FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następny
  Mundurki szkolne
Wersja do druku
Lila Płeć:Kobieta
BAKA Ranger

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Lisia Federacja
Omertà
PostWysłany: 06-06-2007, 08:39   

dobra... __^__
Nie zyjesz za buty... to raz... Bluzka fajna, 2. A 3... za kro tka spo dni czka jak dla mnie... i pewnie nie tylko dla mnie.

Ze szkoly zaprpoponuje swoj mundurek ok. ( swojego projektu w oparcu o takie jakie znam :P ) Bo teraz zaraz wychodze

Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Ryan Płeć:Mężczyzna
Protector of Justice

PostWysłany: 06-06-2007, 08:54   

Lila napisał/a:
Ryan napisał/a:
ch mundurki szczegolnie zenskiej czesci sa badzo fajne ^>^

Masz bardzo zle pojecie do tego co mowisz... Bo w japoni maja chyba najbardziej proste mundurki. Tylko w Anime maja super krotkie spodniczki...

spokojnie :) wiem , że w anime mundurki są jakby to nazwac naciągnięte, ale oglądałem różne fotki z ich mundurkami i i tak uważam, że są bardzo fajne:D

Numer Gadu-Gadu
6350310
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 06-06-2007, 08:59   

Wiesz akaryuu, twoja "propozycja" to właśnie jeden z powodów dla którego ten pomysł z mundurkami jest traktowany poważnie przez sporo osób (i nie mam tu na myśli moherów i podobnych)

Ryan napisał/a:
spokojnie :) wiem , że w anime mundurki są jakby to nazwac naciągnięte, ale oglądałem różne fotki z ich mundurkami i i tak uważam, że są bardzo fajne:D

Te "fotki z mundurkami" które można często znaleźć na sieci są też zwykle "naciągnięte" ;)

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BAKA Ranger

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Lisia Federacja
Omertà
PostWysłany: 06-06-2007, 10:54   

Ten post bedzie dlugi i bedzie zawieral wiele obrazkow. Ale pokarze jak wyglada moj mundurek.

Zaczne od gory.

- tak wyglada bluzka, krawat mamy troche inny. Ale to juz nie wazne. Na pluzke dochodzi jeszcze bezrekawnik. I tutaj test rozejscie. Bo jako osoba z samorzadu ( przwodniczaca szkoly ) mam inny mundurek.

Ja mam taki, czerwony. reszta szkoly ma czarne.

jak jest zimno, wszyscy mamy czarne bluzy.

A teraz zabierzemy sie za dol. Spodniczki mamy prawie takie.

i jescze Skarpetki: Tu sa 2 wersje. Podkolanowki albo wysokie skrpetki. Wszyscy wiedza jak wygladaja podkolanowki, a ja nosze je tylko, gdy jest naprawde cieplo. Przewaznie strasznie wieje u nas, wiec zostaje prywatnie przy wersji wysokie skarpetki.

Co do butow to ciezka sprawa. ja przynajmniej mam takie.

LunarBird Płeć:Mężczyzna
Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 06-06-2007, 11:39   

Ryan napisał/a:
podobnie jak nie bedziemy mieli laptopow-.-

*Już* je mamy. :P

akaryuu napisał/a:
Przypominam sobie, jak 2 lata temu będąc w Cambridge w Wielkiej Brytanii widziałem przechodzącą grupę uczniów bodajże z St. Mary College, lub też King's college. Wrażenie na mnie zrobili niesamowite.. poczułem, że chcę wracać do szkoły..

I owszem, ja również lubię angielskie mundurki :) I nie chodzi wcale o króciutkie spódniczki neechan, tylko o to, że całość naprawdę ładnie wygląda :)

"The X-Files", #4 "Squeeze"

Autor posta: rip LunarBird CLH
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
Chemik Płeć:Mężczyzna
Time does not exist...

PostWysłany: 06-06-2007, 19:28   

Lila - Uczysz sie w Anglii ?? (opieram sie na opisie :p )

No bardzo ładny "komplecik" - aczkolwiek ten czerwony bezrękawnik .... rozumiem ze ma wyróżniać na tle szkoły, aczkolwiek chyba troche dziwnie wygląda na tle reszty ...
Chyba ze na "żywca" prezentuje się lepiej :]

Numer Gadu-Gadu
7016003
akaryuu Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 06-06-2007, 19:53   

he he..
Cytat:
dobra... __^__
Nie zyjesz za buty... to raz... Bluzka fajna, 2. A 3... za kro tka spo dni czka jak dla mnie... i pewnie nie tylko dla mnie.

Mi się osobiście to co przedstawiłem wręcz nie podoba.. to tylko taki joke.. bez przesadyzmu..

Lila: Ten mundurek który zaprezentowałaś jest jak najbardziej w porządku, tak właśnie powinni się prezentować uczniowie [ tym bardziej uczennice XD ]. Ja zawsze odczuwałem pewną sympatię do ubranych w mundurki, tudzież szykowne garniturki panien.

:]

P.s. Dzisiaj przeglądajac portal gazeta.pl natknąłem się na propozycje mundurków dla opolskich uczniów (choć wcale nie jestem pewny czy akurat opolskich :]), a wśród nich widnieje coś takiego:

Jak na polskie realia, to wcale nie jest taki zły prawda?
Martwi mnie tylko kolor.. szary jest zły.. może się zrobić ponuro :/

Temat został przesunięty do offtopu, z racji na znikome powiązania z mangą i anime... Gadajcie sobie tutaj o mundurkach takich, siakich i owakich. Amen. Mai
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Gimnazjalistka
Gość
PostWysłany: 11-06-2007, 16:57   

Ja uważam, że mundurki nic nie dadzą. A poza tym jest taka prawda, że żyjemy w XXI wieku, a nie w XIX czy na początku XX. W innych krajach mundurki to norma, a w Polsce niepotrzebnie taki pomysł powstał. Mundurki będa uważały takie osoby od rocznika 2004 wzwyż. Dla nich będzie to norma, ale nie dla nas.
hmm.. no cóż:] Jak mundurki to mundurki, ale .. litości!
Powrót do góry
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 11-06-2007, 17:20   

Czy można prosić o tłumaczenie z gimnazjalnego na polski? Chyba umknęła mi istota problemu...

Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 11-06-2007, 20:21   

Wolny przekład według dziurawej łepetyny Vodha:

Ja uważam, że mundurki się nie sprawdzą. Żyjemy w XXI wieku, a nie w XIX czy XX, kiedy to mundurki były wymagane w większości Polskich szkół. Co prawda w innych krajach mundurki to norma, ale w Polsce są niepotrzebne. Mundurki będą szanowały i nosiły osoby od rocznika 2004 wzwyż, bo dla nich będzie to norma i po takim czasie pomysł może się przyjąć, ale wsród obecnych gimnazjalistów nie wróżę mu świetlanej przyszłości.
Cóż, mundurek nie diabeł, ale pomysł i tak uważam za głupi i jestem przeciw.

Treść zamieszczona powyżej w żaden sposób nie świadczy o poglądach tłumacza, jest to możliwie wierny przekład, czy może raczej interpretacja. Have fun. xD

Momoko Płeć:Kobieta
wiosna jest miau

Grupy:
House of Joy
Lisia Federacja
WIP
PostWysłany: 11-06-2007, 20:26   

Vodh, jestem pod wrażeniem. uczyłeś się gdzieś tego...?

akaryuu propozycja całkiem, całkiem. Cos takiego z chęcią bym sama nosiła. Generalnie lubię się ubierac w dosyc zróżnicowany sposób, ale za każdym razem, hdy zaśpie do szkoły i nie mam przygotowaniego ubirania, marzę o mundurkach:)

Lila - mundurek bardzo ładny i klasyczny (klasycznie współczesny)

Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 11-06-2007, 20:28   

No proszę, tak ujęte brzmi to nawet sensownie (co nie znaczy, że się z tym zgadzam - nie wiem np. dlaczego osoby z roczników od 2004 miałyby szanować mundurki bardziej, jeśli nie wprowadzi się ich teraz)

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 11-06-2007, 20:41   

Nie no tej osobie chyba chodziło o to, że jak wprowadzimy teraz, to właśnie po tych kilku - kilkunastu latach już będą w nich dzieci chodzić bez smęcenia. Ale niektóre części dalej są... powiedzmy, że owiane mgiełką tajemnicy ;x

LunarBird Płeć:Mężczyzna
Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 12-06-2007, 09:32   

Chemik napisał/a:
Lila - Uczysz sie w Anglii ?? (opieram sie na opisie :p )

O kurcze! XD Nie no, to się obudziłaś. :) Oczywiście że Lila uczy się w Anglii bo mieszka w Anglii. Od jakiegoś czasu zresztą. Ne, neechan? :P

Gość napisał/a:
Ja uważam, że mundurki nic nie dadzą. A poza tym jest taka prawda, że żyjemy w XXI wieku, a nie w XIX czy na początku XX. W innych krajach mundurki to norma, a w Polsce niepotrzebnie taki pomysł powstał. Mundurki będą uważały takie osoby od rocznika 2004 wzwyż. Dla nich będzie to norma, ale nie dla nas.
hmm.. no cóż:] Jak mundurki to mundurki, ale .. litości!

W tym właśnie problem, że uczniowie traktują szkolę jak podwórko, zachowują się jak na podwórku a na obecność nauczycieli zwracają coraz mniej uwagi. Mundurki mają za zadanie głównie przypominać, że wszyscy uczniowie są tacy sami i że to jest szkoła a nie podwórko, czy ulica - co pociąga za sobą określone zasady i normy zachowania.

