FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 75, 76, 77  Następny
  Tanuki Anime i Tanuki Manga - Błędy i poprawki
Wersja do druku
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

Status: offline
PostWysłany: 05-10-2005, 14:04   

Bardzo chętnie, niech tylko mi ktoś machnie, co tam mu napisać, bo stwierdzenie "spsuło się" jest mało konkretne, a nic więcej sama nie wymyślę. Że z winy serwera występują błędy, polegające na urywaniu w losowym miejscu pliku xml (?), co powoduje błędy w wyświetlaniu strony pod przeglądarką Firefox?

Lady of Autumn

PostWysłany: 05-10-2005, 16:29   

Poza tym zgłaszam mały problem.

Otóż do recenzji Popotan wa-totem podał link do strony oficjalnej. Ja link wprowadziłam i przyczepiłam do recenzji, a dopiero potem sprawdziłam, że on już nie działa. W związku z tym weszłam w panel edycji linków i wywaliłam go stamtąd. Zniknął też wtedy z panelu "linki" przy recenzji Popotan. Niestety, wyświetla się nadal w samej recenzji na stronie, oczywiście wyrzucając błąd przy próbie kliknięcia. To pewnie moja wina - powinnam go najpierw odczepić od recenzji, a potem wyrzucać z bazy, ale co z tym teraz zrobić?

wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 05-10-2005, 22:08   

hmm..
te obcinanie plików xml wciąż twa... teraz pokazał mi główną, ale nie chce pokazać recenzji MoO.

A pod IE 5.0.1 strona jest całkowicie rozsypana. Co ciekawe, w trakcie ładowania, początkowo pokazuje się poprawnie...

Wiem "Upgrade do 6-cośtam albo Fox".
Ale nie zawsze WOLNO wrzucić foksa, czasem fox się krzaczy - jak teraz na poobcinanym xml - a wyższe niż 5.0.1 wersje IE bardzo zwalniają działanie stareńkich komputerków z w98, więc... Poza tym, ten dziwny błąd pojawił się z nowym layem, przedtem było OK...

Ave, ja przy popotanie linka nie widzę... pewno znowu cache...

Numer Gadu-Gadu
3869750
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 05-10-2005, 22:57   

Tak, ja już dawno zauważyłem, że na starych IE TA się rozsypuje.

Lady of Autumn

PostWysłany: 06-10-2005, 08:17   

No dobrze, ale ja nadal pilnie proszę, żeby mi sformułować list do hostbanku. Jesli wyślę tylko, że coś nie działa, to odpowiedzą, że bla-bla, proszę najpierw sprawdzić, czy w czasie wgrywania plików na serwer kot nie wlazł wam na klawiaturę i nie zresetował połączenia, bo to na pewno wasza wina, bla-bla. Więc chciałabym precyzyjnie opisać problem.

Lady of Autumn

PostWysłany: 06-10-2005, 08:47   

Jasna cholera... Teraz ten sam błąd trafił panel administracyjny w czasie wstawiania recenzji, w związku z czym NIC nie mogę zrobić. Wysyłam w związku z tym list do hostbanku, zobaczymy, co mi odpowiedzą.

tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 06-10-2005, 11:46   

Avellana napisał/a:
Bardzo chętnie, niech tylko mi ktoś machnie, co tam mu napisać, bo stwierdzenie "spsuło się" jest mało konkretne, a nic więcej sama nie wymyślę.

Żebym ja wiedział, co konkretnie się stało... Widzę tylko skutek - plik ucięty na bardzo okrągłej granicy - z czego wnioskuję, że wykonanie skryptu generującego plik zostało brutalnie zakończone, zanim bufory zapisu zostały przesłane na dysk. DLACZEGO to się stało - nie wiadomo, i raczej bez uprawnień administratorskich nie ma sposobu, aby to sprawdzić.

Avellana napisał/a:
co powoduje błędy w wyświetlaniu strony pod przeglądarką Firefox?

Nieporozumienie. Firefox po prostu głośno krzyczy, że coś jest nie tak, w Internet Explorerze zapewne urwie stronę w którymś miejscu.

Avellana napisał/a:
Otóż do recenzji Popotan wa-totem podał link do strony oficjalnej. Ja link wprowadziłam i przyczepiłam do recenzji, a dopiero potem sprawdziłam, że on już nie działa. W związku z tym weszłam w panel edycji linków i wywaliłam go stamtąd. Zniknął też wtedy z panelu "linki" przy recenzji Popotan. Niestety, wyświetla się nadal w samej recenzji na stronie, oczywiście wyrzucając błąd przy próbie kliknięcia. To pewnie moja wina - powinnam go najpierw odczepić od recenzji, a potem wyrzucać z bazy, ale co z tym teraz zrobić?

Tym razem za daleko idące wnioski... Baza danych dba, aby tego typu paradoksy nie występowały (fachowo się to nazywa integralnością referencyjną). Problem jest powiązany z cachowaniem - podstrona recenzji nie została zaktualizowana po usunięciu linku. Cache recenzji jest wymieniane raz dziennie, więc problem już zniknął. Jak już będę miał połączenie z domu, mogę rozszerzyć panel tak, aby dbał o to automatycznie.

W przypadku występowania podobnych problemów najprostszym sposobem na ich ominięcie jest zedytowanie recenzji bez wprowadzania żadnych zmian. To wymusi odświeżenie podstrony. Ale i tak warto zgłaszać taki problem, żeby strata czasu związana z omijaniem problemu nie była konieczna.

wa-totem napisał/a:
A pod IE 5.0.1 strona jest całkowicie rozsypana. Co ciekawe, w trakcie ładowania, początkowo pokazuje się poprawnie...

