Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Wiara, religia, światopogląd, filozofia i temu podobne |
Wersja do druku |
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-02-2006, 07:32
|
|
|
Cytat: | Hmmm ale np wbijała na pal ukrzyzowywał . kaminiowal. Wrzucal do jaskiń z niedźwiedziem topił na torfowiskach itp..... |
i dlatego musi to byc religia pelna nienawisci?
Cytat: | Ilu do stu diabłow muzłumanów ty znasz ile znasz ich prawdziwych punktów widzenia. Na ile je rozumiesz ?? I na jakiej podstawie |
bo to jest oczywiste. w momencie gdy przychodza do mojego kraju i go podbijaja wymaczujac bronia, to ich kosciol MUSI byc w to zamieszany. w momencie gdy ci ktos zabije bliskich, to zwykle zaczynasz nienawidziec wszystkich powiazanych z tematem jak leci.
a w momencie w ktorym do mnie nie dotarlo ze kosciol faktycznie cos mial przeciwko a nie tylko mdlym glosem wzywal o pokoj, to hakos watpie zeby tam to ktokolwiek naglasnial.
Cytat: | Ta kwesti wzgledna ta wojan była rónie prewencyjna jak inwazja na irak a dokladnie na regio bo tu chodzi o to zeby tamtejsi nie schodzili sobie z pustyn i wysadzali sobie co im sie żywnie podoba tylko mieli punkt zapalny w którym moga szaleć do woli eksterminujac swoich iplus z żadka jakiegoś żołnierza ktory nota bene bierze za to pieniadze i ma pojecie o ryzyku w momencie podpisywani kontraktu zawodowego. |
no nie, tamta wojna zaczela sie jak oni JUZ ZESZLI a nie prewencyjnie.
Cytat: | No mniej wiecej tak niestety tak to wyglada -___- . To co napisał Ysen i to że tak stworzyło sie miejsce gdzie mozna bardziej konwencjonalnie walczyć z terorystami ktrym tam sie stworzyło poletko kna który moga proscij szaleć. I niestety kosztem tamtejszych cywiliów , którzy w wiekszosci sa mordowani przez swoich. Nie mówie że to jest dobre rozwiazanie bo nie jest . Poprostu jedyne logiczne z punktó widzenia logiki wojny. |
swoja droga naprawde ciekawe jaki wrzask by sie podniosl gdyby to padlo oficjalnie. znaczy lYberalowie, antywojenni, zieloni i hcolera wie kto totalnie ignorujac fakt ze w ten sposob chroni sie ich tylki.
Cytat: | I naprade Bianca wybacz ale tym razem nie masz racji a co najlepsze nie bedziesz w stanie być obiektywan i nawet nie masz pojecia naprade jak kilka przykładów z twoich argumentów w zeczywistosci wyglada . Druga strona dyskusji zreszta też. |
slonce, ale ja nie za bardzo mam jak miec racje. po prostu tlumacze czemu mnie wkurza mowienie o biednym umeczonym KK, bez uciekania sie do argumentow "a jak patrze na tlusta ..... ojca dyrektora" |
|
|
|
|
|
ril
|
Wysłany: 27-02-2006, 10:40
|
|
|
Bianca napisał/a: |
Cytat: | Czy katowanie przez gestapo członków ruchu oporu jest najzupełniej w porządku, skoro ofiary wiedziały co ryzykują, przeciwstawiały się władzy niemieckiej i prowokowały znacznie bardziej niż misjonarz katolicki. |
"w porzadku" z punktu widzenia czego?
|
Wygląda na to, że mówimy o innej kwestii niż ty. My dyskutujemy, czy KK obiektywnie ma prawo, jest odpowiedzialny, itp. A ty mówisz, czy według muzułmanów Kościół jest winny, biały człowiek jest winny, misjonarza można zabić, itp. Ale nie robisz tego po to, żeby dojść do tego, jak jest naprawdę z tą winą czy odpowiedzialnością. Bo dla ciebie nie ma czegoś takiego jak obiektywna wina czy odpowiedzialność. Dyskusja dla ciebie dotyczy tego, jak muzułmanie myślą, czują i dlaczego zachowują się tak jak się zachowują. Czy tak? |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-02-2006, 10:49
|
|
|
ril napisał/a: | Wygląda na to, że mówimy o innej kwestii niż ty. My dyskutujemy, czy KK obiektywnie ma prawo, jest odpowiedzialny, itp. A ty mówisz, czy według muzułmanów Kościół jest winny, biały człowiek jest winny, misjonarza można zabić, itp. Ale nie robisz tego po to, żeby dojść do tego, jak jest naprawdę z tą winą czy odpowiedzialnością. Bo dla ciebie nie ma czegoś takiego jak obiektywna wina czy odpowiedzialność. Dyskusja dla ciebie dotyczy tego, jak muzułmanie myślą, czują i dlaczego zachowują się tak jak się zachowują. Czy tak? |
doskonale wiesz ze ja nie uznaje czegos takiego jak "obiektywny", w szczegolnosci w kontekscie slow typu "prawo", "prawda" itp |
|
|
|
|
|
ril
|
Wysłany: 27-02-2006, 11:42
|
|
|
Ale nie zaznaczyłaś tego w dyskusji. Wszyscy uważają, że rozważają, czy KK ma prawo, jest winny, a ty zajmujesz się jedynie prezentowanie podejścia wybranej przez siebie grupy (muzłmanów).
Ponadto w takim razie cała ta dyskusja jest jałowa. I nie na temat. Możemy się zastanawiać, czy muzułmanie/skini/George Bush/Christianitas uznaliby, że wolno te plakaty umieścić. Ale nic z tego nie wynika. W szczególności, czy ja powinienem zaprotestować przeciwko tym plakatom. Bo ostania kwestia przy twoim podejściu nie ma sensu. |
|
|
|
|
|
Silent Angel
*Hermit*
|
Wysłany: 27-02-2006, 11:52
|
|
|
Osobiście zgadzam się z ril'em. Obserwuję ten temat już od dłuższego czasu i muszę powiedzieć, że sprowadza się on na razie tylko do potyczek słownych, odbiegając przy tym od celu - czyli tematu wyjściowego.
Dla mnie taki mieszanie spraw i wrzucanie wszytskiego do jednego worka niczemu nie służy, bo nie można z tego wyciągnąć żadnych wniosków co świadczy o tym ta dyskusja. Każdy próbuje każdego przekonać do swojej racji, a tak czasami się nie da.
Pozatym myślę, że Ci którzy wpadli na pomysł rozwieszania tych plakatów nie myśleli nad tym tak długo i nie rozwodzili się tak jak my to robimy... |
_________________ At night, the town is quiet like the bottom of the ocean
I continue down the road by myself
Guided by the distant voice
I keep searching for the soft blue light
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 27-02-2006, 14:33
|
|
|
Powiedz to Biance, ona skacze z tematu w temat jak żabka zielona i stara się zamieszać ludziom w głowach;P. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-02-2006, 15:48
|
|
|
Ysengrinn, KWA ;) |
|
|
|
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-02-2006, 16:53
|
|
|
Bianca napisał/a: | Cytat: | Hmmm ale np wbijała na pal ukrzyzowywał . kaminiowal. Wrzucal do jaskiń z niedźwiedziem topił na torfowiskach itp..... |
i dlatego musi to byc religia pelna nienawisci?
|
Ale wyrywasz z kontekstu ?? I jaka religia nienawisci z kad ci sie uroiło
Cytat: | Ilu do stu diabłow muzłumanów ty znasz ile znasz ich prawdziwych punktów widzenia. Na ile je rozumiesz ?? I na jakiej podstawie |
bo to jest oczywiste. w momencie gdy przychodza do mojego kraju i go podbijaja wymaczujac bronia, to ich kosciol MUSI byc w to zamieszany. w momencie gdy ci ktos zabije bliskich, to zwykle zaczynasz nienawidziec wszystkich powiazanych z tematem jak leci. |
A wiesz co jest najlepsze w takim Iraku ci co zabijaja chrzescijan w wiekszosci nie sa Irakijczykami to ra . A dwa to jest maly procent . Najwiecej chrzescijan zabija sie w Somali , Ugandzie ,Sudanie , Pakistanie , Iranie , Arabi Saudyjskiej , Algierze , Kongu i do niedawna w Kosowie . W somali w jednej misi rozdawano środki medyczne to moiejscowi bojuwkarze chcieli je sobie skonfiskowac Ksiadz sie nie zgodzil to podpalili Misje wraz z rannymi co ciekawe rannymi wszystkich 3 stron konfliktu w tym swoimi. A poz tym to nie jest oczywiste tak jak myslisz. To o wiele bardziej skaplikowana sprawa
a w momencie w ktorym do mnie nie dotarlo ze kosciol faktycznie cos mial przeciwko a nie tylko mdlym glosem wzywal o pokoj, to hakos watpie zeby tam to ktokolwiek naglasnial. | Powiem tak koscił zarówno kiedyś jak i teraz miał cos przeciwko róznym konfliktom ale jakos nigdy przenigdy władcy świeccy sie tym nie przejmowali , czasami udawali by zrobic na ludziach dobre wrażenia , ale tak naprade karzdy sobie rzepkę skrobie . A poza tym co mieli zrobic ?? namawaić ludiz do buntu posypac exkomunikami ?? klatwami papieskimi czy jak . Czy to nie było by durne i nie było by wtraceniam sie w prawdziwą polityke ??
