Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Sami siebie skazujemy na destrukcję... |
Czy jesteś za wprowadzeniem kodeksu Hammurabiego do sądownictwa? |
Tak! Bezprawie należy karać w surowy sposób! |
|
14% |
[ 1 ] |
Nie! |
|
71% |
[ 5 ] |
Nie mam zdania... |
|
14% |
[ 1 ] |
|
Głosowań: 7 |
Wszystkich Głosów: 7 |
|
|
|
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 24-01-2007, 15:48
|
|
|
Cytat: | Wydawało mi się że wyraźnie zostało to powiedziane, ale powtórzę jeszcze raz, bo achiever jak katarynka sieje jakąś dziwną dezinformację...
|
I tym razem Cię Totem poprę. Cały post. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 24-01-2007, 15:59
|
|
|
Cytat: | Wydawało mi się że wyraźnie zostało to powiedziane, ale powtórzę jeszcze raz, bo achiever jak katarynka sieje jakąś dziwną dezinformację... |
Prosiłbym o nie kontynuowanie tego wątku oraz zachowanie spokoju i kontynuowanie dalszej dyskusji na zimno, bez podnoszenia zbędnego rejwanu. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 24-01-2007, 18:45
|
|
|
Mai_chan napisał/a: | Molestowanie jest molestowaniem, nawet jeśli ofiara nie popełni samobójstwa. A nasze koffane społeczeństwo coraz bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że to nie molestowanie było złe, tylko doprowadzenie do samobójstwa... |
oczywiscie ze tak. rzeczeni panowie sie juz dorobili nasladowcow, ktorzy rozebrali (ale naprawde rozebrali) dziewczyne pod haslem "to teraz wiesz co czula ania" - i grozi im za to wlasnie obnizenie oceny z zachowania. |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 24-01-2007, 18:50
|
|
|
Kocie - kiedy TO WŁAŚNIE jest problem. I tak, ja słyszałam o tych "naśladowcach". I całe moje gadanie w zasadzie można sprowadzić do jednego zdania: celem jest naprostowanie społeczeństwa, aby rozumiało, co jest czynem nagannym. Czyli znowu Maieczkowy odpał na punkcie edukacji seksualnej i uczenia wrażliwości... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 25-01-2007, 16:04
|
|
|
wa-totem:
Cytat: | achiever jak katarynka sieje jakąś dziwną dezinformację...
|
Więc katarynki zajmują się sianiem? Z jakichś maszyn rolnych to znam kombajny, ale one nie sieją. Istnieją też snopowiązałki. Jak ktoś zna maszyny do siania, niech wymieni jak chce.
Cytat: |
I daruj sobie sprzeciwy achiever |
Dzięki, to znaczy, że liczysz się ze mną. Tyle że to oczywiście nie ma większego znaczenia dla tego co piszemy, sam więc zalecam byś darował sobie takie formy.
Jednak w tym co napisałem, nie było żadnego sprzeciwu, a określenie mego stanowiska, w którym zaznaczam, że w obecnym potoku różnych stanowisk, bez własnego szczególnego zorientowania, nie mogę nic szczególnie zasadnego przedstawić. A to co napisałem wobec kontekstu, w jakim działaliśmy poprzednio, jest dla mnie wystarczające.
Cytat własny:
Cytat: | Jak jednak było - nie wiem, a śmierci Ani szkoda tak czy inaczej. |
wa-totem:
niezawisły Sąd tą opinię podziela, i przedłużył pobyt tych chłopaków w ośrodku wychowawczym o kolejne 3 miesiące |
Słusznie, od tego jest by decydował. Od tego by decydował jest. Od tego jest.
Cytat: | ONI NIE SIEDZĄ W PACE |
Tak? A wydaje mi się, że napisałem "paka"...
Cytat: | "absolutnie normalne" |
Nie wiem czemu umieściłeś to w cudzysłowie, zupełnie jest to do napisania bez.
Przytoczę własny fragment (następnym razem rękę:P) jeszcze raz:
Cytat: | jednak w kontekście przytaczanego opisu artykułu, na poziomie typowym dla większości buzujących hormonami wciąż zdrowych (!) nastolatków (inaczej ogromny procent poszedłby siedzieć na 3 miesiące do zakładu |
I by to podkreślić jeszcze raz: tylko dla opcji, w której nagranie faktycznie ukazuje "głupie wygłupy", a nie prawdziwie chamskie i zdegenerowane zachowania z kontaktem cielesnym i w ogóle gwałt, którego sprawcami są osoby poniżej 15 lat.
