Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
W co w tej chwili gracie? |
Wersja do druku |
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 09-04-2010, 18:38
|
|
|
Keii napisał/a: | Ogólnie raczej nie jestem zwolennikiem sztywnych gatunków, ale SotC do przygodówek raczej daleko... |
No cóż to twoja opinia, ja mam inną. |
|
|
|
|
|
Alex Ashtray.
*Androgyne Emo*
|
Wysłany: 09-04-2010, 18:46
|
|
|
Keii - ale to jest przygodówka, tylko w zachodnim rozumieniu "action/adventure"(tak jak np Zelda), nie w sensie - Broken Sword, Silent Hill itd (bo do tego typu przygodówek faktycznie ta gra nic nie ma).
Również kocham SotC, jakiś czas temu skończyłam Ico i emocje były prawie tak samo silne przy zakończeniu, zwłaszcza kiedy przeczytałam
- Spoiler: pokaż / ukryj
- że sam twórca intepretuje szczęśliwe chwile z Yordą na plaży jako sen T.T
No ale to jest w sumie najbardziej logiczne, w kontekście
- Spoiler: pokaż / ukryj
- utracenia ciała przez Yordę i stania się kolejnym czarnym duchem
|
Ostatnio zmieniony przez Alex Ashtray. dnia 09-04-2010, 18:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 09-04-2010, 18:50
|
|
|
Również wyrażę opinię, że SotC to gra przygodowa. Ma większość jej elementów gatunkowych, a brak jej elementów innych gatunków. Gra akcji- raczej nie, walka- raczej nie, tu potrzeba myślenia + zdolności typu wspinaczka, arcade, chwytanie się i logika. Rpg i reszta? Na pewno nie. I również dodam jeszcze, że ramy to nie wszystko, liczą się też odczucia. Moje odczucia- przygodówka.
A żeby nie off-top- God of War ponownie- lol, tyle lat a wciąż tak dobrze się w to gra. |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 09-04-2010, 18:52
|
|
|
Owszem, z "action adventure" się zgodzę, po prostu samo "przygodówka" odnosi się (moim zdaniem) do gier jak właśnie Broken Sword, czy seria Monkey Island.
Tyle offtopa ode mnie :)
A żeby nie było całkiem nie na temat - po przejściu Brutal Legend (strasznie szkoda mi tego zmarnowanego potencjału) na tapecie mam Tales of Vesperia, FF XIII i Demon's Souls + w wolnych chwilach DotA. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 09-04-2010, 19:06
|
|
|
Keii napisał/a: | Owszem, z "action adventure" się zgodzę, po prostu samo "przygodówka" odnosi się (moim zdaniem) do gier jak właśnie Broken Sword, czy seria Monkey Island. |
To są tak zwane "klasyczne przygodówki" typu point and click.
A żeby nie offtopować - męczę teraz Machinarium w którym toczę krwawe boje grając w kółko i krzyżyk. Nie idzie mi ;p |
|
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 09-04-2010, 19:16
|
|
|
Cytat: | Owszem, z "action adventure" się zgodzę, po prostu samo "przygodówka" odnosi się (moim zdaniem) do gier jak właśnie Broken Sword, czy seria Monkey Island.
Tyle offtopa ode mnie :) |
To ja go będę kontynuował, tak na złość. :D
1.Zgodzę się z kolegą. Wieloletnie przyzwyczajenie nauczyło mnie, iż gatunek "przygodówka" odnosi się do gier typu "point and click", czyli na przykład Gilbert Goodmate, czy Broken Sword. :)
2. Który Broken Sword? Bo jeśli masz na myśli trójkę, to sam sobie zaprzeczasz. :P Swoją drogą, była kaszaniasta.
W co gram, w co gram... Quake 3 Arena (demo) -od zawsze na zawsze. :P Oprócz tego, Dragon Quest V. Chyba Grisznak napisał, że strasznie ciężko tam się nabija kasę na nowe uzbrojenie. Święta racja. I poziom trudności jest zacny (czyli wreszcie walki, gdzie trzeba planować następne 5 ruchów przed wykonaniem jakiegokolwiek posunięcia).
EDIT
Cytat: | To do czego zalicza się Silent Hill, który ma cechy obu typu gier? (zagadki i kombinowanie z przedmiotami, ale i walka, środowisko 3D, w którym spokojnie się poruszamy) |
Action-Adventure, z elementami RPG? Zelda działa na podobnych zasadach. |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy"
Ostatnio zmieniony przez Dred dnia 09-04-2010, 19:21, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Alex Ashtray.
*Androgyne Emo*
|
Wysłany: 09-04-2010, 19:16
|
|
|
Altruista napisał/a: |
To są tak zwane "klasyczne przygodówki" typu point and click. |
To do czego zalicza się Silent Hill, który ma cechy obu typu gier (zagadki i kombinowanie z przedmiotami, ale i walka, środowisko 3D, w którym spokojnie się poruszamy)? :)
W Polsce "przygodówka" oznaczaj ednak te klikane.