Cytat: | Ta kwesti wzgledna ta wojan była rónie prewencyjna jak inwazja na irak a dokladnie na regio bo tu chodzi o to zeby tamtejsi nie schodzili sobie z pustyn i wysadzali sobie co im sie żywnie podoba tylko mieli punkt zapalny w którym moga szaleć do woli eksterminujac swoich iplus z żadka jakiegoś żołnierza ktory nota bene bierze za to pieniadze i ma pojecie o ryzyku w momencie podpisywani kontraktu zawodowego. |
no nie, tamta wojna zaczela sie jak oni JUZ ZESZLI a nie prewencyjnie.
| A pierwsza wojna w czeczenii ??
A przecież w tamtym rejonie wojna sie toczy od czasów carskich wiec czemu rosjanie poprostu tego nie oleja i nie odgrodza sie murem jak Izraela od palestyńczyków. Po grzyba im te zadupie świta jak tam juz nawet surowców nie ma ??
slonce, ale ja nie za bardzo mam jak miec racje. po prostu tlumacze czemu mnie wkurza mowienie o biednym umeczonym KK, bez uciekania sie do argumentow "a jak patrze na tlusta ..... ojca dyrektora" | Ojciec dyrektór to nie jest kosciół katolicki to praktycznie ionny odłam |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-02-2006, 17:18
|
|
|
Redvampire napisał/a: | A wiesz co jest najlepsze w takim Iraku ci co zabijaja chrzescijan w wiekszosci nie sa Irakijczykami to ra . A dwa to jest maly procent . Najwiecej chrzescijan zabija sie w Somali , Ugandzie ,Sudanie , Pakistanie , Iranie , Arabi Saudyjskiej , Algierze , Kongu i do niedawna w Kosowie . W somali w jednej misi rozdawano środki medyczne to moiejscowi bojuwkarze chcieli je sobie skonfiskowac Ksiadz sie nie zgodzil to podpalili Misje wraz z rannymi co ciekawe rannymi wszystkich 3 stron konfliktu w tym swoimi. A poz tym to nie jest oczywiste tak jak myslisz. To o wiele bardziej skaplikowana sprawa |
w iraku chyba sie zabija wszystkich i to bez wzglad na wiare - tak to jest w czasie wojny. w kosowie trwaja czystki etniczne - mozna sie ich bylo spodziewac.... w iranie obstawialabym taka "mlodziez wszechpolska" nie ograniczona przez odpowiedzialnosc karna za zabojstwo. somali i uganda to chyba otwarte konflikty wojskowe...
Redvampire napisał/a: | Powiem tak koscił zarówno kiedyś jak i teraz miał cos przeciwko róznym konfliktom ale jakos nigdy przenigdy władcy świeccy sie tym nie przejmowali , czasami udawali by zrobic na ludziach dobre wrażenia , ale tak naprade karzdy sobie rzepkę skrobie |
powiem tak, przeciwko hitlerowi jesli nawet i mial to nie powiedzial.
