Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Harry Potter V -> wrażenia [możliwe spoilery] |
Co sądzisz o książce "HP i Zakon Feniksa"? |
KUUUUL...!!! [Katolicki Uniwersytet Lubelski] Najlepsza ze wszystkich! |
|
35% |
[ 16 ] |
Fajna, autorka trzyma równy poziom |
|
26% |
[ 12 ] |
Niezła, ale nieco gorsza od poprzednich |
|
11% |
[ 5 ] |
Beznadziejna! Wcześniejsze były 1000 razy lepsze! |
|
4% |
[ 2 ] |
W ogóle nie lubię Harry'ego Pottera, więc mi się nie podoba tak czy siak |
|
2% |
[ 1 ] |
Nie znam poprzednich, więc nie mogę porównywać |
|
0% |
[ 0 ] |
Jeszcze nie przeczytałem, zobaczymy... |
|
11% |
[ 5 ] |
Nie zamierzam nawet brać tego CZEGOŚ do ręki, założę się o wszystko, że to chała |
|
8% |
[ 4 ] |
|
Głosowań: 18 |
Wszystkich Głosów: 45 |
|
|
|
Wersja do druku |
Ragnarok_666
|
Wysłany: 25-02-2004, 22:49
|
|
|
czytałaś HP w oryginale? |
_________________ przepraszam wszystkich |
|
|
|
|
Vel
Deskorolkarz
|
Wysłany: 26-02-2004, 16:36
|
|
|
Xellas ma trochę racji, ale te różnice są bardzo małe. Często niezauważalne... Tak jest z tłumaczeniami prawie wszystkich ksiązek. Wszelkie wytłumaczenia autora, również w tej sprawie, są przeważnie z tyłu, w słowniczku. |
_________________ Ej cze |
|
|
|
|
Ragnarok_666
|
Wysłany: 26-02-2004, 16:56
|
|
|
vel, tak myślę, tylko xellas zaczał pisać coś wstylu że przez cenzurę wycieli z HP jakieś brutalne sceny mające świadzeć o dorosłości tego tytułu. |
_________________ przepraszam wszystkich
Ostatnio zmieniony przez Ragnarok_666 dnia 26-02-2004, 17:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Vel
Deskorolkarz
|
Wysłany: 26-02-2004, 17:05
|
|
|
Niemożliwe. W HP mamy coraz więcej scen brutalnych, a cała książka robi się mroczna i na pewno nie dla młodszych odbiorców. Nawet, jeśli taki 10-latek nie popłacze się nad książką ze strachu/smutku, to i tak już niewiele zrozumie... A jeśli ta cenzura rzeczywiście działa, to niech wypowie się ktoś, kto czytał wersje angielskie i polskie (i udało mu się zapamiętać, że "czegoś tu brakuje") Powinno rozwiać to wszelkie wątpliwości...
A jak dalej ma działać taka cenzura, uważająca, że książka ma być dla dzieci... cóż, wątpię, by kolejne tomy w ogóle WYDANO. ;P |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 26-02-2004, 21:36
|
|
|
Jestem już w połowiem książki i nie zauważyłem jakiś znaczących różnic, może poza jednym słowem które rzuciło mi się w oczy (jest trochę nielogiczne), ale w końcu ciężko jest tłumaczyć gry słowne z innego języka. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Chimeria
Wiedźma co nie wygląda
|
Wysłany: 26-02-2004, 22:29
|
|
|
5 część Harry'ego była bardzo interesująca!!! Ogromnie mi żal tylko Blacka bo to był mój ulubiony >chliiiiiiip!!!!! Zel!!! Melatonina!!!!!<
Parę razy się załamywałam nad tekstami głównego bohatera, totalny ignorant jeśli chodzi o podejście do dziewczyn, jak w kawiarence z Cho.. to było tragiczne... No ale teraz już J.K Rowling pokazuje ciemniejsze strony naszego Harry'ego >co widać powyżej^^<. Również to jak jego ojciec traktował Snape'a. Jakoś mam do tego nauczyciela ogromny sentyment!!!^_^ Okazuje się, że Harry już nie jest tylko biedną ofiarą, której wiele rzeczy się udało, przy pomocy duuużego szczęścia. W sumie to on spowodował śmierć mojego Blacka >chliiiiiip!!!!!< i się obwinia. jego ojciec tez nie okazał się taki szlachetny jak go sobie biedak wyobrażał.
