Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Twój system operacyjny ^^ |
Jaki masz system? |
Windows 95 |
|
0% |
[ 0 ] |
Windows 98 & 98 SE |
|
15% |
[ 20 ] |
Windows Me (Millenium) |
|
1% |
[ 2 ] |
Windows NT 4 |
|
0% |
[ 0 ] |
Windows 2000 |
|
3% |
[ 5 ] |
Windows XP |
|
58% |
[ 77 ] |
Linux |
|
18% |
[ 24 ] |
..inny (jaki?) |
|
3% |
[ 4 ] |
|
Głosowań: 89 |
Wszystkich Głosów: 132 |
|
|
|
Wersja do druku |
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 14-01-2008, 18:33
|
|
|
Nie do końca wiem, o co pytasz... Jeśli chodzi o sterowniki do kart graficznych, to Nvidia i ATI dostarczają własne sterowniki. Niestety, sterowniki te mają zamknięty kod źródłowy, przez co ich instalacja jest czasem kłopotliwa. Sterownik Nvidii jest rozsądny, z ATI nie korzystałem, ale ma złą opinię.
Jeśli o samo uruchamianie gier chodzi - gier komercyjnych na Linuksa jest malutko. Są m.in. Unreale i Quake'i. Istnieje komercyjny emulator Cedega, którego autorzy chwalą się, że wiele gier z Windows można na nim uruchomić - jednakże trzeba za ów emulator zapłacić. |
|
|
|
|
|
Tyczek
♩♪♫♬
|
Wysłany: 14-01-2008, 19:19
|
|
|
Zeg, sam używam sterowników zamkniętych od ATI pod linuxem. Fakt jest taki, że naprawiły mi rozdzielczość, mogę podłączyć w końcu 2 monitor i mam akceleracje 3d. Mimo to sterowniki te są jeszcze bugowate. Jedyne pocieszenie jest takie, że ATI wydaje je co miesiąc, więc jest szansa. |
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 14-01-2008, 20:26
|
|
|
tilk napisał/a: | Nie do końca wiem, o co pytasz... Jeśli chodzi o sterowniki do kart graficznych, to Nvidia i ATI dostarczają własne sterowniki. |
Nie, pytam o coś w rodzaju Direct X, jeśli nazwy nie pomyliłem. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 14-01-2008, 20:41
|
|
|
Nie ma DirectX, jest jedyny prawdziwy OpenGL - który notabene jest międzyplatformowy i działa również na Windowsach. Kwestia obsługi grafiki 3D sprowadza się więc do istnienia sterowników - bo że muszą działać z OpenGL, to oczywiste. |
|
|
|
|
|
val-gaav
|
Wysłany: 16-01-2008, 01:57
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: |
Nie, pytam o coś w rodzaju Direct X, jeśli nazwy nie pomyliłem. |
Tak jak już zostało powiedziane pod Linuksem jest OpenGL
Coś w "rodzaju DirecX" to Wine. Wine jest implementacją WinAPI i DirectX dla środowisk uniksowpodobnych. Wine pozwala na uruchomienie wielu programów Windowsowych jak i też gier ... Oczywiście nie wszystkich. Co i jak można się zapoznać na stronie http://appdb.winehq.org/ , która to zawiera bazę raportów dotyczących bardzo wielu aplikacji i gier Windows. |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 05-09-2008, 13:53
|
|
|
W tej chwili na kompie mam dwa systemy: Windows XP (średnio legalny, ale rodzice korzystają, i ja korzystam... Czekam, aż rodzice w końcu kupią Windows XP - Home Edition, byśmy mieli w końcu jakąś legalną wersję i nie mieli nic do ukrycia w razie ewentualnej inspekcji (nigdy nic nie wiadomo...)).
Oraz Ubuntu "Hardy Heron". Brat zainstalował, chcąc koniecznie mieć najnowszą wersję tego systemu, nie ważne, że nasz komp może być na to ciut za słaby... Efekt - gdy jednocześnie rozmawiam na IRCu, przeglądam forum, słucham muzyki na Amaroku (jedyny sensowny odtwarzacz muzyki pod Linuksem na dzień dzisiejszy. Jest też mplayer, ale nie działą opcja uzupełniania nazwy ścieżki po wciśnięciu [tab], co w poprzednim Linuksie działało i ścieżkę do katalogu z muzyką muszę podać w mplayerze ręcznie...) i na dokładkę zechcę zedytować jakiś tekst, tudzież grafikę... To system odmawia mi posłuszeństwa, polecenie killall aplikacja_zwieszajaca_procka nie zawsze działa i pomaga dopiero reset _^_.
Dlatego generalnie używam teraz systemu Windows XP - przeglądam strony w Operze, gadam w Chatzilli, słucham muzyki w Foobarze2000, edytuję tekst w notatniku i nic się strasznego nie dzieje. Do tego, jako, że zdobyłem uprawnienia administratora, mogę zarządzać tym systemem...
Co prawda, zdarzają się cyrki z ilością wolnego miejsca na dysku C (od czasu do czasu trzeba dysk zdefragmentować. Defragmentator wymaga 15% wolnego miejsca, koniecznie trzeba mieć conajmniej 16% wolnego miejsca (1% zabiera system, czy coś)). Głównie dzięki mojemu młodszemu bratu, który instalując ten system, dał na C niecałe 4Gb - mniej, niż 1 płytkę DVD...
A nie mogę sprawdzić, czy sam bym sobie poradził z instalacją Windows, bo brat trzyma płytki intalacyjne XPka cholera-wie-gdzie...
Dźwięki otwarcia systemu Windows - ze wszystkich wymienionych miałem do czynienia z 98, 2000 i XP. Najbardziej podobał mi się dźwięk od Windows 2000 :) . |
Ostatnio zmieniony przez korsarz dnia 08-10-2008, 13:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
alex
|
Wysłany: 05-09-2008, 18:18
|
|
|
Ja mam tylko jeden system i jest to Windows XP. Legalny zakupiony razem z komputerem, jednak planuje w przyszłości przerzucić się na ubuntu. |
|
|
|
|
|
reika
|
Wysłany: 06-09-2008, 10:06
|
|
|
Windows XP. W stu procentach spełnia moje obecne, niskie wymagania. Nie potrzebuję nic lepszego. Zwłaszcza, że w razie zmian i tak nie byłabym pewnie w stanie docenić nowych udogodnień ze względu na niezbyt duże zaznajomienie z komputerem i jego całą otoczką. Choć podejrzewam, że za kilka lat w naturalny sposób zmiana systemu będzie nieunikniona. :) |
|
|
|
|
|
Madziam
|
Wysłany: 18-12-2008, 17:15
|
|
|
Windows XP, ale sądzę, że w najbliższym czasie przerzucę się na coś innego. |
|
|
|
|
|
Rohas
|
Wysłany: 24-12-2008, 20:39
|
|
|
XP, ale jak dojdzie 1GB ramu, to zmiana na Vistę ; ) |
_________________ Moje Anime |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|