Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... |
Wersja do druku |
wa-totem 
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 02-04-2008, 12:52
|
|
|
Klon największego serwisu tego typu, http://www.linkedin.com/ |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
 |
|
|
|
 |
Grethort 
|
Wysłany: 02-04-2008, 14:12
|
|
|
Powie mi ktoś 'co to jest/co to znaczy' - 'to' na samym końcu tego ( od 01:20 do 01:25 ) ?
Edit: Dzięki ;] |
Ostatnio zmieniony przez Grethort dnia 03-04-2008, 14:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wa-totem 
┐( ̄ー ̄)┌

|
Wysłany: 02-04-2008, 17:45
|
|
|
Grethort napisał/a: | Powie mi ktoś 'co to jest/co to znaczy' - 'to' na samym końcu tego ( od 01:20 do 01:25 ) ? | この番組は御覧のスポンサーの提供で送りします。
Kono bangumi wa goran no sponsaa no teikyou de okurishimasu.
This show is being aired with the support of sponsors shown.
A po naszemu... "Ten program jest emitowany dzięki wsparciu następujących sponsorów."
Chodzi oczywiście o marki/nazwy pokazane na środku ekranu... |
 |
|
|
|
 |
Zegarmistrz 

Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 06-04-2008, 12:11
|
|
|
W sumie to przydałaby mi się bardziej pomoc wróżki.
Z tego, co czytam w gazecie na rynku mieszkań nastąpiło to, co każdy, kto grał w 2-3 RTS-y ze średnio rozbudowanym modelem ekonomicznym (trzy surowce lub więcej) przewidywał: wzięło się i zdechło. Wedle niektórych analityków cytowanych przez wszelakie Interie, Onety, Gazety etc. przez następne 5 lat mieszkania mogą tanieć o 10-15% rocznie.
Jednocześnie rosną ceny kredytów i raty. Mnie to w sumie cieszy, bo jeśli dziś jestem niemal bankrutem, to za te 5 lat jakiś tam pieniądz odłożę. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Mianowicie to mi trochę przypomina sytuację, która miała miejsce w Ameryce. Czy gospodarka Polska też wywróci się na ryj, czy na taką okazje biznesową raczej nie powinienem liczyć? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
 |
|
|
|
 |
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 07-04-2008, 19:44
|
|
|
Jeśli ktoś z Was ma oryginalne Mushishi i chciałby sprzedać, to proszę o wiadomość na priva. |
|
|
|
|
 |
wa-totem 
┐( ̄ー ̄)┌

|
Wysłany: 08-04-2008, 11:37
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Mianowicie to mi trochę przypomina sytuację, która miała miejsce w Ameryce. Czy gospodarka Polska też wywróci się na ryj, czy na taką okazje biznesową raczej nie powinienem liczyć? | Sytuacja jest jednak odmienna.
Głównie dlatego, że nasze banki jednak sprawdzają kredytobiorców, i w odróżnieniu od amerykańskich nigdy nie dawały kredytów NINJA (No Income, No Job or Assets) obliczonych de facto na spłacenie z przyrostu wartości jeśli kredytobiorca sobie nie poradzi z obsługą kredytu. Sekurytyzacja była, ale sam rynek jest relatywnie niewielki więc jego udział i ew. kłopoty też nie miały takiego wpływu jak w USA.
U nas jest obecnie pewne przegrzanie - ucieczka kadr na zachód spowodowała głód rąk do pracy, co de facto zlikwidowało bezrobocie, i jeszcze wywołało presję płacową. Wzrost płac obecnie pompuje inflację, bo nasze firmy słabo radzą sobie z zaspokajaniem popytu. Widzi to każdy kto ma coś konkretnego do kupienia - albo nie ma, albo na zamówienie, albo natrętnie wciskają to co zalega w magazynie.
Generalnie... jeśli oszczędzać bezpiecznie, to w euro. Przy bardzo dużym pieniądzu można zaryzykować fundusze, póki zniżkują. Jeżeli się kredytować, to w dolarach, bo one jeszcze bardziej spadną, nie tyle co w ostatniej pięciolatce w której każdy kto pożyczył na dom w USD dostał połowę rzeczonego domu za darmo od FEDu, ale IMO na pewno nie wzrosną.
A najlepiej rozkręcić własny interes. Tu zwroty będą, w porównaniu do czegokolwiek innego dla "najemnych zjadaczy chleba", astronomiczne - byle pomysł miał ręce i nogi. |
 |
|
|
|
 |
Ysengrinn 
Alan Tudyk Droid

Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 08-04-2008, 11:57
|
|
|
Czyli mówisz, że załamanie gospodarcze raczej nas nie czeka i możemy spać spokojnie? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
 |
|
|
|
 |
Zegarmistrz 

|
Wysłany: 08-04-2008, 12:33
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Czyli mówisz, że załamanie gospodarcze raczej nas nie czeka i możemy spać spokojnie? |
Uczciwie mówiąc miałem nadzieje, że jest szansa na rypnięcie się rynku i pojawienie się na rynku wtórnym mieszkań z upadłości i windykacji należności w jakichś śmiesznych cenach. Akurat za 5 lat byłoby jak znalazł. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
 |
|
|
|
 |
wa-totem 
┐( ̄ー ̄)┌

|
Wysłany: 08-04-2008, 17:11
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Czyli mówisz, że załamanie gospodarcze raczej nas nie czeka i możemy spać spokojnie? | Raczej nie będzie zapaści, bo "nadwyżka" siły roboczej wypływa z kraju i do tego wraca z kasą. Napewno będzie stagnacja - głównie dlatego, że rządzi ekipa której jedynym pomysłem na rządzenie jest "teraz my rządzimy". Obecny rząd nie ma żadnych pomysłów - w obecnej chwili realizuje projekty zmian opracowane przez PiS. Strach myśleć co będzie jak skończy się to co PiS zostawił w ministerialnych szufladach i u laski marszałkowskiej...
Zegarmistrz napisał/a: | Uczciwie mówiąc miałem nadzieje, że jest szansa na rypnięcie się rynku i pojawienie się na rynku wtórnym mieszkań z upadłości i windykacji należności w jakichś śmiesznych cenach. | Czegoś takiego nigdy nie będzie. Chociażby dlatego że utrzymanie wynajętego nawet za symboliczną kwotę mieszkania, nawet przez dekadę, do odwrócenia koniunktury zawsze się opłaci - jak nie firmie czy bankowi, to syndykowi. Ceny odrobinę spadną, ale okazji za grosze nie będzie; nie tzw. sensownych lokali.
Okazyjne ceny mają i bedą miały rozmaite "cuda" - głównie lokale z odzysku lub strychy, w zaniedbanych budynkach, wymagające generalnego remontu. Bo takie operacje wymagają czasu, zdrowia, chodzenia i pieniędzy oraz ekipy (o którą trudno).
Co nie zmienia faktu, że bez gotówki to o tej drodze możesz zapomnieć. Bo ciekawe lokale z egzekucji pojawiają się na licytacjach już teraz, trzeba tylko wiedzieć gdzie i w którym urzędzie jest tablica na której te licytacje się urzędowo ogłasza ;3 Problem w tym, że zazwyczaj trzeba liczyć się z równie wtajemniczoną konkurencją, z dnia na dzień wpłacić spore wadium, a potem po zatwierdzeniu przybicia, cenę. Gotówką. Co nie zmienia faktu że mieszkanie w centrum Warszawy za ~150-200k to okazja, nawet jeśli jest w tzw. starym zasobie i do generalnego remontu. |
 |
|
|
|
 |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-04-2008, 17:46
|
|
|
Pyatnie kieruję głównie do znających cokolwiek japoński oraz do tych bardziej rozgarniętych. Sprawa wygląda tak - jednym z moich łupów magnificonowych jest gra z Sailor Moon. Gra składa się z kart w dwóch rodzajach. Jedne to obrazki z krzaczkami, drugie - to same krzaczki. Załączam zdjęcie kart oraz okładki oto i one: http://www.grisznak.webpark.pl/sailorki.jpg Ma ktoś pojęcie co to za typ gry oraz o co w niej chodzi? |
|
|
|
|
 |
Mai_chan 
Spirit of joy

Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 08-04-2008, 18:01
|
|
|
Podejrzewam sailorkową wersję "gry w cytaty". W normalnych warunkach na kartach znajdują się cytaty z krótkich wierszy ("Tu detektyw jeż" twierdzi, że nazywają się "tanka")i gracze po wysłuchaniu cytatu muszą jak najszybciej odnaleźć kartę z odpowiadającym obrazkiem. Gra dla ekstremalnych moonies... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
 |
|
|
|
 |
Keii 
Hasemo

|
Wysłany: 08-04-2008, 18:24
|
|
|
Mai ma chyba rację.
Na kartach napisane jest:
"Głośno zadzwonił budzik." (lewa)
"Rozwiązująca problem wodna Ami-chan." (prawa)
Na pudełku zaś, u góry po lewej - Seika no karuta. I o ile "karuta" znaczy po prostu "karty do gry", to nie wiem, o jakie znaczenie słowa "seika" chodziło twórcom - kwiaty/owoce/wyniki. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
 |
|
|
|
 |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-04-2008, 19:28
|
|
|
Dzięki. No cóż, miałem cichą nadzieję, że będzie z tego gra dla tanukowych moonies, a w zaistniałej sytuacji wychodzi na to, że grę mogliby sobie pograć co najwyżej Keii z Totemem.
...Wodna Ami-chan??? Ach tak...Mizuno Ami-chan...Ech Keii... |
|
|
|
|
 |
Keii 
Hasemo

|
Wysłany: 08-04-2008, 19:36
|
|
|
Ups, dawno SM nie oglądałem i zapomniałem jej nazwiska ^^; |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
 |
|
|
|
 |
Mai_chan 
Spirit of joy

Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 08-04-2008, 20:14
|
|
|
Nie no, od biedy nie tylko Totem z Keiim. Bo przecież na obrazkach jest pierwszy znak z cytatu ;) (przyjrzyj się karcie z Ami i karcie po prawej) |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|