Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Praca ABC |
Wersja do druku |
Muchozol
---
Dołączyła: 06 Lip 2012 Skąd: Szczochowice Jabolskie Status: offline
|
Wysłany: 11-07-2012, 12:59
|
|
|
korsarz napisał/a: | Widzę, że nie tylko ja jestem w podobnej sytuacji... Studia skończone rok temu, roboty dalej brak - bo paraliżuje mnie wizja rozmowy kwalifikacyjnej. Nie mam też pewności, że sobie poradzę, gdyby jakimś cudem zatrudnienie się znalazło. Tendencja do postrzegania wszelkich większych zmian jako potencjalnego zagrożenia zdecydowanie życia nie ułatwia. Totalny brak umiejętności nawiązywania kontaktów z ludźmi również. |
Pewnie się wykażę brakiem empatii i nietaktem, ale mnie zastanawia... co Ty chłopie przez ten rok robiłeś w takim razie :P? |
|
|
|
|
|
Crushmaker
|
Wysłany: 11-07-2012, 13:08
|
|
|
jakbym siedział więcej niż 3 miechy na dupie to już dawno bym wyjechał za granicę :) |
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 11-07-2012, 14:01
|
|
|
Muchozol napisał/a: | Pewnie się wykażę brakiem empatii i nietaktem, ale mnie zastanawia... co Ty chłopie przez ten rok robiłeś w takim razie :P? |
Zapewne to co ja przez ostatnie ponad pół roku, czyli rozsyłał CV i dostawał śliczne, malownicze zero odpowiedzi. Mnie nawet na rozmowy nie zapraszano :)
Żeby nie było, że marudzę niekonstruktywnie: moja pierwsza rozmowa kwalifikacyjna okazała się jednocześnie ostatnią. Nikt mnie nie zjadł, ani nawet nie próbował wykazać, że jestem kretynką. Więc nie taki diabeł straszny - tak naprawdę w moim przypadku największą barierę stanowiło przebicie się przez "za wysokie wykształcenie, brak doświadczenia, z tą panią nie rozmawiamy", potem już było z górki. |
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 11-07-2012, 14:32
|
|
|
Serika napisał/a: | Zapewne to co ja przez ostatnie ponad pół roku, czyli rozsyłał CV i dostawał śliczne, malownicze zero odpowiedzi. |
No, mniej więcej to. Wysłałem swoje CV do okolicznych szpitali gdzieś w listopadzie i do teraz zero reakcji. Zastanawiam się, czy wysłać je jeszcze raz, czy dać sobie spokój, by nie wyjść na desperata... |
|
|
|
|
|
Serika
|
Wysłany: 11-07-2012, 14:58
|
|
|
Wysłać, owszem - ale w inne miejsca.
Jeśli dobrze pamiętam, jesteś po biotechnologii? Obawiam się, że praca po tym jest, ale głównie jako akwizytor - sprzedawanie odczynników i sprzętu laboratoriom. Do szpitala dostać Ci się będzie ciężko (chyba, że masz uprawnienia analityka medycznego, a i to nie gwarantuje sukcesu), możesz też próbować w firmach kosmetycznych/farmaceutycznych.
*edit* I jeszcze jako technik laboratoryjny w instytucjach naukowych - ale byłoby dobrze, gdybyś miał doświadczenie ze stosowanymi w nich technikami.
