Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Gatunki i wyróżniki |
Wersja do druku |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-04-2007, 14:21
|
|
|
Właściwie każdy film Miyazakiego jest antywojenny i ekologiczny, a więc nie lepiej wprowadzić kategorii "miyazakizmy"?
Do ekologicznych można jeszcze policzyć Arjunę (o tym chyba Zeg mówił, wspominając to coś z hypera).
Widownia dorośli - ale co będzie jednoznacznie stanowiło o tym podziale? Rozumiem, że np Kite czy Mezzo Forte - tu nie mam wątpliwości. Ale np "Memories"? Wszystkie seineny? Jejku, w sumie każde dojrzalsze shoujo może podpaść pod tą kategorię. Ostrzeżenia o nagości czy brutalności chyba raczej wystarczą. Chyba, że ktoś wpadnie na chory pomysł tworzenia wyznacznika "ambitna fabuła".
Co do gier, to mi obecny system wystarczy. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 17-04-2007, 14:21
|
|
|
Proekologiczne oraz Podróże w czasie - nadal wydaje mi się, że pasują do zbyt małej liczby serii, by warto je było przydzielać.
Pierwowzór: Film zostanie dodane. Obecna lista: Iria, Jin Roh, Kaze no Yojimbo, Samurai 7. Ważne pytanie: czy coś jeszcze?
Gra (RPG/strategia) - jeśli takie rozszerzenie nazwy pozwoli uniknąć kontrowersji, mogę ją zmienić w każdej chwili. Pytanie: czy za moment ktoś nie wpadnie, że RTG/strategia nie obejmuje czegoś, co należy dodać do nazwy albo oddzielnie? Potrzebna jest kategoria-worek na strategie, przygodówki i inne tego typu zjawiska.
Gra (eroge) - w swoim czasie Totem bardzo przekonująco uzasadnił zarówno nazwę, jak i zakres tej kategorii. Utrzymujemy bez zmian.
Crossdressing - OK, zostanie wprowadzone. Pytanie: czy zaliczać tu serie, w których ktoś przebiera się za osobę przeciwnej płci (np. Ouran), czy też takie, gdzie ktoś zmienia faktycznie płeć (np. Kasimasi, Tenshi na Konamaiki). Ja jestem za ograniczeniem tego do pierwszego: przebieranki, jedno i drugie to groch z kapustą.
Dorośli - problem będzie w wyróżnieniu tej kategorii. Pierwszy problem polega na różnicy serii "dla dorosłych" i serii "dla dojrzałych". Zegowie i Totemowi oczywiście chodzi o to drugie (i zgadzam się z nimi), ale czytelnicy pewnie by oczekiwali dawki "atrakcji" - określenie "dla dorosłych" ma w polskim języku dość jednoznaczne konotacje. Ponadto część recenzentów będzie przydzielała według tego właśnie rozumienia... Drugi problem jest taki, że istnieje całkiem reprezentatywna grupa tytułów, które mogą się dojrzalszym widzom podobać, a nie trafią do tej kategorii - z Azumanga Daioh na czele. Reasumując: jestem przeciw, nie z powodu nieprzydatności kategorii, tylko rozmycia jej granic. Obawiam się, że nic nie zastąpi zapytania na forum o polecane serie. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 17-04-2007, 17:38
|
|
|
Avellana napisał/a: | Gra (eroge) - w swoim czasie Totem bardzo przekonująco uzasadnił zarówno nazwę, jak i zakres tej kategorii. Utrzymujemy bez zmian. |
Właściwie Totem pewnie i ma racje, rzecz w tym, że:
1) Chyba nigdy nie spotkałem się w Polsce z kimś, kto używałby terminu eroge (choć poza granicami naszego kraju to zdarza się często).
2) Wikipedia definiuje gatunek w inny sposób, jako gry o jednoznacznym zabarwieniu erotycznym. Co więcej jako eroge podaje serie, które ewidentnie data-simami nie są (np. http://en.wikipedia.org/wiki/Knights_of_Xentar). Uprzedzam pytanie: to ma dwie OAVki.