Strasznie szybko pożrłam tę książkę i mozliwe, że ominęłam ten fragment, ale się zapytam: czy było pod koniec napisane ile on, Ron, Hermiona i inni dostali sumów??? A może będzie to na początku szóstej częśći??? |
|
|
|
|
|
Mazoku
|
Wysłany: 26-02-2004, 23:37
|
|
|
Jeśli mnie pamięć nie myli (wyleczy go ktoś z używania tego zdania ==" - dop. Nefeh) to wyniki sumów miały być im przesłane w czasie wakacji... Czyli w części 6.
Aczkolwiek po tym, w jaki sposób Harry podchodzi do obowiązków szkolnych to wątpię by dostał chociaż jednego ;P (no... może poza obroną przed czarną magią) Ale autorka ma pewnie inne zdanie na ten temat... |
_________________ You should never challenge mazoku for battle. There's nothing more reckless than trying to beat one ^-^ |
|
|
|
|
Yumegari
Feministka szowiniska
|
Wysłany: 27-02-2004, 09:40
|
|
|
Nie, on nie zda chyba tylko z astronomii, wróżbiarstwa i historii. Z reszty powinien zdać (a Snape'a trzeba będzie błagać, zeby go przyjął do swojej klasy... bo wybitnego z eliksirów nie dostanie na pewno==") |
_________________ Behind every great woman is a man checking out her ass
|
|
|
|
|
Chimeria
Wiedźma co nie wygląda
|
Wysłany: 27-02-2004, 16:31
|
|
|
Ta???? Ja myslałam ,że właśnie z eliksirów nie zda >tak jak ja z chemii =="""<. Ale teraz będzie miał smutne wakacje i powrót. Też słyszałam, że pogłoski o przeniesieniu go do Ślizgonów. Ciekawa jestem czy plotka o tym, że Harry i Draco zostaną przyjaciółmi się sprawidzi. A jakie pary obstawiacie?
Harry i Hermiona????
Harry i Cho???
Ron i Hermiona???
Ron i Cho??????
eeeeee..... ja stawiam na ..... niech będzie..... Taaa....RON I HERMIONA!!!!!!!
A teraz uzasadnienie: Harry i Cho się raczej nie pogodzą. Sorry, ale Harry wyszedł przy Cho gorzej niż na idiotę. Ron i Cho??? Raczej Cho nim gardzi. No i tu był mój dylemat: a może Harry i Hermiona??? Dwie opcje. Możliwe, że autorka będzie chciała ich na siłę połączyć, ale na razie Harry traktuje Hermionę jako bliską przyjaciółkę. Ale to może być klasyczna para romansowa. Ale Ron i Hermiona.... Her. pocałowała Rona >w policzek, bo w policzek, ale jednak!!!! <!!!! To chyba o czymś świadczy. Możliwe, że było to na zasadzie podtrzymania na duchu ale kto wie???? Ciekawe też czy Harry wróci do ligii. Jeśli tak trzeba będzie wykopsać Ginny, więc prawdopodobnie heroiczny>mogła wyjść ironia ale nie o to mi chodziło< Harry na to nie pozwoli czyli wracamy do opcji #2:nie wraca, ale wtedy i my dużo tracimy.
/-Dobraaaaaa!!!!!!! Kończ tę głupią gadkę!!!! Miałaś mi pomóc wieszać skarpety!!!Xellos wyjątkowo swoje uświnił!!-dop. Zel/
Yyyyy...=="""...więc kończę...tia..../Zelll!!!! Natychmiast do mnie!!!!/ |
|
|
|
|
|
Mazoku
|
Wysłany: 27-02-2004, 23:01
|
|
|
Zwykle tego nie robię, ale nie mogę się powstrzymać: Harry i Luna ^^ Obaj są tego... Nie do końca normalni ;P |
_________________ You should never challenge mazoku for battle. There's nothing more reckless than trying to beat one ^-^ |
|
|
|
|
Yumegari
Feministka szowiniska
|
Wysłany: 28-02-2004, 08:45
|
|
|
Mazoku!!! Tak trzymać!!! Luna jest absolutnie fantastyczna i uważam, że w późniejszych tomach coś może między nimi zaiskrzyć. Ginny też zrobiła się w piątce świetna, ale ona mi pasuje do... Neville'a. Ron niech już zostanie sobie z Hermioną, przecież nikt nie moze negować, że do siebie świetnie pasują^^ Na razie trzymajmy kciuki za Harry'ego i Lunę. Myślę, że ponieważ Potter nie jest w niej teraz zakochany, nie zrobi z siebgie przed nią durnia i ten związek będzie miał jakieś szanse... Poza tym - czy Rowlingowa wprowadziłaby ją do fabuły, gdyby nie miała co do niej jakiś ukrytych zamierzeń? |
_________________ Behind every great woman is a man checking out her ass
|
|
|
|
|
Aria
Matka Opiekunka
Dołączyła: 25 Paź 2003 Skąd: piąta cela po lewej ^^ Status: offline
|
Wysłany: 28-02-2004, 10:44
|
|
|
Luna i Harry? w życiu! oni mogą zostać jedynie przyjaciółmi, doskonale sie wspierają do tego Luna widziała śmierc matki a on śmierć Syriusza. Moze z tego związku zakwitnąć wspaniala przyjaźń.
Harry i Ginny. Ginny mi sie zawsze kojarzyła z Lili a Harry z Jeamsem. Powtórka z rozgrywki? :> |
_________________ http://niziolek.deviantart.com/
|
|
|
|
|
xellas
Kolekcjonerka Wampirzyca
Dołączyła: 09 Lut 2004 Skąd: Gdańsk-tu smoki chodzą koło Fontanny Neptuna Status: offline
|
Wysłany: 29-02-2004, 19:31
|
|
|
Powracam do dyskusji!!!Hermiona z Ronem bezdyskusyjnie!!!! a Harry nie wiem z Luną raczej nie, z Cho też ona była nim zainteresowana ze względu na Cedrika zresztą tak jakoś nie pasuje do Harrego, ale może pojawi się ktoś nowy w następnych tomach;).
Ragnarok_666 już prostuje:czytałam tylko fragmęty oryginału (nie mam cierpliwości do angielskiego), ale moja znajoma czytała którąś z części i twierdziła że jak potem czytała po polsku to nie była pewna czy naprawde czyta HP. Z tym wycinaniem scen podałam jako przykład nie fakt bo o ile mi wiadomo tłumacze tyćko złagodzili książke ale nie daje za to głowy! |
_________________ Wampiry stworzenia nocy, przeklęte przez Boga za grzechy ojca, wyklęte przez ludzi za grzechy własne. Jam jedną z nich, z cienia zrodzona, na rękach mych krew, na ustach śmierć, w spojrzeniu zagłada.
|
|
|
|
|
Vel
Deskorolkarz
|
Wysłany: 29-02-2004, 19:37
|
|
|
I dobrze, że głowy nie dajesz, bo jakoś nie chce mi się wierzyć ^^' Z resztą jak na razie Crack potwierdza. Pan Polkowski tłumaczy naprawdę porządnie, wątpię, by cokolwiek zmieniał. Gorzej z cenzurą, ale oni również książki nie powinni "wygładzać"- bo ta i tak już powoli przestaje być dla najmłodszych czytelników... |
|
|
|
|
xellas
Kolekcjonerka Wampirzyca
Dołączyła: 09 Lut 2004 Skąd: Gdańsk-tu smoki chodzą koło Fontanny Neptuna Status: offline
|
Wysłany: 29-02-2004, 20:11
|
|
|
Zgadzam się bezdyskusyjnie. Wygładzanie niszczy treść którą autor chce przekazać. |
_________________ Wampiry stworzenia nocy, przeklęte przez Boga za grzechy ojca, wyklęte przez ludzi za grzechy własne. Jam jedną z nich, z cienia zrodzona, na rękach mych krew, na ustach śmierć, w spojrzeniu zagłada.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|