W co w tej chwili gracie? |
Wersja do druku |
OverLord_Zenon
Lord Chaosu
Dołączył: 20 Gru 2008 Skąd: ? Z otchłani Kosmosu!!! Status: offline
|
Wysłany: 10-03-2009, 15:41
|
|
|
Kopii nie pik. Pikami walczyła piechota.
Masz jednak rację sekret wyrobu tych kopii był znany tylko w Polsce. Moskiewska czy Siedmiogrodzka wersja husarii miała znacznie gorszy ekwipunek.
Poza tym należy pamiętać o tym, że husaria to nie tylko broń ale też konie i przede wszystkim ludzie.
Pod koniec XVII wieku zaszło wiele niekorzystnych zjawisk w polskiej armii.
Jakość husarii gwałtownie spadła, wiązało się to głównie ze zjawiskiem ubożenia szlachty, wystawiania zastępców przez tych których było stać, czy też podnoszeniem do statusu chorągwi husarskich oddziałów pancernych - automatycznie gorsze konie i ekwipunek.
Poza tym nie należy zapominać o tym, że husaria była formacją nieliczną.
Dodając do tego wzrastającą siłę ognia piechoty.
BTW:Gdzie są działa regimentowe? Przecież wprowadzili je Szwedzi już podczas wojny 30letniej.
Konieczność wynajdywania strzelania salwami>>to jakiś dowcip. Znowu Szwedzi->podczas potopu w Bitwie pod Warszawą zastosowali równoczesne strzelanie 3 szeregami. Głównie z powodu wyższości polskiej jazdy. Brak kontrmarszu... Szkoda gadać.
BTW Gra jest zabawna to i owszem.
Jednak jeśli ktoś zna się trochę na tym okresie historii to go biją w oczy takie potworki.
No i gra się sypie, ma mnóstwo bugów. Na polu bitwy problemy ze znajdowaniem ścieżek. Sporo różnych irytujących baboli. |
_________________ Nadgorliwość gorsza od faszyzmu.
Nadgorliwy urzędas zasługuje tylko na jedno:
Totalną Anihilację.
http://myanimelist.net/signature/OverLordZenon.png
http://www.youtube.com/watch?v=KsTgWCZNk-0 |
|
|
|
|
Shlizer
prawie jak admin =p
Dołączył: 09 Mar 2009 Skąd: wziąć na piwo? =p Status: offline
|
Wysłany: 10-03-2009, 16:16
|
|
|
Do jednego worka też można wrzucić na pudełku żołnierza trzymającego Polską flagę (współczesną! nie historyczną!) i ubranego w angielski mundur.. a to ci heca =)
Żeby nie robić OT - aktualnie gram w CounterStrike: Source.. w zasadzie prócz tego rzadko grywam.. |
|
|
|
|
|
de99ial
Big Bad Wolf
Grupy: AntyWiP
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 10-03-2009, 16:28
|
|
|
Cytat: | Do jednego worka też można wrzucić na pudełku żołnierza trzymającego Polską flagę (współczesną! nie historyczną!) i ubranego w angielski mundur.. a to ci heca =) |
O matko, faktycznie.... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Kyo
Like wrestling a gorilla.
|
Wysłany: 10-03-2009, 16:36
|
|
|
No cóż. Nikt nie mówił, że to będzie "bawiąc - uczyć". Tutaj jest tylko "bawiąc", edukacji nie ma co szukać. To tak, jakby doszukiwać się zgodności historycznej w takim Call of Duty. Że dorzucę do imperialnego worka - miasto Lublin (prawa miejskie na początku XIV w.) wyłaniające się jak Wenus z mętów w roku 1725. Mwah. |
_________________ Call me Bubbles, darling! Everybody does! |
|
|
|
|
OverLord_Zenon
Lord Chaosu
|
Wysłany: 10-03-2009, 17:26
|
|
|
Jest jeszcze lepiej.
Poznań w Prusach Zachodnich również wyłania się spod ziemi.
Ogólnie mapa jest śmieszna. Francja jako jedna prowincja:0.
Ogólnie się wkurwiłem(to odpowiednie słowo) bo wywala mi w kampanii w czasie ruchu jakiegoś państewka i po zabawie.
No żeby ich awruk trafił. |
Totalną Anihilację.