Generalnie, jako, że żyjemy w Polsce większość nie zrozumie, co to jest Eroge, a 28% mniejszość władająca biegle językami obcymi pójdzie na Wikipedie.
Nie chce w tym momencie podważać autorytetu Wa Totema, który jednak na anime zna się dużo lepiej niż ja i być może Wikipedia, nie mniej jednak skłonny byłbym raczej poprzeć opcje większościową, czyli Wiki. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-04-2007, 17:52
|
|
|
Cytat: | Crossdressing - OK, zostanie wprowadzone. Pytanie: czy zaliczać tu serie, w których ktoś przebiera się za osobę przeciwnej płci (np. Ouran), czy też takie, gdzie ktoś zmienia faktycznie płeć (np. Kasimasi, Tenshi na Konamaiki). Ja jestem za ograniczeniem tego do pierwszego: przebieranki, jedno i drugie to groch z kapustą. |
Jeśłi ograniczymy do jednego, to wyjdzie ciut mało. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 17-04-2007, 18:40
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | 1) Chyba nigdy nie spotkałem się w Polsce z kimś, kto używałby terminu eroge (choć poza granicami naszego kraju to zdarza się często). | Skończ z tym konformizmem, to robi się nudne. Jesteśmy największym portalem o tej tematyce w kraju, i to MY mamy ustanawiać standardy, a nie jakieś niedouczone "fandomy" czy "ludzie".
Avellana napisał/a: | *Gra (eroge) - Anime jest adaptacją gry z rodzaju eroge, do którego należą np. wszelkie symulatory randek (dating sim). |
Zegarmistrz napisał/a: | 2) Wikipedia definiuje gatunek w inny sposób, jako gry o jednoznacznym zabarwieniu erotycznym. | Proszę pokaż mi gdzie powyższe cytaty są sprzeczne? Przegapiłeś w Avellanowej definicji "np." czyli NA PRZYKŁAD?
Zapomniałeś też, że w japonii istnieje coś takiego jak multiplatformowość. To, że jakiś dating sim ISTNIEJE w wersji "czystej" bez scenek, nie znaczy że to jedyna wersja - przeciwnie, jeśli przyjrzeć się historii wersji na japońskich stronach fanowskich, zazwyczaj okazuje się że pierwsza była wersja PC, i z elementami erotycznymi. Wielu fanów o tym oczywiście nie wie, i stąd idiotyczny mit że istnieją dating simy które nie są eroge. Bzdura, poprostu niektóre dating simy mają WERSJE które nie są eroge, i tyle. Co nie znaczy, że można zaraz kwestionować zaliczanie Dating Simów i VN do eroge. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 17-04-2007, 19:34
|
|
|
wa-totem napisał/a: | Wielu fanów o tym oczywiście nie wie, i stąd idiotyczny mit że istnieją dating simy które nie są eroge. Bzdura, poprostu niektóre dating simy mają WERSJE które nie są eroge, i tyle. Co nie znaczy, że można zaraz kwestionować zaliczanie Dating Simów i VN do eroge.
|
Wiesz... Generalnie nie chodzi mi o to, że istnieją dating simy, które nie są eroge, tylko, że istnieją eroge, które nie są Dating Simami. Np. wymieniany już przezemnie Dragon Knight aka Knight of Xenthar, który jest żywej wody RPG, bez jakichkolwiek elementów Dating Sima.
Generalnie dąże do tego, żeby wyeliminować nieścisłości i konieczność wstawiania dwóch lub więcej kategorii Gra.
Co do konformizmu... Wiesz, wychodze z założenia, że strona powinna być robiona pod klienta. Nie mniej jednak twoja wizja jest kusząca. Nawet bardzo kusząca.
