Bo Zupa Była Za Słona!!! - wszystko co złe... |
Wersja do druku |
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 03-03-2017, 10:14
|
|
|
Yup. Poza tym na czymś się zgryz musi opierać, trzonowce są dość istotne w tym względzie.
Jenoty leczące zęby, łączmy się? >.> |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 03-03-2017, 11:44
|
|
|
Wy macie problem z zębami, a ja znowu infekcję w okolicy oka. Przeznaczenie chyba chce żebym został piratem >.> |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 04-03-2017, 08:37
|
|
|
Siódemka nie jest krytyczna dla zgryzu jeżeli wciąż jest szóstka (ósemka też jest na plus) - jak są z nią poważne problemy to w takiej sytuacji nawet leczyć nie warto, bezpieczniej jest usunąć. Jak szlag trafi ósemkę albo co gorsza szóstkę, to wtedy kanał+wkład+korona albo implant, w razie szóstki +most. Inaczej jest to sztuka dla sztuki, kość nie zanika - przecież wciąż pracuje przenosząc obciążenia z reszty szczęki. Takie problemy występują z przodu gdzie siły są mniejsze, no i estetyka dochodzi.
Z nielekkich i nietanich doświadczeń własnych. ^___^
Ysen, pozwól że zaproponuję coś innego. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Ichi-chan
Ićsprite!
Dołączyła: 29 Wrz 2009 Skąd: nie chcesz wiedzieć... Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 08-03-2017, 19:35
|
|
|
Dzięki za podzielenie się doświadczeniami, ale i tak zdecyduję się uratować siódemkę. Ponieważ jeśli ją wyrwę powiedziano mi że stracę z czasem górną =____=; poza tym trochę mam dość wyrywania... Może to głupie z mojej strony, ale nie chcę też ryzykować, że lata i pieniądze spędzone na ortodontę pójdą na marne.
A właśnie , co jest gorsze od opuszczenia ciepłego i miłego mieszkanka w zimny ciemny wieczór? Opuszczenie ciepłego i miłego mieszkanka w zimny i ciemny wieczór by zrobić kanałowe >~<. |
_________________ Caw Caw Modrafokas
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 08-03-2017, 21:42
|
|
|
Ichi to tak na pocieszenie - ja jakąś dekadę temu nosiłam aparat stały. I pierścienie miałam na szóstkach... no cóż, coś za coś, od tego jednak szkliwo jest zdecydowanie delikatniejsze, a i struktura chyba niestety też trochę (bo mi właśnie szóstka pękła). Ale powodzenia, ratuj zębisko! ;w; |
|
|
BOReK
|
Wysłany: 09-03-2017, 23:50
|
|
|
Ichi-chan napisał/a: | Ponieważ jeśli ją wyrwę powiedziano mi że stracę z czasem górną =____= |
To tylko jedna z możliwości, i nie jest to pewnik ale pewne ryzyko - każda zmiana w jamie ustnej (nawet zwykłe wypełnienie) niesie pewne ryzyko różnych powikłań*. Dlatego jeśli zabieg nie jest mocno problematyczny (w szczególności gdy korzeń jest nadal dobry) to zdecydowanie lepiej zęba uratować, ostatecznie postawić koronę z wkładem na naturalnym korzeniu. Czasem jednak po prostu nie ma czego i po co ratować.
W razie "W" pamiętaj, że zmiany po usunięciu zęba są naprawdę bardzo powolne. Nawet kontynenty są dużo szybsze.
* po kanałowym co jakiś rok rób sobie RTG tej okolicy - pozwoli to szybko reagować gdyby coś, a szybka reakcja to dużo tańszy zabieg i to bezbolesny nawet bez szprycowania. ;) |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
|
|
|
|
|
Ichi-chan
Ićsprite!
|
Wysłany: 11-03-2017, 23:06
|
|
|
Dziwie się że nie jest to już osobny temat o zębach ^ ___ ^; |
|
|
|
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: 18-03-2017, 14:14
|
|
|
Bo kolno mnie boli tak, że ledwo po schodach chodzę... >___< |
|
|
|
|
|
Ichi-chan
Ićsprite!
|
Wysłany: 05-04-2017, 18:50
|
|
|
Bo ufajdała mi się jedyna skórzana kurtka i ulubiona marynarka błękitem pruskim - choć plecak był czysty i obie były na wieszaku :< |
|
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 18-04-2017, 07:11
|
|
|
Śnieg pada D: |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 18-04-2017, 21:09
|
|
|
Pada? Otóż nie, ten śnieg nananananananana BATMAAAAN!
Aura nie mogła się dziś zdecydować czy mnie chce z drogi zepchnąć czy mnie zasypać, czy może lepiej zamienić samochód w kulę śniegu i wtedy zepchnąć. Z tego jej niezdecydowania aż dojechałem do domu. |
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 18-04-2017, 22:52
|
|
|
Śnieg pada i nie topnieje... |
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: 26-04-2017, 17:54
|
|
|
Bo zimno! >__< |
|
|
|
|
|
Jendrej
|
Wysłany: 07-05-2017, 15:26
|
|
|
Wooodyyy nieee maaaaa :/ |
|
|
|
|
|
Smk
Grupy: Syndykat
|
Wysłany: 07-05-2017, 20:07
|
|
|
Bo miast maratonu kinowego Guardiansów dostałem całodniową walkę z ogrodem.
Na plus, mordowanie drzew odbywało się piłą łańcuchową. Na minus, dziękuję że miałem okulary ochronne bóstwom defensywnym. Krew i tak się lała, ale przynajmniej zachowałem patrzydła. |
_________________ There is no "good" or "bad". There is only "fun" and "boring". |
|
|
|
|
|