Ja wybrałam przekwalifikowanie się. Robię drugie studia, bardziej "życiowe" - i w tym kierunku z pracą się udało, chociaż też nie było różowo. |
|
|
Crushmaker
|
Wysłany: 11-07-2012, 15:03
|
|
|
ja nie wiem - ja w 3 tygodnie byłem na 3 rozmowach i wszędzie tylko "damy panu znać.. oddzwonimy" albo " ja jestem na tak ale ten od kadr jest h**** i nie wiadomo czy przejdzie" :P Moja rada - nie ślij mailem a się przejdź. |
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 11-07-2012, 15:11
|
|
|
Serika napisał/a: | Jeśli dobrze pamiętam, jesteś po biotechnologii? |
Zwykła biologia. Tzw. "biologia medyczna", która teoretycznie miała mi dać kwalifikacje do (cytat ze strony uczelni): "pracy zawodowej w laboratoriach, wydziałach zdrowia, instytutach badawczych". W praktyce okazało się, że to po prostu biologia nienauczycielska. Zwłaszcza po tym, jak przy pisaniu pracy magisterskiej okazało się, że mogłem wybierać tylko między chrząszczami a kwiatkami... |
|
|
|
|
|
Serika
|
Wysłany: 11-07-2012, 15:23
|
|
|
AŁĆ. Czyli nawet na magisterce w laboratorium nie miałeś szans posiedzieć? :/
Nie wiem, skąd jesteś, ale jeśli zależy Ci na pracy w zawodzie, poszukaj po instytucjach naukowych. Na przykład pod Warszawą są instytuty rolnicze, które z racji położenia "na zadupiu" mają zwykle stosunkowo małe wymagania.
http://www.ihar.edu.pl/zatrudnie_magistra_lub_magistra_inzyniera_o_profilu_biologicznym_lub_rolniczym.php - o tu na przykład.
Ale poza tym szukaj gdziekolwiek, gdzie sądzisz, że mógłbyś sobie poradzić. Ja wiem, że planowanie kariery i w ogóle, ale jeśli będziesz się ograniczał, to masz szansę zostać na lodzie. |
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 11-07-2012, 15:46
|
|
|
Serika napisał/a: | AŁĆ. Czyli nawet na magisterce w laboratorium nie miałeś szans posiedzieć? :/ |
Kwestia dojazdów i noclegu. Na szczęście na praktykach trochę w laboratorium przesiedziałem. |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 11-07-2012, 15:50
|
|
|
W przedstawionej ofercie instytut oferuje za niewielką opłatą pokój z łazienką. Sądzę, że opłata będzie na tyle niska, by pracownik nie dołożył do interesu. ;] |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Serika
|
Wysłany: 11-07-2012, 15:54
|
|
|
Cytat: |
W przedstawionej ofercie instytut oferuje za niewielką opłatą pokój z łazienką. Sądzę, że opłata będzie na tyle niska, by pracownik nie dołożył do interesu. ;]
|
Tak, właśnie dlatego ją podsuwam. Ten instytut jest dość zdesperowany, bo leży godzinę od większego miasta :) Podejrzewam, że nie mają tam tłumów chętnych. |
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 11-07-2012, 19:53 Praca ABC
|
|
|
Jako że dyskusja z Zupy wydaje się rozwojowa, a i temat życiowy i ciekawy, postanowiłam założyć odpowiedni wątek. Możecie tu zamieszczać pytania, wątpliwości związane z poszukiwaniem pracy, podrzucać pomysły i ogłoszenia, a także opisywać swoje doświadczenia na tym polu. :) |
|
|
Silla
małe i wredne
|
Wysłany: 11-07-2012, 23:03
|
|
|
Tak a propo nieżyciowych kierunków, to chyba nie ma bardziej nieżyciowego od filologii polskiej. Taaaak, już widzę tych wszystkich potencjalnych pracodawców, tylko czekających na magistra polonistyki... |
_________________ Dziwactwo rzecz względna.
|
|
|
|
|
Aino
|
Wysłany: 11-07-2012, 23:15
|
|
|
Ekhem, dzięęęęęęęki... ;p |
|
|
|
|
|
Silla
małe i wredne
|
Wysłany: 11-07-2012, 23:18
|
|
|
Aino napisał/a: | Ekhem, dzięęęęęęęki... ;p |
Spoko :P A żeby nie było - sama jestem po filologii polskiej xD |
_________________ Dziwactwo rzecz względna.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|