Co ze zmianą w kategorii Gry: Inne
Dorośli. Po namyśle dochodze do wniosku, że nie ma sensu dawać to, jako grupa wiekowa. Trzeba też temu zmienić nazwe. Proponowałbym wstępnie:
Dorosłe życie / Dorosłe problemy / Problemy dorosłych: czyli seria opowiadająca o codziennych problemach osób z pewnym doświadczeniem życiowym. Praca, kłopoty rodzinne, małżeństwo, wychowywanie dzieci... |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 17-04-2007, 20:50
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Wiesz... Generalnie nie chodzi mi o to, że istnieją dating simy, które nie są eroge, tylko, że istnieją eroge, które nie są Dating Simami. Np. wymieniany już przezemnie Dragon Knight aka Knight of Xenthar, który jest żywej wody RPG, bez jakichkolwiek elementów Dating Sima.
Generalnie dąże do tego, żeby wyeliminować nieścisłości i konieczność wstawiania dwóch lub więcej kategorii Gra.
Co do konformizmu... Wiesz, wychodze z założenia, że strona powinna być robiona pod klienta. Nie mniej jednak twoja wizja jest kusząca. Nawet bardzo kusząca. | Nie o to chodzi. Robienie pod klienta nie wyklucza edukownia tegoż klienta w fundamentalnych kwestiach.
Chodzi o to, że w Japonii wszystkie gry tego typu trzymane są w worze Eroge, i dlatego my też tak powinniśmy zrobić. Bo alternatywą jest albo dodanie kategorii Gra: [cośtam] dla każdego z podgatunków eroge, albo dodanie np tylko dating sima, i ryzykowanie że pojawi się coś innego na co nie będzie już wyróżnika.
Nic nie zastąpi przeczytania recenzji, jak wisi tag EROGE to autor powinien już dopilnować, żeby w recenzji było jakie konkretnie eroge. Poprostu... |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 17-04-2007, 23:28
|
|
|
Przepraszam, dla tych, co nie zrozumieli:
Od czterech miesięcy próbuje przeforsować zmiany kategorii gry z obecnego stanu, czyli:
*Gra (bijatyka) - Anime jest adaptacją gry - mordobicia.
*Gra (eroge) - Anime jest adaptacją gry z rodzaju eroge, do którego należą np. wszelkie symulatory randek (dating sim).
*Gra (inna) - Anime jest adaptacją gry innej niż wymienione w pozostałych kategoriach.
*Gra (RPG) - Anime jest adaptacją gry komputerowej typu jRPG.
na stan:
*Gra (dating sim) - Anime jest adaptacją gry z rodzaju dating sim.
*Gra (inna) - Anime jest adaptacją gry zręcznościowej, strzelanki, symulatora, gry logicznej lub innego przedstawiciela mniej reprezentatywnych gatunków.
*Gra (RPG) - Anime jest adaptacją gry komputerowej gatunku RPG lub Strategicznych.
Przy czym w toku dzisiejszej dyskusji z wyżej podpisanym Wa Totemem zmieniam program na:
*Gra (eroge) - Anime jest adaptacją gry z rodzaju eroge, do którego należą np. wszelkie symulatory randek (dating sim).
*Gra (inna) - Anime jest adaptacją gry zręcznościowej, strzelanki, symulatora, gry logicznej lub innego przedstawiciela mniej reprezentatywnych gatunków.
*Gra (RPG) - Anime jest adaptacją gry komputerowej gatunku RPG lub Strategicznych.
OTO, CO USIŁUJE POWIEDZIEĆ OD KWARTAŁU! I DZIŚ WRESZCIE MI SIĘ TO UDAŁO!
