Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Sami siebie skazujemy na destrukcję... |
Czy jesteś za wprowadzeniem kodeksu Hammurabiego do sądownictwa? |
Tak! Bezprawie należy karać w surowy sposób! |
|
14% |
[ 1 ] |
Nie! |
|
71% |
[ 5 ] |
Nie mam zdania... |
|
14% |
[ 1 ] |
|
Głosowań: 7 |
Wszystkich Głosów: 7 |
|
|
|
Wersja do druku |
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 26-01-2007, 21:21
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Martita, Vodh, dziękuję - dzięki Wam mam pewność, że moje posty NIE SĄ czytane. A jeśli są, to są ignorowane. W związku z tym wycofuję się z dyskusji. |
Ehh Ysen... Najwyraźniej niezbyt jasno się wyraziłem, bo jesteś chyba jedyną osobą z wypowiadających się w temacie z której postami zgadzam się w całej rozciągłości.
Cytat: | Zakładając zaś, że byli odpowiedzialni za swe czyny i że powinno ich się ukarać, to kara powinna być powiększona |
Ano zakładając owszem. Ale ja z kolei zakładam, że nasza wiedza w tym temacie jest zbyt niewystarczająca, aby założyć, co się właściwie stało. Dlatego nie poczuwam się do rzucenia przysłowiowym kamieniem. Natomiast przy założeniach, jakie podałeś to owszem, kara powinna być powiększona. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Martita
uparta ślicznotka
|
Wysłany: 26-01-2007, 21:27
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: |
Co do zmiany ankiety - czy szanowna autorka kiedykolwiek WIDZIAŁA NA OCZY Kodeks Hammurabiego, poza powszechnie cytowanym frazesem "oko za oko, ząb za ząb"? Zaręczam, że zdanie to go nie wyczerpuje i w zdecydowanej większości nie brzmi on tak fajnie. |
okey, poniosło mnie:/ ale gdyby zastosować się do niektórych podpunktów, to czy byłoby źle? Tylko do niektórych? |
_________________ be a fan...
...love
...and kiss...
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 26-01-2007, 21:55
|
|
|
Kodeks Hammurabiego nie ma podpunktów, bo jest tylko zbiorem regułek bez łączącej ich logicznej zasady. Ma prawie 5 tys. lat, od tamtego czasu wymyślono naprawdę mnóstwo bardziej sensownych praw. Jeśli już to zainteresuj się ateńskimi prawami Drakona czy rzymską Ustawą XII Tablic. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Ashmir
|
Wysłany: 27-01-2007, 14:30
|
|
|
A ja bede mily i pomoge!
http://www.wsu.edu/~dee/MESO/CODE.HTM
Juz na samym poczatku mozemy znalezc bardzo interesujace prawa, ktore z pewnoscia zapoczatkowalyby prawdziwa rewolucje we wspolczesnym sadownictwie ;>
Cytat: | If any one bring an accusation against a man, and the accused go to the river and leap into the river, if he sink in the river his accuser shall take possession of his house. But if the river prove that the accused is not guilty, and he escape unhurt, then he who had brought the accusation shall be put to death, while he who leaped into the river shall take possession of the house that had belonged to his accuser. |
|
|
|
|
|
|
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-01-2007, 15:28
|
|
|
Buahaha:) Nie no, Ashmir, tekst jest genialny. Zwłaszcza "the river prove":D:P |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|