Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Twój system operacyjny ^^ |
Jaki masz system? |
Windows 95 |
|
0% |
[ 0 ] |
Windows 98 & 98 SE |
|
15% |
[ 20 ] |
Windows Me (Millenium) |
|
1% |
[ 2 ] |
Windows NT 4 |
|
0% |
[ 0 ] |
Windows 2000 |
|
3% |
[ 5 ] |
Windows XP |
|
58% |
[ 77 ] |
Linux |
|
18% |
[ 24 ] |
..inny (jaki?) |
|
3% |
[ 4 ] |
|
Głosowań: 89 |
Wszystkich Głosów: 132 |
|
|
|
Wersja do druku |
tzok
|
Wysłany: 19-09-2003, 20:20
|
|
|
Miałem Me ale wróciłem do 98SE - to coś co się zwie Media Player 7.0 mnie do tego skłoniło.
Na laptopie miałem XP ale też jest 98SE, bo 96MB i Cel366 to trochę za mało dla XPka.
Poza tym wychowałem się na DOSie i nie mogę się przekonać do systemu, który na nim nie bazuje. Nie lubie kreatorów i komunikatów, że czegoś nie mogę zrobić. Długo mi zajęło przekonanie się do P'n'P (z początku miałem to wyłączone i zasoby przydzielałem ręcznie ale na moim nowym kompie już się tak nie da :( ). Dla mnie idealnym systemem był PC-DOS 6.30 z NC 5.0, to były czasy...
Linuxa znam z WinLinux'a i Knoppixa - zwłaszcza z tym drugim mam pozytywne odczucia. Ale Linux to z kolei przegięcie w drugą stronę, ten system ma wszystkie "wnętrzności" na wierzchu, przez to niestety dużo zajmuje na dysku i do najszybszych nie należy (mowa głównie o GUI - KDE). |
_________________ Nie wierz w cuda... polegaj na nich!!! |
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-09-2003, 20:21
|
|
|
Dwa kompy, dwa Xp-ki ( punkty doswiadczeniaO_o). Komp TYLKO moj nie wywiesil sie jeszcze ani razu. Komp, do ktorego maja dostep moje nieletnie siostry wywiesza sie regularnie... |
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 20-09-2003, 16:17
|
|
|
Debian GNU/Linux. Wolność, kontrola, stabilność, bezpieczeństwo. Debiana cenię za to, że daje administratorowi pełną władzę nad systemem - nic nie dzieje się z systemem bez mojej wiedzy. Żadnych kreatorów, żadnych klikadełek, żadnej autodetekcji. Pełnia władzy i kontroli. Na tym fundamencie zbudowane jest wygodne środowisko zarówno do pracy deweloperskiej, jak i zwykłego użytkowania, które zapewnia mi maksymalną produktywność.
Dla ciekawskich - screenshot. Warto zauważyć brak ikonek na pulpicie - według mnie zarządzanie plikami z shella, ewentualnie Midnight Commandera jest bardziej wydajne, oraz niewielkie paski okien i pasek sterowania na dole - nie lubię marnotrawienia miejsca.
tzok napisał/a: | Linuxa znam z WinLinux'a i Knoppixa - zwłaszcza z tym drugim mam pozytywne odczucia. |
Knoppix bazuje na Debianie, więc te dobre odczucia znikąd się nie wzięły :)
tzok napisał/a: | Ale Linux to z kolei przegięcie w drugą stronę, ten system ma wszystkie "wnętrzności" na wierzchu, przez to niestety dużo zajmuje na dysku i do najszybszych nie należy (mowa głównie o GUI - KDE). |
Dużo zajmuje na dysku? Żartujesz sobie chyba. Minimalny zestaw programów można spokojnie zmieścić w obszarze 200 MB, a mając do dyspozycji 1 GB można spokojnie zmieścić kompletne środowisko graficzne z pakietem biurowym, edytorem grafiki, odtwarzaczem multimediów, a nawet profesjonalnym kompilatorem C/C++ z kompletem bibliotek. Zapewne Twoje odczucie związane jest z zainstalowaniem nadmiaru niepotrzebnych Ci programów, albo z zignorowaniem faktu, że dystrybucja Linuksa to nie tylko system operacyjny... A KDE - owszem, ma duże wymagania, w szczególności, jeśli idzie o pamięć operacyjną. Ale nikt nie każe nikomu używać KDE - nie podoba się, zainstaluj coś innego. W Linuksie chodzi o wolność wyboru. |
|
|
|
|
|
Xel
|
Wysłany: 20-09-2003, 16:34
|
|
|
w98 se, póki potrafię go naprawiać, to nie chce mi się zmienać :> no i nowe wirusy mi nic nie robią :P |
_________________ 'dzięki diabelskiej pysze, jednych nie widzę a drugich nie słyszę' |
|
|
|
|
KArolCIA
Dołączyła: 06 Lip 2003 Skąd: stamtąd, gdzie diabeł mówi dobranoc Status: offline
|
Wysłany: 22-09-2003, 18:19
|
|
|
Dobra, mam drugie pytanko :) :
Jeśli mam do wyboru Windows 98SE, 2000 i XP to który mi polecacie, a który odradzacie? |
_________________ Dawno mnie tu nie było. |
|
|
|
|
Satsuki
Fioletowy Płomyczek
Dołączyła: 13 Lip 2002 Skąd: Aaxen, zamek Elieth ves Aeriei nad Morzem Płaczu Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 22-09-2003, 18:34
|
|
|
dobra... moja wypowiedź może nie będzie szczególnie łądna ale w każdym bądź razie:
XP - cukierkowy, na siłe próbujący pomagać (z nieszczególnym skutkiem -_-) plus to wysszukiwarka plikó jakaś taka yy.. złożona.. nie umiem z niej korzystac ^^''' [KYAAAA!!! Oni chcą mi to szachrajstwo w szkole poinstalować T___T]. Reakcja na windows moja i taty - "KYAA!! To windows dla idiotów!! <==to tak przy okazji ^^
2000 - stabilny, ale nie wszystkie gry chcą na nim działać. Polecam tym, którzy w gry nie grywają :D
98 - yy.. starsze toto ^^ I gry działają :D I więcej nie powiem bo go miałam dawno temu :D
koniec końców - polecam 2000 a wzbraniam przed XP. Ale mnie zawsze trafia jak widzę ten cukierkowy system operacyjny ^^''' Tylko trzeba jeszcze zwrócić uwagę, że gry zamierzasz grać też w starsze gry - na 2000 mogą Ci nie działać... |
_________________ Uciekaj skoro świt, bo potem będzie wstyd
i nie wybaczy nikt chłodu ust twych |
|
|
|
|
Yuby
Kotosmok
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 22-09-2003, 19:01
|
|
|
Ja używam XP. I nie wiem gdzie on jest cukierkowy... |
_________________ From the brightest start
Comes the blackest hole
You had so much to offer
Why did you offer your soul? |
|
|
|
|
MrBat
|
Wysłany: 22-09-2003, 19:12
|
|
|
he he a ja już mam linuxa ! :) ta tylko żebym wiedział co i jak to byłby najlepszy SO :P (tak przyanjmniej mówią...)
BTW Sory Tilk. Przeczytałem ten artykuł i tera zaluje ze marnowalem twoj czas... |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 22-09-2003, 19:46
|
|
|
Jeśli nie planujesz uzywać bardzo starych programów, to zdecydowanie polecam XP. Cukierkowy wygląd mozna zmienić na ten ze starych windowsów, a pomyloną wyszukiwarkę mozna zmienić na normalną poprzez dodanie jednego wpisu do rejestru. I przede wszystkim jest stabilny.
