FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 32, 33, 34  Następny
  Do zrobienia
Wersja do druku
Teukros Płeć:Mężczyzna

Status: offline
PostWysłany: 04-01-2008, 19:23   

Propozycja moja i Totema - nie wyświetlać kanji kursywą, nie wygląda to najlepiej.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 04-01-2008, 19:50   

Teukros, da się zrobić.

Ave, jednak zrobiłem automatyczne rozpoznawanie krzaczków. Nie było trudne. Jako tytuł kanji obecnie rozpoznawany jest tekst zawierający co najmniej jeden znak azjatycki.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 05-01-2008, 13:11   

Nadziewanie w toku - idzie pomału, ale zabawa jest przednia. Strasznie fajnie WRESZCIE dać kadry pokazujące, dlaczego Air albo inny Appleseed dostały takie oceny za grafikę, jakie dostały.

Natomiast w ramach usprawnień użyszkodnik-friendly: "łapka" oznaczająca link powinna pokazywać się także przy najechaniu na miniaturkę. Poza tym Totem zwrócił uwagę na rzecz głupią, ale przydatną: po kliknięciu na miniaturkę załadowanie obrazka potrafi chwilę potrwać. Czy dałoby się wyświetlać cokolwiek, co by oznaczało, że ładowanie jest w toku i trzeba zaczekać? Bo w tej chwili user sobie kliknie, zobaczy, że nic nie widzi, po sekundzie kliknie następny raz... I tak dalej.

Lady of Autumn

PostWysłany: 11-01-2008, 21:31   

Dobra, nie jestem pewna, czy to bug, czy to feature...

W przypadku jednej recenzji wymieniłam zrzutki Zegarmistrza (z wyjątkiem głównej, która akurat była bardzo udana) na zrzutki Totema. W związku z tym postanowiłam wpisać jako źródło "Własne (wa-totem, Zegarmistrz). Okazało się, że nie mogę tego zrobić. To znaczy, wprowadzam w odpowiednie pole, zapisuję, a potem i tak zostaje tam tylko wcześniejszy wpis, czyli "Własne (Zegarmistrz)". Może pomogłoby ponowne wgranie głównej zrzutki, ale nie bardzo mi się chce z tym bawić... Chyba, że to celowe i autora zrzutek można zmienić tylko wtedy, jeśli się usunie główną zrzutkę.

Chodzi o ten rekord: http://anime.tanuki.pl/admin/anime?aid=884

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 11-01-2008, 21:55   

Zdecydowanie błąd, juz poprawiony.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 13-01-2008, 20:33   

Teukros:
1) jest na testowym,
4) jest na anime, na mandze będzie po uruchomieniu tam tytułów kanji,
5) jest

Numer Gadu-Gadu
1543661
Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 13-01-2008, 23:30   

Dzięki, Tilk.
Zauważyłem problem na belce na Mangach - na przyciskach przejście między odcieniami jest chyba zbyt krótkie, co sprawia, że z większej odległości wygląda to tak, jakby na przyciskach były poziome paski w różnych odcieniach. Co ciekawe, przycisk "SZUKAJ" wygląda normalnie - efekt ten widzę na "TANUKI.PL", "ANIME", "CZYTELNIA" i "FORUM".
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 18-01-2008, 23:49   

Baza postgresowa Tanuki ma ustawione kodowanie latin1! Skutek jest taki, że znaki spoza ASCII się dziwnie sortują w indeksie. Niestety, wygląda na to, że bez pomocy adminów serwera nie będziemy mogli sami ustawić właściwego kodowania.

Numer Gadu-Gadu
1543661
Crack Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 19-01-2008, 14:24   

Tilk, powiedz co dokładnie przekazać adminowi to prześlę mu odpowiednią informację. Preferowana wersja to opis krok po kroku, nie chcę ryzykować złego wykonania konwersji.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 19-01-2008, 19:53   

Ja widziałbym to tak:

zrzucić zawartość obecnej bazy do pliku (pg_dump tanuki > tanuki.sql)
zmienić w pliku tanuki.sql linijkę SET client_encoding = 'LATIN1'; na SET client_encoding = 'UTF8';
z admina utworzyć nową bazę, z kodowaniem UTF-8 (CREATE DATABASE tanuki2 WITH OWNER=tanuki ENCODING='UTF8';)
załadować plik do nowej bazy (psql -f tanuki.sql tanuki2)
przesunąć starą bazę (ALTER DATABASE tanuki RENAME TO tanukiold;)
wsadzić nową na jej miejsce (ALTER DATABASE tanuki2 RENAME TO tanuki;)

Przetestowane na własnym systemie.

Oczywiście, zalecam maksymalną ostrożność.

Numer Gadu-Gadu
1543661

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 19-01-2008, 20:59   

Ok, zaraz prześlę to mailem adminowi. Możliwe że kodowanie zostanie zmienione jeszcze dziś w nocy.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 20-01-2008, 10:43   

Niestety, mamy większy kłopot, niż myślałem. Do prawidłowego sortowania itd. w Postgresie oprócz kodowania bazy konieczne jest właściwe ustawienie locale - a te jest jedno wspólne na cały system bazodanowy. I jest niezmienne.

Domyślam się, że nie mając serwera dedykowanego tworzenie nowego clustra (jaki jest polski odpowiednik tego słowa?) o właściwym locale, czyli pl_PL.UTF8, nie wchodzi w grę. Więc póki co jesteśmy w punkcie wyjścia.

Numer Gadu-Gadu
1543661

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 20-01-2008, 14:17   

To co robimy? Zostawiamy już UTF-8 czy wracamy do latin1?
Kodowanie został zmienione dzisiaj o 8:50 i mamy nową bazę "tanuki2" ustawioną na UTF-8, stara "tanuki" z latin1 została jako kopia zapasowa. Przełączamy się na nową bazę czy nie?

Lady of Autumn

PostWysłany: 21-01-2008, 23:24   

Wracając do tego, co sama zdziałałam:

Ogłaszam, że skończyłam nadziewanie bazy zrzutkami. Tam, gdzie ich nie, po prostu nie miałam materiału. Co za tym idzie, w wolnej chwili warto by rozwiązać problem "czekadełka" (wystarczy napis "trwa ładowanie...") i dorzucić link od recenzji - ale to może być po Tilkowej sesji.

Jeszcze jedna rzecz, która wymagałaby może optymalizacji. Otóż guzik "następne kadry" ładuje się na samym końcu, bywa, że chwilę po zrzutkach i często wygląda, jakby go nie było. Można by wymusić, żeby się jakoś ładował z cache, nie wczytywał za każdym razem oddzielnie?

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 30-01-2008, 18:44   

Czekadełka do zrzutek nie ma, za to jest coś sprytniejszego - preloading. Przeglądarka będzie automatycznie pobierać trzy obrazki wyświetlane przy miniaturkach, przez co faktyczny czas oczekiwania po kliknięciu na obrazek powinien być bliski zeru.

Numer Gadu-Gadu
1543661
Strona 11 z 34 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 32, 33, 34  Następny
Odpowiedz do tematu