Ponieważ temat nabrał dziwnego (określiłbym konkretniej, ale takie niedomówienie w pełni mi wystarcza) wydźwięku (vide vote Ysengrinna: „tak” dla Totema i inne), a to co napisałem to 9 akapit u góry; z mojej strony już wszystko, co miałem do napisania.
EDIT/
Przepraszam, że dopiero teraz:
To co napisałem, tak na ludzki język określa mniej więcej post Mai-chan. Właśnie o wyizolowanie samobójstwa od czynu mi chodziło. I stąd też tak ważne dane dowody, a zwłaszcza film, na temat których opinie są nadawane przez media głównie. I w zależności od "mocy" zachowania sprawców taka kara. (jeśli, Mai-chan sądzisz, że zdecydowanie źle zinterpretowałem, to co napisałaś, jes to więc tylko moje poszerzenie "zakończonego", przed przeczytaniem wszystkich postów, postu)
Osoba silniejsza psychicznie wytrzymałaby to - nie umniejsza to kary wobec faktycznego czynu.
Osoba słabsza - nie - kara jednak taka sama jak powyżej, nie powiększona.
Jedno i drugie odnosi się problemu, o którym rozprawialiśmy i go jako tako zakończyliśmy. Na temat tego jak rzeczywiście było, raczej nikt z nas nie wie, przynajmniej sam niewiele wiem. Jeśli więc ktoś wie, ufam że tak jest, zwłaszcza sądowi. Nie oznacza to jednak, że wierzę, bo i do niczego nie jest to potrzebne (sam bym musiał się dowiedzieć, a konsekwencje tego są wiadome).
Jeszcze: ponieważ Asmir dobrze naprowadziłeś mnie na ścieżkę, ściślej to ukażę.
Samobójstwo ma tyle do rzeczy, że po prostu możliwe jest, iż w istocie nawet ją nie przejęło zachowanie 14-latków w stosunku do niej. Bądź wytrąciło ją nieco z równowagi przez co nie mogła stawić czoła następnym, czekającym ją tego dnia, problemom. Np. ojciec lub matka jej coś powiedzieli, ktoś inny ważny dla niej jej coś powiedział. Zagroził. Cokolwiek. Jest to możliwe.
Nawet jeśli sytuacja przedstawiona u góry, więdząc jaki był czyn 14-latków, kara tak samo mocna. I stąd tak ważne by wiedzieć, co takiego właściwie zrobili. Jeśli nie było wiadomo od początku, co takiego na pewno zrobili - pomyłka i opinia, o której pisała Mai-chan, a jej nieokiełznanie to pomyłka, która sama w sobie pobudziła do zajęcia się faktycznym problemem (By tu nie być posądzanym o bycie siewnikiem. Jeśli już wszystko wiadomo o tym czynie i było tak samo dobrze wiadomo od początku, a to przez moje niedoinformowanie rozważam inne hipotezy, niech będzie wiadomo każdemu:
jak ktoś wie, co się w istocie stało, niech załączy sobie to co włączałem do dyskusji przed postem Ysena, jeśli podobnie jak ja jest obecnie zdezorientowany, a nie zależy mu by tego dociekać - różne możliwe wersje rozpatrywane do teraz po poście Ysena)
ps. Jasne Ashmir to co się stało niczego nie umniejsza. Ani szkoda tak czy inaczej. Jednak jej samobójstwo jest niejako niezależne od tego co, zrobili nastolatkowie. Niezależne w sensie, w jakim uważam ukazała to Mai-chan. Nawet jeśli to oni byli bezpośrednią przyczyną, powinni zostać ukarani na tyle, ile ich czyn był faktycznie brutalny, chory, zdegenerowany. Jeśli nie był tak mocny jak był przedstawiany, niestety, ale kara nie może być tak samo mocna, dlatego że Ania popełniła samobójstwo (siewnik niezła rzecz, ale jeszcze raz dla ułagodzenia - nawias przed ps-em).
