Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... |
Wersja do druku |
Lila 
BAKA Ranger

Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 05-09-2007, 16:54
|
|
|
jam ma w sumie 3 pytania w 1:
Wie ktoś może coś o:
1, Hellsing Ultimate 4
2. Naturo the Movie 4: Shippuuden
3. Bleache: Memories of Nobody |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
 |
|
|
|
 |
Teukros 

|
|
|
|
 |
Keii 
Hasemo

Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 05-09-2007, 18:02
|
|
|
Hellsing:
Wikipedia napisał/a: | Hellsing IV - 5 October, 2007 |
Naruto:
Wikipedia napisał/a: | Naruto: Shippūden the Movie is the fourth film based on the Naruto manga and the first of the Naruto: Shippūden anime series. It was announced on November 22, 2006, in that week's issue of Shonen Jump. The movie was released in theaters on August 4, 2007. Pre-sale tickets had been available since April 21, 2007. |
Daty wydania na DVD jeszcze chyba nie ma.
Bleach:
Wikipedia napisał/a: | Bleach: Memories of Nobody is an animated film, directed by Noriyuki Abe and written by Masashi Sogo, based on the anime and manga series Bleach. It debuted in Japanese theaters on December 16, 2006. It is set immediately after the Soul Society rescue arc, as Ichigo returns to the real world. This places it during the same time frame as the anime-only Bount arc. The DVD is slated to be released in Japan on September 5, 2007. |
|
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
 |
|
|
|
 |
Zegarmistrz 

|
Wysłany: 07-09-2007, 10:06
|
|
|
1) Co znaczy "oddać się pod opiekę prawną" jak w tym linku? http://www.tabletopgamingnews.com/?p=9698 Ogłosić bankructwo?
2) Czy dziedzina magii polegająca na bawieniu się klejnotami, w przekonaniu, że te mają niezwykłe moce ma jakąś, własną nazwę? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
 |
|
|
|
 |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 07-09-2007, 10:17
|
|
|
Cytat: | Czy dziedzina magii polegająca na bawieniu się klejnotami, w przekonaniu, że te mają niezwykłe moce ma jakąś, własną nazwę? |
Krystalomancja - to a propos kryształów. O klejnotach nie słyszałem. Zawsze można wymyślić jakąś "gemmomancję" |
|
|
|
|
 |
BOReK 

|
Wysłany: 07-09-2007, 10:27
|
|
|
Klejnoty to często też kryształy, więc krystalomancja raczej do nich może się odnosić (a raczej do ich mineralnych komponentów). |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
 |
|
|
|
 |
Ysengrinn 
Alan Tudyk Droid

Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 07-09-2007, 10:30
|
|
|
Nie, przecież pisze:
The safeguard procedure was inspired in part by US Chapter 11 and is available in circumstances where a company is solvent, on a cash flow basis, but can demonstrate to the court that it is undergoing difficulties which it is not in a position to overcome and which are likely to lead to the company’s insolvency. The aim of the safeguard procedure is to facilitate a reorganisation plan for a company in order to ensure the continuation of its business, the maintenance of employment and adjustment of its liabilities. Safeguard is a court driven process and court appointed officials supervise the development of the reorganisation plan.
Bankructwo to niemożność spłaty długu i stan gdy wartość długów przekroczy wartość aktywów. Ta "opieka prawna" to najwyraźniej jakiś sposób zabezpieczenia przed nim, więc raczej możesz spać spokojnie. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
 |
|
|
|
 |
Bezimienny 
Najmniejszy pomiot chaosu

Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 07-09-2007, 12:59
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Cytat: | Czy dziedzina magii polegająca na bawieniu się klejnotami, w przekonaniu, że te mają niezwykłe moce ma jakąś, własną nazwę? |
Krystalomancja - to a propos kryształów. O klejnotach nie słyszałem. Zawsze można wymyślić jakąś "gemmomancję" |
Raczej nie. Krystalomancja to termin który odnosi się do wróżenia za pomocą kryształowej kuli. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
 |
Teukros 

|
Wysłany: 07-09-2007, 14:55
|
|
|
Zeg, wygląda mi to na amerykański odpowiednik naszej upadłości z możliwością zawarcia układu. W skrócie, ogłoszona zostaje upadłość, ale upadły pozostaje zarządcą swojego majątku, a wierzyciele zgadzają się na układ i spłatę jedynie części należności. Dodatkowo, ogłoszenie upadłości powoduje umorzenie postępowań egzekucyjnych. |
|
|
|
|
 |
Zegarmistrz 

|
Wysłany: 08-09-2007, 12:28
|
|
|
Wypadła mi z głowy komenda zmieniająca kolor granicy tabeli w html / xhtml. Pamięta ktoś, jak go zmienić?
Dwa: co może powodować niewyświetlanie się polskich znaków w Unicode 8 na firefoksie? IE wyświetla je poprawnie, wygląda na to, że ze swojej strony wszystkie zaklęcia i rytuały odprawiłem właściwie, gwiazdy też chyba stoją w porządku, a Ł jak nie było, tak niema. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
 |
|
|
|
 |
wa-totem 
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 08-09-2007, 13:16
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Ta "opieka prawna" to najwyraźniej jakiś sposób zabezpieczenia przed nim |
Chapter 11 protection to raczej unikalne rozwiązanie.
Można je wdrożyć pod nadzorem sądowym (jak zwykłe bankructwo) w sytuacji, gdy firma zachowuje bieżącą płynność finansową (wpływy z bieżącej działalności pokrywają bieżące koszty) jednak błędne decyzje inwestycyjne lub nietrafione wybory strategiczne, owocujące zobowiązaniami długoterminowymi bądź utratą przychodów przed ich spodziewanym ponownym wzrostem (np. fiat ogłasza nowe auto małolitrażowe, ludzie przestają kupować cieniaki i pandy, a produkcja nowego auta się opóźnia - koszty uruchomienia produkcji są, spadają bieżące przychody ze sprzedaży starszego modelu, części do produkcji starego modelu zalegają w magazynach, a przychodów z nowego auta jeszcze nie ma), w sposób nieunikniony doprowadzą do trwałej utraty płynności finansowej i w konsekwencji - bankructwa.
Ch.11 protection oznacza że wszyscy wierzyciele firmy muszą przystąpić do nadzorowanego przez sąd postępowania układowego. Może ono zmniejszyć, zmienić charakter lub termin wymagalności, a nawet częściowo umożyć bądź skonwertować na udziały dłużnika należne im wierzytelności. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
 |
|
|
|
 |
Zegarmistrz 

|
Wysłany: 08-09-2007, 17:05
|
|
|
Ma ktoś idee, jak najlepiej przetransportować w zasadzie większość rzeczy (ubrania, pościel, trochę garnków, komputer) na odległość kilkuset kilometrów? Kurcze, dobrze, że nie mam mebli. |
 |
|
|
|
 |
Teukros 

|
Wysłany: 08-09-2007, 19:58
|
|
|
Wiesz, okazuje się, że nie ma z tym większych problemów. Wziąłem plecak, dwie spore torby, napakowałem do nich ubrań i innych przydatnych rzeczy, i pojechałem. Nieźle się nadźwigałem, ale nie było większych problemów. Z komputerem to widzę dwa rozwiązania: poświęcić jeden kurs wyłącznie na przewiezienie komputera, względnie wysłać komputer firmą kurierską (i modlić się, coby go nie zrolowali). Sprawdź jeszcze, czy by nie wszedł jako przesyłka kurierska do pociągu. |
|
|
|
|
 |
Zegarmistrz 

|
Wysłany: 10-09-2007, 13:18
|
|
|
Jaki typ numeru NIP powinienem posiadać udając się do pracy? |
 |
|
|
|
 |
wa-totem 
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 10-09-2007, 13:52
|
|
|
Jest tylko jeden.
Jeżeli do tej pory nigdy nie zarabiałeś i w związku z tym nie masz, IIRC powinieneś udać się do swojego US i złożyć formularz NIP-3, a po miesiącu dostaniesz polecony z numerkiem.
Jeżeli wybierasz się do Warszawy i NIE chcesz mieć całe życie kłopotów (mój kumpel: "Pana NIP jest ...gdzieś z Pomorza, nie? To czego pan tu szuka?" - a mieszka od 5 lat w Warszawie), na twoim miejscu załatwiłbym sobie meldunek czasowy gdzieś w obszarze śródmieścia, tak, żeby mieć NIP z Warszawskiej "Jedynki". Oni mają poza setkami tysięcy ludzi jeszcze kolejne setki tysięcy firm, i nie bawią się w prześladowanie normalnych ludzi. Moją znajomą w podwarszawskim Aninie z ichniej skarbówki wzywają na kontrole regularnie (pewnie po to, by mieć odfajkowane x kontroli, i dowód że są potrzebni...). Ale to oczywiście twoja decyzja. Możesz i zgłosić się do swojej macierzystej skarbówki. Ale NIP będzie za tobą szedł resztę życia... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|