Kto mi powie... |
Wersja do druku |
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 14-06-2009, 13:23
|
|
|
Wprawdzie to nie do końca to samo, ale może odwiert będzie pasować? |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 14-06-2009, 13:25
|
|
|
Nie za bardzo, ale poradzę już sobie inaczej;) |
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 15-06-2009, 19:15
|
|
|
Okej, słyszałam dzisiaj w wiadomościach, a nie oglądam ich za często, o pomyśle na zlikwidowanie możliwości studiowania na drugim kierunku za darmo, chyba że jest się geniuszem. Czy ktoś wie na ten temat coś więcej? Bo szczerze mówiąc ciśnienie mi się zdrowo podniosło. |
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 15-06-2009, 19:23
|
|
|
moshi_moshi napisał/a: | Okej, słyszałam dzisiaj w wiadomościach, a nie oglądam ich za często, o pomyśle na zlikwidowanie możliwości studiowania na drugim kierunku za darmo, chyba że jest się geniuszem. Czy ktoś wie na ten temat coś więcej? Bo szczerze mówiąc ciśnienie mi się zdrowo podniosło. |
Nie, to tylko podziękowanie rządu dla tych wszystkich młodych ludzi, którzy nań głosowali... By żyło się lepiej (i studiowało...).
A tak serio - o projekcie była mowa od dawna, teraz na kilka miesięcy ucichło to z wiadomych względów. Projekt, który Kudrycka (ta sama, która groziła nasłaniem kontroli na UJ po książce Zyzaka) ma przedstawić w sejmie, wygląda tak:
Zmiana miałaby obowiązywać od roku akademickiego 2010/2011. Po jej wprowadzeniu każdy student dostałby od państwa określoną ilość punktów ECTS:
-180 punktów na studia licencjackie,
-120 punktów na studia magisterskie,
-300 punktów na jednolite studia magisterskie.
Po wyczerpaniu punktów z puli (jeden semestr "kosztuje" 60 ECTS), za następne student będzie musiał zapłacić.
Każdy student będzie mógł wykorzystać taką pulę tylko raz. A na zmianę kierunku miałby tylko pół roku. 10 proc. najlepszych studentów na każdym kierunku ma mieć prawo do darmowego drugiego wyboru. |
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 15-06-2009, 19:26
|
|
|
Chyba ich #$%#$$^&... Zastanawiam się kogo pani Kudrycka próbuje uszczęśliwić, bo na pewno nie studentów... Szlag, idę sobie porzucać mięchem! |
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 15-06-2009, 20:20
|
|
|
Tu więcej szczegółów dotyczących ustawy. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 17-06-2009, 08:30
|
|
|
Ostatnio opiekowałem się moim małoletnim kuzynem. Przez jakieś 20 minut oglądałem razem z nim kanał telewizyjny, zwany MiniMini. W pewnym momencie pojawił się "Zaczarowany ołówek". I tu pojawia się me pytanie: z jakiej kołysanki pochodzi melodyjka z openingu? Tak z ciekawości się pytam, bo melodię 100% kojarzę. Pierwsza myśl, jaką miałem to "Z popielnika na Wojtusia", ale to zupełnie inna piosenka. |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 17-06-2009, 08:36
|
|
|
No, na pewno inna. Jak ulał pasuje do tego i chyba właśnie taką piosenkę kiedyś słyszałem. Niestety pamięć ulotną bywa, więc głowy nie dam za to. ;] |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 19-06-2009, 19:53
|
|
|
Jaka jest prawidłowa wymowa:
Deżawi, czy deżawu? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 19-06-2009, 19:59
|
|
|
Pośrednia. Serio. To jest taki dźwięk, który osiągniesz, składając usta jak do "u" i wymawiając "i". |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Crofesima
Captain Narcolepsy
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 19-06-2009, 20:59
|
|
|
Francuskiego się nie uczyłam nigdy, ale moja znajoma miała niegdyś obsesje poprawiania wszystkich, bo według jej nauczycielki powinno się mówić "deża wju".
I teraz jestem już w ogóle skonfundowana. |
_________________ There is sorrow enough in the natural way
From men and women to fill our day;
And when we are certain of sorrow in store,
Why do we always arrange for more?
Brothers and sisters, I bid you beware
Of giving your heart to a dog to tear. |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-06-2009, 21:07
|
|
|
Ja z kolei słyszałem "diża wju" z ust żabojada. |
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 19-06-2009, 21:18
|
|
|
O tyle o ile ok. 2 lata uczyłem się francuskiego o tyle Ave ma rację (a przynajmniej tak mnie uczono). Niemniej z francuzem nigdy nie rozmawiałem (a bardzo możliwe, że w grę wchodzą jakieś lokalne akcenty). |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 20-06-2009, 11:47
|
|
|
Czy gdzieś poza Waneko można zamówić przybory do rysowania mangi? No wiecie stalówki, obsadki, tusz... |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 20-06-2009, 12:18
|
|
|
Wielki Brat Google twierdzi, że sklepów internetowych jest więcej niż mniej. Poza tym na pewno w Warszawie w okolicach Mazowieckiej i Świętokrzyskiej w co najmniej kilku sklepach możesz sama obmacać, tam jest dużo plastycznych (i stalówki oraz tusze tam widziałem na 100% w ilościach nawet sporych) |
_________________ ...
|
|
|
|
|
|