ps.2 Dzięki tank za znalezienie tej niezmiernie ważkiej informacji. Tylko też troche dezorientuje, bo jest jeszcze podział na pośredni i bezpośredni. |
Ostatnio zmieniony przez Mai_chan dnia 26-01-2007, 00:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ashmir
|
Wysłany: 25-01-2007, 22:12
|
|
|
Coz... Tym razem nie moge sie sprzeczac z totemem, poniewaz co do chlopcow i postepowania w takich sytuacjach ma racje. Co chcialbym dorzucic od siebie, to ze irytuje mnie fakt, ze prasa i wiekszosc ludzi patrzy na ten czyn przez pryzmat samobojstwa Ani. Dreczenie i upokarzanie jest tak samo godne pogardy, niezaleznie od tego, do czego doprowadzilo. Kazdy ma inna psychike. Rownie dobrze, Ania mogla sie zabic z checi zemsty na dreczycielach. Smierc zawsze budzi wspolczucie, ale czy gdyby jej nie bylo, wszystko byloby w porzadku? Nie... Szkoda tylko, ze czesto czyjes cierpienie dociera do nas dopiero gdy go stracimy... |
|
|
|
|
|
J.K.Tank
kloszard
|
Wysłany: 25-01-2007, 22:28
|
|
|
Więc katarynki zajmują się sianiem? Z jakichś maszyn rolnych to znam kombajny, ale one nie sieją. Istnieją też snopowiązałki. Jak ktoś zna maszyny do siania, niech wymieni jak chce. |
Do siania jak sama nazwa mówi nadaje się siewnik |
_________________ Zgadnij kto! |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 26-01-2007, 13:10
|
|
|
Cytat: | Osoba silniejsza psychicznie wytrzymałaby to - nie umniejsza to kary wobec faktycznego czynu.
Osoba słabsza - nie - kara jednak taka sama jak powyżej, nie powiększona. |
Ile, do cholery, można powtarzać, że to NIE JEST kara? To próba naprawienia błędów wychowawczych popełnionych przez ich rodziców i popełnianych przez miliony im podobnych idiotów.
Zakładając zaś, że byli odpowiedzialni za swe czyny i że powinno ich się ukarać, to kara powinna być powiększona - znęcali się nad niestabilną emocjonalnie, w jakimś (nieznanym nam) stopniu pokrzywdzoną przez los dziewczyną, przez dłuższy okres. Ale jak już po sto razy pisano - nie sposób uznawać, że mieli pełną świadomość swych czynów. Dobrze pamiętam swoich rówieśników z późnej podstawówki (staromaturalny jestem) i ostatnie o co bym ich posądził to rozsądek (nie posądziłbym też o rozsądek i dojrzałość miażdżącej większości znanych mi dorosłych, ale mniejsza).
Wracając do rodziców, to ja do diabła nie rozumiem - oczy wszystkich wpatrzone są w gówniarzy, gdy tymczasem ich rodzicami nikt się nie interesuje. O rodzicach Ani i jej sytuacji rodzinnej też nie wiadomo na dobrą sprawę nic, mimo iż prawdopodobnie nie była ona specjalnie zdrowa i POWINNA zwrócić jakąś uwagę szanownej opinii publicznej. To chore, przy całym tym szumie medialnym, że wszyscy się zajęli rozwydrzonymi bachorami (czyli skutkiem), zupełnie zapominając o przyczynie, która może sobie nawet zgrywać oburzenie i żądać uwolnienia pociech z kozy, zamiast znaleźć się pod obserwacją kuratora. Nikomu ze świata mediów nawet do głowy to nie przyjdzie, bo teraz na topie są dzikie dzieciaki i ich pogromca - Wielkie Gie. |
|
|
|
|
|
Martita
uparta ślicznotka
|
Wysłany: 26-01-2007, 18:43
|
|
|
no pięknie, media tak nakręcają tę sprawę, że mnie odmóżdzyli ><
Na to wygląda, że ci chłopcy są niewinni. *jakie to slodkie i uroce...tfu...*
kto winien?
wg tego, co mówili, ten filmik z komórki niczego nie pokazał złego. "Końskie zaloty!"
Teraz ofiarami stali się te potwory.
