Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... |
Wersja do druku |
Crack 

Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 18-12-2007, 20:17
|
|
|
Aż tak dobrze nie ma: w Poznaniu i Kościanie trwa to około 5 dni. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
 |
Caladan 
Chaos is Behind you

Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 20-12-2007, 22:07
|
|
|
Mój problem dotyczy aktualizacji Zimowej Serii. Mam trudności znalezieniem legalnego żródła(bez streamingu i p2p itd), gdzie można byłoby obejrzeć trailery anime. Na Youtubie jest kilka, ale nadal brakuje do paru produkcji. Otóż one.
Rosario + Vampire
Shigofumi: ~Stories of Last Letter~
Persona -trinity soul-
Strait Jacket
Tokyo Marble Chocolate
.hack//G.U. TRILOGY
Kara no Kyoukai
Cinnamon the Movie |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
 |
Ysengrinn 
Alan Tudyk Droid

Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 26-12-2007, 20:11
|
|
|
Jak kruki radzą sobie w powietrznych pojedynkach z innymi ptakami? Jakie pierzaste drapieżniki zagrażają dorosłemu lecącemu krukowi (jastrzębie? Orły?), jakie ma szanse by im umknąć bądź przeżyć starcie?
Wykoncypowałem już "umagicznione" sokoły dla zwiadowców, teraz zastanawiam się jakie ptaki powinny przenosić informacje - gołębie to chyba nienajlepsze rozwiązanie bo mając drapieżniki dość łatwo chyba przechwycić to co przenoszą. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
 |
|
|
|
 |
Zegarmistrz 

Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 02-01-2008, 12:37
|
|
|
Co może mi grozić w Polsce za zrobienie AMV lub Songvidu za naruszenie prawa autorskiego?
UWAGA TO JEST MI POTRZEBNE DO PRACY! PROSIŁBYM O ODPOWIEDŹ W KONWENCJI POSTAPOKALIPTYCZNEJ, PAŃSTWA POLICYJNEGO LUB FASZYSTOWSKIEGO! |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
 |
|
|
|
 |
Teukros 

|
Wysłany: 03-01-2008, 13:16
|
|
|
W zależności od interpretacji jednego z przepisów ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, albo dużo, albo nic. Mowa o art. 29 ust. 1, zgodnie z którym wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości. Jeżeli przyjmiemy, że "prawem gatunku twórczości", czyli AMV, jest właśnie kompilacja urywków utworów, nie ma problemu - mamy dozwolone korzystanie z utworu. Precedensy są, np. twórczość pop-artowa. Słynny kolaż "Just What Is It that Makes Today's Homes So Different, So Appealing?" - http://en.wikipedia.org/wiki/Pop_art - to nic innego, jak właśnie kompilacja utworów (zresztą, AMV mają w sobie coś z pop-artu).
Z drugiej strony, jeżeli przyjmiemy że art. 29 nie ma tu zastosowania, wpadamy w uregulowanie z art. 2 ust. 1. i 2, zgodnie z którymi opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego, a rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego, chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu pierwotnego wygasły.
Niedopełnienie tego obowiązku zagrożone jest sankcją karną z art. 116, zgodnie z którym kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2, nawet jeżeli nie robił tego dla pieniędzy.
Na dodatek, twórca może żądać od osoby, która naruszyła jego prawa autorskie zapłacenia w podwójnej, a w przypadku gdy naruszenie jest zawinione, potrójnej wysokości stosownego wynagrodzenia z chwili jego dochodzenia; może również żądać naprawienia wyrządzonej szkody, jeżeli działanie naruszającego było zawinione (art. 79). |
|
|
|
|
 |
Salva 
Prince Charming

Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 04-01-2008, 21:53
|
|
|
Czy zalanie wrzącą wodą wpływa negatywnie na skuteczność działania Aspirin C ? |
|
 |
Azag 
Shade Reaver

|
Wysłany: 05-01-2008, 17:23
|
|
|
Czy spotkał się ktoś w Polsce, a najlepiej gdzieś w okolicach południa Polski - patrz Zagłębię, ewentualnie Śląsk z klubem karaoke - nie chodzi mi tu oczywiście o rozpitą piwem i zadymioną knajpę w stylu - nawalmy się w piątek bo jest weekend. Wie ktoś czy są takie miejsca w naszym kraju? |
_________________ "Doprawdy, najpewniejszą drogą do piekła jest droga stopniowa - łagodna, miękko usłana, bez nagłych zakrętów, bez kamieni milowych, bez drogowskazów" |
|
|
|
 |
Ysengrinn 
Alan Tudyk Droid

Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 06-01-2008, 11:29
|
|
|
Ja się spotkałem nad morzem, w lecie. Nie mam pojęcia jak jest w okolicach mniej tourist-friendly.
EDIT = nawiązując do rozmowy na zjeździe - ktoś się orientuje jak wyglądałaby sprawa z pływami mórz na planecie z dwoma księżycami? Pytam z ciekawości, bo już spotkałem się z przynajmniej trzema takimi światami (Azeroth z Warcrafta, by daleko nie szukać). |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
 |
|
|
|
 |
Shinigami-san 
Straszny Pan Morderca

Dołączyła: 03 Maj 2007 Skąd: Poznań/Inowrocław Status: offline
Grupy: Lisia Federacja Omertà
|
|
|
|
 |
moshi_moshi 
Szara Emonencja

Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 06-01-2008, 12:39
|
|
|
Snow Patrol - "Chasing Cars" |
|
 |
tilk 

Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 06-01-2008, 12:43
|
|
|
Ysengrinn:
Problem jest ciekawy, i ktoś już podjął się jego zbadania - znalazłem artykuł na arXiv-ie poświęcony temu problemowi. Artykuł jest długi i nie podjąłem się przeczytania go w całości, ale wniosek generalnie jest taki, że na planecie, w zależności od masy i względnego położenia księżyców, mogą powstać dwie (jak na Ziemi) lub trzy strefy przypływu. Ponadto, jeśli okresy obiegu księżyców są różne, może występować alternacja między występowaniem dwóch i trzech stref przypływu. |
|
|
|
|
 |
BOReK 

|
Wysłany: 06-01-2008, 12:55
|
|
|
Przypomnę tylko Gunsmoke z Triguna, która krąży wokół dwóch gwiazd i ma trzy księżyce :D. Szkoda, że nie ma (chyba) oceanów.
Generalnie zasada jest prosta - trzeba sobie policzyć wpływy poszczególnych księżyców (i innych ciał o znaczącym wpływie) i je do siebie "po prostu" dodać. Matematycznie oczywiście jest to zajęcie raczej na dłuższy okres czasu. Spodziewam się, że gdzieś na sieci można znaleźć jakiś prosty symulator, na razie znalazłem tylko ciekawą rozpiskę dla Ziemi. Kto wie, czy to zagadnienie nie będzie dobre jako projekt z Metod numerycznych na przyszły semestr :D. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
 |
|
|
|
 |
Keii 
Hasemo

|
Wysłany: 06-01-2008, 16:20
|
|
|
Czy ktoś zna może jakiś sprawdzony sklep, w którym można kupić duże plakaty z anime (nie za kosmiczne ceny najlepiej ;). Interesuje mnie głównie plakat z SOS団, ale zamawianie z zagranicy wiąże się z dość dużymi kosztami niestety. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
 |
|
|
|
 |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 06-01-2008, 16:35
|
|
|
Zna ktoś jakąś dostępną na rynku grę planszową, w którą wzorem starych gier Encore (Odkrywcy Nowych Światów, Labirynt Śmierci, W imieniu Ziemi), można grać samemu? |
|
|
|
|
 |
Zegarmistrz 

|
Wysłany: 06-01-2008, 17:11
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | EDIT = nawiązując do rozmowy na zjeździe - ktoś się orientuje jak wyglądałaby sprawa z pływami mórz na planecie z dwoma księżycami? Pytam z ciekawości, bo już spotkałem się z przynajmniej trzema takimi światami (Azeroth z Warcrafta, by daleko nie szukać).
|
Po prostu świetnie.
Po pierwsze mielibyśmy całkiem losowy układ pływów, nie rządzący się żadną logiką z pełnią konsekwencji tego w postaci całkiem losowych zdarzeń typu gigantyczne tsunami.
Po drugie ziemia by się trzęsła na okrągło w całkiem losowych momentach. Wyszłaby z tego taka Japonia, tylko bardziej porąbana. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|