FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
  Nasze oczy
Wersja do druku
Yumegari Płeć:Kobieta
Feministka szowiniska

Status: offline
PostWysłany: 14-12-2005, 23:14   

Hohohoho, czyżbym była jedyną osobą, której siedzenie przed komputerem akualnie może wyjść na plus (nie wiem... to tylko taka teoria wymyślona przeze mnie ^_~")? Bo ja mam plusiki, prawe 0,25, lewe 2. No i zez. I uciążliwa alergia na *coś*, co owocuje zapaleniami spojówek i NIEMOŻLIWOŚCIĄ noszenia soczewek. Cóż, nie można mieć wszystkiego. A okulary noszę odkad pamiętam (czyli gdzieś od drugiego roku zycia) i chyba się ich nigdy nie pozbędę... Co ciekawe, chyba się nawet do nich przyzwyczaiłam. W każdym razie, zważywszy na moje świńskie oczka, małe powiększenie dobrze im zrobi.

A tak nawiasem mówiąc, jak ktoś ma dalekowzroczność, to czy komputer może tą wadę wyzerować (bo z tego, co zauważyłam, wszyscy moi znajomi po latach siedzenia przed ekranem nagle odkryliu siebie wadę wzroków - tą minusową)? Czy może pogarsza ją i robi się u delikwenta astygmatyzm czy coś rónie paskudnego? Jeżeli ktoś się na tym zna, to proszę o odpowiedź.

Numer Gadu-Gadu
2513810
Kocic Płeć:Kobieta

PostWysłany: 15-12-2005, 01:25   

Tak naprawdę nie ma jednoznacznej odpowiedzi do czego to doprowadzi, faktycznie grozić Ci może astygmatyzm, choć jest to generalnie wada wrodzona a nie nabyta i na ogół zmienia się w niewielkim stopniu (drobny astygmatyzm może się z czasem powiększyć), równie dobrze może Ci się wada cofnąć, jak i pogłębić, każde oko reaguje w specyficzny dla siebie sposób. Ważne jest, żeby siedząc przed kompem robić sobie przynajmniej raz na godzinkę przerwę i popatrzeć na coś innego, najlepiej roślinkę, nie żartuję, zielony, naturalny zielony, wymaga najmniejszego wysiłku od oka.
Ja osobiście mam gigantyczny astygmatyzm, wg najnowszej notacji -3,5 na cylindrze na prawym oczku i jedyne -1,5 na lewym oczku, plus dalekowzroczność bardzo posuniętą na prawym oczku i niewielką na lewym, waha się to w granicach +2, +2,5. Soczewek nie mogę nosić z prostej przyczyny - nie produkują standardowych soczewek które by miały więcej niż -2,5 dioptrii na cylindrze, a pieniążków na specjalistyczne nie posiadam. Poza tym mam zaspół suchego oka (paskudna sprawa) i skłonność do alergii, co już samo w sobie eliminuje soczewki, ale przyzwyczaiłam się do okularów i podobam się sobie taka. Operacji chwilowo nie zamierzam przeprowadzać, dopiero jak mi się wada pogłębi, co ostatnio nie ma miejsce, nawet uwaga nastąpiła drobne polepszenie, co prawda tylko pół dioptrii, ale zawsze to coś.

Ślepawa bez okularków K.

Numer Gadu-Gadu
2477683
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 15-12-2005, 11:05   

Hmm. -4, chyba symetrycznie. Od podstawówki gdzie zacząłem z -0,5. Dłuuuugo przejmowałem się badaniami i regularnie pozwalałem sobie drenować kieszeń nowymi goglami. Aż wreszcie jakichś parę lat temu powiedziałem "dość" i zacząłem:
a) ignorować okulistę twierdzącego 'potrzebne panu nowe okulary'
b) co godzinę trening: stanąć w oknie, bez szkieł, i przez chwilę gapić się w dal, przymknąć oczy, próba zerknięcia maksymalnie w bok w prawo a potem w lewo, znów patrzenie w dal.
Efekt taki że od jakichś 5 lat mam wciąż te same 0,25-0,5 dioptrii większą wadę niż noszone okulary - przestało mi się sypać...

Numer Gadu-Gadu
3869750
korsarz Płeć:Mężczyzna
a taki jeden...

PostWysłany: 15-12-2005, 11:17   

Przeciętny krótkowidz. Bez okularów mogę normalnie się poruszać, ale mam problemy z czytaniem (szczególnie z dużej odległości).
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 15-12-2005, 13:27   

Totem cholera jak ja ci zazdroszczę. O ile krótkowidztwo to ja mam w głębokim poważaniu, o tyle zeza trenowałam od najmłodszego dziecięctwa. Powiadam wam, zaprawdę ćwiczenia ortoptyczne to ZUO!

Siedzi sobie taka mała dziewczynka przy wielkiej maszynie i wprowadza cholernego lwa do cholernej klatki. Pomijając fakt, że dziewczynka widzi np. połowę lwa i klatkę bez prętów...

Nie wiem czy to dobrze, czy źle, w każdym razie cieszę się, że lekarka w Krakowie przed trzecią operacją powiedziała mi wprost, że mogę sobie darować, widzenia obuocznego i tak nie będę mieć =='

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 15-12-2005, 16:57   

Mai_chan napisał/a:
mogę sobie darować, widzenia obuocznego i tak nie będę mieć =='

A ja bez okularków zacznę żyć zapewne wtedy co mój dziadzio. Czyli w okolicach 80-tki, o ile dożyję. Jemu też gdzieś tak koło 70-tki minusy zaczeły znikać.