Nie, żeby było to tego wszystkiego warte! |
|
|
|
|
|
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 18-04-2007, 19:50
|
|
|
wa-totem napisał/a: | Nic nie zastąpi przeczytania recenzji, jak wisi tag EROGE to autor powinien już dopilnować, żeby w recenzji było jakie konkretnie eroge. |
Możesz mi odpowiedzieć skąd ten autor ma to wiedzieć?? Owszem chciałbym wiedzieć jeśli takowe mi się trafią, naprawdę, ale skąd?? A skoro nie wiem skąd to znaczy, że mam nie recenzować serii, które są na podstawie erogo dlatego, że nie wiem jakiego typu to erogo i co więcej wcale nie mam ochoty się tego dowiadywać (jak zapewne wielu innych), bo pewnie w wielu przypadkach nie ma ten pierwowzór żadnego znaczenia na serię i ktoś będzie się rozpisywał na temat pierwowzoru zamiast pisać o serii. Nie oszukujmy się, większość anime to chyba zwykła czysta kinematografia rozrywkowa, a nie "kino ambitne", większość serii jest zaledwie "dobra" a pewnie co najmniej połowy powstałych nie warto oglądać. Może więc warto by potraktować je jak kino rozrywkowe - z pewnym dystansem i pewną dozą "wyrozumiałości" krytycznej. (Fakt faktem, ze nie znam żadnej gry erogo - może się zdarzyć, że jednak znajomość pierwowozru ma duże znaczenie na przykład Final Fantasy chyba)
Zapytam też czy cała ta wasza dyskusja jeast warta świeczki?
Dla przeciętnego widza mojego pokroju nie ma to prawdopodobnie żadnego znaczenia czy seria jest na podstawie gry FPS, RTS, kopulacyjne ruchy, odbijanie piłki w wodzie czy jakiekolwiek inne? Ma za to znaczenie czy seria jest dobra i dlaczego i czy warto poświęcić dla niej czas. Czy taki wyróżnik - gry (dating sim) sprawi, że ktoś zacznie toczyć filozoficzną wewnętrzna dysputę nad decyzją: obejrzeć czy nie obejrzeć?? Jaki wpływ ma taki "erogo ze scenami er." skoro w serii jedyną nagością są kolana kilku bohaterek w gorące letnie dni? Czy ma to tak duży wpływ na fabułę, muzykę, grafikę i postacie, że wymaga by było określone tak precyzyjnie?
Nie wiem czy nie bijecie się o dosypanie do garnka szczypty cukru?
Jak dalej tak pójdzie to lista wyróżników będzie większa od liczby wierszy niektórych recenzji. I tak dodaliście ich już mnóstwo i moim zdaniem wszystkie serie da się do nich zaklasyfikować (a jeśli czegoś brak to parafraza z Avellany: "Nic się nie stanie jak ich nie będzie"). I powiem więcej zrobiliście kawał dobrej starannie przemyślanej roboty. Jeżeli chodzi o wyróżnik "Gry" to: Mi pasuje jak i niemal wszystkie wyróżniki - i pewnie wielu urzytkowników podzieli moje zdanie.
Takie jest moje zdanie, ale jak wszyscy wiemy jam tu tylko "little pony", a "little pony" "little" może.
Chciałem zapytać za to, czy nie myśleliście, ale jeśli tak to czemu tego nie ma, by wyróżniki były w jakiś sposób oddzielone od gatunków głównych?
Chodzi mi o to, że ja przynajmniej rozumiem te wyróżniki jako dopowiedzenia do gatunków i nie rozumiem czemu jednakowo na stronie są potraktowane - zapewniam też, że wielu urzytkowników pewnie nie zdaje sobie sprawy z różnicy bo nie wszyscy pewnie czytają ten temat. ???? |
_________________ "Doprawdy, najpewniejszą drogą do piekła jest droga stopniowa - łagodna, miękko usłana, bez nagłych zakrętów, bez kamieni milowych, bez drogowskazów" |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 18-04-2007, 21:30
|
|
|
Azag napisał/a: | Możesz mi odpowiedzieć skąd ten autor ma to wiedzieć?? | Mnie ustalenie tego nie sprawia najmniejszego kłopotu, i na dodatek wcale nie trzeba wiele szukać - zazwyczaj nawet niemrawe ANN lub AniDB mają takie informacje.
Ponadto jeśli recenzent ma IQ choćby tylko przeciętne, i widział kilka produkcji opartych o eroge, to i bez szukania powinien się zorientować.
