Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Mundurki szkolne |
Wersja do druku |
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 06-06-2007, 08:39
|
|
|
dobra... __^__
Nie zyjesz za buty... to raz... Bluzka fajna, 2. A 3... za kro tka spo dni czka jak dla mnie... i pewnie nie tylko dla mnie.
Ze szkoly zaprpoponuje swoj mundurek ok. ( swojego projektu w oparcu o takie jakie znam :P ) Bo teraz zaraz wychodze |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
Ryan
Protector of Justice
Dołączył: 02 Cze 2007 Skąd: California/ Orange County/Poolhouse Status: offline
|
Wysłany: 06-06-2007, 08:54
|
|
|
Lila napisał/a: | Ryan napisał/a: | ch mundurki szczegolnie zenskiej czesci sa badzo fajne ^>^ |
Masz bardzo zle pojecie do tego co mowisz... Bo w japoni maja chyba najbardziej proste mundurki. Tylko w Anime maja super krotkie spodniczki... |
spokojnie :) wiem , że w anime mundurki są jakby to nazwac naciągnięte, ale oglądałem różne fotki z ich mundurkami i i tak uważam, że są bardzo fajne:D |
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 06-06-2007, 08:59
|
|
|
Wiesz akaryuu, twoja "propozycja" to właśnie jeden z powodów dla którego ten pomysł z mundurkami jest traktowany poważnie przez sporo osób (i nie mam tu na myśli moherów i podobnych)
Ryan napisał/a: | spokojnie :) wiem , że w anime mundurki są jakby to nazwac naciągnięte, ale oglądałem różne fotki z ich mundurkami i i tak uważam, że są bardzo fajne:D |
Te "fotki z mundurkami" które można często znaleźć na sieci są też zwykle "naciągnięte" ;) |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
|
Wysłany: 06-06-2007, 10:54
|
|
|
Ten post bedzie dlugi i bedzie zawieral wiele obrazkow. Ale pokarze jak wyglada moj mundurek.
Zaczne od gory.
- tak wyglada bluzka, krawat mamy troche inny. Ale to juz nie wazne. Na pluzke dochodzi jeszcze bezrekawnik. I tutaj test rozejscie. Bo jako osoba z samorzadu ( przwodniczaca szkoly ) mam inny mundurek.
Ja mam taki, czerwony. reszta szkoly ma czarne.
jak jest zimno, wszyscy mamy czarne bluzy.
A teraz zabierzemy sie za dol. Spodniczki mamy prawie takie.
i jescze Skarpetki: Tu sa 2 wersje. Podkolanowki albo wysokie skrpetki. Wszyscy wiedza jak wygladaja podkolanowki, a ja nosze je tylko, gdy jest naprawde cieplo. Przewaznie strasznie wieje u nas, wiec zostaje prywatnie przy wersji wysokie skarpetki.
Co do butow to ciezka sprawa. ja przynajmniej mam takie.
|
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 06-06-2007, 11:39
|
|
|
Ryan napisał/a: | podobnie jak nie bedziemy mieli laptopow-.- |
*Już* je mamy. :P
akaryuu napisał/a: | Przypominam sobie, jak 2 lata temu będąc w Cambridge w Wielkiej Brytanii widziałem przechodzącą grupę uczniów bodajże z St. Mary College, lub też King's college. Wrażenie na mnie zrobili niesamowite.. poczułem, że chcę wracać do szkoły.. |
I owszem, ja również lubię angielskie mundurki :) I nie chodzi wcale o króciutkie spódniczki neechan, tylko o to, że całość naprawdę ładnie wygląda :) |
"The X-Files", #4 "Squeeze" |
Autor posta: rip LunarBird CLH
|
|
|
|
|
Chemik
Time does not exist...
|
Wysłany: 06-06-2007, 19:28
|
|
|
Lila - Uczysz sie w Anglii ?? (opieram sie na opisie :p )
No bardzo ładny "komplecik" - aczkolwiek ten czerwony bezrękawnik .... rozumiem ze ma wyróżniać na tle szkoły, aczkolwiek chyba troche dziwnie wygląda na tle reszty ...
Chyba ze na "żywca" prezentuje się lepiej :] |
_________________ "What isn't remembered never happened. .... " |
|
|
|
|
akaryuu
|
Wysłany: 06-06-2007, 19:53
|
|
|
he he..
Cytat: | dobra... __^__
Nie zyjesz za buty... to raz... Bluzka fajna, 2. A 3... za kro tka spo dni czka jak dla mnie... i pewnie nie tylko dla mnie. |
Mi się osobiście to co przedstawiłem wręcz nie podoba.. to tylko taki joke.. bez przesadyzmu..
Lila: Ten mundurek który zaprezentowałaś jest jak najbardziej w porządku, tak właśnie powinni się prezentować uczniowie [ tym bardziej uczennice XD ]. Ja zawsze odczuwałem pewną sympatię do ubranych w mundurki, tudzież szykowne garniturki panien.
:]
P.s. Dzisiaj przeglądajac portal gazeta.pl natknąłem się na propozycje mundurków dla opolskich uczniów (choć wcale nie jestem pewny czy akurat opolskich :]), a wśród nich widnieje coś takiego:
Jak na polskie realia, to wcale nie jest taki zły prawda?
Martwi mnie tylko kolor.. szary jest zły.. może się zrobić ponuro :/
Temat został przesunięty do offtopu, z racji na znikome powiązania z mangą i anime... Gadajcie sobie tutaj o mundurkach takich, siakich i owakich. Amen. Mai |
|
|
|
|
|
Gimnazjalistka
Gość
|
Wysłany: 11-06-2007, 16:57
|
|
|
Ja uważam, że mundurki nic nie dadzą. A poza tym jest taka prawda, że żyjemy w XXI wieku, a nie w XIX czy na początku XX. W innych krajach mundurki to norma, a w Polsce niepotrzebnie taki pomysł powstał. Mundurki będa uważały takie osoby od rocznika 2004 wzwyż. Dla nich będzie to norma, ale nie dla nas.
hmm.. no cóż:] Jak mundurki to mundurki, ale .. litości! |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 11-06-2007, 17:20
|
|
|
Czy można prosić o tłumaczenie z gimnazjalnego na polski? Chyba umknęła mi istota problemu... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 11-06-2007, 20:21
|
|
|
Wolny przekład według dziurawej łepetyny Vodha:
Ja uważam, że mundurki się nie sprawdzą. Żyjemy w XXI wieku, a nie w XIX czy XX, kiedy to mundurki były wymagane w większości Polskich szkół. Co prawda w innych krajach mundurki to norma, ale w Polsce są niepotrzebne. Mundurki będą szanowały i nosiły osoby od rocznika 2004 wzwyż, bo dla nich będzie to norma i po takim czasie pomysł może się przyjąć, ale wsród obecnych gimnazjalistów nie wróżę mu świetlanej przyszłości.
Cóż, mundurek nie diabeł, ale pomysł i tak uważam za głupi i jestem przeciw.
Treść zamieszczona powyżej w żaden sposób nie świadczy o poglądach tłumacza, jest to możliwie wierny przekład, czy może raczej interpretacja. Have fun. xD |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Momoko
wiosna jest miau
Grupy: House of Joy Lisia Federacja WIP
|
Wysłany: 11-06-2007, 20:26
|
|
|
Vodh, jestem pod wrażeniem. uczyłeś się gdzieś tego...?
akaryuu propozycja całkiem, całkiem. Cos takiego z chęcią bym sama nosiła. Generalnie lubię się ubierac w dosyc zróżnicowany sposób, ale za każdym razem, hdy zaśpie do szkoły i nie mam przygotowaniego ubirania, marzę o mundurkach:)
Lila - mundurek bardzo ładny i klasyczny (klasycznie współczesny) |
_________________ Pray tomorrow takes me higher higher high
Pressure on people
People on streets
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 11-06-2007, 20:28
|
|
|
No proszę, tak ujęte brzmi to nawet sensownie (co nie znaczy, że się z tym zgadzam - nie wiem np. dlaczego osoby z roczników od 2004 miałyby szanować mundurki bardziej, jeśli nie wprowadzi się ich teraz) |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 11-06-2007, 20:41
|
|
|
Nie no tej osobie chyba chodziło o to, że jak wprowadzimy teraz, to właśnie po tych kilku - kilkunastu latach już będą w nich dzieci chodzić bez smęcenia. Ale niektóre części dalej są... powiedzmy, że owiane mgiełką tajemnicy ;x |
_________________ ...
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 12-06-2007, 09:32
|
|
|
Chemik napisał/a: | Lila - Uczysz sie w Anglii ?? (opieram sie na opisie :p ) |
O kurcze! XD Nie no, to się obudziłaś. :) Oczywiście że Lila uczy się w Anglii bo mieszka w Anglii. Od jakiegoś czasu zresztą. Ne, neechan? :P
Gość napisał/a: | Ja uważam, że mundurki nic nie dadzą. A poza tym jest taka prawda, że żyjemy w XXI wieku, a nie w XIX czy na początku XX. W innych krajach mundurki to norma, a w Polsce niepotrzebnie taki pomysł powstał. Mundurki będą uważały takie osoby od rocznika 2004 wzwyż. Dla nich będzie to norma, ale nie dla nas.
hmm.. no cóż:] Jak mundurki to mundurki, ale .. litości! |
W tym właśnie problem, że uczniowie traktują szkolę jak podwórko, zachowują się jak na podwórku a na obecność nauczycieli zwracają coraz mniej uwagi. Mundurki mają za zadanie głównie przypominać, że wszyscy uczniowie są tacy sami i że to jest szkoła a nie podwórko, czy ulica - co pociąga za sobą określone zasady i normy zachowania.
