Kto mi powie... |
Wersja do druku |
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 06-04-2007, 14:12
|
|
|
zebys sie nie zdziwil. BA MA elementy yuri - a konkretnie jedna panienke ktora kompletnie otwarcie deklaruje milosc do glownej bohaterki. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 06-04-2007, 16:06
|
|
|
To lecę szukać serii TV w takim razie.
Choć po prawdzie, za serie yuri uznaje jedynie takie, które w założeniu, od poczatku takimi miały być i kwestia ta stanowi w nich wątek co najmniej bardzo istotny. Stąd też nie uwazam za yuri wszelkiego rodzaju Love Hina, Noir, Dirty Pair, Azumanga Daioh i innych tym podobnych. Fanserwis to jeszcze nie yuri.
A dalej - istnieje coś takiego jak emulator DOSa? |
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 06-04-2007, 16:26
|
|
|
Tak - nazywa się to Dosbox. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 06-04-2007, 18:41
|
|
|
Grisznak, w BA (a zaswiadczam ze to ogladalam dokladnie) masz nie fanserwis tylko yuri jako czesc projektu postaci |
|
|
|
|
|
Salva
Prince Charming
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 08-04-2007, 20:44
|
|
|
Niech ktoś mi powie dlaczego do ciężkiej cholery ludzie używają słowa "bynajmniej" zamiennie ze słowem "przynajmniej" lub z inną, na zawsze dla mnie owianą mrokami tajemnicy intencją. Dostaję piany na ustach jak widzę coś takiego ( teraz do wrzenia doprowadził mnie ByTheWay w temacie "Co w tej chwili oglądacie" ). Strasznie mnie to irytuje. Skąd to się bierze ?! |
|
|
kropla
Mykoidalny tentakl
|
Wysłany: 08-04-2007, 21:07
|
|
|
Bo ludzie z natury lubia uzywac madrze brzmiacych slow, ktorych znaczenia nie znaja:) |
_________________ Jak po nocnym niebie sunące białe obłoki nad lasem... |
|
|
|
|
Salva
Prince Charming
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 11-04-2007, 18:11
|
|
|
Czy byłby ktoś tak miły żeby napisać mi (ale tak żebym mogła to przeczytać) jak by było po japońsku "jedziemy" (np na rowerze, ewentualnie mogłaby być forma rozkazująca "jedźmy")? Będę bardzo wdzięczna. Kontekstu w tym brak. Po prostu "jedźmy", proste polecenie. Tylko zaznaczam, że chodzi mi o "jedźmy", a nie "chodźmy". Wiem, że mogłabym skorzystać ze słownika, ale formy nie przełożę. Więc jakby ktoś był tak sympatyczny... |
|
|
Martita
uparta ślicznotka
|
Wysłany: 15-04-2007, 11:23
|
|
|
ludziki....
jestem świeżo po obejrzeniu Samurai 7. zastanawia mnie fakt, czy w rzeczywistości Japońscy rolnicy śpiewali przy uprawie ryżu? Na końcu i na samym początku serialu jest pokazane, jak rolnicy śpiewają podczas sadzenia ryżu...
czy w filmie Samurai 7 są takie sceny?
mnie osobiście bardzo ten motyw się spodobał :D |
_________________ be a fan...
...love
...and kiss...
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 15-04-2007, 16:57
|
|
|
Martita napisał/a: | ludziki....
jestem świeżo po obejrzeniu Samurai 7. zastanawia mnie fakt, czy w rzeczywistości Japońscy rolnicy śpiewali przy uprawie ryżu? Na końcu i na samym początku serialu jest pokazane, jak rolnicy śpiewają podczas sadzenia ryżu...
czy w filmie Samurai 7 są takie sceny?
mnie osobiście bardzo ten motyw się spodobał :D |
Mnie by to nie zdziwiło, piosenka zawsze pomaga narzucić rytm i uprzyjemnia monotonię pracy, zwłaszcza w czasach, kiedy radia nie było.
Czy w filmie Kurosawy też to jest - nie pamiętam. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-04-2007, 16:28
|
|
|
Pytanie do ludzi młodych lub polonistów: czy w szkole wciąż się robi "Rozmowy z Katem" Moczarskiego? |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 19-04-2007, 16:30
|
|
|
Za moich czasów (3-4 lata temu) się robiło. Bo? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-04-2007, 17:18
|
|
|
Bo ochrzaniłem dziś zeszłoroczną maturzystkę za to, że nie wiedziała, kim był Jurgen Stroop. A ona mi na to, że w szkole tego nie było. |
Ostatnio zmieniony przez Ysengrinn dnia 19-04-2007, 19:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kropla
Mykoidalny tentakl
|
Wysłany: 19-04-2007, 18:21
|
|
|
U mnie, w klasie ahumanistycznej tez robilismy. Ale moze nie w kazdym programie jest? :) |
_________________ Jak po nocnym niebie sunące białe obłoki nad lasem... |
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 19-04-2007, 18:28
|
|
|
Według ściągi.pl jest w liście lektur "do matury", a w mojej bibliotece szkolnej również stoi na półeczce z lekturami. Powinno być w trzeciej klasie - ale nie wiem, czy jest to lektura "obowiązkowa" czy "do wyboru" (program w paru miejscach daje możliwość wyboru spośród dwóch-trzech lektur) |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-04-2007, 18:36
|
|
|
Hm, ciekawe - książki nie czytałem i nie przypominam sobie, żeby była w repetytorium, które obejmowało chyba wszystkie lektury z zakresu podstawowego i rozszerzonego. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
|