Ale z drugiej strony, jak patrzę na koleżanki z uczuleniami i innymi cudami ...tej natury, to dziękuję Bogu że na dobrą sprawę tylko te oczy...

Numer Gadu-Gadu
3869750
ka_tka Płeć:Kobieta

PostWysłany: 15-12-2005, 17:12   

Na mnie zaś monitor się zdaje nie wpływać zupełnie, i właściwie trochę żałuję, bo z okularami się inteligentniej wygląda ;P

Za to od zawsze ucieka mi prawe oko. Tzn jak się na coś nieprzytomnie zapatrzę i nie kontroluję. Mówili mi kiedyś, żebym sobie ćwiczyła przesuwając paluszkiem od nosa w przód i nie spuszczając zeń wzroku, ale wyśmiałam XD
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
2203707
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 15-12-2005, 17:44   

Ka_tka, ale to działa! Ja tak ćwiczyłam całe lata przesuwanie cholernego paluszka - tylko moja wada jest nazbyt pokręcona, żeby to zadziałało. Ćwicz dziewczynko, to naprawdę może pomóc

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
Redvampire
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 15-12-2005, 19:42   

Wiesz Mai ze ty chyba prawojazdy nie dostaniesz .
Powrót do góry
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 15-12-2005, 20:40   

Nie żeby mi zależało XD" A tak serio, to jeszcze się kwalifikuję :) Ale zawodowym kierowcą nie zostanę XD"

O męcę twórczej:

slocik Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 16-12-2005, 04:48   

Niezazdroszcze :/
Ja mam -0,5 i -0,25, a nic nie widze :/ woel nie wiedziec co sie dzieje powyzej 2 :/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
3943710
IT. Płeć:Kobieta
Ukochana żona orka

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 16-12-2005, 08:46   

Moje oczy nie tylko sa zdrowe, ale i ładne do tego! ^_^V
Wady wzroku mi żadnej nie wykryli i nie wykryja bo nie mam tylko mi się czasami obraz rozjeżdża. Wiecie, taka mgiełka na wszystko dookoła i trzeba kilka razy mrugnąć żeby coś zobaczyć wyraźnie. Ale to tylko jak dookoła jest przez dłuzszy czas jasno a ja się w coś niewyraźnego wpatruję. I mało mrugam.

Was też bolą oczy jak się w nie w środku nocy zaświeci halogenami? Takimi samochodowymi. Normalne nic, ale po halogenach przez chwilę tak... kłuje w dole oka. Okropnie nieprzyejmne.

Poważnie to te wasze wady są okropne. Pomijajac fakt inteligentnego wyladu to przeciez okulary normalne nie są... a już taki mocne...
Zdrowe oczy bolą juz przy ułamkach... A w okularach babci tytrzymują najwyżej chwileczkę...

A na czym polega to laserowe korygowanie czegostam?

Te Im ilne ke aono

Jestem Wodą, płynącą Wodą
Przynoszę Życie, służę Śmierci wiernie.

Odrobinę władcza. To bardzo dobre słowo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
9838391
KoBik
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 16-12-2005, 09:17   

Laserowe korygowania poprawia i niweluje wady wzroku, przykładowo usuwa minusowe dioptrie.

Wady mamy jakie mamy, nic na to się nie poradzi bo przeważnie tak jest, że są po naszych rodzicach, zepsute geny które my przejmujemy :/
Powrót do góry
GoNik Płeć:Kobieta
歌姫 of the universe

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 16-12-2005, 22:03   

Ja mam nabyty astygmatyzm w lewym oku, -1,5. Prawe zdrowe (jak stwierdził mój okulista: 'nawet za bardzo' i nie dało się mi dobrać żadnego szkła tak, żebym nie traciła przy tym drastycznie ostrości widzenia w drugim)
Okulary od początku gimnazjum noszę, czyli jakieś 6 lat będzie niedługo.
Soczewek nigdy nie próbowałam i chyba nawet nie będę, szczególnie, że tuż przed końcem sierpnia perfidnie na pół mi się złamały stare oprawki i mamcia się szarpnęła na nowe okularki: fotochromy w takich fajnych grafitowych oprawkach. O ile wcześniej okulary traktowałam jako zło konieczne (te słońce latem... kiedy inni chodzą w ciemnych oczkach, a ty musisz zasuwać w tych swoich korekcyjnych i daje ci po oczach jak żarówką), to teraz wyjście z domu bez jest nienormalne.
Ale i tak was nie pobiję, bo wada zatrzymała mi się jakieś 2 lata temu. Za to wy nie pobijecie dziewczyny z mojej szkoły, która nosi soczewki -10 w obu oczach...

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 16-12-2005, 23:19   

Na któreś oko mam -0,5, nie pamiętam tylko na które :)
Kiedyś miałem zeza (dwie operacje...) i do tego -2 i -1,5 (czy coś koło tego).

Yumegari napisał/a:
A tak nawiasem mówiąc, jak ktoś ma dalekowzroczność, to czy komputer może tą wadę wyzerować (bo z tego, co zauważyłam, wszyscy moi znajomi po latach siedzenia przed ekranem nagle odkryliu siebie wadę wzroków - tą minusową)? Czy może pogarsza ją i robi się u delikwenta astygmatyzm czy coś rónie paskudnego? Jeżeli ktoś się na tym zna, to proszę o odpowiedź.

Z wiekiem schodzi się z plusa na minus, więc wada na + przez pewien czas będzie chroniła :)

KoBik napisał/a:
Laserowe korygowania poprawia i niweluje wady wzroku, przykładowo usuwa minusowe dioptrie.

Tak, ale korekcja jest mozliwa dopiero w wieku około 20 lat.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Strona 2 z 5 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Odpowiedz do tematu