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 10-03-2009, 20:09
|
|
|
Cytat: | O matko, faktycznie.... |
Ponieważ polska wersja pudełka została zlokalizowana. W wersji amerykańskiej jest to angielski żołnierz trzymający angielską flagę. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 10-03-2009, 20:21
|
|
|
Tak, zdaję sobie z tego sprawę (zresztą widziałem już oryginalny art w galerii jego autora). Naprawdę genialny pomysł polskiego wydawcy... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 11-03-2009, 15:06
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Tak, zdaję sobie z tego sprawę (zresztą widziałem już oryginalny art w galerii jego autora). Naprawdę genialny pomysł polskiego wydawcy... |
Tak, zaiste jest on genialny... Ważną część kampanii PR-owej tej gry stanowiła informacja, że w grze można być królem Polski i wkopać ruskom, pruskom i austryjakom w przededniu rozwojów, a potem zemścić się za Potop na Szwedach, a w domyśle gra jest patriotyczna. Oczywiście tak wydaną grę należało odpowiednio oznaczyć. Najlepiej bijącą po oczach, biało - czerwoną flagą.
Oczywiście można było wybrać historyczną flagę. Jednak to musi być symbol, który skojarzy każdy chłoporobotnik, tak, żeby widząc grę w supermarkecie odruchowo wrzucił ją do koszyka z myślą "dzieciak mnie męczy o gry, to kupie mu taką, z którą się czegoś nauczy i wyrośnie na dobrego polaka".
I to ma efekty.
Cytat: | CD Projekt, polski dystrybutor gry strategicznej Empire: Total War z radością informuję, że najnowsza odsłona bestsellerowej serii firmy Creative Assembly znalazła się na pierwszym miejscu najlepiej sprzedających się gier na PC w salonach EMPiK już w pierwszym tygodniu sprzedaży! Empire zdobył też status bestsellera w sklepie internetowym sklep.gram.pl! |
|
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-03-2009, 15:29
|
|
|
Medieval: Total War - dalszy ciąg budowy Teh Awsome Polish Empire. Poradziłem już sobie z najazdem Złotej Ordy a obecnie walczę z Hiszpanią o centralną Francję i kończę podbój Azji Mniejszej. |
|
|
|
|
|
OverLord_Zenon
Lord Chaosu
|
Wysłany: 11-03-2009, 15:41
|
|
|
Przypuszczam że grasz w jedynkę Medeviala. Grasz z dodatkiem czy bez?
Jest do tej części sporo fajnych modów. Dodatkowe nacje jednostki etc.
Ja bym z chęcią pograł , ale niestety moja grafika odmawia posłuszeństwa przy tej grze.
By było śmieszniej Empire chodzi całkiem nieźle:/. |
Totalną Anihilację.
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-03-2009, 17:30
|
|
|
Z dodatkiem. Gdy skończę kampanię to pokopię nieco za modami. Trochę to jednak potrwa, zwłaszcza, że w zestawie (za 25 zł) był Shogun, ponoć też bardzo dobra gra.
Acha, warto wspomnieć, Manowar jako OST do Medievala sprawdza się świetnie. |
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 16-03-2009, 20:03
|
|
|
Battle for Wesnoth
Obecnie gram na najwyższym poziomie trudności w kampanię "Odrodzenie Północy". Już pierwsza misja jest hardcorowa. Bo jak inaczej określić sytuację w której trzeba pokonać dwóch orkowych wodzów mając do dyspozycji jedynie jednostki poziomu zerowego, czyli chłopów i ludzi lasu. A dalej jest już tylko gorzej. Misja w której trzeba było (ostatecznie) zatłuc władcę-licza niemal wywołała u mnie pianę na ustach. Walki w ciasnych korytarzach plus bardzo utrudnione leczenie jednostek to pewna gwarancja nerwicy. Ale nagroda w postaci unikalnych jednostek była warta zachodu: dwóch białych magów (apteczki), uzdrowicielka elfów (kolejna apteczka), smok i duch.
Na razie doszedłem do misji w której trzeba "przekonać" dwóch liczy do dołączenia do drużyny i utknąłem. Tego nie da się przejść! Do dyspozycji mam sto sztuk złota, limit czasu wynosi piętnaście tur, a licz ma ogromną armię, w tym drugopoziomowych magów. Pora poszukać kodów...
Idealna kampania dla masochistów. ;P |
|
|
|
|
|
Issina
Dante.. I'll miss you
|
Wysłany: 19-03-2009, 20:35
|
|
|
Timeshift - niezly wykop po headshootach xD
Rainbow Six Vegas 2 - troche taktyki i czlowiek sie gubi xP |
|
|
Gosunkugi
Voodoo Spike
|
Wysłany: 20-03-2009, 13:07
|
|
|
Ja od X lat gram w starego-dobrego Strongholda (i dodatek Crusader). Ta gra, choć już niemłoda, daje takie możliwości (ogromne bazy z misjami do ściągnięcia), że chyba nigdy mi się nie znudzi. :P |
_________________ That fool Saotome! That fool Saotome! That fool Saoto-- |
|
|
|
|
|