Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Szkola, cel istnienia i program szkolny |
Wersja do druku |
vries
|
Wysłany: 16-09-2011, 10:20
|
|
|
Cytat: | chciałam zrobić licencję z ichnim dofinansowaniem. jak masz zapewnioną pracę po zdobyciu danego zawodu to teoretycznie PUP ci pomaga. jest jeden problem - jestem studentką, więc nie mogę korzystać z ich pomocy. super, nie? |
Nie rozumiem twoich pretensji. Te kursy maja wyciągać z bezrobocia poprzez danie takiej osobie jakichś kwalifikacji. Adresowane są do tych, których nie stać na inną formę kształcenia. Skoro stać ciebie (lub twoją rodzinę) na studia i to studia powinny dać ci odpowiednie kwalifikacje. Studia wymagają jednak zawsze pewnego zaangażowania. O czym mówię? Kluby studenckie o różnych tematykach, udział w konferencjach, staże itp. Są kierunki, gdzie nie jest to aż tak potrzebne, ale są i takie, gdzie jest to niemal wymagane. Ja osobiście tego do końca nie dostrzegłem. Moje pięcioletnie studia magisterskie okazały się mniejszą lub większa stratą czasu (aczkolwiek i tam podjąłem się wykonania pewnej pracy za darmo dla jednego z doktorów i później dostałem ofertę od niego na inny projekt już odpłatnie, a teraz kolejny... Będzie to wszystko ładnie wyglądać w CV mimo śmieciowych umów i marnych pieniędzy). Na drugim kierunku nie uzyskałem za to odpowiednich kwalifikacji do uzyskania pracy i muszę się dokształcać we własnym zakresie (w wypadku Informatyki jest to raczej norma). Czyli raz jeszcze: zaangażowanie.
Dodatkowo studia pozwalają na obniżenie kosztów pracy dla pracodawcy, więc teoretycznie można łatwiej pracę dostać. Teoretycznie...
Luik napisał/a: | Fart, że znalazł tą ofertę i że przyjęli w formie taniej siły roboczej akurat jego. |
Faktycznie fart. Jak patrzę na tego typu oferty, to zawsze jest klauzula: złączyć portfolio. Zaczynam wierzyć, że bliskość Warszawy może zdziałać cuda. |
|
|
|
|
|
nat_mich
jeż
|
Wysłany: 16-09-2011, 10:50
|
|
|
Vries, to było a propos kogośtam kto napisał, że jak chcę się dokształcić to PUP pomoże ;] nie mam pretensji, wszak po to zarabiam żeby to pakować w dalszy rozwój i z usług PUPu nie musieć korzystać nigdy :)
i jakby nie było liceum też można zdać na dwójach, jak się nie ma ambicji na więcej, chodziło mi raczej o to, że kumpel miał dużo więcej pracy w szkole niż ja - bo o ile podstawa programowa była taka sama, to mi dochodziły tylko języki, a jemu elementy prawa handlowego, cywilnego, jakiegoś tam, logistyka, makro i mikroekonomia oraz cała masa innych dziwnych rzeczy. a niby "gorsza" szkoła (i pardon, błąd rąbnęłam, nie gastronomik a handlówka ;) ) |
_________________ Without dance life would be a mistake
|
|
|
|
|
Luik
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 16-09-2011, 11:08
|
|
|
Znaczy tam może nawet nie taki duży fart był, bo on zgodził się uczestniczyć w jakimś tam programie pupu we współpracy z UE. |
|
|
|
|
|
Crushmaker
|
|
|
|
|
Dembol
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 22-09-2011, 11:07
|
|
|
Sorry, ale dopóki nie zestawisz tego z zarobkami taka analiza nie ma najmniejszego sensu. Zauważ, że wg. raportu zarabiają niewiele (3 miejsce od końca, coś koło połowy średniej dla państw OECD). News ma typowy wprowadzający w błąd nagłówek, jak to newsy mają w zwyczaju. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them
Ostatnio zmieniony przez Crack dnia 22-09-2011, 11:21, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 22-09-2011, 11:13
|
|
|
"Przy tablicy" może i stoją mało. Pytanie, czy raport uwzględnia papierkologię, której przecież w oficjalnym czasie pracy nikt nie przerabia. I niekoniecznie mam na myśli sprawdzanie kartkówek - szkolna biurokracja rozrosła się do całkiem konkretnych rozmiarów, jakby rozłożyć czas poświęcony na wypełnianie rubryczek równomiernie, to spokojnie wyjdzie nam 8h pracy dziennie.
Wróć. Przejrzałam pdfa. Ta notka jest do bani i radośnie wybrali sobie jeden czynnik z całego pęczka zawartego w raporcie.
Inna sprawa, że moja własna matka konkretną pensję dostaje dopiero za ponad 1,5 etatu. There's something wrong z płacami, nie tylko w edukacji zresztą >.> |
Ostatnio zmieniony przez GoNik dnia 22-09-2011, 11:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 22-09-2011, 11:28
|
|
|
GoNik napisał/a: | Pytanie, czy raport uwzględnia papierkologię, której przecież w oficjalnym czasie pracy nikt nie przerabia. I niekoniecznie mam na myśli sprawdzanie kartkówek - szkolna biurokracja rozrosła się do całkiem konkretnych rozmiarów, jakby rozłożyć czas poświęcony na wypełnianie rubryczek równomiernie, to spokojnie wyjdzie nam 8h pracy dziennie. |
Ja bym postawił raczej inne pytanie, a dokładniej dwa.
Po pierwsze - czy ta papierkologia jest komukolwiek do czegokolwiek potrzebna?
Po drugie - czy koniecznie musi nią zajmować się nauczyciel? Nauczyciel jest od tego, żeby uczyć, a nie od tego, żeby wypełniać jakieś rubryczki i prowadzić statystykę...
Oczywiście MEN się nad tym pewnie ani chwili nie zastanowi, bo po co... |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Crushmaker
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 22-09-2011, 11:37
|
|
|
Boże... niech ich ktoś zabije. Tak! Produkujmy humanistów nie umiejących policzyć objętości bryły i matematyków nie wiedzących co to komunizm. Gratulacje! |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
|
Wysłany: 22-09-2011, 11:39
|
|
|
Morg napisał/a: | Po pierwsze - czy ta papierkologia jest komukolwiek do czegokolwiek potrzebna?
Po drugie - czy koniecznie musi nią zajmować się nauczyciel? Nauczyciel jest od tego, żeby uczyć, a nie od tego, żeby wypełniać jakieś rubryczki i prowadzić statystykę... |
Nie, w większości przypadków.
Tak, oczywiście! I jesteś strasznie naiwny, jeśli poważnie mówisz o tylko i wyłącznie nauczaniu. Takie rzeczy to tylko w "Siłaczce" - Misja, te sprawy... |
|
|
Morg
|
Wysłany: 22-09-2011, 11:47
|
|
|
GoNik napisał/a: | I jesteś strasznie naiwny, jeśli poważnie mówisz o tylko i wyłącznie nauczaniu. Takie rzeczy to tylko w "Siłaczce" - Misja, te sprawy... |
Znaczy, ja wiem jak jest. MEN (jak każde zresztą ministerstwo) angażuje podległych sobie w ten czy inny sposób pracowników w prowadzenie dziwnej, jemu tylko potrzebnej (a to też nie wiadomo do czego) papierkologii. Kwestionuję zwyczajnie sens czegoś takiego. |
|
|
|
|
Crushmaker
|
Wysłany: 22-09-2011, 11:47
|
|
|
a mi się pomysł podoba - mniejsza konkurencja na rynku pracy będzie :) |
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
|
Wysłany: 22-09-2011, 12:02
|
|
|
Ba, że będzie. Bo z twoich podatków geniusze będą dostawać zasiłek - łatwiej zakombinować z socjalem, niż harować za płacę minimalną, co sprytniejsi potrafią w ten sposób dostawać co miesiąc spokojnie ponad 2k na rękę :3
Morg - nie próbuj zrozumieć ministerstwa. Seriously. |
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 22-09-2011, 12:18
|
|
|
Jeżu, po co oni się tak bawią?! Niech od razu wprowadzą obowiązkową tylko podstawówkę i z głowy. Jak się jeden z drugim nie będzie chciał uczyć, to będzie musiał dźwigać woreczki, chyba że ma bardzo wyrozumiałych rodziców. Bo żeby dostać zasiłek też trzeba jakiś czas przepracować i dostawać ospowiednio wysoką wypłatę, za samo skończenie szkoły i zapisanie się do urzędu, nikt kasy nie da.
Swoją drogą, już widzę tych humanistów, których pani na kasie w Tesco będzie w balona robiła oraz ścisłowców, którzy durnego podania nie potrafią napisać... Mam wrażenie, że pracownicy MEN mają bardzo głupie dzieci, skoro aż tak starają się im ułatwić życie. Gdybym miała dziecko, raczej nie chciałabym, żeby uczęszczało w tym kraju do szkoły. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|