Głupia nagonka mediów!...
ostastnio o uszy obił mi się fakt, że pewna kobieta nazwała mordercę jej córki bydlakiem. Najfajniejsze jest to, że kobieta przeprowadzili kilka procesów w ten sprawie, i ona musiała PRZEPROSIĆ bydlaka.
Zastanawiam się, co za sędzia/sędzina prowadziła tą sprawę? Jakiś niedouczony? A może współautor tej zbrodni :P
czy kodeks Hammurabiego rozwiązałby sprawę?
Chyba zeedytuję posta i zrobię ankietkę! |
_________________ be a fan...
...love
...and kiss...
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 26-01-2007, 19:35
|
|
|
Czy ktokolwiek z Was wie o tej sprawie coś więcej, niż to co było mówione i pisane w mediach? Nie? To może jednak lepiej zdać się na decyzję sądu i mieć nadzieję, że sprawcy tego nieszczęścia zostaną w jak największym stopniu zresocjalizowani. Naprawdę jestem daleki od wydawania własnego osądu o tej sprawie. Sąd miał dowody, miał fakty i film z komórki. A media najpierw okrzyknęły sprawców zwierzętami bez uczuć, a potem zaczęły bronić niewinnych biedaków. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 26-01-2007, 19:51
|
|
|
Vodh napisał/a: | Czy ktokolwiek z Was wie o tej sprawie coś więcej, niż to co było mówione i pisane w mediach? |
A czy to ma znaczenie? Wiadomo wystarczająco dużo. Banda cwaniaków napadła na koleżankę i nagrała to, aby zaszpanować. To jest faktem. Czyn był naganny, okoliczności usprawiedliwiających nie ma prawa być, koniec dyskusji.
Ostatnio z przerażeniem obserwuję postępujący zanik odpowiedzialności osobistej w sądownictwie. On nie jest winny, bo za młody / bo obłąkany / bo tylko się bawił / bo taka chemia mózgu / bo miał trudne dzieciństwo / bo whatever. Że jak? Mając twarde dowody, należy zbrodniarza ukarać, żeby poczuł boleśnie nieodpowiedniość swojego czynu, a nie szukać na siłę powodów, żeby go usprawiedliwić. W przeciwnym wypadku sąd przestaje być sądem, a zaczyna być cyrkiem. |
|
|
|
|
|
Martita
uparta ślicznotka
|
Wysłany: 26-01-2007, 19:54
|
|
|
Vodh napisał/a: | Czy ktokolwiek z Was wie o tej sprawie coś więcej, niż to co było mówione i pisane w mediach? Nie? To może jednak lepiej zdać się na decyzję sądu i mieć nadzieję, że sprawcy tego nieszczęścia zostaną w jak największym stopniu zresocjalizowani. Naprawdę jestem daleki od wydawania własnego osądu o tej sprawie. Sąd miał dowody, miał fakty i film z komórki. A media najpierw okrzyknęły sprawców zwierzętami bez uczuć, a potem zaczęły bronić niewinnych biedaków. |
Tak? Akurat! Sąd nie jest nieomylny! Już we wcześniejszym poście napisałam o okobiecie, która musiała przeprosić mordercę jej dziecka! I co, tu też należy zdać się na decyzję sądu?
Ekhem.. zedtywowałam posta, i nie uznałam tego za offtop, bo rozmowy kręcą się wokół sądownictwa i tematów pokrewnych:P no chyba, że moderatorom to nie spasuje, a więc droga wolna, możecie zmienić>_<
Po za tym Vodh - nie zapominaj o łapówkach. łapówki były, są i będą. A skoro to były "końskie zaloty" to dlaczego nie dali tego filmu mediom?
Niejaki Łukasz tam został. A reszta też mogła sobie zostać :P
bójcie się seksiści, zboczeńcy! POlskie media mają siłę końskiego uderzenia :P |
_________________ be a fan...
...love
...and kiss...
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 26-01-2007, 20:22
|
|
|
tilk napisał/a: | Wiadomo wystarczająco dużo. |
Tak? To co według Ciebie się stało? Dziweczynka była rozbierana i gwałcona, czy może ktoś ją lekko popchnął a potem pośmiali się z jej wystających stringów? Obie wersje słyszałem w mediach. Jeżeli podają sprzeczne informacje a nie ma jak ich potwierdzić, to nie uważam, żeby to było wystarczająco dużo.
