FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 83, 84, 85 ... 142, 143, 144  Następny
  Kto mi powie...
Wersja do druku
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Status: offline

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 02-04-2008, 12:52   

Zegarmistrz napisał/a:
Kto mi powie cokolwiek o serwisie http://www.ogniwo.net/

Klon największego serwisu tego typu, http://www.linkedin.com/

Numer Gadu-Gadu
3869750
Grethort Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 02-04-2008, 14:12   

Powie mi ktoś 'co to jest/co to znaczy' - 'to' na samym końcu tego ( od 01:20 do 01:25 ) ?

Edit: Dzięki ;]

Ostatnio zmieniony przez Grethort dnia 03-04-2008, 14:00, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 02-04-2008, 17:45   

Grethort napisał/a:
Powie mi ktoś 'co to jest/co to znaczy' - 'to' na samym końcu tego ( od 01:20 do 01:25 ) ?
この番組は御覧のスポンサーの提供で送りします。
Kono bangumi wa goran no sponsaa no teikyou de okurishimasu.
This show is being aired with the support of sponsors shown.
A po naszemu... "Ten program jest emitowany dzięki wsparciu następujących sponsorów."
Chodzi oczywiście o marki/nazwy pokazane na środku ekranu...

Numer Gadu-Gadu
3869750
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 06-04-2008, 12:11   

W sumie to przydałaby mi się bardziej pomoc wróżki.

Z tego, co czytam w gazecie na rynku mieszkań nastąpiło to, co każdy, kto grał w 2-3 RTS-y ze średnio rozbudowanym modelem ekonomicznym (trzy surowce lub więcej) przewidywał: wzięło się i zdechło. Wedle niektórych analityków cytowanych przez wszelakie Interie, Onety, Gazety etc. przez następne 5 lat mieszkania mogą tanieć o 10-15% rocznie.

Jednocześnie rosną ceny kredytów i raty. Mnie to w sumie cieszy, bo jeśli dziś jestem niemal bankrutem, to za te 5 lat jakiś tam pieniądz odłożę. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Mianowicie to mi trochę przypomina sytuację, która miała miejsce w Ameryce. Czy gospodarka Polska też wywróci się na ryj, czy na taką okazje biznesową raczej nie powinienem liczyć?

Numer Gadu-Gadu
1271088
achiever
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 07-04-2008, 19:44   

Jeśli ktoś z Was ma oryginalne Mushishi i chciałby sprzedać, to proszę o wiadomość na priva.
Powrót do góry
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 08-04-2008, 11:37   

Zegarmistrz napisał/a:
Mianowicie to mi trochę przypomina sytuację, która miała miejsce w Ameryce. Czy gospodarka Polska też wywróci się na ryj, czy na taką okazje biznesową raczej nie powinienem liczyć?
Sytuacja jest jednak odmienna.
Głównie dlatego, że nasze banki jednak sprawdzają kredytobiorców, i w odróżnieniu od amerykańskich nigdy nie dawały kredytów NINJA (No Income, No Job or Assets) obliczonych de facto na spłacenie z przyrostu wartości jeśli kredytobiorca sobie nie poradzi z obsługą kredytu. Sekurytyzacja była, ale sam rynek jest relatywnie niewielki więc jego udział i ew. kłopoty też nie miały takiego wpływu jak w USA.

U nas jest obecnie pewne przegrzanie - ucieczka kadr na zachód spowodowała głód rąk do pracy, co de facto zlikwidowało bezrobocie, i jeszcze wywołało presję płacową. Wzrost płac obecnie pompuje inflację, bo nasze firmy słabo radzą sobie z zaspokajaniem popytu. Widzi to każdy kto ma coś konkretnego do kupienia - albo nie ma, albo na zamówienie, albo natrętnie wciskają to co zalega w magazynie.

Generalnie... jeśli oszczędzać bezpiecznie, to w euro. Przy bardzo dużym pieniądzu można zaryzykować fundusze, póki zniżkują. Jeżeli się kredytować, to w dolarach, bo one jeszcze bardziej spadną, nie tyle co w ostatniej pięciolatce w której każdy kto pożyczył na dom w USD dostał połowę rzeczonego domu za darmo od FEDu, ale IMO na pewno nie wzrosną.
A najlepiej rozkręcić własny interes. Tu zwroty będą, w porównaniu do czegokolwiek innego dla "najemnych zjadaczy chleba", astronomiczne - byle pomysł miał ręce i nogi.

Numer Gadu-Gadu
3869750
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 08-04-2008, 11:57   

Czyli mówisz, że załamanie gospodarcze raczej nas nie czeka i możemy spać spokojnie?

Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 08-04-2008, 12:33   

Ysengrinn napisał/a:
Czyli mówisz, że załamanie gospodarcze raczej nas nie czeka i możemy spać spokojnie?

