FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 142, 143, 144  Następny
  Kto mi powie...
Wersja do druku
Arashino Shiro Płeć:Kobieta
władająca czasem...

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Lisia Federacja
PostWysłany: 24-11-2006, 18:12   

zawsze możesz zastąpić kamienie gorącymi ziemniakami^^"

Numer Gadu-Gadu
następne+pytanie...
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 25-11-2006, 15:56   

Jaki jest status społeczny Jakuzy?

W anime działają niemalże jawnie, doskonale wiadomo, która osoba znajduje się w mafijnej rodzinie.

Numer Gadu-Gadu
1271088
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 25-11-2006, 16:32   

Państwo w państwie? Ja wyobrażam to sobie tak, że po prostu stanowią organizację (nielegalną oczywiście), która ma swój udział w zarządzaniu krajem, w ten czy inny sposób. Dba o oddanych sobie ludzi i stara się likwidować wszystko to, co jej ewidentnie przeszkadza. Podobno jako pierwsi przysłali pomoc dla zniszczonego swego czasu Kobe (ale o tym tylko plotki słyszałem).

A ludzie, zależnie od postawy życiowej, albo z organizacją współpracują, albo działają przeciw niej, albo stoją z boku, patrząc lub nie patrząc na nią (wiadomo - czego oko nie widzi, tego sercu nie żal).

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 25-11-2006, 17:27   

Zegarmistrz napisał/a:
Jaki jest status społeczny Jakuzy?

W anime działają niemalże jawnie, doskonale wiadomo, która osoba znajduje się w mafijnej rodzinie.

coś jak mafia na Sycylii?
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 25-11-2006, 20:19   

Zegarmistrz napisał/a:

ale poki nie ma sie przeciw nim dowodow.......... to mozna z taka wiedza guzik zrobic
Powrót do góry
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 25-11-2006, 21:23   

Nie trzeba sięgać do Japonii po przykłady. W okresie "wojny" mafii wołomińskiej i pruszkowskiej w prasie pojawiały się nie tylko pseudonimy szefów obydwu grup, ale również zdjęcia i nazwiska - ale, dopóki się nie znalazły dowody, nie można było tym osobom nic zrobić. Mafia (zarówno włoska, jak i jej amerykańska odmiana) są przykładami jeszcze lepszymi - bo tam też były całe rodziny, i faktu przynależności do nich nikt nie ukrywał.

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Powrót do góry Zobacz profil autora
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 25-11-2006, 23:48   

Podobno początki yakuzy sięgają XVII w., samurajowie bawili się- dziwnie przebrani terroryzowali ludzi. Największy gang yakuzy ma siedzibę w Osace, cała organizacja utrzymuje kontakty z największymi mafiami na świecie m. in. włoską. Podobno "zainwestowała" w legalne interesy ponad 10 mld $, oczywiście to tylko przykrywka dla jej prawdziwej działalności. Tyle udało mi się gdzieś wyczytać.

Mam wrażenie, że to już instytucja, może reszta narodu traktuje ich już jak część japońskiej tradycji. Nie tak łatwo "rozbić" taką organizację, utniesz głowę- wyrasta następna, na pewno mają swoich ludzi tam gdzie trzeba, możliwe że nawet w rządzie, w końcu muszą dbać o swoje interesy. Poza tym jak można zamknąć na raz kilkanaście tysięcy ludzi- to nierealne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 26-11-2006, 18:25   

Cytat:
Mam wrażenie, że to już instytucja, może reszta narodu traktuje ich już jak część japońskiej tradycji.

Co w Japonii jest relatywnie łatwe do osiągnięcia. Patrz niżej.

Cytat:
ale poki nie ma sie przeciw nim dowodow.......... to mozna z taka wiedza guzik zrobic

Chyba nie tylko to. Filozofia Wschodu polega przecież na nie buntowaniu się przeciwko losowi, przeznaczeniu i siłom przyrody. Z anime wynika dość jasno, że dla Japończyka ważne jest nie to, by robić co jest dla niego dobre, ale to, co powinien robić (bo tak chce feng shui/los/cesarz/szef/yakuza właśnie). Baa, nawet najwięksi samotnicy mają jakiś chory Cel, bez którego świat by się zawalił. Zapewne jak już yakuza się wryła w powszechną świadomość i stała czymś normalnym, to Japończykom nie za bardzo mieści się w głowie pozbywanie jej. Podobnie jak zawracać kijem falę tsunami.

Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 27-11-2006, 10:21   

Pytanie:

Czy istnieje taki program, jak ten http://www.efs.gov.pl pompujący unijne pieniądze w firmy, zakładane przez młodych, ambitnych ludzi z biednych regionów Unii Europejskiej?

Numer Gadu-Gadu
1271088
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 27-11-2006, 13:50   

Zegarmistrz, poszukaj sobie takiego czegos jak PINkubator - tego typu inicjatyw jest pelno.... i to nie zawsze unijnych
Powrót do góry
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 27-11-2006, 13:53   

Luna, przykro mi, ale ten temat nie służy do roztrząsania prywatnych opinii o użytkownikach. O takie rzeczy nie pyta się tez na forum publicznym == dlatego post został usunięty. Przykro mi.

IKa
Powrót do góry
Luna Płeć:Kobieta
Gdzieś tam...

Grupy:
WIP
PostWysłany: 27-11-2006, 15:58   

Ehh... narazie to 70 procent moich postow bylo totalna poraszka... :/

To mam inne pytanie:
Czemu Call of duty 3 stawia przen nami takie male wyzwanie, nawet na poziomie Hard gdzie gra powinna byc pieklem, a przeszlam ja w 6,5 godziny :/ ?
Wydawalo mi sie, ze jak na taki dlugo oczekiwany tytul powinna byc troszke dluzsza, albo chociaz ciezsza... a niestety tak nie jest! czyja to wina?

Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 27-11-2006, 16:13   

Stawiam na developerów, to oni są odpowiedzialni za tworzenie gier. Ewentualnie taki, a nie inny rynek, który najwyraźniej nie sprzyja długim i wymagającym produkcjom.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Luna Płeć:Kobieta
Gdzieś tam...

Grupy:
WIP
PostWysłany: 27-11-2006, 19:01   

ale to jest po prostu zalosne... taki tytul przejsc w tak malo czasu :(

Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 27-11-2006, 19:34   

Taki to znaczy jaki?

Pomijając RPG dość rzadko zdarzają się dłuuugie gry dla jednego gracza. Ja jak szukam długotrwałej rozrywki to sięgam po coś dla większej ilości graczy, jak choćby Counter Strike, czy Battlefield. Albo wręcz Worlf of Warcraft, który wchłania tyle czasu, na ile mu pozwolimy. I bez obaw, rozumiem Cię bo też bywałem wkurzony na długość gry. Dlatego już nie kupiję tytułów bez rozbudowanego albo choć grywalnego multi...

Strona 16 z 144 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 142, 143, 144  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi