FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 142, 143, 144  Następny
  Kto mi powie...
Wersja do druku
kropla Płeć:Mężczyzna
Mykoidalny tentakl

Status: offline
PostWysłany: 22-02-2007, 13:48   

momoko -> jest taka ksiazka "Ciekawe doswiadczenia biologiczne", czy jakos tak - pokolenia olimpijczykow z niej korzystaja:)
Jedna rada tylko - jezeli nie masz doswiadczenia w pracy laboratoryjnej nie bierz sie za nic w tym stylu - prace terenowe np. flora czegostam sa zwykle latwiejsze w porzadnym wykonaniu i dosc mile:)

wa-totem -> nie zapominaj o jednym druidzieXD

Numer Gadu-Gadu
1148869
Momoko Płeć:Kobieta
wiosna jest miau

Grupy:
House of Joy
Lisia Federacja
WIP
PostWysłany: 22-02-2007, 16:39   

Dzięki^^, poszukam.Dobra pomoc naukowa nigdy nie jest zła. Podejrzewam, że w mojej mieścinie tego nie ma, ale kto wie... Jak nie to zostaje necik.
Doświadczenia w pracy laboratoryjnej oczywiście nie mam, zresztą, przykładowe tematy prac jakie widziałam, to raczej nie było nic skomplikowanego np. wpływ bazylii na pelargonie, czy coś w tym stylu. Raczej nic odkrywczego~~.
Sęk w tym, że oni strasznie tam motają, jak tylko potrafią, a więc:
- praca musi miec jakiś cel (nie może mówic o niczym oczywistym)
- ale jednak powinny byc już wcześniejsze prace na ten temat (do dyskusji)
- nie zapominajmy o tym, że to ma by coś interesującego i orginalnego...
- wyniki powinny byc pozytywne, czyli doświadczenie musi mówic o czymś już udowodnionym tyle że nie wiem... mam to udawadniac na nowo?
Tak naprawdę, to ja zabardzo nie wieżę, że mi się uda dostac do etapu centralnego, ale olimpjada jest o tyle kusząca, że mam nadzieję iż zmotywuje mnie do pożądnej nauki.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 22-02-2007, 16:45   

Wiesz, kropla ma rację - biologia środowiskowa to dobry pomysł. Można by się zastanowić nad czymś, co masz w okolicy i co łatwo można by opanować...

Teraz tak: na pewno rośliny są "łatwiejsze" od zwierząt, bo nie uciekają i można je pogłaskać i policzyć. "Flory" czegośtam nie zrobisz, bo to wprawdzie byłoby najłatwiejsze do ustawienia, ale za to wymagałoby rozpoznawania kupy gatunków. Dlatego lepiej będzie zająć się jednym gatunkiem, tyle to się nauczysz bez problemu. Pytanie, ile będziesz miała czasu na zbieranie danych - nie w sensie "czasu na pracę jako taką", tylko żeby raz na jakiś czas coś obejrzeć/policzyć - chodzi o czas na cały "eksperyment" - jedno lato?

Może już na ircu - gdybyś się decydowała na coś takiego - możemy pogadać o tym, co to mogłoby być. Pytanie, co masz blisko i wygodnie ;)

Mykoidalny tentakl

PostWysłany: 22-02-2007, 17:09   

Avellana -> kumpel pisal o florze kanionu (bodajze, dawno temu z nim o tym rozmawialem) i wygral w zeszlym roku olimpiade biologiczna, wiec sie na upartego da :)

Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych, wyd. PWN, J. Weiner;

To moze byc dosc przydatna ksiazka tak swoja droga.
I wiadomo, ze tutaj nie chodzi o jakiejs wielkie odkrycie na miare Nobla, takze nie masz sie co przejmowac, momoko:)
No i bierz sie do nauki, bo olimpiada niestety wymaga sporej ilosci wiedzy pamieciowej. Na pocieszenie dodam, ze jestem studentem a mimo to nie znam odpowiedzi na spora ilosc pytan z tych testow;) O, i kup sobie te ksiazke z testami.

Gdybys chciala startowac w chemicznej, to tez sluze pomoca;)

Numer Gadu-Gadu
1148869
Momoko Płeć:Kobieta
wiosna jest miau

Grupy:
House of Joy
Lisia Federacja
WIP
PostWysłany: 22-02-2007, 17:52   

Tja... chemię sobie puki co odpuszczę, pomimo że chyba mam chyba mam do tego lepsze predyspozycje^^, bo jeśli chodzi o kierunki które obecnie mnie interesują (ale to jest pierwsza klasa - wszystko może się zmienić), to biologia we wszystkich przypadkach jest wymagana, a chemia niekoniecznie.
Skupię się na jednym, to może będę jednak miała jakąś szansę.
Praca badawcza obejmować powinna max całe wakacje, ewentualnie początek września. Powiedzmy, że do flory mam całkiem niezły dsostęp, bo mieszkam na peryferiach, w sąsiedstwie łączki, a do lasu mam pół godziny drogi spacerkiem. W dodatku mamy ogródek, więc jakby co mogę coś zasadzić^^.
Praca badawcza generalnie powinna dotyczyć roślin, bo na kręgowcach nie można przeprowadzać doświadczeń i musiałato być praca obesrwacyjna. Z tego co wiem, jedna dziewczyna pisała pracę o szczurach, obserwowanie zwierzaka chorego na epilepsję czy jakoś tak. Jak mówiłam to nie ma być nic skomplikowanego^^.

A, na ircu dziś mnie nie będzie, mam jutro semestralny z biologii właśnie i będę ślenczeć nad książkami

Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 23-02-2007, 21:55   

Co dosłownie znaczy "Yami no Matsuei i czy przetłumaczenie tego tytułu na PL to wielki problem?
Powrót do góry
Mykoidalny tentakl

PostWysłany: 24-02-2007, 10:49   

Khm...
Potomkowie ciemnosci.
Jakie anime, taki tytul:D

Numer Gadu-Gadu
1148869
Lila Płeć:Kobieta
BAKA Ranger

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Lisia Federacja
Omertà
PostWysłany: 24-02-2007, 18:10   

Czemu jak ktos dlugo sie nie widzi? to tak ma sobie wiele do powiedzenia i latwiej sie z kims pokucic ? Moze bo sie odzwyczajamy od zachowan tamtych osob ?

PS: Dla czego mam zablokowane podpisy :P - Zamiast usunac mi aktualny :P

( wsumie mozna sie swietnie bawic, zamieniajac sie w AntyModa... po co od razu do wladzy ^^ )

Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 24-02-2007, 19:28   

Lila napisał/a:
PS: Dla czego mam zablokowane podpisy :P - Zamiast usunac mi aktualny :P

Bo w ten sposób nie wsadzisz go sobie drugi raz.

Lila napisał/a:
( wsumie mozna sie swietnie bawic, zamieniajac sie w AntyModa... po co od razu do wladzy ^^ )

Nie jest to dobry pomysł... Chyba, że chcesz mieć też zablokowaną możliwość pisania na forum.

W tej chwili ani dodatkowi modzi, ani antymodzi nie są potrzebni. Jeśli będą, to zgłosimy się do ciebie. Tymczasem uzbroj się w cierpliwość i nie wypytuj, kiedy wreszcie zostaniesz modem, bo naprawdę, po miesiącu to zaczyna grać na nerwach.

Ewentualna dalsza rozmowa na ten temat na priwach.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Lila Płeć:Kobieta
BAKA Ranger

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Lisia Federacja
Omertà
PostWysłany: 24-02-2007, 19:39   

Cytat:
W tej chwili ani dodatkowi modzi, ani antymodzi nie są potrzebni. Jeśli będą, to zgłosimy się do ciebie. Tymczasem uzbroj się w cierpliwość i nie wypytuj, kiedy wreszcie zostaniesz modem, bo naprawdę, po miesiącu to zaczyna grać na nerwach.

Ewentualna dalsza rozmowa na ten temat na priwach.

Tak jest... nie mam zamiaru, go wkladac z powrotem... mam juz nauczke. Mam inny juz wsadzony, ale nie widac, bo nie wyswietla systemowo.
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 24-02-2007, 19:53   

Poczekaj, aż ci czerwony pasek zniknie.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 25-02-2007, 17:58   

Może to pytanie wyda się głupie, ale moja niewiedza w kwestii blogowej nie powinna dziwić. Chciałbym zaś uruchomić stronę na bazie bloga i potrzebowałbym layoutu do niej w oparciu o Maria Sama Go Miteru. Czy ktoś wie, gdzie można taki ewentualnie znaleźć?
Wiem, można samemu zrobić, ale ja gubię się nawet w paintbrushu...
Powrót do góry
ka_tka Płeć:Kobieta

PostWysłany: 25-02-2007, 18:50   

http://www.daydreamgraphics.com/search/design - wyrzuca dwa wyniki, z czego pierwszy jest zrobiony w ramkach, czyli na blogu nie zadziała. Trzeba założyć konto, żeby obejrzeć powiększoną wersję/ściągnąć. Jak nie podpasuje - poszperaj w linkach tego serwisu, powinno trafić się parę stron z innymi layoutami ;3
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
2203707
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 25-02-2007, 19:04   

Mi nie wyskakuje ani jeden wynik...A przekopałem się przez wyszukiwarkę i ręcznie.
Powrót do góry
ka_tka Płeć:Kobieta

PostWysłany: 25-02-2007, 20:14   

wpisz w wyszukiwarkę po prawej "maria" i nie zapomnij zaznaczyć "series" w okienku poniżej, powinno znaleźć O.o Mi znalazło xD;
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
2203707
Strona 27 z 144 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 142, 143, 144  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi