FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 63, 64, 65 ... 142, 143, 144  Następny
  Kto mi powie...
Wersja do druku
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 10-09-2007, 14:13   

Zeg zarabiał, odbierał przecież telefony w Orange.

Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 10-09-2007, 14:20   

Ysengrinn napisał/a:
Zeg zarabiał, odbierał przecież telefony w Orange

Powiedziano mi, że się nie pali i mogę to załatwić do końca roku. Dzięki Totem, czyli załatwie to, jak już przemelduje się na Warszawe.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 12-09-2007, 09:34   

Wieżowce rolnicze
Cytat:

Wchodząc do supermarketu, w którym półki uginają się od produktów, trudno uwierzyć, że w niedalekiej przyszłości może zacząć nam brakować pożywienia. Jednak zgodnie z szacunkami demografów do 2050 roku populacja naszej planety zwiększy się o kolejne 3 mld ludzi, z których większość będzie zamieszkiwać gigantyczne metropolie. By ich wyżywić, trzeba zamienić na pola i pastwiska obszar o powierzchni Brazylii.

No dobra, tylko pytanie brzmi, czy te bonusowe 3 miliardy aby na pewno będą żyły w Nowym Jorku czy raczej w slumsach wokół Meksyku, Sao Paulo i innych molochów w krajach rozwijających (i zwijających) się. I w związku z tym - czy budowa tych fabryk żarcia cokolwiek da. Ktoś czuje się na siłach wypowiedzieć?

Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 12-09-2007, 09:44   

Cytat:
By ich wyżywić, trzeba zamienić na pola i pastwiska obszar o powierzchni Brazylii.

To dosyć efektowne określenie, które ma raczej nikłe przełożenie na rzeczywistość. Po pierwsze, cały ten "obszar wielkości Brazylii" zostanie dosyć równomiernie rozłożony na całą planetę. Po drugie, spora część tego "obszaru" zostanie ulokowana w rybołówstwie, zwiększeniu intensywności i wydajności produkcji rolnej oraz modernizacji przemysłu spożywczego. Kierując się logiką artykułu, metropolie współczesnego świata (takie jak np. Tokio albo Meksyk) miałyby poważny problem z wyżywieniem.

Odnośnie miejsca zamieszkania - jak na razie, znakomita większość ludzi mieszka na terenach wiejskich. Będzie to ulegało zmianie, ale czy w ciągu 40 lat ulegnie istotnym zmianom? Wątpię.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 12-09-2007, 10:45   

Swoją drogą to faktycznie możliwe, by 30 piętrowy wieżowiec wykarmił 50 tys. ludzi?

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 12-09-2007, 11:16   

Cytat:
Swoją drogą to faktycznie możliwe, by 30 piętrowy wieżowiec wykarmił 50 tys. ludzi?

W sumie, pewnie tak. Podobnie zresztą, jak w szklarni. Możesz ustalić najbardziej optymalny klimat do upraw, kontrolować opady, kontrolować biosferę (zarazki, szkodniki etc.), uprawiać roślinność niezdolną do przeżycia w warunkach zewnętrznych... Oraz pewnie zbierać plony 3-4 razy do roku.

Problem polega na tym, że już w dzisiejszych czasach - tak na dobrą sprawę - połowę powierzchni rolnych możnaby spokojnie zalesić i nic złego nikomu by się nie stało.

Problem z rolnictwem nie polega na tym, że brakuje pól, czy też produkcja jest za mała. Przeciwnie: produkuje się zbyt wiele żywności, by ktokolwiek mógł to zjeść. Jednak - poza najbogatszymi krajami - uprawy odbywają się z wykorzystaniem przestarzałych, mało efektywnych technologii (np. systemu wypałowego), szwankuje wymiana towarowa (bo państwa, które produkują za mało żywności nie mają za co jej kupować) oraz wreszcie infrastruktura transportowa (tzn. gdy przewozi się transport ryżu z plantacji w Egipcie do dowolnej wioski murzyńskiej koszta transportu windują cenę tak, że jedna miseczka kosztuje tyle, ile obiad w najlepszej, paryskiej restauracji).

Numer Gadu-Gadu
1271088
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 14-09-2007, 10:32   

Orentuje się ktoś, jak podłączyć Quintessential Media Player do Last.FM?
Powrót do góry

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 14-09-2007, 11:17   

Jeszcze raz z tym NIPem.
1) Czy mogę podjąć pracę bez tego i wyrobić w trakcie pracy?
2) Co potrzebuje celem wyrobienia NIPu? Czy musi to być w miejscu, gdzie mam czasowe lub stałe zameldowanie? Czy da się to ewentualnie zrobić zdalnie (np. telefonicznie), czy też będę musiał to załatwić osobiście?

Numer Gadu-Gadu
1271088
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 14-09-2007, 13:39   

Zegarmistrz napisał/a:
Jeszcze raz z tym NIPem.
2) Co potrzebuje celem wyrobienia NIPu? Czy musi to być w miejscu, gdzie mam czasowe lub stałe zameldowanie? Czy da się to ewentualnie zrobić zdalnie (np. telefonicznie), czy też będę musiał to załatwić osobiście?

Ad.1 nie mam pojęcia, zależy od osoby odpowiedzialnej za kadry
Ad.2 potrzebujesz, JAK JUŻ PISAŁEM, złożyć podanie identyfikacyjne na formularzu NIP-3 do WŁAŚCIWEGO naczelnika Urzędu Skarbowego.

Uprzedzając pytanie, WŁAŚCIWOŚĆ naczelnika (bo to on jest organem, a nie urząd a podanie/zeznanie składa się do organu a nie do urzędu) ustala się w oparciu o ustawę "ordynacja podatkowa" i pewne rozporządzenia wykonawcze. Jak już wyjaśniałem, dla przeciętnego obywatela RP właściwość w sprawach NIP jest tożsama z właściwością w sprawach podatku dochodowego od osób fizycznych, którą ustala się wg. miejsca ZAMELDOWANIA na pobyt stały lub czasowy. Jeżeli się WYMELDUJESZ od rodziców na własne żądanie, i nie będziesz takowego miał (="brak siedziby na terenie RP"), wtedy właściwość ustala się wg. deklarowanego miejsca pobytu (Dziennik Ustaw z 2005 r. Nr 165 poz. 1371).

Generalnie, powinieneś sprawdzić dotychczasowych pracodawców, bo pracodawca trafiając na nieoNIPowanego ma obowiązek złożyć papierki za delikwenta, i natychmiast go oNIPować u stosownego organu.

Osoby fizyczne nie zobowiązane do samodzielnego obliczania zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych lub samodzielnego opłacania go w formach zryczałtowanych, składają zgłoszenie identyfikacyjne w terminie nie później niż wraz ze złożeniem pierwszego, od dnia wejścia w życie ustawy, zeznania rocznego, w terminie przewidzianym do jego złożenia, bez względu na to, kiedy zostanie złożone samo zeznanie, tj. do 30 kwietnia roku poprzedzającego rok podatkowy, którego dotyczy to zeznanie, nawet jeżeli samo zeznanie zostanie złożone wcześniej, np. w styczniu. (zob. art. 6 ust. 7 ustawy o NIP).

Osoby fizyczne, którym płatnik na podstawie przepisów regulujących opodatkowanie podatkiem dochodowym pobiera zaliczki miesięczne na podatek, zmniejszając je o 1/12 kwoty zmniejszającej podatek określonej w pierwszym przedziale skali podatkowej lub dokonują podatnikom rocznego obliczenia podatku, nie dokonując jednak zmniejszenia kwot pobieranych zaliczek, dokonują zgłoszenia identyfikacyjnego za pośrednictwem tego płatnika (zob. art. 8 ust. 1 ustawy o NIP).

Aktualny stan prawny ustawy o NIP zobowiązuje do pośredniczenia w składaniu zgłoszenia identyfikacyjnego również płatników pobierających zaliczkę wyłącznie od dochodu z tytułu umowy o dzieło lub umowy zlecenia.

Podsumowując, jest prawdopodobne że któryś z twoich pracodawców już to za ciebie zrobił. Jeżeli nie, to widać nie spełniają kryteriów, a wtedy masz czas do następnego pracodawcy - a najpóźniej do nowego roku - na załatwienie sprawy samodzielnie. Co do tego czy wolisz załatwić "po bożemu" czy pokombinować coby mieć nip warszawski, czy pokombinować jeszcze trochę bardziej coby tak mieć nip warszawski jak i móc rozliczać się w warszawskiej "jedynce" albo "dwójce" - to twoja decyzja.

A teraz czas na lunch mi się skończył, i muszę odlecieć. Do wieczora...

Numer Gadu-Gadu
3869750
Xeros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 14-09-2007, 16:21   

Zegarmistrz napisał/a:

Tak ale wtedy sam pracodawca rejestruje cię, co oznacza, że on za ciebie wszystko praktycznie załatwia. Mój brat tak miał kilka miesięcy temu.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 15-09-2007, 16:42   

Jak (technicznie) przebiega proces sprzedaży lub kupna akcji? Potrzebuje do opowiadania. Przychodzę na rynek, patrze po straganach i widzę "O te zielone ładnie urosły, poproszę kilogram?"

Numer Gadu-Gadu
1271088
Ari Płeć:Mężczyzna
Livin' la Vida Loca

PostWysłany: 15-09-2007, 16:45   

po co człowiek beka i ma czkawkę oO? w jakim celu natura nas tym obdarzyła?

Numer Gadu-Gadu
9986661
Tomekku Płeć:Mężczyzna
Not of this earth

PostWysłany: 15-09-2007, 18:06   

Zegarmistrz : Nigdy na giełdzie nie grałem, więc nie wiem. Natomiast kolega gra i od niego dowiedziałem się tylko, że mniej niż 1000 zł na akcje się nie daje bo się nie opłaca :P

Ari : Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale doszedłem do wniosku, że może chodzić o odpowietrzanie żołądka. :) Powietrze nagromadzone w żołądku zostaje wypuszczone przez usta i przechodząc przez struny głosowe tworzy ten specyficzny odgłos ;) Przypuszczam że o to samo chodzi z "bąkami" :P, tyle że tam powietrze gromadzi się jelitach.
Jeżeli chodzi o czkawkę to...nie mam pojęcia. :)

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 15-09-2007, 18:17   

Zawsze mnie intrygowało, na jak wiele z pytań, które tutaj padają, łatwo można znaleźć odpowiedź wpisując jedno słowo w wikipedii -> czkawka.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Ari Płeć:Mężczyzna
Livin' la Vida Loca

PostWysłany: 15-09-2007, 18:41   

o lol xDDD http://pl.wikipedia.org/wiki/Bekanie lol lol lol

keii jesteś heros

Numer Gadu-Gadu
9986661
Strona 64 z 144 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 63, 64, 65 ... 142, 143, 144  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi