Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... |
Wersja do druku |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-02-2008, 09:14
|
|
|
Cytat: | i nie będzie czasem w Podmroku kult pajęczej bogini Lolth co tylko drowie kobiety mogą jej służyć co samo warunkuje istnienie jakieś szkółki ale to chyba zbyt mroczne:P |
A wiesz, że to chyba całkiem niezła rzecz? Danke...
(oddala się, zacierając ręce i mrucząc złowieszczo...) |
|
|
|
|
 |
Zegarmistrz 

Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-02-2008, 11:30
|
|
|
Była kiedyś taka gra komputerowa, w której grało się chirurgiem i przeprowadzało operacje. Pamięta ktoś jej tytuł? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
 |
|
|
|
 |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-02-2008, 11:58
|
|
|
Trauma Center, ale to jest na Nintendo DS. Poza tym "Life&Death" i "Paramedic" - pierwsze na amigę, druga na PC. |
|
|
|
|
 |
Keii 
Hasemo

Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-02-2008, 12:01
|
|
|
Trauma Center doczekała się też wersji na Wii. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
 |
|
|
|
 |
Amnezjusz 
Pan Patafian

|
Wysłany: 19-02-2008, 17:12
|
|
|
Wracając jeszcze do pytania Grisznaka to należy zastanowić się, czego maja owe kapłanki uczyć? Bo tak (w FR) oprócz wspomnianej Lolth można by polecić boginię orków Luthic, której kapłanki nauczają orcze kobiety jak najlepiej służyć swemu ludowi, jak dobrze dbać o swych mężczyzn, jak dobrze przygotowywać leki i napary oraz... co robić by pokazać niepokornym że orcza kobieta też ma siłę :) We wspomnianym Rashemenie mamy wiedźmy, które odpowiadają i 'zarządzają' całą magią która nie jest magią kapłańską - jednak nie stanowią one 'istnego' duchowieństwa Mystry czy Azutha. No, w każdym razie do głowy tak na szybko przychodzi mi jeszcze kler Sekolaha, bóstwa sahuaginów - w całości składa się on z kobiet i wielce prawdopodobne że prowadzą one szkoły - a głównymi naukami zeń płynącymi są zapewne: 1) jak upolować rekina/pokonać wroga, 2) jak przetrwać w społeczeństwie sahuaginów i pomóc sobie w zdobyciu większej władzy, 3) jak dobrze przeprowadzać rytuały by nie sprowadzić na siebie gniewu Sekolaha.
To tak na szybko odnosnie FR. |
_________________ Moim zdaniem... cement jest o wiele... bardziej interesujący... niż to się ludziom wydaje. - RJ Patafian. |
|
|
|
 |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-02-2008, 17:21
|
|
|
Dzięki.
Już tłumaczę, bo moje ogólne pytanie nie pozwoliło na doprecyzowanie interesującej nas kwestii. Chodziło mi o coś, w czym można by osadzić realia fanfika yuri, a jak zainteresowani wiedzą, akcja anime/mang z tegoż gatunku dzieje się najczęściej w żeńskich szkołach katolickich w Japonii. Narzekałem ostatnio, że nie ma tytułów yuri z gatunku fantasy.
Pomysł z "Lloth Sama Ga Miteru" zaowocował by zapewne całkowitą parodią, bo drowki (przynajmniej te, które pamiętam tzn. siostra Dizzta i jego mactka) są 100% zaprzeczeniem typowych, angstująco - smutnych dziewczynek z mang yuri. |
|
|
|
|
 |
Shinigami-san 
Straszny Pan Morderca

Dołączyła: 03 Maj 2007 Skąd: Poznań/Inowrocław Status: offline
Grupy: Lisia Federacja Omertà
|
|
|
|
 |
moshi_moshi 
Szara Emonencja

Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 19-02-2008, 19:41
|
|
|
Wydaje mi się, że ten pierwszy to będzie któryś z utworów zespołu Apocalyptica (zgaduję). |
|
 |
Amnezjusz 
Pan Patafian

|
Wysłany: 19-02-2008, 20:40
|
|
|
Yup, pierwsza muzyczka to dzieło Apocalyptici a utwór nosi nazwę "Somewhere around nothing".
Drugi utwór to "Plowed" z repertuaru dość przyjemnej kapeli Sponge. |
_________________ Moim zdaniem... cement jest o wiele... bardziej interesujący... niż to się ludziom wydaje. - RJ Patafian. |
|
|
|
 |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 29-02-2008, 17:08
|
|
|
Czy dziś jest jakieś święto kościelne? No jakaś procesja już robi trzecią rundę koło mojego okna. |
|
|
|
|
 |
Lila 
BAKA Ranger

Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 29-02-2008, 17:08
|
|
|
Mam taki mały problem i nie bardzo mogę znaleźć kogoś kto by się znał. Otóż mój telefonik ma już rok, więc tak już mam... czas zmienić. Tylko nie wiem na jaki. Z powodu dużego wyboru szukam kogoś kto by mi doradził telefonu który wybrałam. < czy warto go brać, czy może znajdę lepszy w takiej klasie >
Otóż coś co mi wpadło w oko to:
Nokia 6500 Slide ®
Co sądzicie?
Może trochę jeszcze wyjaśnię. Czemu akurat ten:
Ma dość dobrą kamerę - 3.2 m
Jest w metalowej obudowie - często jednak nie mam gdzie nosić telefonu, więc jest on w plecaku, jak każdy chyba wie, w szkole plecak zdarza sie... ' polata '
Nokia - jest jednak klasą w sobie, marką
Dość mały - w porównaniu do innych
Bateria - dość ładnie trzyma z tego co pisze |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
 |
|
|
|
 |
Crack 

Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 29-02-2008, 21:21
|
|
|
"Lepszy w takiej klasie" każdy definiuje inaczej, ale telefon wygląda dobrze. Warto by tylko znaleźć jakąś recenzję gdzie piszą o jakości wykonania. Poza tym przejdź się do salonu i obejrzyj telefon z bliska - to najlepsza metoda na przekonanie się czy będzie ci odpowiadał. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
 |
Azag 
Shade Reaver

|
Wysłany: 02-03-2008, 16:35
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Czy dziś jest jakieś święto kościelne? No jakaś procesja już robi trzecią rundę koło mojego okna. |
Jak piątek to pewnie droga krzyżowa :) - w wielu parafiach organizuję się takową ulicami parafii - zazwyczaj raz w ciągu wielkiego postu. |
_________________ "Doprawdy, najpewniejszą drogą do piekła jest droga stopniowa - łagodna, miękko usłana, bez nagłych zakrętów, bez kamieni milowych, bez drogowskazów" |
|
|
|
 |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 03-03-2008, 18:15
|
|
|
Ma ktoś pojęcie, skąd się wzięło określanie Żydów per "gudłaj". To z hebrajskiego czy jak? |
|
|
|
|
 |
Ras Zielin 
Jah bless You!

|
Wysłany: 04-03-2008, 16:19
|
|
|
Cytat: | http://obserwator.salon24.pl/3085,index.html
W ”Rosji sowieckiej Żyd (”żid”) został uznany za obelgę i zastąpiony przez ”Jewrieja”. ”Parch”, ”gudłaj”, ”judejczyk”, a nawet "Żyd” jeśli chce się kogoś w ten sposób poniżyć, to określenia niestosowne. |
|
_________________ Iku zo! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|