Źródło efektu jest oczywiste - dane strony są ucięte. Nie można wyświetlić tego, czego nie ma.

Ysengrinn napisał/a:
Tak, ja już dawno zauważyłem, że na starych IE TA się rozsypuje.

Nie warto tracić nerwów na wspieranie starych IE. Nowe są wystarczająco kłopotliwe.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Lady of Autumn

PostWysłany: 06-10-2005, 11:59   

OK, to ja może szybko zamelduję, że przeprowadziłam jednak korespondencję z adminem hostbanku. Po pierwsze okazało się, że drastycznie brakuje nam miejsca - w związku z tym rozszerzono nam konto do opcji 500 Mb (i nie, nie wiem jeszcze, co z płatnościami). Przy czym o ile TAnime trzyma się w normie, to forum zajmuje podejrzanie dużo - napisałam do Cracka, niech sprawdzi, czy tak być powinno.

Niestety, błędy nie do końca ustąpiły i wyraźnie nie zamierzają się wyprowadzić... Poprosiłam (zgodnie z radą Bianki) o reczne przeczyszczenie cache na serwerze i teraz czekam na odpowiedź.

┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 06-10-2005, 12:00   

tilk napisał/a:
wa-totem napisał/a:

Źródło efektu jest oczywiste - dane strony są ucięte. Nie można wyświetlić tego, czego nie ma.
Oj chyba nie, Tilk. W IE rozsypuje się w ten sposób wszystko i zawsze, nawet gdy akurat w danym momencie Fox coś ładuje bez problemu; np. strona szukania jest krótka i nigdy nie dostaję z niej errorów, tylko muszę włazić via URL

Ave, chyba właśnie to:
tilk, w 2 różnych postach, napisał/a:
Zauważyłem dziwaczny problem: plik cache strony głównej był przed chwilą (9:15, 5-10-2005) ucięty równiutko na 16384 bajtach. Wygląda to tak, jakby proces zapisujący do pliku przestał działać, zanim zapisał całość - w takim przypadku byłby to błąd serwera.
Widzę tylko skutek - plik ucięty na bardzo okrągłej granicy - z czego wnioskuję, że wykonanie skryptu generującego plik zostało brutalnie zakończone, zanim bufory zapisu zostały przesłane na dysk. DLACZEGO to się stało - nie wiadomo, i raczej bez uprawnień administratorskich nie ma sposobu, aby to sprawdzić.
powinno trafić w liście do Hostbanku. Zwłaszcza że teraz główna mi się ładuje, ale np. recka Melody of Oblivion już nie.

Numer Gadu-Gadu
3869750
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 06-10-2005, 12:18   

Cytat:
Przy czym o ile TAnime trzyma się w normie, to forum zajmuje podejrzanie dużo - napisałam do Cracka, niech sprawdzi, czy tak być powinno.

Może być wina załączników. Na wszelki wypadek wywalę moje...

Plus w temacie o tapetach może tego być trochę...

tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 06-10-2005, 15:32   

Po pierwsze - tak, brak wolnego miejsca może prowadzić do obserwowanych efektów.

Po drugie - te 500 MB jest już zapchane! Zalogowałem się przez FTP i dokonałem strasznego odkrycia - w katalogach Tanuki Anime i forum znajdują się wielkie ilości plików core.*. Pliki tego rodzaju to pozostałości po działającym procesie, który zakończył pracę z powodu błędu - na podstawie plików core można odtworzyć informację o stanie programu w momencie błędu. Mógłbym je teraz usunąć i zwolnić miejsce, ale robiąc to pozbawiłbym admina Hostbanku dobrego materiału dowodowego.

Warto więc poinformować administratora o pojawianiu się tych plików.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 06-10-2005, 16:18   

melduję, że Tanuki skonało na dobre - dostaję tylko
Kod:
Warning: _get_plugin_filepath(/home/wanime/public_html/anime/smarty/internals/core.assemble_plugin_filepath.php): failed to open stream: Nie ma takiego pliku ani katalogu in /home/wanime/public_html/anime/smarty/Smarty.class.php on line 1363

Fatal error: _get_plugin_filepath(): Failed opening required '/home/wanime/public_html/anime/smarty/internals/core.assemble_plugin_filepath.php' (include_path='.:/home/wanime/public_html/anime:/home/wanime/public_html/anime/pear:/home/wanime/public_html/anime/smarty') in /home/wanime/public_html/anime/smarty/Smarty.class.php on line 1363

Numer Gadu-Gadu
3869750
Lady of Autumn

PostWysłany: 06-10-2005, 16:18   

OK, wypchnęłam do niego trzeci list. Na drugi jeszcze nie odpisał, więc albo nad tym pracuje, albo poszedł się upić z rozpaczy ;)

Ciekawe, że sypie się tylko TAnime, a forum funkcjonuje - odpukać w niemalowany procesor - bez zakłóceń...

IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 06-10-2005, 17:03   

Forum właśnie się rozszerza... albo ja tak dziwnie widzę, ale mam je od krawędzi, do krawędzi...
Co do AT - to na razie mi działa (odpukac, mam nadzieję, że przynajmniej tak jak mnie, to działa większości użytkowników)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lady of Autumn

PostWysłany: 06-10-2005, 17:06   

To tylko ten temat, bo totem wstawił ten dziwny cytat.

Admin Hostbanku przysłał wiadomość, że były błędy w oprogramowaniu serwera i że chyba je wywalili.

Strona 5 z 77 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 75, 76, 77  Następny
Odpowiedz do tematu