Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jaką książkę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
BOReK
|
Wysłany: 26-10-2013, 15:11
|
|
|
Tren napisał/a: | Tylko w tym momencie mam problem przypomnieć sobie jakie konkretnie tytuły pasowałyby najlepiej do prośby. |
Straż nocna oczywiście. Nie ma nadmiaru magii*, jest trochę mrocznie i nawet odrobina humoru się znajdzie >]. Tylko jak już czytał Pratchetta i jest "od biedy", to jednak niekoniecznie przypasuje.
* - ale to już zależy od definicji |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 18-11-2013, 19:05
|
|
|
Wydzielono reklamę umieszczoną nie tam gdzie trzeba do właściwego działu.
Przypominam, że temat ten służy odpowiadaniu na konkretne prośby o polecenie, a nie losowemu polecaniu tytułów. Zaś miejscem na reklamę jest dział Ogłoszenia. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Luksor45
|
Wysłany: 19-11-2013, 09:08
|
|
|
Ja polecam w swoim imieniu sagę Wiedźmina, oraz wszystkie części Czarnego Maga oraz Zdrajcy. Znacie tytuły godne polecania przypominające książki, które wspomniałem teraz ? Obecnie nie mam co czytać kompletnie i poszukuje coś na nudę ;p |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 19-11-2013, 23:25
|
|
|
Brian Weeks - Trylogia Czarnego Anioła
oraz
Matthew Stover - cykl Akta Caine'a
ma szansę Ci się spodobać. |
|
|
Luksor45
|
Wysłany: 20-11-2013, 09:09
|
|
|
Myślę, że sięgnę w wolnym czasie po pierwszą trylogię. A co myślicie o sadze Zwiadowcy ? Często widzę ją na pułkach w Empiku ale jakoś nie sięgnąłem jeszcze po tą pozycję |
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 20-11-2013, 09:16
|
|
|
Sam tego przeglądałem, ale znajomy czyta i twierdzi, że idealnie homogeniczne czytadło fantasy. Przeczytasz pierwszy rozdział i już wiesz wszystko. Kto jest villianem? Kto protagonistą? Jakie role mają postaci? Jaka jest intryga? A potem możesz pominąć dowolny fragment książki, a i tak po stronie już wiesz, co się dzieje i czytasz dalej. |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 20-11-2013, 16:22
|
|
|
Jest też oczywiście klasyczny cykl Czarnej Kompanii Glena Cooka (choć radzę poprzestać na pierwszej trylogii). Z drugiej strony to właśnie klasyka, więc pewnie już znana. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Virgil
|
Wysłany: 21-11-2013, 19:12
|
|
|
Może ktoś polecić jakąś powieść z planującym bohaterem? Chodzi mi o to, żeby miał jakiś cel który chce osiągnąć i tworzył plany jak to zrobić. Ostatnio mnie to trafiło, że praktycznie w każdej książce przeczytanej to albo bohaterowie cały czas poświęcają na rozwalenie planów ich przeciwników sami nic konstruktywnego nie wnosząc, albo plątają się po okolicy jak grupa kurczaków z poodcinanymi głowami, czekając aż autor się ulituje i podrzuci im nie wiadomo skąd jakieś wskazówki albo wręcz gotowe rozwiązania.
Gatunek może być dowolny, chociaż tematyka raczej to mocno ogranicza - w kryminale detektyw raczej pląta się bez celu szukając wskazówek, więc odpada. W sensacji najczęściej bohater jest przerzucany od porwania do strzelaniny przez kilka efektywnych pościgów, więc "plany" ograniczają się do tego gdzie się schować, kogo przesłuchać, a jak już wiadomo o co chodzi, to kogo powstrzymać - czyli też nie. Nie wiem gdzie takiego motywu szukać. W klasycznym układzie to przeciwnicy mają plany i pomysły, a bohater "przypadkiem" się w to wszystko wplątuje. Interesuje mnie właśnie punkt widzenia kogoś, kto to wszystko organizuje.
Przyjmę wszystkie sugestie :) |
|
|
|
|
|
Koranona
Morning Glory
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 21-11-2013, 19:57
|
|
|
Artemis Fowl..? |
_________________ "I like my men like I like my tea - weak and green."
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 21-11-2013, 20:09
|
|
|
Mistborn - grupa, do której dołącza bohaterka, stopniowo wciela w życie kolejne elementy planu obalenia evil overlorda (na zasadzie złodziejskiego skoku). Fantasy. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Virgil
|
Wysłany: 22-11-2013, 13:31
|
|
|
"Mistborn" już czytałem, faktycznie pierwszy tom pasował do moich wymagań. Niestety pod koniec ubili jedyne dwie postacie które coś potrafiły zaplanować, przez co pozostałe 3 tomy to bohaterowie błądzący we mgle ;P Tam już tylko Zachowanie i Zniszczenie mieli jakieś długofalowe plany, ale to były postacie co najwyżej trzecioplanowe
"Artemis Fowl" nie znam, więc oczywiście wypróbuje :) chociaż opis sugeruje raczej serię typowo młodzieżową, co nie zawsze nadaje się do czytania. Z drugiej strony "Achaja" Ziemiańskiego też celuje w tą grupę wiekową, a postać Zaana całkiem nieźle wpasowywała się w to czego szukam, więc może niepotrzebnie jestem uprzedzony.
Dzięki za sugestie, jak komuś coś jeszcze wpadnie do głowy to nie krępujcie się pisać |
|
|
|
|
|
Koranona
Morning Glory
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 22-11-2013, 22:33
|
|
|
Artemis jest serią skierowaną do młodzieży, acz czy to ubliza przyjemności czytania? Główny to mózg, który dokładnie rozpatruje każde swoje działanie, i co prawda nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu te książki robiły na mnie duże wrażenie. Są w miare lekkie i przyjemne. |
_________________ "I like my men like I like my tea - weak and green."
|
|
|
|
|
lukim
Dołączył: 17 Lip 2006 Skąd: Nowy Tomyśl/Poznań Status: offline
|
Wysłany: 25-11-2013, 12:40
|
|
|
Norwegian Wood - Murakami
Przyjemnie i szybko się czytało. W książce jest kilka miejsc, w których można przystanąć i się zastanowić nad sobą. Ja osobiście jeszcze wrócę do tej książki. Dla ludzi lubujących się w ludzkich, realnych dramatach, którzy nie oczekują szczęśliwych rozwiązań, pozycja obowiązkowa. |
_________________ ...internet nie zapomina... |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 27-11-2013, 16:01
|
|
|
Ten Murakami to chyba nie w kontekście pytania Virgila? Bo pomijając imponującą odwagę, na jaką wskazuje śmiałe polecanie książek Murakamiego, to sama w sobie książka ma się nijak do wspomnianych kryteriów poszukiwań.
...a skoro już w temat się wtrącam: Virgil, możesz spróbować z trylogią barokową Stephensona (Żywe Srebro, Zamęt, Ustrój Świata). Fabuła obejmuje losy wielu postaci, głównie znanych z kart historii, w tym większość z nich o planach bardzo ambitnych, o zasięgu światowym. Na czele z członkami Towarzystwa Królewskiego. Muszę jednak dorzucić tu pewne "ale", bo to może przeszkadzać Ci - określenie sposobów na realizacje tych planów to zdecydowana większość historii, nieporównywalnie istotniejsza od samej realizacji. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
lukim
Dołączył: 17 Lip 2006 Skąd: Nowy Tomyśl/Poznań Status: offline
|
Wysłany: 27-11-2013, 18:39
|
|
|
Cytat: | pomijając imponującą odwagę, na jaką wskazuje śmiałe polecanie książek Murakamiego |
Nie polecam książek Murakamiego. Polecam konkretny tytuł :)
Temat ciągnie się od 2009. Pytania Virgila nie zauważyłem. Tak po prostu rzuciłem tytułem, który ostatnio wpadł mi w ręce i zaintrygował.
A jeśli chodzi o pytanie Virgila... Skoro gatunek dowolny to może jakaś książka o zarządzaniu projektami? :D Zapomnij o tej całej nudnej fantastyce. Zdążyć przed terminem - Tom DeMarco Do opisu pasuje, a i czegoś się nauczyć można. :D |
_________________ ...internet nie zapomina... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|