Jedyny problem to wymagania: co najmniej 128 MB RAM (chociaż lepiej mieć więcej). Jeśli nie masz tyle RAM-u, to zainstaluj 98SE. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Martin
Wszechbiblia.Net Admin
|
Wysłany: 22-09-2003, 23:42
|
|
|
Hymm.. ale 128 MB ja na te czasy to wartosc nadywraz mala i problemu raczej nie powinna stanowic. |
_________________ http://www.wszechbiblia.net |
|
|
|
|
Irian
|
Wysłany: 23-09-2003, 06:22
|
|
|
Eee, nie... Ja do zeszłego roku miałam 64 ^_^ - a i to podkręcane ^__^
( i 600 MB na dyksu - nie wolnego, całości ^__^)
Ale już wszystko w porządku, mam normalnego (akurat) kompa... |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
KArolCIA
Dołączyła: 06 Lip 2003 Skąd: stamtąd, gdzie diabeł mówi dobranoc Status: offline
|
Wysłany: 23-09-2003, 15:09
|
|
|
Satsuki napisał/a: | dobra... moja wypowiedź może nie będzie szczególnie łądna ale w każdym bądź razie:
XP - cukierkowy, na siłe próbujący pomagać (z nieszczególnym skutkiem -_-) plus to wysszukiwarka plikó jakaś taka yy.. złożona.. nie umiem z niej korzystac ^^''' [KYAAAA!!! Oni chcą mi to szachrajstwo w szkole poinstalować T___T]. Reakcja na windows moja i taty - "KYAA!! To windows dla idiotów!! <==to tak przy okazji ^^
2000 - stabilny, ale nie wszystkie gry chcą na nim działać. Polecam tym, którzy w gry nie grywają :D
98 - yy.. starsze toto ^^ I gry działają :D I więcej nie powiem bo go miałam dawno temu :D
koniec końców - polecam 2000 a wzbraniam przed XP. Ale mnie zawsze trafia jak widzę ten cukierkowy system operacyjny ^^''' Tylko trzeba jeszcze zwrócić uwagę, że gry zamierzasz grać też w starsze gry - na 2000 mogą Ci nie działać... |
hmmm... Ja wogóle mało grywam, ale jeżeli już to w Heroes III.
XP: miałam raz z nim do czynienia. Ocena: eee... chyba po prostu nie jestem przyzwyczajona ^^"
2000: cudze opinie na jego temat są mi bardzo pomocne, bo ani razu tego na oczy nie widziałam, a tym bardziej użytkowałam
98SE: Ten system mam najlepiej obcykany i się do niego przyzwyczaiłam.
No i mam problem :?
Crack napisał/a: | Jedyny problem to wymagania: co najmniej 128 MB RAM (chociaż lepiej mieć więcej). Jeśli nie masz tyle RAM-u, to zainstaluj 98SE. |
Problem nie istnieje, bo wiem że będę miała 250 MB RAM z możliwością rozbudowy do ok. 500 MB RAM ^^ |
_________________ Dawno mnie tu nie było. |
|
|
|
|
Satsuki
Fioletowy Płomyczek
Dołączyła: 13 Lip 2002 Skąd: Aaxen, zamek Elieth ves Aeriei nad Morzem Płaczu Status: offline
|
Wysłany: 23-09-2003, 16:33
|
|
|
ja mam 256RAMu i mój 2000 dziala śpiewająco na nim =)
A swoją drogą - rozważam pomysł Linuxa tylko musialabym się porządnie pobawic w partycje i zapewne musialabym zrobić na wszystkim format więc wstrzymam się póki nie będę miala nowego dysku ^^.
Poczekamy zobaczymy - chcę się w tym szachrajstwie trochę pobawic :D |
_________________ Uciekaj skoro świt, bo potem będzie wstyd
i nie wybaczy nikt chłodu ust twych |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 23-09-2003, 16:41
|
|
|
No to możesz instalować XP. Przy takim kompie będzie chodził jak błyskawica, a Heroes III na nim działa. Jak juz pisałem wygląd mozna zmodyfikować. Za nim przemawia:
- obsługa najnowszych technologii (pamięci przenośne pod USB, drukarki pod USB - nie zacinają windowsa podczas druku)
- możliwość zmiany wyglądu okienek (np. możesz przwrócić te z poprzednich windowsów)
- nie sprawia problemów z nowszym sprzętem (np. ze sterownikami)
Do samej obsługi dość łatwo się przyzwyczaić. A jak czegoś nie wiesz, po prostu szukasz w necie^^ |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Yuby
Kotosmok
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 23-09-2003, 17:11
|
|
|
Crack, na XP bawet Prince of Persia działa...^^ |
_________________ From the brightest start
Comes the blackest hole
You had so much to offer
Why did you offer your soul? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|