Kto mi powie... |
Wersja do druku |
wa-totem 
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 23-04-2008, 23:46
|
|
|
*__* Salva masz to większe? |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
 |
|
|
|
 |
Salva 
Prince Charming

Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 24-04-2008, 07:20
|
|
|
Totem to tego vector robię już od dwóch tygodni ^^ Mam tylko wersję 800x600 oryginału ale jest cała rozpikselowana. Postaci w mojej wersji mam całe ukończone (co najmniej 48 godzin mi zajęło ale warto było *___*), nad tłem jeszcze będę pracować. Chciałam umieścić to na animepaper stąd pytanie o autora tego obrazka. Prawda że śliczny ? Ja się w nim zakochałam od razu, zresztą o tym jak mi się podoba świadczy fakt, że podjęłam tą katorżniczą pracę narysowania tego od nowa. Ale warto było ^^ |
|
 |
Ysengrinn 
Alan Tudyk Droid

Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 29-04-2008, 13:01
|
|
|
Od jakiegoś czasu przeglądam w tę i we w tę mapę Dolnego Śląska, szukając to tej, to tamtej miejscowości. Trochę mnie niepokoi jeden fakt - bodaj najbardziej niemieckimi nazwami miejscowymi są Wałbrzych i Jelcz Laskowice, a trafiają się jakieś prasłowiańskie Chwalisławy. A przecież obszar na zachód od Odry był zgermanizowany już bodaj od XVI w.
Komuchy po wojnie pozmieniały nazwy wszystkich co do jednej wsi?! |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
 |
|
|
|
 |
Irian 

Grupy: WIP
|
Wysłany: 29-04-2008, 14:20
|
|
|
Tak. Spolszczyli (Świdnica, Polkowice, Sobótka), albo w ogóle zmienili (Frankenstein - Ząbkowice Sląskie). Moja ulubiona nazwa - Bierutów. |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
 |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 29-04-2008, 15:53
|
|
|
Ysen - dokładnie. To samo masz w Prusach Wschodnich, gdzie ocalały tylko te nazwy, które miały jakiś pruski (nie prusacki) rodowód. Albo sie spolszczało (Allenstein - Olsztyn), albo wymyślało nowe (Lotzen - Giżycko) |
|
|
|
|
 |
Goodcat 
Misuzu Fan

|
Wysłany: 03-05-2008, 15:01
|
|
|
Jestem w trakcie robienia mangi!
Lepiej, żeby postacie miały polskie imiona, czy japońskie? |
|
 |
Vodh 
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 03-05-2008, 15:11
|
|
|
Pomyśl, jakie Ci bardziej pasują do historii, Setsuna na Politechnice Warszawskiej będzie wyglądał równie dziwnie, jak Józef na uniwerku w Tokio. |
_________________ ...
|
|
|
|
 |
Teukros 

|
Wysłany: 03-05-2008, 15:15
|
|
|
W czytanych i recenzowanych przeze mnie "polskich mangach", postacie miały w większości przypadków imiona nie związane ani z Polską, ani z Japonią. Wyjątkiem były dzieła powstałe na bazie istniejącego tytułu (np. DN Trickster, albo Nearly), w których z oczywistych względów postacie nosiły imiona japońskie. Imion polskich nie spotkałem nigdzie.
Tak naprawdę jednak przyjęty "system imion" nie ma większego znaczenia. W żadnej z recenzowanych "polskich mang" takie czy inne imiona nie miały wpływu na ocenę.
Cytat: | Setsuna na Politechnice Warszawskiej będzie wyglądał równie dziwnie, jak Józef na uniwerku w Tokio. |
Wiesz, akurat ze studentami to chyba nie jest najlepszy przykład, bo wymiana międzynarodowa jest czymś powszechnym. A w życiu codziennym w Warszawie cudzoziemskie nazwisko raczej nie razi, w Tokio pewnie tym bardziej. |
|
|
|
|
 |
Vodh 
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 03-05-2008, 15:31
|
|
|
Może nie najlepszy, ale starałem się znaleźć postacie, które mają szansę znaleźć się w innym kraju. nawet w moim liceum było paru obcokrajowców, ale w przypadku postaci z mangi wydaje mi się to dość pretensjonalnym pomysłem, zwłaszcza, jeżeli nie miałoby mieć większego wpływu na fabułę. |
_________________ ...
|
|
|
|
 |
Goodcat 
Misuzu Fan

|
Wysłany: 03-05-2008, 16:09
|
|
|
Ok. Dzięki! Wasze odpowiedzi naprawde mi pomogły!
To mam jeszcze takie pytanie!
Szukałem w google informacji na temat polskich mang i jedyne co udało mi się znaleźć, to amotorską mangę Dragon Ball, gdzie songo zamienił się w kobietę!
Mogłby mi ktoś podać linki na temat polskiej twórczości Mangi?
Gdzie moge znaleźć wasze recenzje polskich mang? |
|
 |
Teukros 

|
Wysłany: 03-05-2008, 16:55
|
|
|
Cytat: | Gdzie moge znaleźć wasze recenzje polskich mang? |
Na Tanuki Manga, oczywiście. Recenzje możesz znaleźć pod tym adresem: http://manga.tanuki.pl/strony/manga/lista/title/1/?&type=5
W recenzjach zajdują się również linki do wydawnictw, publikujących "polską mangę". Nie ma tego wiele - właściwie tylko Kasen i Studio JG (czyli Otaku). |
|
|
|
|
 |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 04-05-2008, 11:17
|
|
|
Orientuje się ktoś, czy to trzeciej części Heroes of Might and Magic istnieją scenariusze oparte na np. Tolkienie czy Howardzie? |
|
|
|
|
 |
Caladan 
Chaos is Behind you

Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 04-05-2008, 14:45
|
|
|
Stąd sie bierze mapy.
http://mapy.heroes.net.pl/mapyh3.html
Znalazłem śródziemie i Bitwa o Pelenor. Warto ściągnąć Labirynt, Armaggedon, Dziedzictwo Starożytnych i Lord of War. Przy nich jest dłuuuuga rozgrywka. |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
 |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 04-05-2008, 15:48
|
|
|
A kompletne scenariusze czy kampanie? |
|
|
|
|
 |
Caladan 
Chaos is Behind you

Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 04-05-2008, 17:08
|
|
|
Są to scenariusze, które można nazwać kampaniami. Warto je zagrać. Częśc z nich ma całkiem rozbudowaną fabułę i są cięzkie. Do tych dobrych zaliczam jeszcze Wojownicy światów i Wyzwania. Wiekszość z nich gra sie do 20-40 miesięcy w grze.
Jak szukasz kampanii tu masz linka http://mapy.heroes.net.pl/kampanie.html |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
 |
|