FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 142, 143, 144  Następny
  Kto mi powie...
Wersja do druku
achiever
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 25-09-2006, 16:48   

banzai:

albo jeśli oglądałaś kiedyś Wojownicze Żółwie Ninja to one wołały: KAŁABANGA!!!, kiedy atakowały albo coś podobnego. I gdyby były Japończykami to by rzucały hasło banzai, jeśli Polakami to właśnie jak już pisał Ysengrinn: "huzia!!!" albo "jedziemy!!!" i każdy inny dodający mocy, emocji, zaangażowania do akcji okrzyk:)
Przejdź na dół
Alira14 Płeć:Kobieta
Wielkie Prych

Status: offline

Grupy:
House of Joy
WIP
PostWysłany: 26-09-2006, 21:01   

Dobra, potrzebuję to na moją maturę ustną...

Mam temat o powieści gotyckiej (*_*) i po raz kolejny przeglądałam sobie książki w bibliotece. Natrafiłam na dwie wersje Draculi Briama Stokera. Na obydwu było napisane, że są autentyczne itd. Pierwsza- cieńsza, nie ma w niej nawet wzmianki o van Helsingu i druga-grubsza w której jest van Helsing. Która to wersja oryginalna? Van Helsing został brutalnie wycięty, czy może jest z nim tak jak z Lancelotem z 'Króla Artura" (dodali później)? Jest to dla mnie bardzo ważne.

Daria - Czy kiedykolwiek nasz wygląd nie wpływa na to jak nas oceniają?
Jane - Kiedy oddajesz organy do przeszczepu, no chyba, że to oczy

Daria, 2x06 -"Monster"
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
3270122
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 26-09-2006, 21:37   

Prześlij mi na maila szczegółowy opsi obu wydań i pogadamy...

Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 01-10-2006, 18:30   

Niestety będzie politycznie, bo pytanie z historii najnowszej. Prosiłbym o odpowiedź kogoś, kto się faktycznie orientuje...

W "Rzeczypospolitej" przeczytałem taki fragmencik, w związku z rozbiórką WSI: podobno gdy Wałęsa był prezydentem, a premierem Olszewski (a Macierewicz bodajże ministrem) na linii prezydent-rząd istniały potężne tarcia. Rządowi podobno po cichu podpytywali wojskowych, po czyjej stronie staną w razie zaostrzenia konfliktu, ale jacyś ludzie z WSI ostrzegli Wałęsę, z pominięciem szefa owych służb. Jakoby tylko dlatego Wałęsa zdołał się wtedy utrzymać.

Czy ja dobrze dedukuję, że z tego wynika, iż Macierewicz et consortes planowali wtedy zamach stanu?! Przyznaję, że na historii niedawnej się nie znam prawie w ogóle, wolę ciekawsze okresy...

Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 01-10-2006, 18:42   

Faktem jest, że konflikt był dośc ostry a z tego co sie orientuję, to Mietek Wachowski celowo nie dopuszczał do Lecha niektórych, celem zaostrzenia konfliktu.
Generalnie z wojskiem były wtedy dziwne układy, bo było jednak w sporej części z czerwonego nadania a tu rząd prawicowy i prezydent takiż. Poza tym demokracja dość świeża i niektórzy mogli się obawiać powtórzenia sytuacji z Rosji.
Nie sądzę jednak by ktoś na poważnie szykował zamach, Olszewski et consortes byli ludźmi mającymi rodowód opozycjny.
Powrót do góry
Martita Płeć:Kobieta
uparta ślicznotka

PostWysłany: 22-10-2006, 12:07   

może ktoś mi powiedzieć, jak np w słówko: "tu" dać link do jakiejś strony? często tak niektórzy robią, a to jest lepsze niż kopiowanie całego adresu strony.
bardzo proszę o pomoc;)

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 22-10-2006, 12:14   

Piszesz [url=link]tekst[/url]

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LunarBird Płeć:Mężczyzna
Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 22-10-2006, 15:48   

Czy ktos ma jakieś pojęcie ilu mniej więcej chrześcijan mogło paść ofiarą rzymskich prześladowań (wiem że dużo, chodzi mi mniej więcej w jakim przedziale by to była liczba)? Z historią jestem na bakier a chciałbym wiedzieć bo już kilkakrotnie w dyskusji na innym forum zachaczaliśmy o ten temat.

"The X-Files", #4 "Squeeze"

Autor posta: rip LunarBird CLH
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
IT. Płeć:Kobieta
Ukochana żona orka

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 23-10-2006, 09:26   

Zdefiniuj prześladowania.
Moja wiedza wyniesiona z lekcji religi [a była to wiedza konkretna bo i naczyciel był konkretny] mówiła o przedziale dziesiątków tysięcy. Ale jako ze był kapłanem to można jego słowa [i wszystkie mądre ksiażki z wydawnictw cerkiewnych] uznać za przesadzające bo ja nie wiem czy było wtedy tyle chrześcijan... Pewnie byłby to przedział tysięcy ale przez wiele lat. Na chrześcijan z tego co pamiętam nie organizowano łapanek ani nie tepiono ich z jakąś szczegulną determinacją. Zwyczajnie od czasu do czasu złapano sobie paru na igrzyska a reszte wybito. Tak, Tysiące to chyba berzpieczne założenie.

