejrzały pierwszy odcinek. Niestety gdy nadeszła 17sta wolały teleeksperss xD
btw uwazacie, że Ergo Proxy można zapuścić jako pierwsze 'dorosłe' anime? ja sie do tego pomysłu przekonuję... świetna muzyka, klimat, i start tej serii wprost masakruje (tylko właśnie, czy to czasem zbyt dynamiczne/psychodeliczne nie będzie?). Szkoda, że z czasem akcja tak zwalnia... |
_________________ http://peacegrenade.wordpress.com/ |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 17-09-2007, 13:45
|
|
|
Z doświadczeń moich. Oczywiście dla 'widzów starszych' Studio Ghibli to jest pewniak, szczególnie, że można wybrać, co będzie bardziej pasowało. Ale poza tym zgadzam się z Grisznakiem, że niezły może być Shinkai, ja bym jeszcze dorzuciła na przykład Millenium Actress i pomyślała nad tytułami takimi jak Kino no Tabi czy Mushishi.
Ergo Proxy - z tego, co wiem o tej serii - może być wyborem ryzykownym. Znaczy, jeśli ktoś z rodziców jest fanem fantastyki, to może zadziałać. Ale poza tym jest chyba zbyt nierówne, mroczne i poplątane. Istnieje znacznie lepsza propozycja: Ghost in the Shell: Stand Alone Complex. Jest wystarczająco zbliżone do "klasycznego" kina sensacyjnego, żeby nie zrażać nadmierną egzotyką, a jednocześnie jest to bardzo dobre anime. Miejscami brutalne, ale nie brutalne bez sensu, tylko w sposób uzasadniony akcją, nie dla dzieci, ale nie dla miłośników "krwawej jatki". Ja nakarmiłam ojca wydaniem IDG i na razie nie mogę się doprosić zwrotu mojego ślicznego boxa i kochanych płytek...
Dodatkowe atuty to właśnie to, że zostało wydane w Polsce, a poza tym - że ma bardzo dobry angielski dubbing. Proszę się nie krzywić, wielu osobom "łatwiej" jest zrozumieć intonację bohaterów, jeśli dialogi są po angielsku. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 17-09-2007, 13:52
|
|
|
Cytat: | uwazacie, że Ergo Proxy można zapuścić jako pierwsze 'dorosłe' anime? |
Średnio. Zależy od tego, jaki jest stopień wrażliwości odbiorcy na gadżety z sf i filmu sensacyjnego. Weź pod uwagę, że już w pierwszym odcinku są roboty, strzelanina i "fantastyczno - naukowe" miasto. Są osoby (szczególnie te, które za młodu czytywały Lema, Peteckiego czy Zajdla), którym to nie będzie przeszkadzać (czy wręcz się spodoba). Natomiast ci, którzy za sf i sensacją nie przepadają - odpadną, i to bardzo szybko.
Na pierwszy ogień najlepiej jednak rzucać coś neutralnego pod względem cudowności. O produkcjach Studia Ghibli była już mowa (i można Oskarem epatować). Możesz też popatrzeć za filmami czysto obyczajowymi (np. Umi Ga Kikoeru), albo takimi, w których fantastyki jest bardzo mało (np. Patlabor). Unikaj tasiemców - często "zasadnicza" akcja pojawia się w nich np. w połowie serii, a rodzic najprawdopodobniej nie dotrwa do tego momentu. |
|
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 17-09-2007, 15:59
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Ehm... Może jednak rozsądniej byłoby ją na początek zapoznać z mniej odjechanymi tytułami? Ludzie, których się zza winkla wali Evangelionem, zazwyczaj doznają spaczenia i albo czują wstręt do wszelkiego anime, albo stają się fanatykami i wrogom Evy, prawdziwym i wyimaginowanym, podrzynają gardła w zaułkach. ZWŁASZCZA po obejrzeniu dwóch ostatnich odcinków i End of Evangelion. Na pewno chcesz takiego losu dla swej siostry? |
Ona SAMA obejrzala gdzies pierwszy odcinek i wiedzac, ze mam poprosila mnie o nastepne. Ma zreszta 19 lat , lubi takie klimaty i chce zastanowic sie nad czyms po obejrzeniu czegokolwiek. To seria wrecz idealna dla niej, a jak oceni to po finale i filmie, napisze pozniej;D |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 17-09-2007, 16:29
|
|
|
Nawet nie wiecie jakbym chciała przynieść z wypożyczalni kinówkę Uteny, zrobić popcorn, siąść jak człowiek przed TV i obejrzeć z Rodzicami po czym podyskutować w spokoju...
Jak już wspomniałam na razie udało mi się Ich zainteresować jedynie Lady Oscar(i tak sukces), niestety chwile wcześniej miała miejsce fatalna akcja z FMA, która mało co nie skończyła się konfiskatą komputera:( Teraz mam układ- mogę oglądać o ile Oni tego nie widzą- w praktyce oznacza to odtwarzanie na komputerze, słuchawki na uszach i brak jakichkolwiek rozmów na ten temat. Jednak tu widać przebłyski nowego- Rodzice zapytali sie mnie ostatnio, czy to nowa kreskówka (chodziło o "Bleach") jest odpowiednia dla mojej Siostry. Siostra jest na razie w fazie fascynacji Naruto, ale odkąd nauczyłam ją wyszukiwać napisy zabrała się za moją kolekcję( zablokowałam jedynie Oniisama E i Utenę- IMHO lepiej obejrzeć je bliżej 20 niż 10)-jestem wiec dobrej myśli |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Shinigami-san
Straszny Pan Morderca
Dołączyła: 03 Maj 2007 Skąd: Poznań/Inowrocław Status: offline
Grupy: Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 17-09-2007, 16:45
|
|
|
Moja mama wciąż krzyczy: nie robisz nic innego tylko anime oglądasz! Znowu twoje rysunki sie walają po domu! powinnaś sie uczyć a nie malować jakieś rysunki
I tak na okrągło. Teraz już nawet nie mówie kiedy i ile anime oglądam, lepiej zostawić ją w słodkiej nieświadomości. I zawsze mam przed kompem pełno książek ze niby sie ucze. Na szczęście nie ma już tak dużo afer o anime ktore przeskzadza w nauce jak teraz |
_________________ "Nie jesteś zły. Jesteś po prostu źle ubrany"
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-09-2007, 16:59
|
|
|
Cytat: | ( zablokowałam jedynie Oniisama E i Utenę- IMHO lepiej obejrzeć je bliżej 20 niż 10)-jestem wiec dobrej myśli |
Raczej tak, jeszcze sie zachwyci i bah!, kolejna fanatyczka homo mang is born. Po takie tytuły lepiej sięgać w określonym wieku. |
|
|
|
|
|
Negatyv
|
Wysłany: 17-09-2007, 17:53
|
|
|
Cytat: | Moja mama wciąż krzyczy: nie robisz nic innego tylko anime oglądasz! | U mnie jest identycznie. ;d Praktycznie całe wakacje przesiedziałem przed kompem oglądając anime i w międzyczasie czytając kolejne tomy mang. Teraz zaczęła się szkoła, ale wielkej zmiany nie ma. Prawie cały wolny czas poświęcam mandze i anime. xd |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 17-09-2007, 19:23
|
|
|
Mam pytanie do osób uczących się, których rodzice czepiają się, że oglądają anime - jakie macie oceny w szkole? Bo jeśli niezbyt dobre, to szczerze mówiąc nie dziwię się Waszym rodzicom, sam pewnie zareagowałbym podobnie, obojętnie, czy byłoby to oglądanie anime, czy zbieranie znaczków. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
longerowa
bogini w koronie
|
Wysłany: 17-09-2007, 19:29
|
|
|
Naukę i oglądanie anime można jakoś połączyć, ale nie jest to w pełni satysfakcjonujące. Wystarczy właściwa organizacja czasu, no i nieprzesadzenie w ilości. Osobiście w ciągu tygodnia oglądam 1-2 odcinki dziennie, w weekend ta liczba nieznacznie rośnie. Na więcej zdroworozsądkowo nie ma czasu..:( Mam w zwyczaju siadać przed kompem zaraz po obiedzie i często do pokoju wpada babcia z tekstem: "Znowu te bajki oglądasz? Pouczyłabyś się trochę!". Nie rusza ich fakt, że do domu przynoszę bardzo dobre oceny. Mam się uczyć 24h. Grr. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|