Redvampire napisał/a: | A przecież w tamtym rejonie wojna sie toczy od czasów carskich wiec czemu rosjanie poprostu tego nie oleja i nie odgrodza sie murem jak Izraela od palestyńczyków. Po grzyba im te zadupie świta jak tam juz nawet surowców nie ma ?? |
pierwsza to byla glupota skrajna, obstawialabym ze ktos handlujacy bronia sie na tym niezle wzbogacil.
a co do odgrodzenia to
1) tam niestety nadal jest ropa
2) w gorach sie colernie trudno buduje mury, w szczegolnosci kiedy miejscowi znaja kazda jaskinie
3) na przykladzie tejze palestyny widac jakie to "skuteczne" |
|
|
|
|
|
Silent Angel
*Hermit*
|
Wysłany: 27-02-2006, 18:50
|
|
|
Ysengrinn: w tle zaczyna lecieć :Neverending Story XD |
_________________ At night, the town is quiet like the bottom of the ocean
I continue down the road by myself
Guided by the distant voice
I keep searching for the soft blue light
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 27-02-2006, 20:40
|
|
|
U mnie leci "Zatańcz ze mną jeszcze raz";P. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
ril
|
Wysłany: 27-02-2006, 21:11 "Bo to o to w końcu chodzi, by niczego nie dowodzić&quo
|
|
|
Cytat: | To zły przykład, bo armia amerykańska nie jest pod wspólnym dowódctwem amerykańsko-polskim. Polskie siły są tam na przystawkę. To tak jakby twoja firma wykonywała jakiś projekt wraz z inną, znacznie większą firmą. Nie jesteś odpowiedzialna za oszustwa tamtej firmy jeśli w nich nie uczęstniczyłaś i nie zezwalałaś na nie. |
jesli na nie nie zezwalalam, to sie wycofuje z projektu, w przeciwnym razie sad jak najbardziej uzna ze skoro bylam partnerem to ponosze koszta.
|
Jakie ma znaczenie co sąd powie? Przy ocenie linczu na księdzu liczył się punkt widzenia muzułmanina. Skoro punkt widzenia można i tak wziąć dowolny.
Cytat: |
nie, powiem ze ksiadz zostal ofiara wscieklego tlumu. wscieklego na to ze braci ww. tlumu morduja bracia ww. ksiedza. dokladnie to samo jest z irakijczykiem, ktory na prawie tych samych zasadach wpakowal sie pod kule bialych. tylko ze to biali zaczeli.
|
Na pewno robi to księdzu dużą różnicę.
Cytat: | Ci pokazywani w tramwaju mieli być współczesnymi. Przeszłość nie ma nic do rzeczy, zwłaszcza, że papież przeprosił i to nie raz za winy Kościoła (nie słyszałem, aby wiele innych instytucji się tak ukorzyło). Poza tym cały wątek o wojsku polskim w Iraku miał udowodnić jakąś winę KK. Cały czas nie widzę w tym co się dzieje w Iraku winy Kościoła. |
a teraz spojrz na to z punktu widzenia muzulmanina.
|
A dlaczego muzułmanina, a nie np. katolika?
znowu, w tym przypadku moge mowic tylko na podstawie tego kosciola ktory dziadkowi pod blokiem wyremontowali, ale brzmi podobnie. a co do potepiania wojny, to bodajze wtedy skonczylo sie na pytaniu "aha, to rosja miala siedziec spokojnie i pozwolic zeby czeczeni zeszli z gor i cajeli wszyscko na ile im ludzi starczylo" - ta "DROBNA" roznica pomiedzy wojna w obronie oraz inwazja.
|
Myślę, że obecnym czeczeńskim cywilom nie robi różnicy kto zaczął.
wiesz, tylko ze jak sie popatrzy na takiego ojca rydzyka, i na tych dziennikarzy faktu ktorzy chyba beda mieli sprawe karna o obraze majestatu ministra rolnictwa...... to naprawde trudno uwierzyc w to jacy to oni sa biedni i skrzywdzeni (nawet jesli mozna sie zaozyc ze nie maja z rydzykiem wiele wspolnego)
|
Trudno uwierzyć? Zależy komu.