Uczciwie mówiąc miałem nadzieje, że jest szansa na rypnięcie się rynku i pojawienie się na rynku wtórnym mieszkań z upadłości i windykacji należności w jakichś śmiesznych cenach. Akurat za 5 lat byłoby jak znalazł.

Numer Gadu-Gadu
1271088
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 08-04-2008, 17:11   

Ysengrinn napisał/a:
Raczej nie będzie zapaści, bo "nadwyżka" siły roboczej wypływa z kraju i do tego wraca z kasą. Napewno będzie stagnacja - głównie dlatego, że rządzi ekipa której jedynym pomysłem na rządzenie jest "teraz my rządzimy". Obecny rząd nie ma żadnych pomysłów - w obecnej chwili realizuje projekty zmian opracowane przez PiS. Strach myśleć co będzie jak skończy się to co PiS zostawił w ministerialnych szufladach i u laski marszałkowskiej...

Zegarmistrz napisał/a:
Uczciwie mówiąc miałem nadzieje, że jest szansa na rypnięcie się rynku i pojawienie się na rynku wtórnym mieszkań z upadłości i windykacji należności w jakichś śmiesznych cenach.
Czegoś takiego nigdy nie będzie. Chociażby dlatego że utrzymanie wynajętego nawet za symboliczną kwotę mieszkania, nawet przez dekadę, do odwrócenia koniunktury zawsze się opłaci - jak nie firmie czy bankowi, to syndykowi. Ceny odrobinę spadną, ale okazji za grosze nie będzie; nie tzw. sensownych lokali.
Okazyjne ceny mają i bedą miały rozmaite "cuda" - głównie lokale z odzysku lub strychy, w zaniedbanych budynkach, wymagające generalnego remontu. Bo takie operacje wymagają czasu, zdrowia, chodzenia i pieniędzy oraz ekipy (o którą trudno).
Co nie zmienia faktu, że bez gotówki to o tej drodze możesz zapomnieć. Bo ciekawe lokale z egzekucji pojawiają się na licytacjach już teraz, trzeba tylko wiedzieć gdzie i w którym urzędzie jest tablica na której te licytacje się urzędowo ogłasza ;3 Problem w tym, że zazwyczaj trzeba liczyć się z równie wtajemniczoną konkurencją, z dnia na dzień wpłacić spore wadium, a potem po zatwierdzeniu przybicia, cenę. Gotówką. Co nie zmienia faktu że mieszkanie w centrum Warszawy za ~150-200k to okazja, nawet jeśli jest w tzw. starym zasobie i do generalnego remontu.

Numer Gadu-Gadu
3869750
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 08-04-2008, 17:46   

Pyatnie kieruję głównie do znających cokolwiek japoński oraz do tych bardziej rozgarniętych. Sprawa wygląda tak - jednym z moich łupów magnificonowych jest gra z Sailor Moon. Gra składa się z kart w dwóch rodzajach. Jedne to obrazki z krzaczkami, drugie - to same krzaczki. Załączam zdjęcie kart oraz okładki oto i one: http://www.grisznak.webpark.pl/sailorki.jpg Ma ktoś pojęcie co to za typ gry oraz o co w niej chodzi?
Powrót do góry
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 08-04-2008, 18:01   

Podejrzewam sailorkową wersję "gry w cytaty". W normalnych warunkach na kartach znajdują się cytaty z krótkich wierszy ("Tu detektyw jeż" twierdzi, że nazywają się "tanka")i gracze po wysłuchaniu cytatu muszą jak najszybciej odnaleźć kartę z odpowiadającym obrazkiem. Gra dla ekstremalnych moonies...

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 08-04-2008, 18:24   

Mai ma chyba rację.
Na kartach napisane jest:
"Głośno zadzwonił budzik." (lewa)
"Rozwiązująca problem wodna Ami-chan." (prawa)
Na pudełku zaś, u góry po lewej - Seika no karuta. I o ile "karuta" znaczy po prostu "karty do gry", to nie wiem, o jakie znaczenie słowa "seika" chodziło twórcom - kwiaty/owoce/wyniki.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 08-04-2008, 19:28   

Dzięki. No cóż, miałem cichą nadzieję, że będzie z tego gra dla tanukowych moonies, a w zaistniałej sytuacji wychodzi na to, że grę mogliby sobie pograć co najwyżej Keii z Totemem.

...Wodna Ami-chan??? Ach tak...Mizuno Ami-chan...Ech Keii...
Powrót do góry
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 08-04-2008, 19:36   

Ups, dawno SM nie oglądałem i zapomniałem jej nazwiska ^^;

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 08-04-2008, 20:14   

Nie no, od biedy nie tylko Totem z Keiim. Bo przecież na obrazkach jest pierwszy znak z cytatu ;) (przyjrzyj się karcie z Ami i karcie po prawej)

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
Strona 84 z 144 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 83, 84, 85 ... 142, 143, 144  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi