Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Gatunki i wyróżniki |
Wersja do druku |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 13-06-2007, 09:40
|
|
|
Propozycja do Inne - "Seria niedokończona".
Nie wiem jak innym, ale mi już czwarty raz (po "Fire Emblem", "Lingerie Senshi", "Dirty Pair" TV) zdarza się recenzować serię, która nie została ukończona - "Suikoden". Nie wiem, jak wiele jeszcze takich pozycji jest na Tanuku, więc propozycję poddaję pod dyskusję innych. Na pewno byłaby to cenna informacja dla czytających. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 13-06-2007, 10:04
|
|
|
Mogłoby się przydać. Też kilka razy trafiłem na serie, które ewidentnie były przerwane. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 13-06-2007, 11:23
|
|
|
propozycja padala, ale o ile pamietam stanelo na tym, ze to mogloby odstraszyc widzow - no bo wiadomo, ze malo kto by chcial sie brac za cos co zostalo uwrane. Bo ja tak z marszu moge przypomiec sobie ze 2 serie, do ktorych tez by sie daloby sie zastosowac ten punkt (Gestalt i Candidate for Goddess) |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 13-06-2007, 11:51
|
|
|
Dla mnie opiera się to o problem natury filozoficznej - "która seria jest urwana". Innymi słowy, gdzie urwano, a gdzie skrzaczono zakończenie. A jak kwalifikować te, których np. manga idzie dalej, a zakończenie pospiesznie podwinęło wszystkie wątki w trzech odcinkach, bo oglądalność spadła? Innymi słowy, czy za "serię urwaną" należy uznać choćby Inuyashę? Wedle powyższych definicji tak, ale na litość bogów, jakoś to będzie głupio wyglądało... Poza tym są serie, które MOGĄ się urywać - mają budowę czysto epizodyczną i nie kończą się żadną konkluzją - w tym wypadku to, czy nakręcono kawałek, czy całość mangi, jest drugorzędna. No i wreszcie co zrobić z tymi OAVkami, które są po prostu "wyrywkiem" mangi i mają urwane nie tylko zakończenie, ale i początek?
Jak już kilka razy mówiono, należy niestety brać pod uwagę nie przypadki "czyste" - a nie wątpię, że się znajdą - tylko "rozmyte" i obawiam się, że akurat w tej kategorii może ich być sporo. Dodatkowy problem mam taki, że za cholerę sobie nie przypomnę, ile z moich serii by się kwalifikowało... Ale ok, rzecz jest do dyskusji, można rozważyć.
Ważna uwaga: nie wiem, czy o tym już pisałam, ale powtórzę. Dodawanie nowych wyróżników (nawet bardzo oczywistych) chcę odłożyć na PO wprowadzeniu wszystkich recenzji. W tej chwili, mówiąc brutalnie, czekam na jedną długą listę od jednego redaktora, a w jednym przypadku osoby, która sama wprowadza, nie jestem w stanie powiedzieć, na jakim jest etapie. To dwie rzeczy, które mnie najbardziej blokują - poza tym została jeszcze lista "osieroconych", ale znowu, muszę się nią zająć po dokończeniu tych dwóch. Niestety nie mam żadnej metody, żeby wyegzekwować jakiekolwiek przyspieszenie prac. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 13-06-2007, 12:20
|
|
|
Ja mówię o seriach, które po prostu zostały przerwane, nie o takich, które mają otwarte zakończenie. Dotyczy to np. Hand Maid May OAV, która ma tylko jeden odcinek i dalej nie nakręcono.
W takich sytuacjach wymagałbym od recenzenta poszukania informacji na temat serii i stwierdzenia, jak sę sprawy mają. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 13-06-2007, 15:11
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Ja mówię o seriach, które po prostu zostały przerwane, nie o takich, które mają otwarte zakończenie. Dotyczy to np. Hand Maid May OAV, która ma tylko jeden odcinek i dalej nie nakręcono.
W takich sytuacjach wymagałbym od recenzenta poszukania informacji na temat serii i stwierdzenia, jak sę sprawy mają. |
Inuyasha właśnie jest serią przerwaną, która nie ma zakończenia (nawet otwartego) - ma tylko ostatni odcinek (co prawda zakończenie to zostało obwieszczone ileś odcinków wcześniej, ale na treść serii nie miało to najmniejszego wpływu - przerwano ją niedługo po rozpoczęciu kolejnego łuku mangi, w dość "losowym" miejscu).
Podobnie za przerwaną serię można spokojnie uznać Candidate for Goddess (mimo, że ma pełną, planowaną z góry ilość odcinków).
Kolejną serią przerwaną jest Final Fantasy Unlimited (mimo, że zrobili nawet dwuodcinkowe zakończenie)
Z drugiej strony szanse na nakręcenie 4-go odcinka Karasa maleją z miesiąca na miesiąc, ale oficjalnie seria jest nadal kontynuowana.
Stwierdzenie w każdym z tych przypadków czy zasłużyły one na wyróżnik "serii przerwanej" nie jest sprawą prostą - a podobnych serii jest więcej. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 13-06-2007, 18:12
|
|
|
Avellana, ale przyznaj szczerze - do pozbycia się części zadań i delegowania to się nie śpieszysz.
Bianca ma krótszą listę recenzji, dostęp dostała.
Ja muszę dłubać się z moją setką tekstów w wordzie.
A wiem że w obsadach w starszych seriach mam trochę byków, ale jak pomyślę że musiałbym klepać listę poprawek w mail, to mi się odechciewa... nie zanim nie rozprawię się z wyróżnikami. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Pablock
|
Wysłany: 27-06-2007, 23:37
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Ja mówię o seriach, które po prostu zostały przerwane. |
Ale może też odnosić się to do serii on-going, których ostatnio coraz więcej, jak np. Bleach czy Kekkaishi. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 10-07-2007, 10:00
|
|
|
No i nastał ten radosny dzień... Znakomita większość wyróżników została dobita, pozostawiając głupich 27 tytułów do otagowania. Są tu dwa rodzaje tytułów: takie, gdzie straciłam kontakt z recenzentem oraz takie, gdzie dla jednego tytułu nie zawracałam mu głowy. Moja prośba brzmi: jeśli ktoś widział coś z tej listy i zechciałby podać wyróżniki, proszę pisać w tym temacie. Lista będzie sukcesywnie skracana :)
Animatrix (id 392)
Aoki Densetsu Shoot! (id 643)
Battle Skipper (id 580) - recenzja Bianki, ona uzupełni
Clover (id 820)
E's Otherwise (id 462)
Fushigi no Umi no Nadia (id 219)
Houhokekyo Tonari no Yamada-kun (id 168)
Makai Senki Disgaea (id 704)
Mermaid Melody: Pichi Pichi Pitch (id 139)
Mikan Enikki (id 692)
Mind Game (id 742)
Paranoia Agent (id 183)
Pita Ten (id 406)
Rurouni Kenshin (id 364)
Rurouni Kenshin: Ishin Shishi no Requiem (id 382)
Rurouni Kenshin: Seisouhen (id 400)
uwaga: są wprowadzone wyróżniki dla Rurouni Kenshin: Tsuioku Hen, trzeba sprawdzić, czy można je przepisać dla pozostałych trzech tytułów
Speed Grapher (id 515)
Yumeria (id 386) |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere...
Ostatnio zmieniony przez Avellana dnia 10-07-2007, 12:44, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 10-07-2007, 10:13
|
|
|
Tokyo Mew Mew
Widownia: shoujo
Postaci: Uczniowie/studenci, anthro, magical girls, meido, obcy
Pierwowzór: manga
Miejsce: Japonia
Czas: Współczesność
Gatunki: komedia, romans, parodia, |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 10-07-2007, 10:26
|
|
|
shin chan
Widownia: shonen
Postaci: Uczniowie/studenci, nauczyciele
Pierwowzór: manga
Gatunki: komedia, parodia,
Inne: realizm
Rating: nagość |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 10-07-2007, 10:47
|
|
|
Wielkie dzięki, oba usunęłam z listy. Przy Tokyo Mew Mew zachowałam wyróżnik "magia", natomiast przy Shin-chanie pominęłam jednak shonen (chyba to do bardziej ogólnej i starszej widowni jest) oraz realizm (w zasadzie się kwalifikuje, ale przy tak umownej kresce bym chyba polemizowała z jego sensem...) |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 10-07-2007, 10:54
|
|
|
Witch Hunter Robin
Widownia: Shonen
Postaci: księża/zakonnice, magowie/czarownice
Inne: Elementy chrześcijańskie, magia, supermoce |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 10-07-2007, 12:04
|
|
|
Adventures of Mini-Goddess
Postaci: Bóstwa, Uczniowie/studenci
Pierwowzór: Manga
Inne: Magia
Gatunek: Komedia, Satyra/Parodia
Blame!
Postaci: Androidy/Cyborgi
Rating: Przemoc
Pierwowzór: Manga
Czas: Przyszłość
Gatunki: Cyberpunk
Macross +
Postaci: Artyści
Czas: Przyszłość (postapokaliptyczna)
Inne: Mechy, Samoloty, Trójkąt romantyczny
Gatunki: Dramat, Science-fiction
Macross Zero
Postaci: kapłani/kapłanki innych religii
Czas: Przyszłość
Miejsce: Azja
Inne: Mechy, Samoloty
Gatunki: Romans, Science-fiction, Wojskowe/Wojenne |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 10-07-2007, 12:11
|
|
|
Ragnarok: The Animation
Pierwowzór:Gra (RPG)
Postaci: Kapłani/kapłanki innych religii, magowie/czarownice
Miejsce: Świat alternatywny
Inne: magia
Adventures of Mini-Goddess
Pierwowzór:Manga
Postaci: Bóstwa, Magowie/czarownice
Inne: magia, supermoce
Ruin Explorers
Pierwowzór:manga (?)
Postaci: magowie/czarownice, Anthro
Miejsce: Świat alternatywny
Inne: magia
Cytat: | Witch Hunter Robin
Postaci: księża/zakonnice, magowie/czarownice
Inne: Elementy chrześcijańskie, magia, supermoce |
Khem... Shonen zdecydowanie nie, seria jest dla dojrzalszego widza. Jakiś ksiądz przewijał się tam, ale na dalekim tle. Dodałbym natomiast "Policjanci/siły porządkowe/oddziały specjalne", bo w końcu taką funkcję pełni zespół bohaterów. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|