Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
"Pieśń Lodu i Ognia" G.R.R.Martina |
Wersja do druku |
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 05-08-2011, 14:17
|
|
|
JJ napisał/a: | Game of Thrones jako oldskulowy RPG |
Jon mnie zniszczył xD |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 03-10-2011, 19:06
|
|
|
Po 100 stronach "Dance with Dragons" nie zaskakuje. Tyrion, do spółki z Illyrio, i Martelowie ścigają się kto pierwszy dopadnie i przekabaci na swoją stronę smoczarę, ona tymczasem bawi się w rządy w Meereem, swoimi decyzjami zwiększając skutecznie siły opozycji przeciwko sobie. Śnieżny Janek emuje na murze, bo go naciskają z jednej strony łysol, z drugiej - czerwonka.
Trochę zmartwił mnie brak Brienne w wymienionej na końcu obsadzie, bo polubiłem tą postać, a
- Spoiler: pokaż / ukryj
- finał z jej udział był niejednoznaczny, sugerujący, że może jednak przeżyła. Może i nie...
Ale brak tam również Lorda Błyskawicy i jego wesołej gromadki, więc niewykluczone, że cały ten wątek wyjaśni się dopiero w "Winds of Winter".
Zamaskowałam spoiler. Mai |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 03-10-2011, 22:41
|
|
|
Powiem tak... Sytuacja z Brienne się wyjaśnia (wkurzysz się zapewne na takie rozwiązanie sprawy). Z Lordem Błyskawicą chyba również.
Urawa napisał/a: | Tyrion, do spółki z Illyrio |
- Akurat Tyrion zmienia partnerów szybciej niż bohaterki reverseharem.
Nie podoba mi się zakończenie tej książki. W zasadzie optymistyczne dla sporej części moich ulubionych postaci, ale do licha... akcja nie idzie do przodu ani o jotę. A nawet wszystko jeszcze bardziej się mota...
- Jedynie podoba mi się przesunięcie Theona do roli postaci pierwszoplanowych.
|
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 23-11-2011, 12:26
|
|
|
Cytat: | Sytuacja z Brienne się wyjaśnia (wkurzysz się zapewne na takie rozwiązanie sprawy). |
No i? Przyznam, że te kilka zdań z jej udziałem pozostawia bardzo duże pole do domysłu. W zasadzie nie wyjaśnia nic.
- Bo i owszem, można przyjąć, że jest zombie, ale można i równie dobrze założyć, że coś jej się stało w trakcie podróży (wyraźnie zasugerowano, że wydarzyło się coś, o czym nie wiemy - vide wzmianka o Ogarze).
Martin rozdziały jej poświęcone, które miały być w tym tomie, przeniósł do następnego, więc dopiero za kilka lat dowiemy się co i jak.
Cytat: | Z Lordem Błyskawicą chyba również. |
Tu niestety tak. Szkoda, lubiłem tą postać.
O samej książce szerzej rozpisałem się w mojej recenzji tejże. Mam szczerą nadzieję, że dwa ostatnie tomy będą powrotem do formy z początku cyklu.
Zamaskowałam spoiler - nie bardzo wielki, ale jednak :)
Serika |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 23-11-2011, 16:36
|
|
|
Urawa napisał/a: | No i? Przyznam, że te kilka zdań z jej udziałem pozostawia bardzo duże pole do domysłu. W zasadzie nie wyjaśnia nic. |
Dla mnie sytuacja jest oczywista.
- Przystała na umowę Cat i wprowadzi Lannistera w pułapkę. Wzmianka o Ogarze to marna historyjka wymyślona w tym celu.
|
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 12-12-2011, 20:59
|
|
|
W końcu oglądam seria. Narazie jestem zadowolony. O dziwo jak oglądam pamiętam co nieco z fabuły. Gorzej z postaciami. |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 13-12-2011, 02:21
|
|
|
Skończyłem czytać piąta książka. Fajne, nieźle rokuje, nie mogę się doczekać na szósta książka. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 13-12-2011, 12:05
|
|
|
Cytat: | Gorzej z postaciami.
|
Co do serialu... Mnie osobiście rozczarowała w nim postać Ogara. W serialu zrobili z niego skrywającego emocje milczka. Czyli postać która woli lepiej siedzieć cicho, bo i tak nie ma nic ciekawego do powiedzenia. Noo, a w książce wiadomo jaki Ogar był naprawdę. Shame! |
|
|
L00ke
Gość
|
Wysłany: 14-12-2011, 20:28
|
|
|
Bzdura Ogar nie różni się tak bardzo w serialu. |
|
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 15-12-2011, 20:40
|
|
|
Dokładnie. Pazur pokazuje dopiero w dalszych książkach. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 19-12-2011, 15:20
|
|
|
Skończyłam "Dance with Dragons" (odmawiam używania "a" na początku, wiem, że niegramatycznie i wojgle, czepcie się).
Czytało się długo, chyba dłużej niż pozostałe książki - zwłaszcza na początku wydarzenia faktycznie wlokły się niemiłosiernie. Dla odmiany ostatnie rozdziały pochłonęłam z szybko bijącym sercem, normalnie jak w scenach akcji w Assassin's Creedzie. Jasny gwint, właściwie każdy wątek kończy się straszliwym cliffhangerem. No ok, z wyjątkiem Aryi, u niej się wiele raczej nie zmieni w najbliższym czasie. Ale reszta...
- Cersei najwyraźniej w końcu dała się złamać, jakoś nie wierzę, że miałaby się podnieść po takim upokorzeniu. Dany wkopała się w straszliwą kupę i sporo jej zajmie, aż się z niej wydłubie - aczkolwiek chyba przejażdżka na smoku i spacer po okolicy jej dobrze zrobiły na wizję przyszłości. Za to ciekawi mnie bardzo, czy Jon przeżyje i czy Stannis faktycznie się przekręcił...
Jasny gwint, a kolejna książka za kolejne 6 lat, tak? |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 19-12-2011, 15:33
|
|
|
Cytat: | Jasny gwint, a kolejna książka za kolejne 6 lat, tak? |
W wersji optymistycznej, tak. Casus Roberta Jordana ostrzega jednak, że może być gorzej... Serio, w
- śmierć Janka Śnieżynki
tak nie bardzo wierzę, zbyt to cliffhangerowe zagranie. Sprawa ze Stanisem o tyle mi nie pasuje, że gdyby Bolton rzeczywiście sprał go, to zapewne Theon wpadłby ponownie w jego łapy, tymczasem w liście stało wyraźnie, że on chce Theona z powrotem. Może po prostu Stanisa pokonał, ale nie zniszczył.
Losy Smoczary mi tak jakoś zobojętniały podczas czytania tego tomu. Zachowała się kretyńsko tyle razy, że w zasadzie nie miałbym nic przeciwko, gdyby zleciała ze smoka i skręciła kark.
No i kolejny Targaryen wyciągnięty z kapelusza, drugi już o ile nie trzeci (jeśli przyjmiemy, że teoria o pochodzeniu Snowa jako syna siostry Neda ma sens). |
|
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 23-12-2011, 15:53
|
|
|
1. Szlachetny i honorowy Eddard Stark
2. Sprawiedliwy, ale strasznie surowy Stannis Bartheon
3. Pragmatyczny Tywin Lannister
4. Może lekko naiwna, ale za to zahartowana przez życie Daenerys Targaryen
5. Jakiś figurant wepchnięty na tron przez Varysa lub Littlefingera
Tak z przymrużeniem oka bo
- niektórzy z tej listy nie żyją
Jak myślicie(tak teoretycznie) która z tych powyżej przeze mnie wymienionych postaci najbardziej nadawałaby się na władce siedmiu królestw? Kto z nich pomimo pewnych słabości naprawdę by potrafił zaprowadzić porządek na tych ziemiach i sprawił by królewski skarbiec nie świecił już pustkami? |
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 23-12-2011, 17:06
|
|
|
Tak właściwie to z tej listy
- żyje już tylko jedna osoba.
. Największe szanse miałby chyba Tywin, choć nie mogę się oprzeć wrażeniu, że gdyby Rob trochę podrósł, to mógłby z niego wyjść całkiem niezły król. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 24-02-2012, 16:31
|
|
|
Ufffffffff
Kundlowi dzięki, skończyłem tańczyć ze smokami.
Jakoś nie wierzę w zawartość listu Boltona do Jona. Lista żądań nie sugeruje że cokolwiek osiągnął... i tak, ten cliffhanger można w każdej chwili rozstrzygnąć w dowolną stronę. Nieodparcie pcha się do głowy jeden wniosek: świat jest pełen idiotów.
- Kilka zdań wcześniej słyszymy, że liczbowo przeciw krukom mamy jednego na pięciu dzikusów... i co to oznacza chyba nie trzeba mówić.
Podoba mi się wyciągnięcie Dany z miasta.
- Zapowiada się że khaleesi wreszcie pójdzie po rozum do głowy i pozbiera khalasaar męża.
Dostaliśmy też niespodziewanie sporą dozę Tyriona. Damn, jego nie da się NIE lubić.
Ale poza tym... ugh, tyle lat, i fabuła ledwo ruszyła z miejsca. Meh. Poza tym, daje mi się we znaki Rowligowy styl pisania - czyli ćwiczenia z tego ile przymiotników da się wbić w jedno zdanie. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|