Co do stwierdzenia, że to nie wiek XIX... Do urzędu i na oficjalne okazje też ubieramy się w określony strój i jakoś nikt nie uznaje tego za przejaw ciemnoty, wręcz przeciwnie. Młode pokolenie wyraźnie zapomina, że w kwestii ubrania nie ma czegoś takiego jak pełna swoboda. Były, są i będą określone zasady i ich łamanie nie jest i nie będzie dobrze widziane. Mundurki w szkołach to dobry sposób, żeby uczniom o tym wszystkim dobitnie przypomnieć.
Poza tym jak ktoś spojrzy na mundurek Lili i porówna go do wieku XIX to pogryzę... >] |
"The X-Files", #4 "Squeeze" |
Autor posta: rip LunarBird CLH
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
|
Wysłany: 12-06-2007, 13:35
|
|
|
LunarBird napisał/a: | O kurcze! XD Nie no, to się obudziłaś. :) Oczywiście że Lila uczy się w Anglii bo mieszka w Anglii. Od jakiegoś czasu zresztą. Ne, neechan? :P |
Hai, Onii-san. Wystarczy spojrzec pod avatar, masz napisane gdize mieszkam. Napisane do tego ogolnie, by ludzie mogli kojarzyc, bo po nazwie miasta raczej nie zczaj gdize to jest.
LunarBird napisał/a: | Poza tym jak ktoś spojrzy na mundurek Lili i porówna go do wieku XIX to pogryzę... >] |
Co to mialo znaczyc ? Nasze mundurki lekko odbiegaja od norm XIX Wieku... Czy mi sie tylko wydaje? Nie mamy czerwonej wstazeczki, ani spodnicy za sporo za kolana, co najwazniejsze, nie wiem czy wiecie ( wiekszosc tych ludzi ktorzy sie wypowiadaja, w ) XIX w. w szkolach, dziewczeta musialy miec zwiazane wlosy, nie wolno bylo nosic rozplecionych wlosow. To nie tylko w XIX w... A gdzie wiek XX ludzie. Jeszcze troche, to bedziemy porownywac Stroje ludowe do tego teraz idze nosc mlodziezy.
Proponuje znalezienie sobie strony z Rosyjska szkola prywtna dla dziewczat w Moskwie, maja czarne sukienki z bialymi kolnierzykami jak od koszuli i czarne wysokie-skarpetki. Buty jesli sie nie myle, to trapery ( czarne ) - jelsi ktos woli, to mozna w takim czyms chodzic. Ja wole swoj mundurek nie narzekam.
Szkola nie ma byc pokazem mody, gdzie kazdy bedzie pokazywal, co ma nowego w swoim asortymencie. Mundurki jakos zblizaja uczniow, wyniszcaja podzial na bogatszych i biedniejszych, bo nie widac tego po nich, jesli maja wszyscy takie same ubrania. To wlasnie jest dobre i to jest celem Mundurkow.
Dam przyklad jaki mi podali, gdy sie burzylam, jak przyjechalam do anglii, ze mam nosic mundurek. Ja akurat chodze do szkoly prywatnej, wiec u mnei to tak nie wyglada, ale w normalnych szkolach kiedys nie bylo tu tez mundrkow.
Historia ta jest taka. Wyobraz sobie, ze przychodzisz do szkoly w normalnych ciuchach. Wielu jest takich ludzi, a bedzie grupka ludzi Ubrana w Ciuchy od Armaniego. Chodzic bedize po korytarzach, jak krolowie, bo zobacz ile oni maja pieniedzy i jacy inni sa Szmaciarze, bo ich w zyciu nie bedzie stac.
Gdy masz mundurek, nie widac tego po tobie. Jak na przyklad, czesto ludize bogaci odtracaja od siebie tych biedniejszych. A jelsi wszysycy byli by w mundurkach, nie iwesz kim tak naprawde jest ta osoba. Nie patrzysz na nia z gory. A mozesz znalesc w niej najlepszego przyjaciela. Malo osob ze szkoly zna sie osobicie z zycia prywatnego. To raczej znajomosci szkolne. To tak, jak co mnie to obchodzi, ze dziewczyna z mojej lawki ma ojca multimilionera, i ze jest wlascicielem jakiejs tam sieci sklepow, ktora... bla, bla, bla... Jest po prostu moja kolezanka i tyle.
Cytat: | No bardzo ładny "komplecik" - aczkolwiek ten czerwony bezrękawnik .... rozumiem ze ma wyróżniać na tle szkoły, aczkolwiek chyba troche dziwnie wygląda na tle reszty ...
Chyba ze na "żywca" prezentuje się lepiej :]
|
CHodzi o to, że czasem trzeba mnie szybko zlapac w tlumie jak innych ludzi z Samorzadu, a tak latwiej nas rozpoznac. Nie wyglada to tak zle w calosci. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|