Kto mi powie... |
Wersja do druku |
Arashino Shiro
władająca czasem...
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja
|
Wysłany: 16-06-2007, 16:10
|
|
|
mam pytanie: jeśli dwie osoby powiedzmy X i Y mają podobne średnie:
Yma 4.33333(3) a X ma 4.32222(2) to gdy obie zostaną zaliczone jako 4.3 to kto będzie pierwszy? X czy Y? Y ma większą średnią pod względem setnych ale X jest pierwszy w alfabecie.
Wiem durne pytanie ale spokoju mi nie daje. |
_________________ Żyj póki możesz, bo każdy twój dzień może być twoim ostatnim... |
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 16-06-2007, 16:18
|
|
|
Jeśli obcięte zostały dalsze liczby znaczące, to pewnie będą w kolejności alfabetycznej (inaczej byłaby kolejność ustawiana wg. ukrytych kryteriów i ktoś mógłby pomyśleć, że chodzi o wysokość "darowizny"). |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Arashino Shiro
władająca czasem...
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja
|
Wysłany: 16-06-2007, 16:23
|
|
|
jak dla mnie to liczby dalsze są znaczące aczkolwiek nie patrzę teraz obiektywnie. powód jest w zupie.
niemniej czy jest jakiś sposób w który mogłabym udowodnić siostrze że się pomyliła? publiczne liczenie odpada-nie pójdzie na to a nie mam wystarczających dowodów by odwołać się do siostry dyrektor |
_________________ Żyj póki możesz, bo każdy twój dzień może być twoim ostatnim... |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 16-06-2007, 17:56
|
|
|
Prawdopodobnie przy liczeniu zastosowano zaokrąglenie do któregoś miejsca po przecinku - to dość powszechna praktyka. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 17-06-2007, 14:12
|
|
|
A ja zachodzę w głowę, jak możnauzyskać różnice rzędu 0.01 przy średniej o,0? Jest to chyba technicznie conajmniej trudne, jeżeli macie przykładowo 14 przedmiotów, to jeżeli macie sumę ocen taką samą, to macie dokładnie równe średnie. Jeżeli zaś stopień jednej z Was w którymś przedmiocie jest o jedno oczko wyższy, to już różnica w średnich skacze o 1/14 punktu. Więc albo macie jakąś dziwną średnią ważoną, albo 100 przedmiotów xD
Tak swoją drogą, to Ty już sama dobrze wiesz, kto jest lepszy, a nią się nie przejmuj. Nie daj się wciągnąć w jakiś niezdrowy i zawistny wyścig szczurów ;)
Co do sposobu - po prostu wylicz jej tąśrednią i spróbuj nakłonić np. do uwzględnienia również drugiego miejsca po przecinku. Jeżeli kalkulator jej nie przekona, to chyba nic nie zdoła. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 17-06-2007, 15:03
|
|
|
Vodh napisał/a: | A ja zachodzę w głowę, jak możnauzyskać różnice rzędu 0.01 przy średniej o,0? |
Mogą być średnie ważone, ale w liceum to by było ciekawe. Może siostra po prostu się pomyliła i tyle. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Arashino
Gość
|
Wysłany: 17-06-2007, 15:32
|
|
|
Dzięki. W końcu nie ma się co przejmować. A co do przedmiotów to mam ich 18- te które są wliczane do średniej.
(mam nadzieje że modracja przełknie mały offtopik) |
|
|
|
|
|
Martita
uparta ślicznotka
|
Wysłany: 18-06-2007, 20:45
|
|
|
błagam
*klęczy i jęczy*
podajcie tytuły jakichśdborych josei mang. Jestem cholernie ciekawa tych tytułów, a nie wiem, jakie są dobre... chyba Honey&Clover oraz ParaKiss - ale to za mało:( |
_________________ be a fan...
...love
...and kiss...
|
|
|
|
|
Oshii Rion
wtf?
|
Wysłany: 18-06-2007, 21:03
|
|
|
A ja mam pytanie...
Czy ktoś zna mangi, gdzie jest dwóch osobników przeciwnej płci, gdzie dziewczyna jest osobą dominującą, a chłopak uległą. Gdzie po prostu chłopak jest nieśmiały i to dziewczyna musi robić kroki w stronę ich "zejścia się"...
Proszę o pomoc. |
_________________ Ones who are born at dawn...
Don't ever lose sight... |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 20-06-2007, 15:26
|
|
|
Znów mi rączki opadły...
KTO mi powie, dlaczego ludzie, z uporem maniaka:
"recenzant", "recezantka", "recenzator"!
To jest przecież RECENZENT! i RECENZENTKA!
Pytanie drugie:
DDR-400 (1GB) CL 3 i DDR-400 (256) CL 2,5 bardzo się pożrą? |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 20-06-2007, 15:31
|
|
|
Co do ludzi przekręcających nazwy to jest chyba brak oczytania. Olać, nie poprawiać, będą (być może) stanowić mniejszą konkurencję na rynku pracy (I'm eeeeevil :>).
A pamięci raczej się pożrą. Dla pewności niech obie mają taki sam CL (jak znam życie, to pewnie brakuje odpowiednich modeli :D). No i im niższe, tym lepsze.
EDIT: znaczy komputer może i wystartuje, ale będzie odwalał numery. Lepiej oszczędzić sobie nerwów. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-06-2007, 16:29
|
|
|
IKa, a wiesz, że pierwszy raz się z tym spotykam? I nie mam żadnego, absolutnie żadnego pomysłu na logiczne wytłumaczenie używania takiej jak podana przez Ciebie, formy.
Niemniej, skoro w szkole nie nauczyli poprawnie pisać, to my nie mamy takiego obowiązku. Za korepetycje sie płaci. |
|
|
|
|
|
Dida
Ostoja zdrowego rozsądku
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 20-06-2007, 16:46
|
|
|
Grisznak napisał/a: | a wiesz, że pierwszy raz się z tym spotykam? |
Ja też. Z ciekawości wpisałam recezator w Google. Komentarze do recenzja na Tanuku wyskoczyły na drugiej pozycji. Ale rezultat poszukiwań mnie zaskoczył. Na tej podstawie da się wysnuć wniosek, że to słowo robi karierę w polszczyźnie. |
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-06-2007, 16:56
|
|
|
W tym samym zapytaniu wyskoczyło mi kilka stron po czesku, może to jakaś odpowiedź?
Choć najprawdopodobniejszą jest zwykła głupota i matołęctwo... |
|
|
|
|
|
Melmothia
Sexy Chain Smoker
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 20-06-2007, 17:02
|
|
|
Hmmm...może analogicznie do innych nazw tego typu (policjant, projektant)? Ludzie po prostu upraszczają sobie wymowę. |
_________________ "Słowo ludzkie jest jak pęknięty kocioł, na którym
Wygrywamy melodie godne tańczącego niedźwiedzia,
Podczas gdy chcielibyśmy wzruszyć gwiazdy"
G.F.
|
|
|
|
|
|