Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
O książkach... Czyli o wszystkim |
Wersja do druku |
Gość
Gość
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 22-08-2016, 00:11
|
|
|
Wciąż walczę z "Dworcem Perdido" China Mieville'a. Świadkowie widzieli, że nie jest to łatwa walka, ale powoli prę do przodu. Jak na razie wydaje się, że tak jak w "Krakenie" autor pod grubą warstwą dziwactw i zabiegów mających utrudnić czytelnikowi utożsamienie się z bohaterami (nazywa się to bodaj "efektem obcości" - twórcy popularni zazwyczaj starają się osiągnąć dokładnie odwrotny efekt, stąd wiemy, że Mieville jest ahtystą) sprzedaje dość prostą i konwencjonalną fabułę, z dużą ilością deus ex machina. Ale rozumiem (a przynajmniej staram się rozumieć), że fabuła i postacie nie są tu najważniejsze i że treści nie można rozpatrywać tylko pod kątem "podobie mie sie - nie podobie mie sie". Autor twierdzi też, że tekst nie powinien być "przezroczysty", nie powinien być tylko szybą przez którą widać fabułę, ale wnosić coś sam w sobie, jak witraż - nietrudno się domyślić, że witraż ni cholery nie ułatwia patrzenia. Ale jestem dzielny.
Opisy są bardzo plastyczne i nawet mnie nie zdziwiło gdy okazało się, że Mieville poza pisarstwem jeszcze tworzy komiksy - wyraźnie widać u niego wyobraźnię rozwiniętą wizualnie.
Autor, jak widać na obrazku, jest lewicowcem w starym stylu* (a przy okazji ma bardziej zakazaną mordę i gorszy gust w koszulkach ode mnie), z czasów gdy lewaków kręciły manifestacje i podkładanie bomb, a nie triggery i dieta bezglutenowa. Oczywiście ten światopogląd przebija do powieści, choć nie jest to tak irytujące jak mogłoby być - zapewne dlatego, że jak już pisałem autor wcale się nie stara byśmy polubili bohaterów.
* ach te różnice kulturowe - na zachodzie "jestem komunistą" znaczy "jestem zbuntowanym idealistą"; w Polsce znaczyło, że się zbuntowanym idealistom strzelało w tył głowy. |
|
|
|
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: 22-08-2016, 11:43
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | a nie triggery |
Co? o_O |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 22-08-2016, 14:56
|
|
|
This. Generalnie jeśli wierzyć internetom na akademickich kampusach PTSD zbiera żniwo większe niż wśród weteranów wojny w Iraku, a głównymi wyzwalaczami traumy są biali ludzie płci męskiej, wykładowcy i rzeczywistość. Najnowsza fala lewicy wydaje się skupiać głównie na obronie studentów przed powyższymi.
Ale [/dygresja] |
|
|
|
|
|
123Nowy!
Ołowiany żołnierzyk
|
Wysłany: 10-12-2016, 14:28
|
|
|
Jakiś czas temu skończyłem Elaka z Atlantydy Kuttnera. Czytałem słuchając w tle Dance with the Devil Breaking Benjamin i serce mi rosło. Henry ma pióro ostre jak brzytwa. Opisy bitew burzą krew. To chyba najlepsza fantastyka zagraniczna jaką czytałem.
Bitwa między Cyrena, a Kiriath epicka.
Polecam wszystkim, posmakujcie heroic fantasy w najlepszym wydaniu.
Ocena 9,5/10.
Cheers |
_________________ Nieoficjalny fan Zabuzy Momochi i Mitarashi Anko.
Oficjalny fan Ohtsuki Akio. |
|
|
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: 01-06-2017, 11:06
|
|
|
Właśnie czytam Ostatnie Życzenie...
O ile pierwsze opowiadanie (Wiedźmin) było dosyć nie ciekawe (zarówno dialogi, jak i akcja ze strzygą mnie mocno wynudziły), o tyle drugie opowiadanie (Ziarno Prawdy) jest po prostu świetne! Mam nadzieję, że później będzie coraz lepiej. :)
P.S. Nie wiem czemu, ale bardzo przejąłem się losem kotki Żarłoczki, która po przemianie właściciela w potwora musiała biedna uciec do lasu (tak, wiem, że później wróciła, a ile i tak było mi kociska żal). :( |
|
|
|
|
|
puszimten
|
|
|
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: 14-10-2017, 12:40
|
|
|
Po skończeniu "Ostatniego Życzenia" Powiem krótko:
Nie licząc pierwszego opowiadania (które IMHO było bardzo słabe) podobało mi się w książce niemal wszystko: postacie, dialogi, klimat i fabuła ( niby prosta, ale jednak naprawdę dobra, tym bardziej, że jawnie odwołuje się do znanych bajek oraz baśni!), jedynie opisy walk były takie jakieś nie za ciekawe... Można powiedzieć, że dosłownie zakochałem się w świecie Sapkowskiego, i strasznie napaliłem się na "Miecz Przeznaczenia" oraz cała wiedźmińska Sagę! |
|
|
|
|
|
Smk
Grupy: Syndykat
|
Wysłany: 15-10-2017, 21:14
|
|
|
puszimten napisał/a: | Polecacie jakieś książki w tematyce anime na długie wieczory? |
All You need is Kill. I Seria Yukikaze, zdecydowanie na dłuuuugie wieczory. |
_________________ There is no "good" or "bad". There is only "fun" and "boring". |
|
|
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: 16-10-2017, 10:27
|
|
|
Smk napisał/a: | All You need is Kill. |
Na Skraju Jutra! ^^ |
|
|
|
|
|
Smk
|
Wysłany: 16-10-2017, 12:38
|
|
|
Gość napisał/a: | Smk napisał/a: | All You need is Kill. |
Na Skraju Jutra! ^^ |
A weź mnie nie wkurzaj >D
Live, Die, Repeat czy znowu zmienili? |
_________________ There is no "good" or "bad". There is only "fun" and "boring". |
|
|
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: 16-10-2017, 12:49
|
|
|
Sm00k: Nie podoba Ci się Emilka Blunt? :( |
|
|
|
|
|
Smk
|
Wysłany: 13-11-2017, 09:25
|
|
|
Gość napisał/a: | Sm00k: Nie podoba Ci się Emilka Blunt? :( |
Nie podoba mi się co zrobili z ostatnimi dwoma aktami filmu. Adaptacja adaptacją, to po prostu było słabe. |
|
|
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: 30-11-2017, 13:49
|
|
|
Ostatnio czytam "Miecz Przeznaczenia", i odnoszę wrażenie, że opowiadania z tomu "Ostatnie Życzenie" były... Lepsze? Ciekawsze? |
|
|
|
|
|
Smk
|
Wysłany: 03-12-2017, 08:51
|
|
|
Przeżyjesz prawdziwe rozczarowanie jak dojdziesz tak do trzeciego tomu sagi.. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|