Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Nasze oczy |
Wersja do druku |
KoBik -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-12-2005, 19:22 Nasze oczy
|
|
|
czyli jak bardzo jesteśmy "upośledzeni" z tego powodu. Siedzenie przed kompem, tv, itp. męczenie wzroku ogólniej mówiąc. Jakie macie wady i czy jeśli mielibyście okazję poprawić wzrok to czy podjęlibyście się operacji laserowej? czy pozostali ze swoimi okularami, wadami.
Ja osobiście nosze gogle, mam astygmatyzm i na oboje oczu -3,5 d. Nieźle co? :/ |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 14-12-2005, 19:34
|
|
|
Pikuś jesteś słoneczko :3 Ja mam wadę, której się żaden okulista w Łodzi operować nie podjął :P Generalnie krótkowidz z powikłaniami astygmatycznymi, na prawe oko -1, na lewe -4. Plus zez. I mój zez jest śmieszny :3 Przede wszystkim skośny. Po drugie od najmłodszego dziecięctwa. Po trzecie w związku z owym zezem u Maieczki nie wykształciło się coś takiego jak widzenie obuoczne. Każdy normalny człowiek ma widzenie obuoczne, dzięki czemu np. odróżnia odległości albo widzi w trójwymiarze. Ja czegoś takiego nie mam. Pół metra prawie niczym się dla mnie nie różni od metra. Nie widzę sławnych trójwymiarowych filmów. Nie mogę pracować na wysokościach, coby się nie zabić :3
Generalnie jest śmiesznie.
Co ciekawe, wszystkich okulistów w Polsce szkolą w jednym ośrodku w Krakowie. Co ciekawe, jak przed trzecią operacją konsultowałam się z kilkoma łódzkimi okulistami... każdy mówił co innego. Co ciekawsze opinie:
"Moim zdaniem, operacja jest potrzebna, ale bardzo ryzykowna, bo może się powieka wywijać" (wywinięcie powieki = morderstwo na estetyce oraz nieustanne noszenie ze sobą sztucznych łez)
"Nie, nie, operacja by była tylko dla estetyki, a może jej lewe oko znieruchomieć" (Fajnie nie? To mogliby mi już w ogóle szklaną kulkę zamiast lewego oka dać i tak nim ledwo co...)
"Nie, żadnego niebezpieczeństwa nie ma, ale ja tam nie widzę żadnej potrzeby operacji..."
Pojechałam do Krakowa i z miejsca wylądowałam na oddziale chirurgii optycznej _^_
Noszę piksy od urodzenia i będę nosić do śmierci, chyba że oślepnę w międzyczasie :3 |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
KoBik -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-12-2005, 19:45
|
|
|
ojacie Mai, to przykro mi z takiego obrotu sprawy. Jasny gwincik, życze Ci cudownych czarów, które pomogą Ci naprawić te mankamenty. Z całego serca, jestem z Tobą...
Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź. |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 14-12-2005, 19:55
|
|
|
Kobik, ale mi to nieszczególnie przeszkadza :P Poza "drobnymi mankamentami" typu właśnie nie odróżnianie odległóści (które potrafi być denerwujące) i fakt, że okulary są drogie z definicji, to mi to naprawdę nie przeszkadza ;)
Bycie niepoprawną optymistką ma swoje zalety :P |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
KoBik -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-12-2005, 19:59
|
|
|
a to co innego, myślałem, że piszesz ironicznie i stąd taka troska z mojej strony ^^'
U mnie jest źle bez patrzałek, generalnie jestem ślepy jak kret, jedynie operacja jest w stanie mi coś pomóc, tylko skąd ja wezne tyle kasy na to? bodaj na jedno oko jest 2 tysiące. Ja już z miejsca powiedziałem, że jeśli zdobędę taką kasę przeznaczę ją na operacje, ale nie dla mnie, dla mojej Karolki :) |
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 14-12-2005, 20:57
|
|
|
Ja mam tylko -2,75 w jednym i -1,5 w drugim. W sumie bez okularów z domu się nie ruszam, żeby pod coś nie wpaść, ale na znanym terenie typu dom nie chce mi się nosić... ^^"
Znaczy, tyle miałam, jak sobie ostatnio wzrok badałam. 2 lata temu? czy 3? Kurczę, najwyższy czas pójść do optyka :D |
|
|
Varda
ko-tek!
