Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Anime i Tanuki Manga - Błędy i poprawki |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 05-10-2005, 14:04
|
|
|
Bardzo chętnie, niech tylko mi ktoś machnie, co tam mu napisać, bo stwierdzenie "spsuło się" jest mało konkretne, a nic więcej sama nie wymyślę. Że z winy serwera występują błędy, polegające na urywaniu w losowym miejscu pliku xml (?), co powoduje błędy w wyświetlaniu strony pod przeglądarką Firefox? |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 05-10-2005, 16:29
|
|
|
Poza tym zgłaszam mały problem.
Otóż do recenzji Popotan wa-totem podał link do strony oficjalnej. Ja link wprowadziłam i przyczepiłam do recenzji, a dopiero potem sprawdziłam, że on już nie działa. W związku z tym weszłam w panel edycji linków i wywaliłam go stamtąd. Zniknął też wtedy z panelu "linki" przy recenzji Popotan. Niestety, wyświetla się nadal w samej recenzji na stronie, oczywiście wyrzucając błąd przy próbie kliknięcia. To pewnie moja wina - powinnam go najpierw odczepić od recenzji, a potem wyrzucać z bazy, ale co z tym teraz zrobić? |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 05-10-2005, 22:08
|
|
|
hmm..
te obcinanie plików xml wciąż twa... teraz pokazał mi główną, ale nie chce pokazać recenzji MoO.
A pod IE 5.0.1 strona jest całkowicie rozsypana. Co ciekawe, w trakcie ładowania, początkowo pokazuje się poprawnie...
Wiem "Upgrade do 6-cośtam albo Fox".
Ale nie zawsze WOLNO wrzucić foksa, czasem fox się krzaczy - jak teraz na poobcinanym xml - a wyższe niż 5.0.1 wersje IE bardzo zwalniają działanie stareńkich komputerków z w98, więc... Poza tym, ten dziwny błąd pojawił się z nowym layem, przedtem było OK...
Ave, ja przy popotanie linka nie widzę... pewno znowu cache... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 05-10-2005, 22:57
|
|
|
Tak, ja już dawno zauważyłem, że na starych IE TA się rozsypuje. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 06-10-2005, 08:17
|
|
|
No dobrze, ale ja nadal pilnie proszę, żeby mi sformułować list do hostbanku. Jesli wyślę tylko, że coś nie działa, to odpowiedzą, że bla-bla, proszę najpierw sprawdzić, czy w czasie wgrywania plików na serwer kot nie wlazł wam na klawiaturę i nie zresetował połączenia, bo to na pewno wasza wina, bla-bla. Więc chciałabym precyzyjnie opisać problem. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 06-10-2005, 08:47
|
|
|
Jasna cholera... Teraz ten sam błąd trafił panel administracyjny w czasie wstawiania recenzji, w związku z czym NIC nie mogę zrobić. Wysyłam w związku z tym list do hostbanku, zobaczymy, co mi odpowiedzą. |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 06-10-2005, 11:46
|
|
|
Avellana napisał/a: | Bardzo chętnie, niech tylko mi ktoś machnie, co tam mu napisać, bo stwierdzenie "spsuło się" jest mało konkretne, a nic więcej sama nie wymyślę. |
Żebym ja wiedział, co konkretnie się stało... Widzę tylko skutek - plik ucięty na bardzo okrągłej granicy - z czego wnioskuję, że wykonanie skryptu generującego plik zostało brutalnie zakończone, zanim bufory zapisu zostały przesłane na dysk. DLACZEGO to się stało - nie wiadomo, i raczej bez uprawnień administratorskich nie ma sposobu, aby to sprawdzić.
Avellana napisał/a: | co powoduje błędy w wyświetlaniu strony pod przeglądarką Firefox? |
Nieporozumienie. Firefox po prostu głośno krzyczy, że coś jest nie tak, w Internet Explorerze zapewne urwie stronę w którymś miejscu.
Avellana napisał/a: | Otóż do recenzji Popotan wa-totem podał link do strony oficjalnej. Ja link wprowadziłam i przyczepiłam do recenzji, a dopiero potem sprawdziłam, że on już nie działa. W związku z tym weszłam w panel edycji linków i wywaliłam go stamtąd. Zniknął też wtedy z panelu "linki" przy recenzji Popotan. Niestety, wyświetla się nadal w samej recenzji na stronie, oczywiście wyrzucając błąd przy próbie kliknięcia. To pewnie moja wina - powinnam go najpierw odczepić od recenzji, a potem wyrzucać z bazy, ale co z tym teraz zrobić? |
Tym razem za daleko idące wnioski... Baza danych dba, aby tego typu paradoksy nie występowały (fachowo się to nazywa integralnością referencyjną). Problem jest powiązany z cachowaniem - podstrona recenzji nie została zaktualizowana po usunięciu linku. Cache recenzji jest wymieniane raz dziennie, więc problem już zniknął. Jak już będę miał połączenie z domu, mogę rozszerzyć panel tak, aby dbał o to automatycznie.
W przypadku występowania podobnych problemów najprostszym sposobem na ich ominięcie jest zedytowanie recenzji bez wprowadzania żadnych zmian. To wymusi odświeżenie podstrony. Ale i tak warto zgłaszać taki problem, żeby strata czasu związana z omijaniem problemu nie była konieczna.
wa-totem napisał/a: | A pod IE 5.0.1 strona jest całkowicie rozsypana. Co ciekawe, w trakcie ładowania, początkowo pokazuje się poprawnie... |
Źródło efektu jest oczywiste - dane strony są ucięte. Nie można wyświetlić tego, czego nie ma.
