Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Anime i Tanuki Manga - Błędy i poprawki |
Wersja do druku |
Enevi
苹果
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 24-10-2008, 11:21
|
|
|
Avellana napisał/a: | Takie drobiazgi można zgłaszać po prostu na komunikatorze do mnie albo Melmothii |
Dobrze. |
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 26-10-2008, 09:30
|
|
|
Ja mam z kolei pytanie, czemu Clannad dostał wyróżnik "Gra (eroge)"? Z tego co wiem - i co podaje też np. wikipedia - Clannad to owszem Visual Novel, ale w żadnym wypadku nie eroge. Ma owszem sequele, które są eroge, ale sam do tego gatunku nie należy...
"While both of Key's first two previous works, Kanon and Air, had been released first as adult games and then censored for the younger market like most bishōjo games, Key's third work Clannad was released for all-ages and does not contain risqué situations or even any fan service. Following Clannad's release, Key later produced an adult sequel-of-sorts entitled Tomoyo After: It's a Wonderful Life released on November 25, 2005 which expands the scenario of Tomoyo Sakagami, one of the five heroines from Clannad."
Źródło: Wikipedia |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 26-10-2008, 09:42
|
|
|
Problem z szeroko pojętymi "randkowcami" polega na tym, że zazwyczaj recenzent ma tylko informację o tym, że anime jest oparte na grze tego typu, bez wnika w szczegóły. Między innymi z tego powodu nie stosujemy rozróżnień w tej kategorii (drugi powód jest taki, że - ponieważ adaptacje anime i tak nie zawierają "scen" - z punktu widzenia czytelnika to wszystko jedno). Nazwa eroge została przyjęta jako zbiorcza nazwa dla całej kategorii po dłuższej dyskusji i na wniosek osoby najlepiej orientującej się w tej tematyce, czyli wa-totema. Zwracam uwagę, że ten sam wyróżnik ma na przykład La Corda d'Oro, oparta na grze dla dziewcząt, również pozbawionej scen erotycznych.
Nie mamy w tej chwili (a naprawdę to rozważaliśmy wielokrotnie) lepszej nazwy zbiorczej, która w przejrzysty i jednoznaczny sposób obejmowałaby całą kategorię. Dopóki jej nie znajdziemy, pozostaniemy przy tym, co mamy w tej chwili. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Kanon
|
Wysłany: 26-10-2008, 11:40
|
|
|
Avellana napisał/a: | Dopóki jej nie znajdziemy, pozostaniemy przy tym, co mamy w tej chwili. |
Może harem albo seinen? |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 26-10-2008, 11:42
|
|
|
Anime na podstawie eroge, czy też ogólnie visual novels często są przeznaczone dla tej widowni, co shounen (seinen odpada), a haremówki niekoniecznie muszą być oparte o gry (Love Hina i wiele innych). |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 26-10-2008, 12:00
|
|
|
Trochę z innej beczki. Kiedy klikam na link "Key/Visual Arts" pod Clannadem pokazuje się Clannad i Air. Kiedy klikam na ów link pod Kanonem widać tylko Kanon. Być może nie jest to do końca zaimplementowane/whatever, tak jak wyróżniki, ale pomyślałem, że warto o tym powiedzieć. Nie, żeby to był jakiś wielki problem, bo kto klika w takie rzeczy... |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 26-10-2008, 12:09
|
|
|
Ponieważ "Key/Visual Arts" pod Clannadem i Air odnosi się do pola "autor" (Original Creator: Visual Art's/Key), natomiast pod Kanonem odnosi się do pola "studio" (Production).
Odnośnik do serwisu ANN:
http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/company.php?id=1210
cytat z wikipedii:
"Clannad (クラナド, Kuranado?) is a Japanese visual novel created by the software company Key, who also produced the successful titles Kanon and Air." |
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 26-10-2008, 12:19
|
|
|
@IKa
Czy w takim razie nie powinien mi pod linkiem wyskoczyć również Kanon 2006?
Tak, wiem, że może się czepiam, bo nikt i tak nie patrzy (albo patrzy mało kto) na takie rzeczy, ale jednak. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 26-10-2008, 12:20
|
|
|
...Co oznacza, że jest to do poprawienia. Po prostu początkowo w przypadku adaptacji gier dawaliśmy firmę je produkującą jako "studio" - potem stwierdziliśmy, że więcej sensu ma wpisywanie firmy w polu "autor", ponieważ "studio" odnosi się do twórcy animacji. Widać nie zostało ubite. Bardzo dziękuję za wskazanie, poprawiłam wszystkie części Kanon! |
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 26-10-2008, 23:03
|
|
|
Wie ktoś dlaczego ocena czytalników rózni się na liście od tej w recenzji?
Biorę pod uwagę jakiś czas aktualizacji... ale nawet jeśli, to dlaczego oceny zmieniają się po wybraniu "ukryj tytuły alternatywne" ?
Dla przykładu "Rozen Maiden: Träumend" Raz jest pierwsze, a raz czwarte. |
|
|
kic
Nieporozumienie.
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 26-10-2008, 23:37
|
|
|
Mi na ten przykład w ogóle nie ładuje strony tanuki.pl.
Jak jeszcze przed paroma minutami załadowała się, z problemami czcionnek i rozmieszczeniem ikon, tak teraz grobowa cisza. Czarny ekran... |
_________________ "Zaczynałem jako zwykły zegarmistrz, ale zawsze pragnąłem osiągnąć coś więcej." - Lin Thorvald
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu
Ostatnio zmieniony przez kic dnia 26-10-2008, 23:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 26-10-2008, 23:45
|
|
|
Norrc - a to jest ciekawe... Zbadamy sprawę, acz pewnie chwilę to potrwa, bo muszę Tilka poprosić, żeby rzucił na to okiem.
kic - nie działa, jakiś chwilowy pad serwera, jak przypuszczam. |
|
|
|
|
Pottero
|
Wysłany: 01-11-2008, 19:44
|
|
|
Jeszcze raz moje drobne czepialstwo – według informacji zamieszczonych na stronie Anime Virtual, jak zresztą i na pudełku z filmem, oficjalny polski tytuł kinówki „Uteny” to – o zgrozo! – „Utena la fillette révolutionnaire the Movie”, zaś do teraz jako główny widnieje zromanizowany. |
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 02-11-2008, 00:38
|
|
|
Całkiem pożyteczne czepialstwo :)
Dziękuję za uwagę, poprawione. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 04-11-2008, 20:40
|
|
|
Jakieś wieści z prac nad odpowiednimi pozycjami anime na liście? Pytam tylko, bo ten Death note na pierwszym miejscu kłuje mnie strasznie w oczy... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|