Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Szkola, cel istnienia i program szkolny |
Wersja do druku |
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 10-01-2012, 13:38
|
|
|
Gość napisał/a: | Shugohakke - uważasz, że danie każdemu darmowych pięciu lat na studia ogólnie to pomysł sprawiedliwy? A czemu pomijasz różnice w dochodach, w sytuacji rodzinnej, w historii dotychczasowego przebiegu nauki? To też należałoby wtedy wyrównać, żeby każdy miał równo i sprawiedliwie. Trzeba do tego uszczelnić systemy zbierania informacji o ludziach, żeby nikt nie mógł oszukiwać i... ooops, rok 1984! Pomijam już fakt, że ze swej natury każdy jest inny, inaczej mu różna wiedza wchodzi i nie każdy się dostosuje do takich rygorów. Wtedy społeczeństwo mogłoby stracić wielu bardzo uzdolnionych (lub upartych, a to też ważne) ludzi, co przyniosłoby same straty. Tak przynajmniej śmiem podejrzewać, ponieważ od pół wieku do tej pory tacy ludzie uciekają z nadwiślańskiego kraju i korzyści z tego nie ma, chyba tu się ze mną zgodzisz? |
I co ja mam powiedzieć? Hmm. Już wiem.
Nie. Po prostu nie. Nie uważam, że byłoby tak sprawiedliwie - uważam, że tak byłoby najlepiej. Każdy dostaje tyle samo, a co z tym zrobi to jego brocha (powinna istnieć możliwość legalnego sprzedania swoich studiów). Różnice w sytuacji materialnej/życiowej/sposobie uczenia się i cała masa innych nie mają żadnego znaczenia.
Każdy człowiek jest jeden i niepowtarzalny, a porównywanie ich między sobą to czysty absurd. W szczególności stwierdzenia, że ktoś "zasługuje na tyle,a tyle", a ktoś inny nie. Ja wiem, że ludzie muszą tak robić i nic się nie poradzi, ale przynajmniej trzymałbym takie myślenie z dala od konstytucyjnego zapisu o powszechnym (a nie sprawiedliwym) dostępie do edukacji.
I tak btw., nie zgodzę się z tobą. Jak ktoś chce wyjechać z kraju to droga wolna. Świat się od tego nie skończy. |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 10-01-2012, 15:05
|
|
|
shugohakke napisał/a: | I tak btw., nie zgodzę się z tobą. Jak ktoś chce wyjechać z kraju to droga wolna. Świat się od tego nie skończy. |
Wyjeżdżanie młodych = mniej pracujących = różne problemy, z brakiem pieniędzy na wypłacanie emerytur na czele. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 10-01-2012, 15:42
|
|
|
Morg napisał/a: | shugohakke napisał/a: | I tak btw., nie zgodzę się z tobą. Jak ktoś chce wyjechać z kraju to droga wolna. Świat się od tego nie skończy. |
Wyjeżdżanie młodych = mniej pracujących = różne problemy, z brakiem pieniędzy na wypłacanie emerytur na czele. |
Dodatkowo jeżeli w tym przypadku zgadzamy się że są to ci bardziej uzdolnieni bądź pracowici młodzi, to dochodzi do tego jeszcze utrata tych relatywnie bardziej wartościowych dla ekonomii kraju jednostek. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Tirisfal
Książę Amberu
|
Wysłany: 10-01-2012, 16:04
|
|
|
BOReK (again) napisał/a: | Tirisfal napisał/a: | I zgadzam się tak mówią zaoczni, nie studiujący etc.. ale nie dziwię im się. Ostatecznie studiujesz za ICH pieniądze podczas gdy Ty za to nie płacisz |
Bzdura, wcale tak nie mówię, to raz. Dwa: za dziennych uczelni publicznej płaci budżet państwa, zaoczni i wieczorowi płacą za siebie przynajmniej częściowo. Dlatego od dawna tak łatwo się dostać na studia i nie jest zbyt trudno z nich wylecieć - każdego roku uczelnia dostaje kasę z budżetu proporcjonalnie do liczby przyjętych studentów dziennych (niestacjonarnych w jakimś tam mniejszym stopniu chyba też), a jak potem się ich zredukuje na sesji to i więcej kasy zostaje na uczelni. Tak mi to tłumaczył dr debeściak na PŁ jakieś 5 lat temu.
Jak to jest teraz rozwiązane na uczelniach prywatnych to nie mam pojęcia, ale kumpel na dziennych studiach płacił całkiem przyzwoite pieniądze. |
Ok jeśli Cię to uraziło to przepraszam nie zamierzałem generalizować - niemniej wydaje mi się iż większość osób narzekająca na darmowe studia dzienne to osoby z tych właśnie grup.
A mówiąc że oni płacą im za studia miałem na myśli włąśnie budżet państwa - studenci zaoczni i osoby niestudiujące z reguły pracują... co za tym idzie oddają część pieniędzy budżetowi państwa, z czego wynika że pośrednio opłacają studia dzienne - you got the point?
Vodh, Morg ale zauważcie że nie każdy musi care about co się dzieje w państwie. Jeśli nie podoba sie komuś rozwój ekonomiczny, emerytury - wyjechać każdy może (to czy ma szansę coś osiągnąć za granicą to już inna sprawa). Co odnosząc do argumentu Boreka że utrata takich ludzi powoduje same straty a ich wyjeżdżanie do żadne korzyści - dla państwa nie, ale dla nich korzyści są i owszem.
Podsumowując ja osobiście don't care czy ludzie wyjeżdżają czy nie, jeśli będę musiał zapłacić za studia zapłacę, ale państwo samo się pogrąża takim a nie innym podejściem do młodych. |
_________________ "Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the universe trying to build bigger and better idiots. So far, the universe is winning."
- Rick Cook |
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 10-01-2012, 16:09
|
|
|
Tirisfal napisał/a: | Podsumowując ja osobiście don't care |
Polska język, trudna język? Pardon za sarkazm, bo tak, rozumiem anglojęzyczne wtręty; sam się ich sporej ilości nabawiłem, ale jest chyba pewna granica...
Natomiast ad meritum – to czy Ciebie to obchodzi, czy nie, to rzecz wtórna. Państwo po prostu nie powinno prowadzić autodestrukcyjnej polityki. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
|
Wysłany: 10-01-2012, 16:15
|
|
|
Tirisfal - ale mowa nie jest o tym, kto cares about co się dzieje w państwie. Mowa o tym, jakie policies rząd musi implement żeby osiągnąć swoje targets, a akurat z definicji government musi care about co się dzieje w country, zatem wszystkie points które apply to ludzi których obchodzi co się dzieje w państwie odnoszą się również do government, ergo du bist nicht recht. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Crushmaker
|
Wysłany: 10-01-2012, 16:55
|
|
|
Cytat: | Tirisfal napisał/a:
Podsumowując ja osobiście don't care
Polska język, trudna język? Pardon za sarkazm, bo tak, rozumiem anglojęzyczne wtręty; sam się ich sporej ilości nabawiłem, ale jest chyba pewna granica...
Natomiast ad meritum – to czy Ciebie to obchodzi, czy nie, to rzecz wtórna. Państwo po prostu nie powinno prowadzić autodestrukcyjnej polityki. |
pomijając faktu, że mnie też razi mieszanie polskiego języka z innym (chociaż też z narodowym mam duże problemy:P) Cytat: | Natomiast ad meritum | to zanim upomnisz to pomyśl w jakim języku sam/sama piszesz :) ... bo z leksza to na hipokryzje wygląda. |
|
|
Easnadh
a wee fire
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 10-01-2012, 17:03
|
|
|
Crushmaker napisał/a: | sam/sama | Po prawej stronie nicku jest taki znaczek oznaczający płeć. To niebieskie kółeczko ze strzałką oznacza płeć męską, a różowe kółeczko z krzyżykiem to płeć żeńska. A więc Morg to...
płeć męska! Jestem geniuszem. |
_________________ ☾
I’m always right and you should listen to whatever I have to say
and never disagree, ever, EVER for the sake of your wolvlihood. |
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 10-01-2012, 17:04
|
|
|
Crushmaker napisał/a: | Cytat: | Natomiast ad meritum | to zanim upomnisz to pomyśl w jakim języku sam/sama piszesz :) ... bo z leksza to na hipokryzje wygląda. |
Jest różnica między mieszaniem języków, a używaniem ogólnie przyjętych, powszechnie znanych łacińskich sformułowań. |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
|
Wysłany: 10-01-2012, 17:07
|
|
|
Przede wszystkim jest różnica między używaniem makaronizmów, a barbarzyńskim kaleczeniem oczu. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 10-01-2012, 18:04
|
|
|
Easnadh napisał/a: | Po prawej stronie nicku jest taki znaczek oznaczający płeć. To niebieskie kółeczko ze strzałką oznacza płeć męską, a różowe kółeczko z krzyżykiem to płeć żeńska. A więc Morg to...
Nie byłbym taki pewien. Kwestia płci Morga jest równie trudna co Hideoyoshi Kinoshity. Morg wdał się we mnie;). Przepraszam musiałem.
http://forum.kotatsu.pl/profiles/2913.htm |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Crushmaker
|
Wysłany: 10-01-2012, 18:17
|
|
|
Cytat: | Jest różnica między mieszaniem języków, a używaniem ogólnie przyjętych, powszechnie znanych łacińskich sformułowań. |
po pierwsze - nie znam, po drugie łacina to też język obcy chyba, że o czymś nie wiem - to zwracam honory :)
Cytat: | Po prawej stronie nicku jest taki znaczek oznaczający płeć. To niebieskie kółeczko ze strzałką oznacza płeć męską, a różowe kółeczko z krzyżykiem to płeć żeńska. A więc Morg to...
nie jesteś - to może być tak prawdziwe jak np. data urodzin podana na dowolnym innym forum/portalu. Dla mnie to nie jest wiarygodne źródło :) |
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 10-01-2012, 18:32
|
|
|
Na jednym forum mam różowy znaczek i żeński nick. Co akurat nie jest oryginalne na pewnym forum xD |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Crushmaker
|
Wysłany: 10-01-2012, 18:37
|
|
|
ot i dowód :) |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 10-01-2012, 18:52
|
|
|
Wracacie do tematu albo wynoszę Was na szufelce. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|