Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Piractwo |
Wersja do druku |
BOReK
|
Wysłany: 13-05-2009, 16:05
|
|
|
Francuska ustawa nadciąga - czyli jednak nie są tacy rozsądni. ;] |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 13-05-2009, 16:22
|
|
|
Będzie odwołanie do Parlamentu |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
R2D2
|
Wysłany: 13-05-2009, 17:36
|
|
|
No cóż... mam nadzieję że u nas do podobnej sytuacji nie dojdzie ;). |
_________________ Knights Who Say Ni!
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 13-05-2009, 17:42
|
|
|
Cytat: | Francuscy zwolennicy bardziej liberalnego traktowania piratów mogą jeszcze liczyć, że wprowadzone prawo będzie niezgodne z przepisami obowiązującymi w UE. | Będzie. Unia już w tej sprawie się wypowiadała. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
OverLord_Zenon
Lord Chaosu
Dołączył: 20 Gru 2008 Skąd: ? Z otchłani Kosmosu!!! Status: offline
|
|
|
|
|
Dembol
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 07-06-2009, 22:37
|
|
|
O lol. Zaczyna się robić interesującoXD. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
vries
|
|
|
|
|
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 16-06-2009, 00:30
|
|
|
Ja skomentuję piractwo krótko- "każdy sobie rzepkę skrobie" i "wszystko jest dla ludzi, od kiedy ludzie to wymyślają". A także "każdy kombinuje w życiu by jemu było lepiej, a, że każdy jest sobą, a nie nikim innym, to we wszystkich ludziach tkwi egoizm,". O!
Po za tym nie każdego stać, a każdy chce mieć. Nie każdy może, a każdy chce być szczęśliwy. A także jeśli ma się okazję i sposobności to trzeba korzystać. Byle by być szczęśliwy ze swoją moralnością lub jej brakiem. Dla mnie piractwo nie jest złem, nie jest dobrem. Po prostu jest i tyle i trzeba je zaakceptować. :)
Po za tym ludzie kradli, kradną będą kraść. To samo z zabijaniem i innymi "niemoralnymi" rzeczami. Taka rzeczywistość i to walka z wiatrakami. Ja nie udaję, że jestem praworządny, jako, że prawo to tylko słowa na papierze wypisane przez innego człowieka, takiego samego jak wy. Niech każdy decyduje sam, i sam niech później przyjmie konsekwencje/lub brak tychże za swoje decyzje. Wolna wola, byle być happy :) |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 16-06-2009, 06:35
|
|
|
Mitsurugi napisał/a: | jako, że prawo to tylko słowa na papierze wypisane przez innego człowieka, takiego samego jak wy. |
Nie. Prawo to normy akceptowane przez ogół społeczeństwa - przynajmniej w teorii. Normy, których należy przestrzegać, bo po pierwsze nie jest się odludkiem na wyspie, a po drugie za ich nieprzestrzeganie grozi kara. Co do piractwa to kwestia jest nieco bardziej złożona (korporacje same niejako sobie na nie zapracowały), niemniej nie widzę najmniejszego powodu, żeby usprawiedliwiać piractwo działające na zasadzie "nie stać mnie, a chcę mieć", albo "szkoda mi pieniędzy". |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Shlizer
prawie jak admin =p
Dołączył: 09 Mar 2009 Skąd: wziąć na piwo? =p Status: offline
|
Wysłany: 16-06-2009, 06:55
|
|
|
Mitsurugi napisał/a: | Po za tym nie każdego stać, a każdy chce mieć. Nie każdy może, a każdy chce być szczęśliwy. A także jeśli ma się okazję i sposobności to trzeba korzystać. Byle by być szczęśliwy ze swoją moralnością lub jej brakiem. Dla mnie piractwo nie jest złem, nie jest dobrem. Po prostu jest i tyle i trzeba je zaakceptować. :) |
Widzę, że rówieśnik, a piszesz jak dziesięciolatek. =)
Od kiedy człowiek, który własną pracą coś stworzył nie ma prawa do zarabiania ze swojego pomysłu i/lub wykonania? Przecież ludzie, którzy robią gry, filmy, czy muzykę z tego żyją. Oni głowią się nad tym całymi dniami i nocami co zrobić, aby gracz był zadowolony, aby gra ruszyła na gorszym sprzęcie i wyglądała przyzwoicie, oni wymyślają nowe algorytmy kompresji danych, żebyś mógł posadzić cztery litery przed telewizorem z piwskiem w ręku napawając się filmem w HD, a teraz Ty chcesz ich pracę wziąć do kieszeni na zasadzie 'mi się należy, bo ja chcę'.
Zapewne jesteś z tych wielkich egoistów, którzy nic w życiu nie zrobili i żerują na innych (co wynika z posta), ale przekonasz się pewnie kiedyś jak to jest kiedy Ty prujesz sobie żyły, żeby coś stworzyć, chcesz to sprzedać, a ktoś sobie weźmie z źródła pirackiego i pokaże środkowy palec.. 'bo mu się należy i już'..
To, że Ty chcesz być szczęśliwy nie znaczy, że musisz pozbawiać szczęścia (a istotnym jego elementem w dzisiejszych czasach niestety są pieniądze) innych.
Cytat: | Po za tym ludzie kradli, kradną będą kraść. To samo z zabijaniem i innymi "niemoralnymi" rzeczami. Taka rzeczywistość i to walka z wiatrakami. |
Porozmawiamy kiedy ktoś ukradnie Ci samochód, komputer albo zabije kogoś znajomego, na kim Ci zależy. Ot - stało się. Przecież takie rzeczy się dzieją, ale to nie powód, żeby tego zakazywać albo to napiętnować, czyż nie? |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 16-06-2009, 07:52
|
|
|
Ja sie tylko zapytam: znowu? |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
de99ial
Big Bad Wolf
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 16-06-2009, 08:49
|
|
|
Morg napisał/a: | Mitsurugi napisał/a: | jako, że prawo to tylko słowa na papierze wypisane przez innego człowieka, takiego samego jak wy. |
Nie. Prawo to normy akceptowane przez ogół społeczeństwa - przynajmniej w teorii. Normy, których należy przestrzegać, bo po pierwsze nie jest się odludkiem na wyspie, a po drugie za ich nieprzestrzeganie grozi kara. Co do piractwa to kwestia jest nieco bardziej złożona (korporacje same niejako sobie na nie zapracowały), niemniej nie widzę najmniejszego powodu, żeby usprawiedliwiać piractwo działające na zasadzie "nie stać mnie, a chcę mieć", albo "szkoda mi pieniędzy". |
Właściwie to prawo stanowione jest próbą zrozumienia ludzkim rozumem prawa naturalnego. |
_________________ http://www.defectivebydesign.org/
Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
http://www.rebel.pl/x.php/193/Rebel-Times.html
http://de99ial.polter.pl/,blog.html?8301 - co myślę o DRMach
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 16-06-2009, 10:27
|
|
|
Mitsurugi napisał/a: | Po za tym ludzie kradli, kradną będą kraść. To samo z zabijaniem i innymi "niemoralnymi" rzeczami. Taka rzeczywistość i to walka z wiatrakami. Ja nie udaję, że jestem praworządny, jako, że prawo to tylko słowa na papierze wypisane przez innego człowieka, takiego samego jak wy. |
Gratulacje, po lekturze tematu o dostępie do broni nie sądziłem, że szybko znajdzie się coś od czego opadną mi macki. Dorośnij, człowieku, bo gdyby nie zasady prawne i moralne, które negujesz, dawno byłbyś martwy.
de99ial napisał/a: | Właściwie to prawo stanowione jest próbą zrozumienia ludzkim rozumem prawa naturalnego. |
Właściwie to nie, ta teoria była popularna na przełomie XVIII-XIX w. Dziś teoria prawa naturalnego co prawda dalej funkcjonuje, ale co najmniej równoprawna jest teoria prawa pozytywnego (prawem są tylko przepisy ustanowione przez uprawnionego prawodawcę - nic więcej i nic mniej) oraz teoria realna (prawo powinno odpowiadać realnym potrzebom społecznym i nie może istnieć w oderwaniu od ekonomii, socjologii, psychologii etc.). |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 16-06-2009, 10:33
|
|
|
Mitsurugi napisał/a: | Po za tym ludzie kradli, kradną będą kraść. |
Ciekawostka - to samo powiedział mi funkcjonariusz policji, któremu zgłosiłem rabunek z mojej piwnicy. On jeszcze dodał "takie czasy, ludzie pracy nie mają". |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|