Obecnie gram w Rock Banda na psp. Naprawde fajna gra ^^ Strasznie mnie wciągnęła i jednak MUSZĘ sprawić sobie gitarę do Guitar Hero >.<
Muszę też wrócić albo do Hacka GU 3, albo do Ar Tonelico 2- i skończyć jedną z tych gier. Nie lubie mieć rozgrzebanych 30 pozycji, no ale czasem tak wychodzi ;) |
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 09-04-2010, 19:22
|
|
|
Alex Ashtray. napisał/a: | To do czego zalicza się Silent Hill, który ma cechy obu typu gier (zagadki i kombinowanie z przedmiotami, ale i walka, środowisko 3D, w którym spokojnie się poruszamy)? :) |
Hehe, to jest Surival horror, czyli w skrócie graj tak by utrzymać swojego bohatera przy życiu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Survival_horror - tam pisali mądrzejsi od mojej skromnej osoby ;-) |
|
|
|
|
|
Alex Ashtray.
*Androgyne Emo*
|
Wysłany: 09-04-2010, 19:46
|
|
|
OMG, masz racje xD
W sumie można tak to zaliczyć, nie wiem, czemu mi nie przyszło do głowy, bo znam ten termin xD
Chyba dlatego, ze patrzyłam wyłącznie od strony przygodówkowatości na ten temat :3 |
|
|
kinek17
More Exorcists!
|
Wysłany: 10-04-2010, 07:56
|
|
|
A ja wróciłem po pół roku do gry Hmmm... jak by ją nazwa, to taki click,and slash ale online...
Mówie o S4 League, może ktoś zna albo i nie, gra jest darmowa i bardzo wkręcająca dla obu płci,jest to coś w stylu Hmm...S-c'a tyle ,że można nabija poziomy mamy różne umiejętności różne typy rozgrywki...
I w ogóle jak ktoś gra w cs'a a ogląda anime to jest to gra dla niego BO!
Grafika jest miód a w stylu anime zachowana;p
Widok z trzeciej osoby, duży wybór broni, nop co tu jeszcze można doda...
Najlepsza online'owa gra w jaką kiedykolwiek gram/grałem ;p
P.S> sorry za błędy -pisałem szybciutko ;p |
|
|
|
|
|
Issina
Dante.. I'll miss you
|
Wysłany: 10-04-2010, 08:31
|
|
|
Jak przez święta nie miałam w co grac, tak teraz mam dylemat miedzy Just Cause 2 a Metro 2033 >.>
Chyba jednak zajmę się wpierw JC2. |
|
|
Yoshik
Sabishii
|
Wysłany: 10-04-2010, 08:42
|
|
|
Metro mogło by być ciekawe ale do niego potrzebowałbym postawić desktopa na nogi a ,że kasa idzie do skarpety to na razie muszą wystarczyć mi starsze produkcje.
Niech żyją Settlersi. Ot klasyka jednak zawsze jest najlepsza. |
_________________ Szalony jestem bo więcej
we mnie bólu niż mogę znieść
Z wiatrem przemijają Marzenia /
Z wiatrem spada ostatni jesienny liść
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 10-04-2010, 09:16
|
|
|
Dred napisał/a: | 2. Który Broken Sword? Bo jeśli masz na myśli trójkę, to sam sobie zaprzeczasz. :P Swoją drogą, była kaszaniasta. |
BS kojarzy mi się jedynie z 1 i 2, szczerze mówiąc nawet zapomniałem, że jakaś trzecia część była ;) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 10-04-2010, 09:44
|
|
|
King's Bounty - niby dopiero 10lvl i Wschodnie Wyspy, a już troszkę zaczyna mnie nudzić.
W ramach przerwy instaluję do Medievala II mody Stainless Steel + Real Combat / Real Recruitment. Tym samym, Medieval na moim dysku zajmuje już 17 GB. Na razie grałem w czzystą wersję Anglikami, ale troszkę za łatwo, skoro już po 40 turach zniszczyłem Szkocję, i zająłem pół Francji, wraz z Paryżem. |
|
|
|
|
|
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 10-04-2010, 12:37
|
|
|
Samurai Warriors 2- Nice game, lepszy od Dynasty Warriors 5, fajniejsze postacie, lepsze kombosy, znacznie więcej zadań dodatkowych podczas misji. Ogólnie fajna gierka na odstresowanie.
Btw. Jak patrzę w ile obecnie na raz gram tytułów to jestem w szoku, bo nie mogę uczciwie przysiąść do jeden gry. Branie PS2 z ponad pięćdziesięcioma grami może się okazać na dłuższą metę kłopotliwe.
A jeszcze na X360 czeka Tales of Vesperia i kupa visual novel na PC. Boże.....
EDIT
Shadow of the Colossus ukończony. To było epickie. Gra, pomysły, monumentalizm, zmagania, samotność, a nawet brak dialogów. To gra która nie potrzebowała słów. A zakończenie- wspaniałe, za to kocham Japończyków i ich gry. Piękne zakończenie, kompletnie zaskakujące, a jednocześnie takie...właściwe. Epicka, świetna historia. I teraz niech mi ktoś powie- czemu dzisiaj nikt już nie robi takich gier? |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|