Grupy: WIP
|
Wysłany: 14-12-2005, 20:58
|
|
|
Hym... Ja sie moze lepiej nie odzywam, jak duza mam wade wzroku ^^;
Generalnie okulary nosze od jakiejs wczesnej klasy podstawowki, niestety musialam sie zaopatrzyc w takie super drogie, gdyz normalne powodowalyby bole glowy i bylyby po prostu za ciezkie.
Operacje oczu kiedys mialam, w Poznaniu. Miala ona na celu zahamowanie postepowania wady. Kiedys w przyszlosci zrobie sobie druga, ktora zmniejszy troche wade.
Nie narzekam, przyzwyczailam sie do bycia krotkowidzem :) Troche smiesznie jest np. na basenie, wole jednak plywac w okularach. |
_________________ A good witch harms none, a better witch laughs at the good witch. |
|
|
|
|
Dida
Ostoja zdrowego rozsądku
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 14-12-2005, 21:26
|
|
|
Noszę okulary od pierwszego roku studiów. To, że musiałam siadać w pierwszym rzędzie, żeby coś widzieć z tablicy czy z folii, dało mi do myślenia i wybrałam się do okulisty. Od tego czasu wzrok mi się regularnie pogarsza. Zapewne przez długie przesiadywanie przed kompem. Byłam na badaniach w czerwcu tego roku. Wyszło mi -4 na obydwoje oczu.
W gruncie rzeczy i tak uważam, że to wszystko wina złych genów taty. W rodzinie z jego strony większość osób nosi okulary. |
|
|
Miya-chan
Aoi Tabibito
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 14-12-2005, 21:40
|
|
|
O, to całkiem jak w rodzinie mojego taty :> I też niestety zaczęło to na mnie przechodzić... W sumie już jakiś rok temu zaczęło, ale dopiero niedawno zwróciłam na to uwagę _^_ I teraz próbuję się przyzwyczaić do okularów, ale mi nie wychodzi _^_
W ogóle nie umywam się do Was, bo na razie zaledwie -0,5 na prawe oczko i -0,25 na lewe... NA RAZIE. |
|
|
|
|
|
Szaman Fetyszy
Epic One
Dołączył: 06 Maj 2003 Skąd: Z emigracji wewnątrzkrajowej Status: offline
|
Wysłany: 14-12-2005, 21:43
|
|
|
Heh, może trochę nie na temat, ale mam sokoli wzrok mimo zajeżdżania go systematycznie przez siedemnaście lat przed kompem. Czy to telewizor przy atarynce, czy radioaktywny monitor Amigi i wczesnego Peceta - nic nie było w stanie go ruszyć - dalej czytałem najmniejsze literki XD. To chyba kwestia genów, bo u mnie w rodzinie nikt nie nosił okularów poza jednym wujkiem ^^'. Zdaje się że mam sporo szczęścia. |
|
|
|
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-12-2005, 22:14
|
|
|
taa ja tez normalnie czuje sie inny , Wzrok prawie idelany i dwa wyróżnienia strzeleckie ( ale jedno czołgowe na przyżadach to sie nie liczy) :P |
|
|
|
|
|
KoBik -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-12-2005, 22:18
|
|
|
Wzrok do pozazdroszczenia chopcy ^^'
ja swego czasu na strzelnicy w wesołym, trafiłem swojej kobiecie misiaka, strącając ruchome obiekty. A wiecie jakie są proste lufy i muszki ;] ale dałem rade. Nie jest tak żle, chociaż strzelając bez moich patrzałek, to byłoby kiepsko ^__^ |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 14-12-2005, 22:24
|
|
|
Heh, obaj chudzi, obaj sokole oczy, obaj z Polski Zachodniej... ElfyXD?
A ja mam po 5 dioprii krótkowidza w obu okach, hurra. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 14-12-2005, 22:33
|
|
|
-0.5 i -(chyba)3
A pogorszenie mi praktycznie nie grozi, bo mój LCD oczu nie męczy i basta :P |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 14-12-2005, 23:02
|
|
|
Mnie pieką oczy jak w lecie wychodzę na dwór lub zimą, od świetluwek. Pozatym jestem zdrowy. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|