Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Anime i Tanuki Manga - Błędy i poprawki |
Wersja do druku |
Dida
Ostoja zdrowego rozsądku
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 15-09-2009, 21:31
|
|
|
Odnośnie recenzji mangi Mars. Chciałabym zauważyć, że w komiksie od Waneko, jeśli chodzi o odmianę imienia głównego bohatera, używa się formy Reiego, a nie Reia. Pamiętam, jak dawno temu pisałam w tej sprawie do wydawnictwa, bo brzmiało to dla mnie nienaturalnie, w odpowiedzi dostałam, że stosują odmianę analogiczną do odmiany imienia Shinji (Shinjiego, a nie Shinjia). |
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 15-09-2009, 21:39
|
|
|
No to sama nie wiem, co stosować. A w wydawnictwie na moje oko się nie znają. Różnica jest taka, że w imieniu Rei to "i" działa w sposób zbliżony do "j", coś jak [rej], natomiast w Shinji jest to normalne, wyraźne "i" - [sz'indż'i]. Stąd analogiczna różnica w odmianie. Analogicznie z powodu właśnie takiej różnicy mamy odmianę "linia" - "linii", ale "świnia" - "świni"... |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Fei Wang Reed
Łaydak
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 16-09-2009, 15:04
|
|
|
Jeśli anime "Metropolis" powstało na podstawie mangi Tezuki (pomijają kwestię zgodności), to w wyróżniku "pierwowzór" powinna chyba widnieć "manga"...? |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 16-09-2009, 16:36
|
|
|
Z tego co widzę, wszystko się zgadza. Film Metropolis był bardzo luźno inspirowany przez mangę, raczej nie na tyle, aby ją wpisać do pierwowzoru. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 16-09-2009, 16:46
|
|
|
Ja bym wpisał. Postaci są te same, design Tezukowy, owszem,czrezygnowano z pewnych motywów, które dziś są już śmieszne lub nieaktualne, ale tematyka jest ta sama a manga była pierwowzorem, bez dwóch zdań (w równym stopniu co w przypadku np. GitS). Na pewno zaś w dużo większym stopniu niż Metropolis Langa, które jest podane jako pierwowzór. Na ANN jest to wyraźnie zaznaczone - http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=176
Jako naczelny tezukotard Tanuki powiedziałbym wręcz, że dziwne jest, iż Tezuki nie podano w rubryce "autor". |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 16-09-2009, 16:55
|
|
|
Tezuka nie jest podany jako autor, bo autorem nie był - film to dzieło Rintaro i Katsuhiro Otomo. Ale cóż, jako że sprawa nie dotyczy mego działu, mogę jedynie sugerować że jak dla mnie powiązanie obu tytułów za pomocą grupy jest wystarczające. |
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 16-09-2009, 17:12
|
|
|
Filmu nie widziałem, mangi nie czytałem, więc generalnie nie wiem o co chodzi, ale...
Grisznak napisał/a: | dziwne jest, iż Tezuki nie podano w rubryce "autor". |
Teukros napisał/a: | Tezuka nie jest podany jako autor, bo autorem nie był - film to dzieło Rintaro i Katsuhiro Otomo. |
Jak nie jest, jak jest?
Edit: Cóż, chyba nieporozumienie, niemniej widzę, że jako autora ANN nikog nie podało, a sam Tezuka jest pod "Original Manga". |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa.
Ostatnio zmieniony przez Morg dnia 16-09-2009, 17:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 16-09-2009, 17:42
|
|
|
Ja miałem na myśli wpis na ANN. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 22-09-2009, 13:56
|
|
|
Z głónego opisu "Slayers TRY"
Cytat: | Ostatnia część przygód Liny Inverse i jej towarzyszy. |
Wiadomo, kiedy to recenzowaliśmy, nie wiadomo było, czy będzie ciąg dalszy, ale teraz już jest. Wiem, jest taki, jaki jest, ale mimo wszystko to sformułowanie może wprowadzać co poniektórych w błąd. Nie wypadałoby go poprawić? |
|
|
|
|
|
Fei Wang Reed
Łaydak
|
Wysłany: 27-09-2009, 20:38
|
|
|
W recenzji mangi Short Cuts nastąpił mały błąd przy wstawianiu - zamianie uległa ocena kreski i całości (to kreska miała mieć 8, a całość 9 - nie na odwrót). |
Wezmą dziedzictwo cisi, ciemni, mali ludzie.
A. Mickiewicz
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 27-09-2009, 20:44
|
|
|
Poprawione, dziękuję za zwrócenie uwagi. |
|
|
|
|
|
Fei Wang Reed
Łaydak
|
Wysłany: 29-09-2009, 21:43
|
|
|
Coś takiego wyskakuje, gdy z tej listy chcę przejść do recenzji Tsubasy RC . |
Wezmą dziedzictwo cisi, ciemni, mali ludzie.
A. Mickiewicz
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 29-09-2009, 21:56
|
|
|
Poprawione. Literówka... |
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 04-10-2009, 16:25
|
|
|
Recenzja Princess Lover:
Cytat: | To charakterne dziewczę, szukające odpowiednio silnego dlań mężczyzny. |
Czy ta forma aby na pewno jest poprawna? "Dlań" - jak można zerknąć do słownika i za pomocą odniesienia przejść do i przeczytać w zasadach pisowni - jest zarezerwowane dla rodzaju męskiego. "Dzięwczę" ma zaś rodzaj nijaki. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 05-10-2009, 14:31
|
|
|
Z dzisiejszej recenzji FY:
Cytat: | supersilnemu Nuriko |
Czy to nie jest spoiler? |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|