A wreszcie, jeśli nie może niczego znaleźć, to taki recenzent zawze może poprosić któregoś z redaktorów o pomoc; niektórzy mogą sprawdzić japońskie źródła jak AllCinema. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 18-04-2007, 21:32
|
|
|
Większość tytułów ma odpowiednie dane na Wikipedii. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 19-04-2007, 15:41
|
|
|
Azag - w obecnej (bardzo uproszczonej) postaci podział gier ma chyba sporo sensu. Wbrew pozorom wiele osób zwraca uwagę na oryginał. To nie jest i nigdy nie będzie kategoria "wyszukiwawcza", bo nie sądzę, żeby ktoś planowo oglądał wszystkie anime na podstawie mang na przykład - ona pełni wygodną funkcję informacyjną.
A o czym informuje? Ano na przykład dla mnie wiadomość, że seria jest oparta na opowiadaniach albo powieści jest od razu dobrym sygnałem. Nie znaczy, że nie może być spaprana - ale zwykle warto się nią zainteresować, bo ma bardziej kompletny świat i bohaterów. Z drugiej strony jeśli widzę serię opartą o eroge, to wiem, czego się spodziewać. Zazwyczaj są one robione dla fanów gry i stanowią śmiertelnie nudny katalog kawaii panienek z czymś, co udaje wydziwaczoną fabułę dla okrasy. Jasne, tu też trafiają się takie rzeczy jak Kanon czy Air - ale "przeciętna" dla tych serii jest, jaka jest i podejrzewam, że nawet Totem mi to przyzna. Innymi słowy, jeśli mam ochotę na romantyczną komedię (a miewam taką ochotę), to prędzej wybiorę tę opartą na mandze, niż na symulatorze randek. To samo tyczy cRPG i serii przygodowych - oglądałam kilka przygodówek opartych na komputerowych grach i z reguły ich fabuła koszmarnie kulała, próbując naśladować rozgrywkę i kolejne questy. Szczytowym przykładem był "quest po śrubkę w opuszczonym mieście", któremu poświęcono cały odcinek Star Ocean EX. W tej chwili raczej staram się unikać serii opartych na grach, nawet jeśli oznacza to unikania Fate/Stay albo Utawarerumono, które miały niezłe recenzje.
Innymi słowy, dla wielu osób pierwowzór ma znaczenie - wyróżniono więc główne "worki" gier. Bo właśnie te osoby, dla których to ma znaczenie, będą się w tym umiały połapać. A że reszta nie - to dla nich niewielka strata, skoro i tak nie zwracają na to uwagi. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 22-05-2007, 15:45
|
|
|
Później spróbuję dać na TRAC, na razie tutaj.
PREZENTACJA WYRÓŻNIKÓW
idealna napisał/a: |
Gatunek: Okruchy życia, Dramat
Postaci: Uczniowie/studenci; Pierwowzór: Manga; Miejsce: Japonia; Czas: Współczesność; Inne: Shoujo-ai, Realizm |
Proszę zwrócić uwagę:
1. odstęp między linią gatunków a wyróżników
2. nazwa kategorii tylko raz; jeśli w kategorii jest zaznaczone kilka rzeczy, są oddzielone przecinkami
3. kategorie oddzielone średnikami
Jeśli to nie jest możliwe, trzeba będzie zrobić rzecz bardzo rozpychającą: przed każdym wyróżnikiem dodać nazwę kategorii, czyli np. Postaci: Obcy, Postaci: Youkai. Tak czy inaczej gatunki oddzielnie i wyżej. |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 27-05-2007, 19:18
|
|
|
Jest. Później wypadałoby zrobić drobne poprawki indeksu, póki nie ruszy nowy... |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 27-05-2007, 21:32
|
|
|
Obadałam wstępnie i na oko wygląda bardzo fajnie, chyba właśnie o to chodziło.
Jak było mówione na ircu: trzeba z części Współpraca zdjąć te stare gatunki. Na razie można dać linka na forum, docelowo może byłoby fajnie zrobić listę generowaną z bazy razem z opisami - wtedy jak coś przybędzie, nie trzeba będzie pamiętać o uzupełnianiu. Tylko musiałoby to być też podzielone według kategorii, a nie po prostu alfabetycznie, bo zrobi się sieczka.
Tak czy inaczej: świetna robota i wielkie dzięki! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|