Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Szkola, cel istnienia i program szkolny |
Wersja do druku |
Koranona
Morning Glory
Grupy: Syndykat WOM
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 03-02-2012, 17:19
|
|
|
Nie ómieraj, dżdżownico, pamiętaj, że Cię pomścimy.
Cytat: | Kto zdecyduje się na profil humanistyczny, z prawami Newtona będzie miał ostatni raz styczność w wieku gimnazjalnym. Wiedzę fizyczną zastąpią takie bloki, jak: zdrowie i uroda, śmiech i płacz czy woda – cud natury. |
Że łot?! Ja rozumiem, że "humanista" to dziś synonim cymbała i nieuka, ale może lepiej od razu wysłać go do zawódowki dla fryzjerów i wizażystek niż marnować pieniądze na takie idiotyzmy? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 03-02-2012, 17:36
|
|
|
Cytat: | Kto zdecyduje się na profil humanistyczny, z prawami Newtona będzie miał ostatni raz styczność w wieku gimnazjalnym. | Khy... Informacja dość lolowa biorąc pod uwagę, że ja raptem w zeszłym tygodniu miałam egzamin obejmujący nie tyle prawa Newtona co elementy fizyki kwantowej. A jestem na kierunku teoretycznie humanistycznym.
Poza tym słowo "humanista" niebezpiecznie zbliża się do osiągnięcia znaczenia- "człowiek zwolniony z posiadania jakiejkolwiek wiedzy o otaczającym go świecie". |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 03-02-2012, 17:47
|
|
|
Już widzę za cztery lata tych wszystkich doktorów na uczelniach, strzelających sobie w łeb po pierwszym kolokwium z fizyki/matematyki :D |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 03-02-2012, 17:53
|
|
|
Radykalnie obcięto też historię. Cóż, kolejne pokolenia na serio uwierzą, że w Polskim Obozie Koncentracyjnym w Oświęcimiu to Polacy zabijali Żydów, a w 1939 na Polskę nie napadli Niemcy tylko kosmici z planety Nazi. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Crushmaker
|
Wysłany: 03-02-2012, 17:57
|
|
|
Cytat: | Radykalnie obcięto też historię. Cóż, kolejne pokolenia na serio uwierzą, że w Polskim Obozie Koncentracyjnym w Oświęcimiu to Polacy zabijali Żydów, a w 1939 na Polskę nie napadli Niemcy tylko kosmici z planety Nazi. |
Jeszcze żaden pracodawca mnie o to nie pytał :) Mi osobiście się podoba pomysł - po co wciskać ludziom wiedzę na siłę skoro im się w życiu może nie przydać. Lepiej zainwestować w specjalizacje bo np. nie wierzę, żeby taki pracodawca pytał tokarza o jakiegoś pierwotniaka o którym uczy pewien przedmiot, który można dla zainteresowanego zastąpić praktykami na owych tokarkach. |
Ostatnio zmieniony przez Crushmaker dnia 03-02-2012, 18:03, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 03-02-2012, 17:59
|
|
|
Wiesz, jeśli chcesz olać studia i iść do pracy zaraz po liceum, to znaczy, że z Tobą jest coś nie tak, nie systemem edukacji. |
|
|
|
|
|
Crushmaker
|
Wysłany: 03-02-2012, 18:01
|
|
|
Cytat: | Wiesz, jeśli chcesz iść do pracy zaraz po liceum, to znaczy, że z Tobą jest coś nie tak, nie systemem edukacji. |
Ja mam dużo znajomych, którym po samym liceum się znakomicie powodzi - także argument lekko z d*** :) |
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 03-02-2012, 18:03
|
|
|
Crushmaker napisał/a: | Cytat: | Wiesz, jeśli chcesz iść do pracy zaraz po liceum, to znaczy, że z Tobą jest coś nie tak, nie systemem edukacji. |
Ja mam dużo znajomych, którym po samym liceum się znakomicie powodzi - także argument lekko z d*** :) |
Nie z dupy, bo jak ktoś chce iść od razu do pracy, to nie powinien się pchać do LO i narzekać na mało praktyczne przedmioty, a iść do technikum/zawodówki. LO nie jest od uczenia zawodu. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Crushmaker
|
Wysłany: 03-02-2012, 18:04
|
|
|
Cytat: | Ja mam dużo znajomych, którym po samym liceum się znakomicie powodzi - także argument lekko z d*** :) |
trudne do zrozumienia ?:> To jest fakt a nie domysł. Nie napisałem tego bo tak mi się wydaje tylko bo tak jest :) |
|
|
Morg
|
Wysłany: 03-02-2012, 18:08
|
|
|
Crushmaker napisał/a: | Cytat: | Ja mam dużo znajomych, którym po samym liceum się znakomicie powodzi - także argument lekko z d*** :) |
trudne do zrozumienia ?:> To jest fakt a nie domysł. Nie napisałem tego bo tak mi się wydaje tylko bo tak jest :) |
No to ich szczęście. Nie wiem jednak na jakiej podstawie wysnuwasz z tego wniosek, że w LO powinni uczyć obsługi tokarek. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Crushmaker
|
Wysłany: 03-02-2012, 18:10
|
|
|
to był przykład. Chodzi mi o to, że jak (w artykule) ktoś idzie na mat-fiz to na co mu w pełnym zakresie np. historia. Jak owa osoba będzie ciekawa to sama sobie doczyta co jej brak.
Licea powinny być profilowe bo jak napisałeś/napisałaś po liceum ktoś chce iść dalej - ale właśnie dalej nie ma już studiów ogólnokształcących więc po co ktoś ma marnować czas jeszcze w szkole średniej, niech wybierze specjalizacje już po gimnazjum i puści rękę rodziców przed osiemnastką :) |
Ostatnio zmieniony przez Crushmaker dnia 03-02-2012, 18:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 03-02-2012, 18:14
|
|
|
Crushmaker – no więc jeśli idziesz do Liceum Ogólnokształcącego z nadzieją na to, że będziesz się tam mógł specjalizować to sorry, ale znaczy to, że nie rozumiesz znaczenia słowa ogólnokształcące i to z Tobą jest problem, a nie z systemem. I tyle ode mnie na ten temat. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 03-02-2012, 18:36
|
|
|
Cytat: | Ja mam dużo znajomych, którym po samym liceum się znakomicie powodzi - także argument lekko z d*** :) |
Twój - owszem.
Gratuluję Twoim znajomym, jeśli sobie poradzili, jeżeli jednak nie planowali kontynuować nauki to w jakimś sensie zmarnowali te 3-4 lata. Technikum czy zawodówka przygotowałyby ich lepiej, a nie dostaliby tony informacji ogólnych, które miały być tylko bazą do dalszej edukacji.
Cytat: | to był przykład. Chodzi mi o to, że jak (w artykule) ktoś idzie na mat-fiz to na co mu w pełnym zakresie np. historia. |
Historia generalnie nie jest (bardzo) potrzebna do ustawienia się w życiu. Uczymy się jej, by nie być ciemnymi chamami, którzy nie wiedzą w jakim kraju żyją, skąd pochodzą i czemu święcą takie a nie inne święta.
Oczywiście to jak dogłębna powinna być owa wiedza historyczna to zupełnie inna bajka.
Cytat: | Licea powinny być profilowe bo jak napisałeś/napisałaś |
Znaczki przy nicku twymi przyjaciółmi są. |
|
|
|
|
|
Easnadh
a wee fire
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 03-02-2012, 18:53
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Cytat: | Licea powinny być profilowe bo jak napisałeś/napisałaś |
Znaczki przy nicku twymi przyjaciółmi są. | Ysen, z tym argumentem to nawet nie próbuj, bo ci zaraz wyjadą, że to tylko internet, a w internecie to możesz być seksowną dwudziestoletnią blondyną, a nawet, jeśli masz taki kaprys, obojnakiem. Już raz próbowałam niektórym uświadomić znaczenie znaczków przy nickach i dostałam taką właśnie odpowiedź. |
_________________ ☾
I’m always right and you should listen to whatever I have to say
and never disagree, ever, EVER for the sake of your wolvlihood. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|