Martita napisał/a: | A skoro to były "końskie zaloty" to dlaczego nie dali tego filmu mediom? |
Ochrona danych osobowych? Pamięć o zmarłej? A poza tym podaj jeden powód, dla którego powinni dowód w sprawie przekazywac mediom.
I jeszcze disclaimer: nie bronię nikogo, ale również nie kwestionuję decyzji sądu. Dlaczego? Bo zwyczajnie nie mam podstaw! Media podały dwie skrajne wersje oraz kilka pośrednich, której mamy wierzyć? Bo ja wierzę tej uznanej przez sąd, skoro sąd uznał, że chłopcom należy pomóc poprzez resocjalizację, a nie zawlec do więzienia/na szafot to niech tak będzie i nie nam tę decyzję kwestionować. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 26-01-2007, 20:49
|
|
|
Martita, Vodh, dziękuję - dzięki Wam mam pewność, że moje posty NIE SĄ czytane. A jeśli są, to są ignorowane. W związku z tym wycofuję się z dyskusji.
Co do zmiany ankiety - czy szanowna autorka kiedykolwiek WIDZIAŁA NA OCZY Kodeks Hammurabiego, poza powszechnie cytowanym frazesem "oko za oko, ząb za ząb"? Zaręczam, że zdanie to go nie wyczerpuje i w zdecydowanej większości nie brzmi on tak fajnie. |
|
|
|
|
|
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 26-01-2007, 21:08
|
|
|
tilk:
Cytat: | Wiadomo wystarczająco dużo. |
Super, że wiesz. Wobec tego, co napisałem - ufam Ci. Stąd wszystko już zostało napisane w tym kontekście, a to co piszesz dalej:
Cytat: | On nie jest winny, bo za młody / bo obłąkany / bo tylko się bawił / bo taka chemia mózgu / bo miał trudne dzieciństwo / bo whatever. Że jak? Mając twarde dowody, należy zbrodniarza ukarać, żeby poczuł boleśnie nieodpowiedniość swojego czynu, a nie szukać na siłę powodów, żeby go usprawiedliwić. |
przedstawia Twoją znajomość tego co już napisaliśmy [po sobie pamiętam, że już pare razy napisałem synonimicznie (o ile taki wyraz istnieje - jeśli nie to, już tak)], czyli mierną. Choć mądre to słowa, więc być może warto powtórzyć.
martita:
Cytat: | mordercę jej córki |
Niech by to jeszcze napisali w gazecie, że mordercy byli. Rozumiem Twoje oburzenie, głównie też jak takie coś może wpływać na psychikę. Uspokój się jednak, bo piszesz głupoty. Nie wiesz nic z tego jak naprawdę było. Możesz się tylko zdać na sąd i mniej na tych, którzy sądzą, że wiedzą. Nie warto chyba więc by Twój spokój był aż tak zmącony. Na świecie są wojny, w których dzieją się o wiele gorsze rzeczy. Chyba że tym również tak samo jesteś zmącona, tyle że nikt jeszcze tematu nie założył. Nie warto jednak wpadać w oburzenie, kiedy nie wiadomo co i jak, a to i tak nic nie da. Chyba że lubisz:P
Ysengrinn:
Cytat: | dziękuję - dzięki Wam mam pewność, że moje posty NIE SĄ czytane. |
Nie masz za co dziękować. Wg mnie napisałeś troche niejasno i zbyt autokratycznie (a ja to kto?:P - a no tak - siewnik). Ponadto też niebyt trafnie. Nie dziw się, jeśli ktoś uważa to co napisałeś za mało odpowiednie, interesujące i ważne. Nikt nie musi. A to czy to była kara czy nie wedle jakichś standardów mało mnie obchodzi: w zwykłym zdroworozsądkowym pojmowaniu jest to kara. Mająca oczywiście aspekt wychowawczy. Ten aspekt rozważam jednak jako znacznie dłuższy w realizacji, obszerniejszy, wielostopniowy i wielopoziomy, obejmujący wiele stron. Upraszczasz więc nazbyt. Ponieważ napisałeś, że kończysz, nie jest to tragedia - możesz pisać dalej, jeśli uważasz, że masz jeszcze co do dodania. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|