FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następny
  Pytania do redakcji
Wersja do druku
Costly Płeć:Mężczyzna
Maleficus Maximus

Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 01-03-2010, 22:07   

Ja też nie sądzę, aby tekst w jakiś wart uwagi sposób różnił się po zakończeniu emisji, chodziło mi konkretnie o kwestię samego zaistnienia faktu. Postawienie tego jako specyficznej sytuacji i wyjątku, szczerze mówiąc, niezbyt mnie przekonywuje, ale jako wyjaśnienie jest zadowalające, dziękuje za odpowiedź.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 05-03-2010, 10:42   

Notabene, właśnie na ANN pojawił się ładny przyczynek do tej kwestii:

http://www.animenewsnetwork.com/news/2010-03-04/bakemonogatari-vol-6-delayed-from-march-24-to-june-9

O ile wcześniej miałam sama pewne wątpliwości, czy nie powinno się już tego miesiąca poczekać, o tyle w tym momencie się ich pozbyłam... Oczywiście dalej w mocy pozostaje to, że moshi może zedytować recenzję po zapoznaniu się z właściwym zakończeniem (jeśli faktycznie zmieni ono coś poważniej w ocenie), ale jednak chyba będziemy się konsekwentnie trzymać zasady, że recenzujemy na podstawie wersji telewizyjnych, nie czekając na DVD/BR.

Dred Płeć:Mężczyzna
Policenaut

PostWysłany: 11-04-2010, 15:02   

Zauważyłem, iż admin serwisu paranormalne.pl zadecydował o symbolicznym zamknięciu swojego serwisu na godzinę w dniu jutrzejszym, w celu upamiętnienia katastrofy Samolotu Prezydenckiego. Czy ekipa Tanuki planuje coś podobnego?

Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 11-04-2010, 15:07   

Skoro nie ogłosiliśmy, to znaczy, że nie planujemy.

Numer Gadu-Gadu
8137449
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 11-04-2010, 15:17   

Morg, a była w ogóle taka dyskusja, bo jakoś nie przypominam sobie? Chyba, że a priori założyłeś jakie stanowisko będzie miała redakcja w tej sprawie? Zanim tak kategorycznie wypowiesz się w imieniu innych, wypadałoby zapytać co na ten temat sądzą...

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 11-04-2010, 15:27   

Przepraszam.

Źle ująłem swoją odpowiedź - generalnie, nie o to mi chodziło. Postaram się wytłumaczyć:

Po pierwsze patrząc na temat uznałem, że to pytanie, a nie propozycja. Poza tym pytanie padło czy planujemy - otóż, może się mylę, wtedy i za to przepraszam, ale na chwilę obecną nie planujemy.

Generalnie sens mojego posta jest taki, że Gdybyśmy planowali, to byśmy ogłosili. Nie, to nie jest żadne oficjalne stanowisko Redakcji, choć mogło tak zabrzmieć - o tym nie pomyślałem i za nieporozumienie jeszcze raz przepraszam - zwyczajnie nie zastanowiłem się dwa razy nad tym, jak może moja wypowiedź być odebrana.

Numer Gadu-Gadu
8137449
zonk486 Płeć:Mężczyzna
Głupek na wynajem!!

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 04-05-2010, 12:56   

Pytanie: Mam napisaną gotową recenzję anime. Gdzie mam ją przekazać w celu sprawdzenia i ewentualnej publikacji?
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1281908
Paweł Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 04-05-2010, 13:02   

Wyślij ją do fma (nie mam pojęcia jak odmienić Twój nick :P) na fm@tanuki.pl

Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 04-05-2010, 13:04   

Wszystkie recenzje należy wysyłać na adres Fm'a - fm@tanuki.pl .

Głupek na wynajem!!

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 04-05-2010, 13:17   

Dziękuję za szybką odpowiedź, już przesyłam precenzję

Wycięto offtop i powiązane posty. Tilk
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1281908
Fei Wang Reed Płeć:Mężczyzna
Łaydak

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 04-05-2010, 23:17   

Ostatnimi dniami zauważyłem coś jakby nowy "rodzaj" w danych technicznych podawanych na Tanuki Manga. Przykładem niech będzie ten ogryzek do "Murikuri". Jak widać w rubryce "rodzaj" widnieje oneshot (swoją drogą ciekawe czemu nie one-shot, co chyba jest wersją bardziej poprawną).

Jednak:
- nie wiem czy można zastępować słowo "manga" słowem "one-shot", ponieważ ten drugi termin może być użyty także w stosunku do "manhwy", a więc pojęcia do tej pory na Tanuki Manga rozróżnialnego w stosunku do "mangi" (obecnie byłoby to niemożliwe),
- jeśli wprowadza się już rodzaj "one-shot", winno się rzetelnie zastosować przyjętą regułę dla wszystkich mang tego typu, a czego obecnie nie ma (choć też specjalnego problemu pod tym względem być nie powinno, w końcu wystarczy wiedzieć, że one-shot to manga/manhwa co najwyżej jednotomowa),
- osobiście byłbym za wprowadzeniem pojęcia do terminologii Tanuki Manga (choć, patrząc obiektywnie, wystarczy zerknąć na liczbę tomów tytułu, by zorientować się, "czym" on jest), z tym że raczej jako jeden z wyróżników,
- nie rozumiem, dlaczego w takim one-shocie przy wydaniu oryginalnym widnieje np. 2002-; co sugeruje, jakoby tytuł mógł być "ciągnięty" jeszcze przez następne lata (podobna sytuacja ma miejsce w przypadku wielu innych one-shotów).

Ręce za lud walczące sam lud poobcina.
Imiona miłych ludowi lud pozapomina.
Wszystko przejdzie. Po huku, po szumie, po trudzie
Wezmą dziedzictwo cisi, ciemni, mali ludzie.

A. Mickiewicz
GoNik Płeć:Kobieta
歌姫 of the universe

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 05-05-2010, 00:15   

Nowy typ został dodany w ramach przygotowania do reorganizacji kategorii na Mangach. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nie musi to być komiks japoński - póki kategorie nie zostaną przerobione, wszystkie tego typu tytuły prosimy oznaczać jako oneshot. Wcześniej dodane tytuły również będą w swoim czasie przyporządkowane odpowiednio.

Kwestię nazewnictwa słusznego i bardziej słusznego pominę, gdyż pisowni jest jak mrówek i raczej nie będziemy jej zmieniać, kiedy już na jakąś się zdecydowaliśmy.

Fei Wang Reed napisał/a:
nie rozumiem, dlaczego w takim one-shocie przy wydaniu oryginalnym widnieje np. 2002-

Dlatego, że nie została wpisana data zakończenia, poprawione.

PostWysłany: 23-05-2010, 19:10   

Co zrobić, jeśli dostrzeże się w opisie mangi coś, co może być błędem rzeczowym? Zasugerować poprawkę, skonsultować się z autorem opisu, czy może zostawić to redakcji?
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 23-05-2010, 19:18   

Najlepiej wyjaśnić dokładnie w czym problem, w tym temacie - http://forum.tanuki.pl/tematy29/1498.htm . Oczywiście można zasugerować od razu poprawkę, w zależności od problemu redakcja skonsultuje się z autorem i jeżeli faktycznie będzie taka potrzeba, jak najszybciej postara się poprawić błąd. Można też wysłać PW, najlepiej do Enevi lub fm'a.

歌姫 of the universe

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 23-05-2010, 19:30   

Jeśli osoba zatwierdzająca opis danej mangi nie czytała, to nie będzie w stanie takiego błędu wyłapać przy zatwierdzaniu, więc jesteśmy bardzo wdzięczni za zwrócenie uwagi. W sporej ilości przypadków nie jesteśmy w stanie kontrolować zawartości merytorycznej opisów.

Strona 8 z 12 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następny
Odpowiedz do tematu