Ysengrinn napisał/a: | Tak, ja już dawno zauważyłem, że na starych IE TA się rozsypuje. |
Nie warto tracić nerwów na wspieranie starych IE. Nowe są wystarczająco kłopotliwe. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 06-10-2005, 11:59
|
|
|
OK, to ja może szybko zamelduję, że przeprowadziłam jednak korespondencję z adminem hostbanku. Po pierwsze okazało się, że drastycznie brakuje nam miejsca - w związku z tym rozszerzono nam konto do opcji 500 Mb (i nie, nie wiem jeszcze, co z płatnościami). Przy czym o ile TAnime trzyma się w normie, to forum zajmuje podejrzanie dużo - napisałam do Cracka, niech sprawdzi, czy tak być powinno.
Niestety, błędy nie do końca ustąpiły i wyraźnie nie zamierzają się wyprowadzić... Poprosiłam (zgodnie z radą Bianki) o reczne przeczyszczenie cache na serwerze i teraz czekam na odpowiedź. |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 06-10-2005, 12:00
|
|
|
tilk napisał/a: | wa-totem napisał/a: | A pod IE 5.0.1 strona jest całkowicie rozsypana. Co ciekawe, w trakcie ładowania, początkowo pokazuje się poprawnie... |
Źródło efektu jest oczywiste - dane strony są ucięte. Nie można wyświetlić tego, czego nie ma. | Oj chyba nie, Tilk. W IE rozsypuje się w ten sposób wszystko i zawsze, nawet gdy akurat w danym momencie Fox coś ładuje bez problemu; np. strona szukania jest krótka i nigdy nie dostaję z niej errorów, tylko muszę włazić via URL
Ave, chyba właśnie to:
tilk, w 2 różnych postach, napisał/a: | Zauważyłem dziwaczny problem: plik cache strony głównej był przed chwilą (9:15, 5-10-2005) ucięty równiutko na 16384 bajtach. Wygląda to tak, jakby proces zapisujący do pliku przestał działać, zanim zapisał całość - w takim przypadku byłby to błąd serwera.
Widzę tylko skutek - plik ucięty na bardzo okrągłej granicy - z czego wnioskuję, że wykonanie skryptu generującego plik zostało brutalnie zakończone, zanim bufory zapisu zostały przesłane na dysk. DLACZEGO to się stało - nie wiadomo, i raczej bez uprawnień administratorskich nie ma sposobu, aby to sprawdzić. | powinno trafić w liście do Hostbanku. Zwłaszcza że teraz główna mi się ładuje, ale np. recka Melody of Oblivion już nie. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 06-10-2005, 12:18
|
|
|
Cytat: | Przy czym o ile TAnime trzyma się w normie, to forum zajmuje podejrzanie dużo - napisałam do Cracka, niech sprawdzi, czy tak być powinno. |
Może być wina załączników. Na wszelki wypadek wywalę moje...
Plus w temacie o tapetach może tego być trochę... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 06-10-2005, 15:32
|
|
|
Po pierwsze - tak, brak wolnego miejsca może prowadzić do obserwowanych efektów.
Po drugie - te 500 MB jest już zapchane! Zalogowałem się przez FTP i dokonałem strasznego odkrycia - w katalogach Tanuki Anime i forum znajdują się wielkie ilości plików core.*. Pliki tego rodzaju to pozostałości po działającym procesie, który zakończył pracę z powodu błędu - na podstawie plików core można odtworzyć informację o stanie programu w momencie błędu. Mógłbym je teraz usunąć i zwolnić miejsce, ale robiąc to pozbawiłbym admina Hostbanku dobrego materiału dowodowego.
Warto więc poinformować administratora o pojawianiu się tych plików. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 06-10-2005, 16:18
|
|
|
melduję, że Tanuki skonało na dobre - dostaję tylko
Kod: | Warning: _get_plugin_filepath(/home/wanime/public_html/anime/smarty/internals/core.assemble_plugin_filepath.php): failed to open stream: Nie ma takiego pliku ani katalogu in /home/wanime/public_html/anime/smarty/Smarty.class.php on line 1363
Fatal error: _get_plugin_filepath(): Failed opening required '/home/wanime/public_html/anime/smarty/internals/core.assemble_plugin_filepath.php' (include_path='.:/home/wanime/public_html/anime:/home/wanime/public_html/anime/pear:/home/wanime/public_html/anime/smarty') in /home/wanime/public_html/anime/smarty/Smarty.class.php on line 1363 |
|
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 06-10-2005, 16:18
|
|
|
OK, wypchnęłam do niego trzeci list. Na drugi jeszcze nie odpisał, więc albo nad tym pracuje, albo poszedł się upić z rozpaczy ;)
Ciekawe, że sypie się tylko TAnime, a forum funkcjonuje - odpukać w niemalowany procesor - bez zakłóceń... |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 06-10-2005, 17:03
|
|
|
Forum właśnie się rozszerza... albo ja tak dziwnie widzę, ale mam je od krawędzi, do krawędzi...
Co do AT - to na razie mi działa (odpukac, mam nadzieję, że przynajmniej tak jak mnie, to działa większości użytkowników) |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 06-10-2005, 17:06
|
|
|
To tylko ten temat, bo totem wstawił ten dziwny cytat.
Admin Hostbanku przysłał wiadomość, że były błędy w oprogramowaniu serwera i że chyba je wywalili. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|