Cytat: | Cała ta próba podważenia prawa KK do upamiętniania swoich męczenników przez odwołanie się do jego rzekomej odpowiedzialności za wojnę w Iraku, podczas gdy przy tak szerokim zakresie odpowiedzialności połowa światowych instytucji powinna być za nią odpowiedzialna, bo nie potępiła, nie zareagowała, jakiś jej przedstawiciel robił coś złego, itp. |
ale polowa swiatowych instytucji nie robi "ojej, jak to my cierpimy i jacy to jestesmy biedni" - a tymze amerykanom sie mowi wprost ze na 11 wrzesnia to oni tak naprawde sporo wygrali. |
Co to ma do rzeczy? |
|
|
|
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-02-2006, 22:22
|
|
|
powiem tak, przeciwko hitlerowi jesli nawet i mial to nie powiedzial.
| Wiesz jakby nie patrzeć Stolica apostolstka lezała w samym środku Faszystowskiego państwa.
A co do tego że tłumaczysz konfliktami zbrojnymi to co kosciół jest tez organizacja charytatywną nie moze pomagac glodnym ludziom i prowadzic tam szpitali ?? żeby nei ryzykowac ?? Oni ryzykija w dobrym celu i upamietniaja tych co tam zgineli i tyle . Zołnierzom tez sie daje odznaczenia |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-02-2006, 22:41
|
|
|
Cytat: | powiem tak, przeciwko hitlerowi jesli nawet i mial to nie powiedzial. |
To akurat nieprawda, a konkretnie komunistyczna propaganda. Kosiół odniósł gigantyczne straty podczas drugiej wojny światowej, głównie na skutek mniej lub bardziej biernego terroru. W niektórych regionach nawet 3/4 stanu kapłanów.
Jeśli zajdzie taka potrzeba jestem w stanie przedstawić szczegółowe dane na ten temat z obszaru Polski wraz z listą internowanych i zabitych biskupów. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-02-2006, 23:02
|
|
|
Cytat: | Jakie ma znaczenie co sąd powie? Przy ocenie linczu na księdzu liczył się punkt widzenia muzułmanina. Skoro punkt widzenia można i tak wziąć dowolny. |
a jaki w takim razie proponujesz?
Cytat: | A dlaczego muzułmanina, a nie np. katolika? |
katolika ktorego dokladnie? tego ktory tam jest i zabija, takiego co bycie tam i zabijanie popiera czy takiego ktory jest przeciwko?
Cytat: | Myślę, że obecnym czeczeńskim cywilom nie robi różnicy kto zaczął. |
z dokladnoscia do "malych" drobiazgow o ktorych jak zwykle sie nie mowi, jak to zlikwidowanie szkol bo "trzeba bylo ksztalcic przyszle wojsko", uniwersytetu w groznym, rozwalenie na drobne kawaleczki przemyslu itp. tam po prostu nie ma alternatywy ktora jest w stanie zbudowac normalny rzad i pozwolic ludziom na normalne zycie - czyli takie przy ktorym wychodzac na ulice nie ryzykujesz ze cie zastrzela.
Cytat: | Trudno uwierzyć? Zależy komu. |
mi. bo rzeczony KK nadal dostaje kompensate od panstwa za dawno mu zwrocone zagrabione ziemie. a "od panstwa" oznacza m. in. "z mojej kieszeni".
Cytat: | Co to ma do rzeczy? |
to ze rozmawiamy nie o tym kto jest winny wszystkich problemow swiata.
Cytat: | A co do tego że tłumaczysz konfliktami zbrojnymi to co kosciół jest tez organizacja charytatywną nie moze pomagac glodnym ludziom i prowadzic tam szpitali ?? żeby nei ryzykowac ?? Oni ryzykija w dobrym celu i upamietniaja tych co tam zgineli i tyle . Zołnierzom tez sie daje odznaczenia |
wiesz.......... tylko ze ja nadal wole odznaczenia za zrobienie czegos od takich za zginiecie przy wykonywaniu obowiazkow. dla mnie w zasadzie jest tylko jeden przypadek gdy nalezy upamietnic czyjas smierc - jest to gdy czlowiek zginal by zyc mogl kto inny. a wtedy na pewno nie nalezy pamietac go jako meczennika.
Cytat: | To akurat nieprawda, a konkretnie komunistyczna propaganda. Kosiół odniósł gigantyczne straty podczas drugiej wojny światowej, głównie na skutek mniej lub bardziej biernego terroru. W niektórych regionach nawet 3/4 stanu kapłanów. |
wiesz, o ile ja dorze pamietam to oficjalny watykan nie slowa nie powiedzial. a co robili biskupi - to oprocz tego ze byli biskupami to jeszcze byli ludzmi. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|