Te Im ilne ke aono

Jestem Wodą, płynącą Wodą
Przynoszę Życie, służę Śmierci wiernie.

Odrobinę władcza. To bardzo dobre słowo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
9838391
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 23-10-2006, 12:18   

Dokładnych danych naturalnie nie ma.
Prześladowania rzymskie dotyczyły głównie elity, tj. chrześcijan należących do bardziej znanych i bogatszych rodów oraz osób znanych i głośnych. Nie było to coś takiego jak np prześladowania w czasie Rewolucji Francuskiej czy holocaust. Miały też miejsce periodycznie i rzadko trwały długo( o ile dobrze pamiętam, jedynie Neron i Domicjan bawili się w to intensywniej). Poza tym w samym Rzymie było inaczej niż na prowincji, gdzie większość ta sprawa nie interesowała. Tam prześladowania wynikały z niechęci sąsiadów.
Owszem, można to chyba w sumie zamknąć w przedziale kilku tysięcy.
Powrót do góry
Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 23-10-2006, 16:15   

Cóż, jeśli sobie przypomnieć że ludność Imperium liczyła w szczytowym około 60 milionów (chyba że mój dyskutant mnie ołgał) to chyba w takim razie nie ma sensu mówić o jakichkolwiek przesladowaniach... Czyli jak by nie patrzeć wyjdzie że naród żydowski dostał o wiele bardziej od Hitlera niż chrześcijanie przez całe swoje istnienie...

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 23-10-2006, 16:40   

No nie, tu już przeginasz w drugą stronę....
Gdyby policzyć zabitych za wiarę katolicką w czasie rewolucji Francuskiej czy Bolszewickiej to wyszłyby z tego niemałe liczby. Zaś co do Rzymu nie mamy po prostu danych.
Problem polega na tym, że w Rzymie chrześcijaństwo było traktowane jako żydowska religia i często prześladowane właśnie z tego powodu.
Powrót do góry
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 24-10-2006, 09:51   

Dyskusje o represjach chrześcijaństwa ze strony Rzymu w ogóle nie mają wiele sensu, bo Rzymianie, jeden z pierwszych narodów który do wojny i podboju podchodził systematycznie i z determinacją, w ciągu swej historii w brutalny sposób radzili sobie z baaardzo licznymi grupami religijnymi czy etnicznymi. Pacyfistyczni raczej chrześcijanie nie kwalifikowali się jako wielkie zagrożenie dla ludzi, którzy dysponowali półmilionową, najlepszą na świecie armią i topili we krwi bunty całych prowincji. Robili raczej za niegroźnych, acz niepoprawnych wariatów. Gdy było ich już tylu, by faktycznie liczyć się jako siła polityczna i ewentualne zagrożenie, zaczęli zyskiwać poparcie cesarzy. Zresztą imperium było już wtedy poważnie osłabione.

Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 24-10-2006, 13:13   

Ysen ale przecież armia rzymska rekrutowała się wyłącznie z obywateli rzymskich i sojuszników co daje raptem jakieś 10% społeczeństwa o ile się nie mylę. Natomiast o chrześcijanach raz że podobno chodziły nieciekawe słuchy, dwa że była to religia wielce popularna wśród plebsu i niewolników. A rzymianie w kwestii tych grup społecznych od czasów Spartakusa byli paranoikami. I nie bez powodu bo Spartakus udowodnił niezbicie powagę zagrożenia.

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 24-10-2006, 14:33   

Cytat:
Ysen ale przecież armia rzymska rekrutowała się wyłącznie z obywateli rzymskich i sojuszników co daje raptem jakieś 10% społeczeństwa o ile się nie mylę.

Oczywiście, że się mylisz. Wyłącznie z obywateli rekrutowała się elita armii, legiony, czyli 150 tys. ludzi. Reszta armii pochodziła z ludów poddanych. Poza tym żadna ówczesna armia nie dorównywała rzymskiej, może z wyjątkiem partyjskiej/perskiej kawalerii. Te pół miliona dałoby radę przynajmniej milionowi innych żołnierzy. A mówimy o armii stałej.

Cytat:
Natomiast o chrześcijanach raz że podobno chodziły nieciekawe słuchy, dwa że była to religia wielce popularna wśród plebsu i niewolników

Bzdury.

Do czasów Konstantyna (pierwszego cesarza popierającego krzyż) w Italii chrześcijaństwo ledwie wyszło poza Wieczne Miasto. Owszem, było całkiem popularne na wschodzie, na przykład w Azji Mniejszej, ale to był "problem" tamtejszych władz samorządowych, nie Rzymu. Bunt w samych mieście i okolicach to nie byłoby raczej wielkie wyzwanie, a wschodnie prowincje nie miały ani dobrego materiału na wojsko, ani sztuki wojennej na poziomie choćby zbliżonym do rzymskiego.

Poza tym przypominam - chrześcijanie byli początkowo bardzo pacyfistyczni, wszyscy o tym wiedzieli, Rzymianie także. Jeśli już ktoś miałby wszczynać rebelię, to czciciele zmilitaryzowanego kultu Mitry, który wcale nie ustępował chrześcijaństwu wpływami. Ba, przewyższał, bo tak Konstantyn przed nawróceniem, jak i kilku innych cesarzy (np. Neron) było jego czcicielami.

Strona 9 z 144 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 142, 143, 144  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi