Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jaką książkę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
griz
|
Wysłany: 02-08-2013, 11:24
|
|
|
ja polecam ksiązkę Krok do szczęścia - Anna Ficner-Ogonowska bardzo dobra! |
|
|
|
|
|
Michiyo
|
Wysłany: 21-09-2013, 17:17
|
|
|
Właśnie uświadomiłam sobie, że oprócz Murakamiego właściwie nie czytałam nic japońskiego autorstwa...;/ Chciałabym to nadrobić ale jak zwykle nie mogę się zdecydować od czego zacząć, polecicie coś? |
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 21-09-2013, 18:20
|
|
|
Michiyo napisał/a: | Właśnie uświadomiłam sobie, że oprócz Murakamiego właściwie nie czytałam nic japońskiego autorstwa...;/ Chciałabym to nadrobić ale jak zwykle nie mogę się zdecydować od czego zacząć, polecicie coś? |
Jeśli chcesz coś ciężkiego, to polecam Futbol ery Manen.
Jeśli coś lekkiego i przyjemnego, warto sięgnąć po Kuchnię. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 26-10-2013, 09:56
|
|
|
Trochę nietypowo, poszukuję jakiegoś fantasy na prezent dla brata - ma być nieco mrocznie i cytuję: "Mają się zabijać" (na pytanie o Grę o tron, stwiedził, że może jednak nie wszyscy..., więc raczej odpada), najlepiej bez nadmiaru wiedźm, magii itp., za to odrobina humoru nie zaszkodzi. Dacie radę coś polecić, bo ja jednak siedzę w lżejszych klimatach z dużą ilością czarów-marów? :) |
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 26-10-2013, 10:11
|
|
|
Prachett? Jakby nie patrzeć dość mroczny świat, gdzie umieranie zdarza się regularnie, a przy okazji jest dużo humoru. Tylko w tym momencie mam problem przypomnieć sobie jakie konkretnie tytuły pasowałyby najlepiej do prośby. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 26-10-2013, 10:33
|
|
|
... Pratchett jako przykladowe mroczne fantasy? Srsly?
Moshi - polecam ksiazki Guya Gavriela Kaya, dosc mroczne, powazne i z subtelna magia. Przy tym postacie maja raczej wieksza przezywalnosc niz u Martina. Odradzam tylko fionavarski gobelin, bo jest... ze wczesnego etapu tworczosci:P. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
|
Wysłany: 26-10-2013, 10:44
|
|
|
Pratchett odpada, czytał i od biedy może być, ale zdecydowanie bez szału.
Edit: Jest wielkim fanem Sapka, bardzo lubi też Władcę. W sumie może też być sf - czytał Hyperiona i Diunę (uwielbia obydwa cykle), zaczytywał się Philipem K. Dick'iem. |
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 26-10-2013, 11:42
|
|
|
Może w takim razie coś z Księgi Całości Feliksa W. Kresa? Jest to dosyć jesienno-deszczowe, ale zwykle ktoś tam główniejszy z obsady jednak przeżywa (poszczególne tomy są dość luźno powiązane, bo często dzieją się w zupełnie różnych obszarach świata i mają osobnych bohaterów; mi najbardziej do gustu przypadła "Pani Dobrego Znaku"). |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Galnea
Wierna Imperialistka
|
Wysłany: 26-10-2013, 12:00
|
|
|
Jeśli mroczne i "Mają się zabijać" to ja polecam "Samo ostrze" (i zresztą całą trylogię "Pierwsze Prawo") J. Abercrombiego. Magii tam za dużo nie ma, humor trochę w stylu Tarantino, a przy tym intryga niegłupia i akcja wartka. |
|
|
|
|
|
Melmothia
Sexy Chain Smoker
|
Wysłany: 26-10-2013, 12:00
|
|
|
Moshi, może Opowieści z meekhańskiego pogranicza, pierwsza część Północ-Południe Roberta M. Wegnera? Jest mroczny, czasami wręcz ciężki klimat, czasami się zabijają (ale krew nie chlusta na wszystkie strony). Poza tym czyta się świetnie, bo jest bardzo dobrze napisana, a historie są intrygujące. Tyle tylko, że humoru nie ma. |
_________________ "Słowo ludzkie jest jak pęknięty kocioł, na którym
Wygrywamy melodie godne tańczącego niedźwiedzia,
Podczas gdy chcielibyśmy wzruszyć gwiazdy"
G.F.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 26-10-2013, 12:43
|
|
|
U Kaya humoru jest nawet sporo, choc nie jest to nigdy glowny motyw ksiazki. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Quayle
|
Wysłany: 26-10-2013, 12:52
|
|
|
Cykl Scotta Lyncha ("Kłamstwa Locke`a Lamory", "Na szkarłatnych morzach", "Republika Złodziei") ma dosyć mroczny klimat, sporo humoro (co prawa często czarnego), dużo zwrotów akcji i generalnie dosyć oryginalny świat przedstawiony. |
|
|
|
|
|
Melmothia
Sexy Chain Smoker
|
Wysłany: 26-10-2013, 14:09
|
|
|
Quayle napisał/a: | Cykl Scotta Lyncha ("Kłamstwa Locke`a Lamory", "Na szkarłatnych morzach", "Republika Złodziei") |
O, to też jest dobre. Niedługo będzie premiera wszystkich trzech tomów w nowym wydaniu. |
_________________ "Słowo ludzkie jest jak pęknięty kocioł, na którym
Wygrywamy melodie godne tańczącego niedźwiedzia,
Podczas gdy chcielibyśmy wzruszyć gwiazdy"
G.F.
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
|
Wysłany: 26-10-2013, 14:14
|
|
|
Fajnie, ale urodziny ma we wtorek. Acz dzięki za info, już wiem co zażyczę sobie na Gwiazdkę. ;3 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|