Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Anime i Tanuki Manga - Błędy i poprawki |
Wersja do druku |
Antanaru
...
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 19-09-2010, 11:33
|
|
|
Przypadkiem przeglądając wydane w Polsce, zauważyłam, że przy ogryzku Česary są podane tylko dwa tomy, choć z niedawnego artykułu w "Otaku" kojarzyłam, że seria zakończyła się na trzech (nie, nie mam pojęcia w którym roku, artykuł nie podaje). |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 19-09-2010, 12:03
|
|
|
Informacji o tytule szukałam na stronie wydawnictwa, gdzie są widoczne tylko dwa tomy. Nie wpadłam na to, że mogą mieć nieaktualne informacje. Poprawię zaraz :) |
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-09-2010, 20:00
|
|
|
Problem który pojawił się przy okazji recenzji mangi Pokémon Adventures.
Mscigniew napisał/a: | Nie jestem pewien ale jedynym błędem w tej recenzji jest fakt iż u nas nie wydano 4 tomów, te 4 zeszyty które my mamy są odpowiednikiem 4 chapterów w jednym tomie. |
Chudi X napisał/a: | O ile dobrze mi wiadomo, to baza Tanuki.pl nie posiada podziału na tomy i zeszyty. |
Nie jest to specjalnie ważne niedopatrzenie, tym bardziej że jedynie dwa tytuły zostały w Polsce wydane w formie zeszytów i poza PA w zeszytach wychodził tylko Evangelion. W przyszłości jednak warto by było to poprawić, tym bardziej że niektóre mangi (np Haibane Renmei) też wyszły oryginalnie w formie zeszytowej. |
|
|
|
|
|
616
From GARhalla
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 21-09-2010, 01:21
|
|
|
tilk napisał/a: | "Ten sam świat" to trochę za mało, aby przy obecnym systemie uznać tytuły za powiązane. Gdyby stosować takie kryterium uniwersalnie, doprowadziłoby to do powstania kilku naprawdę dużych grup, w których rzeczywiste powiązanie pomiędzy tytułami jest znikome. Kiedyś planowaliśmy system powiązań zbliżony do tego na AniDB, który pozwoliłby zapisywać takie zależności, ale ów system nigdy nie doczekał się realizacji. |
Wracam do tematu po obejrzeniu anime o których powiązanie prosiłem.
-Prócz tego, że dzieją się w tym samym świecie, dwie postacie z Baccano! pojawiają się w jednym odcinku Durarara!!.
- GaoGaiGar nie jest powiązany z Bettermanem prócz dzielenia wspólnego świata, ale jego kontynuacja, GaoGaiGar FINAL ma postać Pappilon, posiadającej telepatyczne zdolności znane właśnie z Bettermana. Z tego co słyszałem, telewizyjna wersja FINAL posiada kolejne nawiązania do Bettermana.
Czy to wystarczający powód by je powiązać? |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 21-09-2010, 11:49
|
|
|
616 napisał/a: | Prócz tego, że dzieją się w tym samym świecie, dwie postacie z Baccano! pojawiają się w jednym odcinku Durarara!!. |
A to nie lekka przesada? Bo na tej podstawie możnaby powiązać Ookami-san to itd. z Toradorą i To aru Kagaku no Railgun bo przez parę sekund pojawiły się w nim znane z tych serii postacie... Próba wiązania tytułów na siłę to przynajmniej moim zdaniem zły pomysł. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 21-09-2010, 12:23
|
|
|
616 napisał/a: | Czy to wystarczający powód by je powiązać? |
Nie. I przeczytaj jeszcze raz zacytowany przez siebie fragment wypowiedzi Tilka, on naprawdę wyjaśnia DLACZEGO.
Kierując się zastosowaną przez ciebie argumentacją, należałoby połączyć Dragon Ball z One Piece, bo jest manga będąca crossoverem obydwu. Dałoby to w rezultacie koszmarek, w którym mało kto by się orientował. |
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 21-09-2010, 16:38
|
|
|
A właśnie, bo wyleciało mi wcześniej z głowy.
W formularzu do wprowadzania ogryzków na mangach lista postaci w pewnym momencie mi się ucina. Nie rozwija się cała tylko urywa się gdzieś w okolicach Pracowników Biurowych.
Co ciekawe, przy ogryzkach anime nie mam tego problemu. |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 21-09-2010, 18:34
|
|
|
Dzięki, naprawione. A przynajmniej problem na razie ominięty. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Chudi X
|
Wysłany: 22-09-2010, 11:42
|
|
|
Ponieważ w bazie Tanuki-Anime znalazł się ogryzek Voltron - Obrońca Wszechświata chciałbym zwrócić uwagę na jeden fakt. W naszej telewizji leciały dwa anime o takim tytule, jedno z nich opowiadało o Voltronie składającym się z pięciu lwów, a drugie o robocie, który nosił identyczną nazwę, tylko tworzyło go 15 pojazdów (5 samochodów, 5 samolotów i 5 statków/łodzi z tego co pamiętam).
Każde z nich miało po 52 odcinki, było amerykańską przeróbką oddzielnej japońskiej produkcji (odpowiednio Hyakujuu Ou Golion oraz Kikou Kantai Dairagaa XV) i w USA były emitowane jako jeden serial zatytułowany - Voltron - Defender of the Universe. Teraz, żeby Tanuki-Anime było dokładne jak zawsze, pasowałoby coś zmienić, czyli:
Założenie pierwsze - Zmiana ilość odcinków w obecnym ogryzku na 104 i dodanie mu do listy tytułów Kikou Kantai Dairagaa XV.
Założenie drugie - Stworzenie oddzielnego ogryzka dla drugiego Voltrona.
Założenie trzecie - Uznanie obecnego ogryzka jako "zupełnie inne anime" i stworzenia dwóch dodatkowych dla oryginalnych serii.
Tak jeszcze na marginesie, rok wydania w obecnym ogryzku datowany jest na 1984. Jest to rok amerykańskiej produkcji. W Japonii Hyakujuu Ou Golion był emitowany od 1981 do 1982, a Kikou Kantai Dairagaa XV od 1982 do 1983.
Ktoś zrozumiał? Namieszałem? Pewnie narobiłem jeszcze większego zamieszania niż to wszystko warte, ale jeśli mamy być dokładni, to pasowałoby jakoś rozwiązać ten problem. |
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 22-09-2010, 15:08
|
|
|
Recenzja Tomoyo After - Dear Shining Memories
Cytat: | Najodpowiedniejszą receptą na taką osobę byłaby defenstracja (zważywszy, że pokazywanie drzwi okazało się wcześniej nieskuteczne). |
Brakuje jednego "e". Powinno być defenestracja. |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
longerowa
bogini w koronie
|
Wysłany: 23-09-2010, 08:57
|
|
|
Recenzja Wonderful Days
Cytat: | Wspomniałem już przelotnie o występujących w tej produkcji postaciach, które są na pewno kolejny plusem tego filmu. |
Brakuje "m". |
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 23-09-2010, 17:56
|
|
|
Dzięki za uwagi, poprawione (brakujące literki + Voltron według drugiego założenia). |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 26-09-2010, 08:51
|
|
|
Patrzę, że pojawiła się dzisiaj recenzja drugiego Kuroshitsuji, ale w informacjach dotyczących serii wciąż widnieje pustka przy ilości odcinków (12 jeśli wierzyć MALowi). |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|