Co do stwierdzenia, że to nie wiek XIX... Do urzędu i na oficjalne okazje też ubieramy się w określony strój i jakoś nikt nie uznaje tego za przejaw ciemnoty, wręcz przeciwnie. Młode pokolenie wyraźnie zapomina, że w kwestii ubrania nie ma czegoś takiego jak pełna swoboda. Były, są i będą określone zasady i ich łamanie nie jest i nie będzie dobrze widziane. Mundurki w szkołach to dobry sposób, żeby uczniom o tym wszystkim dobitnie przypomnieć.

Poza tym jak ktoś spojrzy na mundurek Lili i porówna go do wieku XIX to pogryzę... >]

"The X-Files", #4 "Squeeze"

Autor posta: rip LunarBird CLH
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
BAKA Ranger

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Lisia Federacja
Omertà
PostWysłany: 12-06-2007, 13:35   

LunarBird napisał/a:
O kurcze! XD Nie no, to się obudziłaś. :) Oczywiście że Lila uczy się w Anglii bo mieszka w Anglii. Od jakiegoś czasu zresztą. Ne, neechan? :P

Hai, Onii-san. Wystarczy spojrzec pod avatar, masz napisane gdize mieszkam. Napisane do tego ogolnie, by ludzie mogli kojarzyc, bo po nazwie miasta raczej nie zczaj gdize to jest.

LunarBird napisał/a:
Poza tym jak ktoś spojrzy na mundurek Lili i porówna go do wieku XIX to pogryzę... >]

Co to mialo znaczyc ? Nasze mundurki lekko odbiegaja od norm XIX Wieku... Czy mi sie tylko wydaje? Nie mamy czerwonej wstazeczki, ani spodnicy za sporo za kolana, co najwazniejsze, nie wiem czy wiecie ( wiekszosc tych ludzi ktorzy sie wypowiadaja, w ) XIX w. w szkolach, dziewczeta musialy miec zwiazane wlosy, nie wolno bylo nosic rozplecionych wlosow. To nie tylko w XIX w... A gdzie wiek XX ludzie. Jeszcze troche, to bedziemy porownywac Stroje ludowe do tego teraz idze nosc mlodziezy.
Proponuje znalezienie sobie strony z Rosyjska szkola prywtna dla dziewczat w Moskwie, maja czarne sukienki z bialymi kolnierzykami jak od koszuli i czarne wysokie-skarpetki. Buty jesli sie nie myle, to trapery ( czarne ) - jelsi ktos woli, to mozna w takim czyms chodzic. Ja wole swoj mundurek nie narzekam.

Szkola nie ma byc pokazem mody, gdzie kazdy bedzie pokazywal, co ma nowego w swoim asortymencie. Mundurki jakos zblizaja uczniow, wyniszcaja podzial na bogatszych i biedniejszych, bo nie widac tego po nich, jesli maja wszyscy takie same ubrania. To wlasnie jest dobre i to jest celem Mundurkow.
Dam przyklad jaki mi podali, gdy sie burzylam, jak przyjechalam do anglii, ze mam nosic mundurek. Ja akurat chodze do szkoly prywatnej, wiec u mnei to tak nie wyglada, ale w normalnych szkolach kiedys nie bylo tu tez mundrkow.

Historia ta jest taka. Wyobraz sobie, ze przychodzisz do szkoly w normalnych ciuchach. Wielu jest takich ludzi, a bedzie grupka ludzi Ubrana w Ciuchy od Armaniego. Chodzic bedize po korytarzach, jak krolowie, bo zobacz ile oni maja pieniedzy i jacy inni sa Szmaciarze, bo ich w zyciu nie bedzie stac.
Gdy masz mundurek, nie widac tego po tobie. Jak na przyklad, czesto ludize bogaci odtracaja od siebie tych biedniejszych. A jelsi wszysycy byli by w mundurkach, nie iwesz kim tak naprawde jest ta osoba. Nie patrzysz na nia z gory. A mozesz znalesc w niej najlepszego przyjaciela. Malo osob ze szkoly zna sie osobicie z zycia prywatnego. To raczej znajomosci szkolne. To tak, jak co mnie to obchodzi, ze dziewczyna z mojej lawki ma ojca multimilionera, i ze jest wlascicielem jakiejs tam sieci sklepow, ktora... bla, bla, bla... Jest po prostu moja kolezanka i tyle.

Cytat:
No bardzo ładny "komplecik" - aczkolwiek ten czerwony bezrękawnik .... rozumiem ze ma wyróżniać na tle szkoły, aczkolwiek chyba troche dziwnie wygląda na tle reszty ...
Chyba ze na "żywca" prezentuje się lepiej :]

CHodzi o to, że czasem trzeba mnie szybko zlapac w tlumie jak innych ludzi z Samorzadu, a tak latwiej nas rozpoznac. Nie wyglada to tak zle w calosci.

Strona 17 z 20 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następny
Odpowiedz do tematu