FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 103, 104, 105 ... 142, 143, 144  Następny
  Kto mi powie...
Wersja do druku
korsarz Płeć:Mężczyzna
a taki jeden...

Status: offline
PostWysłany: 23-09-2008, 14:12   

Dzięki, pomogło ^^
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Crack Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 23-09-2008, 18:53   

korsarz napisał/a:
a nie chcę przepuszczać tego przez edytory HTML, bo te dodają do pliku szereg tagów, które nie do końca rozumiem i robią bałagan w kodzie...

Żaden normalny edytor tego nie robi, chyba że korzystasz z trybu WYSIWYG. Poza tym pisanie strony w notatniku to według mnie masochizm. Jeśli nie chcesz żeby program sam próbował ułatwiać ci życie to warto przynajmniej korzystać z czegoś co koloruje kod.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
a taki jeden...

PostWysłany: 23-09-2008, 20:54   

Crack napisał/a:
Żaden normalny edytor tego nie robi, chyba że korzystasz z trybu WYSIWYG

Właśnie miałem na myśli takie WYSIWYGowe edytory, typu Open Office Writer... Jak dotąd jedynym w miarę dobrym WYSIWYGiem, którego używałem, jest Mozilla Composer - dodatek do mocno już przestarzałej przeglądarki Mozilla, który nie jest, przynajmniej domyślnie, dodawany do Firefoxa...
Crack napisał/a:
Poza tym pisanie strony w notatniku to według mnie masochizm

Nie aż taki, staram się pisać w miarę czytelny kod. Z resztą pod windą nie znalazłem lepszego edytora...
Crack napisał/a:
warto przynajmniej korzystać z czegoś co koloruje kod.

Edytor tekstu pod Linuksem posiada tę opcję. Ale, że częściej przebywam pod Windowsem...

[dodano: 23.09.2008 godzina 21:20]
Właśnie udało mi się zainstalować edytor vim pod Windowsem. Całkiem ładnie koloruje kod :)
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 23-09-2008, 21:45   

korsarz napisał/a:
Właśnie miałem na myśli takie WYSIWYGowe edytory, typu Open Office Writer

Tego nie należy traktować poważnie. Edyzja HTMLa w tych programach to wyłącznie dodatek. Composer powinien teraz być w SeaMonkey. Wersja z Mozilli wyewoluowała w Nvu, poprawione Nvu to KompoZer.

korsarz napisał/a:
Nie aż taki, staram się pisać w miarę czytelny kod. Z resztą pod windą nie znalazłem lepszego edytora...

Notepad++, SciTE, vim dla Windowsa, jest jeszcze wiele innych alternatyw Notatnika. Z cięższych w megabajtach jest np. Aptana i Eclipse z WST (zwłaszcza to pierwsze).

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
a taki jeden...

PostWysłany: 23-09-2008, 21:53   

Crack napisał/a:
Composer powinien teraz być w SeaMonkey.

Czy jest sens dla jednego dodatku instalować którąś z rzędu przeglądarkę? ^^' zainstalowałem tego vima, na razie starczy ^^'

Poprawka - vim zapisał stronkę z kodowaniem iso-8859-2 i trzeba było ją przepuścić przez notatnik, by ją zapisało w utf-8...
Grethort Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 24-09-2008, 11:36   

Ludzie dobrej woli - mam pytanie do znawców języka japońskiego. Potrzebuję przetłumaczyć owe słówko na japoński: Samotny Wilk

Ave & dzięki z góry ^^
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 24-09-2008, 15:12   

一匹狼 いっぴきおおかみ Ippikiookami - lone wolf, loner, self-reliant person

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 25-09-2008, 11:11   

A ja mam bardziej złożone pytanie, właściwie wątpliwość natury językowej japońsko - angielskiej. Otóż mamy sobie takie tytuły jak "Strawberry Panic" czy "Full Metal Panic". Chodzi mi, jak nietrudno zgadnąć, o słowo "panic". Słowniki angielsko polski nie podaje jakiegoś idiomatycznego znaczenia tychże zwrotów, zatem należy wywnioskować, że jest to wina przekładu.
Wniosek - w japońskim słowo oznaczające panikę oznacza również zamieszanie, kłopoty itd, zaś tłumacze wybrali pierwsze, najprostsze słowo, dochodząc do wniosku, że fajnie brzmi. Mam rację czy jest może inaczej?
Powrót do góry
Melmothia Płeć:Kobieta
Sexy Chain Smoker

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 25-09-2008, 12:33   

Grisznak napisał/a:
"Strawberry Panic" czy "Full Metal Panic"

To są oryginalne tytuły. Zapisuje się je w katakanie (np. フルメタル パニック!- "furu metaru panitsuku"), więc nie są to tłumaczenia tylko transkrypcja. Zapewne nie chodzi o znaczenie, ale o to, że właśnie twórcom ładnie brzmiało.

G.F.

Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 25-09-2008, 14:46   

Zgadzam się z Melmothią, nie ma chyba sensu dopatrywać się w tym głębszego sensu (pun intended). Japończycy robią z angielskim gorsze rzeczy.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
a taki jeden...

PostWysłany: 27-09-2008, 01:56   

Czy jest wersja ChattyTunes dla Firefox 3.0? I jak ją zainstalować? Powiedzmy, że mnie się to raczej nie udało...

(chodzi o plugin dla chatzilli, który pokazuje, czego aktualnie słucham)
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 28-09-2008, 16:27   

Obraz 16:9 anafromiczny to normalna telewizorówka, prawda?

Numer Gadu-Gadu
1271088
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 28-09-2008, 16:42   

Normalna telewizorówka to 4:3 PAL - zobacz tutaj.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 28-09-2008, 17:27   

Zeg, najlepiej poszukaj na Googlach. To wyjaśnienie dla DVD jest dość sensowne: http://www.dvdbeaver.com/film/Misc/anamorphic_dvd.htm

a taki jeden...

PostWysłany: 02-10-2008, 16:35   

Mam pytanie - jak Avast! nie wykrył zarażonych plików, to znaczy, że ich nie ma, czy, że są w archiwach, których (nie mam zielonego pojęcia, czemu) nie mógł przeskanować?

Bo zarażonych plików nie wykrył, ale wyskoczyła długaśna lista "nie można przeskanować - archiwum chronione hasłem" i nie wiem, czy mam się bać, czy nie ^^'
Strona 104 z 144 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 103, 104, 105 ... 142, 143, 144  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi