Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Do zrobienia |
Wersja do druku |
Teukros
|
Wysłany: 04-01-2008, 19:23
|
|
|
Propozycja moja i Totema - nie wyświetlać kanji kursywą, nie wygląda to najlepiej. |
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 04-01-2008, 19:50
|
|
|
Teukros, da się zrobić.
Ave, jednak zrobiłem automatyczne rozpoznawanie krzaczków. Nie było trudne. Jako tytuł kanji obecnie rozpoznawany jest tekst zawierający co najmniej jeden znak azjatycki. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 05-01-2008, 13:11
|
|
|
Nadziewanie w toku - idzie pomału, ale zabawa jest przednia. Strasznie fajnie WRESZCIE dać kadry pokazujące, dlaczego Air albo inny Appleseed dostały takie oceny za grafikę, jakie dostały.
Natomiast w ramach usprawnień użyszkodnik-friendly: "łapka" oznaczająca link powinna pokazywać się także przy najechaniu na miniaturkę. Poza tym Totem zwrócił uwagę na rzecz głupią, ale przydatną: po kliknięciu na miniaturkę załadowanie obrazka potrafi chwilę potrwać. Czy dałoby się wyświetlać cokolwiek, co by oznaczało, że ładowanie jest w toku i trzeba zaczekać? Bo w tej chwili user sobie kliknie, zobaczy, że nic nie widzi, po sekundzie kliknie następny raz... I tak dalej. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 11-01-2008, 21:31
|
|
|
Dobra, nie jestem pewna, czy to bug, czy to feature...
W przypadku jednej recenzji wymieniłam zrzutki Zegarmistrza (z wyjątkiem głównej, która akurat była bardzo udana) na zrzutki Totema. W związku z tym postanowiłam wpisać jako źródło "Własne (wa-totem, Zegarmistrz). Okazało się, że nie mogę tego zrobić. To znaczy, wprowadzam w odpowiednie pole, zapisuję, a potem i tak zostaje tam tylko wcześniejszy wpis, czyli "Własne (Zegarmistrz)". Może pomogłoby ponowne wgranie głównej zrzutki, ale nie bardzo mi się chce z tym bawić... Chyba, że to celowe i autora zrzutek można zmienić tylko wtedy, jeśli się usunie główną zrzutkę.
Chodzi o ten rekord: http://anime.tanuki.pl/admin/anime?aid=884 |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 11-01-2008, 21:55
|
|
|
Zdecydowanie błąd, juz poprawiony. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 13-01-2008, 20:33
|
|
|
Teukros:
1) jest na testowym,
4) jest na anime, na mandze będzie po uruchomieniu tam tytułów kanji,
5) jest |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 13-01-2008, 23:30
|
|
|
Dzięki, Tilk.
Zauważyłem problem na belce na Mangach - na przyciskach przejście między odcieniami jest chyba zbyt krótkie, co sprawia, że z większej odległości wygląda to tak, jakby na przyciskach były poziome paski w różnych odcieniach. Co ciekawe, przycisk "SZUKAJ" wygląda normalnie - efekt ten widzę na "TANUKI.PL", "ANIME", "CZYTELNIA" i "FORUM". |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 18-01-2008, 23:49
|
|
|
Baza postgresowa Tanuki ma ustawione kodowanie latin1! Skutek jest taki, że znaki spoza ASCII się dziwnie sortują w indeksie. Niestety, wygląda na to, że bez pomocy adminów serwera nie będziemy mogli sami ustawić właściwego kodowania. |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 19-01-2008, 14:24
|
|
|
Tilk, powiedz co dokładnie przekazać adminowi to prześlę mu odpowiednią informację. Preferowana wersja to opis krok po kroku, nie chcę ryzykować złego wykonania konwersji. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 19-01-2008, 19:53
|
|
|
Ja widziałbym to tak:
zrzucić zawartość obecnej bazy do pliku (pg_dump tanuki > tanuki.sql)
zmienić w pliku tanuki.sql linijkę SET client_encoding = 'LATIN1'; na SET client_encoding = 'UTF8';
z admina utworzyć nową bazę, z kodowaniem UTF-8 (CREATE DATABASE tanuki2 WITH OWNER=tanuki ENCODING='UTF8';)
załadować plik do nowej bazy (psql -f tanuki.sql tanuki2)
przesunąć starą bazę (ALTER DATABASE tanuki RENAME TO tanukiold;)
wsadzić nową na jej miejsce (ALTER DATABASE tanuki2 RENAME TO tanuki;)
Przetestowane na własnym systemie.
Oczywiście, zalecam maksymalną ostrożność. |
|
|
|
|
|
Crack
|
Wysłany: 19-01-2008, 20:59
|
|
|
Ok, zaraz prześlę to mailem adminowi. Możliwe że kodowanie zostanie zmienione jeszcze dziś w nocy. |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 20-01-2008, 10:43
|
|
|
Niestety, mamy większy kłopot, niż myślałem. Do prawidłowego sortowania itd. w Postgresie oprócz kodowania bazy konieczne jest właściwe ustawienie locale - a te jest jedno wspólne na cały system bazodanowy. I jest niezmienne.
Domyślam się, że nie mając serwera dedykowanego tworzenie nowego clustra (jaki jest polski odpowiednik tego słowa?) o właściwym locale, czyli pl_PL.UTF8, nie wchodzi w grę. Więc póki co jesteśmy w punkcie wyjścia. |
|
|
|
|
|
Crack
|
Wysłany: 20-01-2008, 14:17
|
|
|
To co robimy? Zostawiamy już UTF-8 czy wracamy do latin1?
Kodowanie został zmienione dzisiaj o 8:50 i mamy nową bazę "tanuki2" ustawioną na UTF-8, stara "tanuki" z latin1 została jako kopia zapasowa. Przełączamy się na nową bazę czy nie? |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 21-01-2008, 23:24
|
|
|
Wracając do tego, co sama zdziałałam:
Ogłaszam, że skończyłam nadziewanie bazy zrzutkami. Tam, gdzie ich nie, po prostu nie miałam materiału. Co za tym idzie, w wolnej chwili warto by rozwiązać problem "czekadełka" (wystarczy napis "trwa ładowanie...") i dorzucić link od recenzji - ale to może być po Tilkowej sesji.
Jeszcze jedna rzecz, która wymagałaby może optymalizacji. Otóż guzik "następne kadry" ładuje się na samym końcu, bywa, że chwilę po zrzutkach i często wygląda, jakby go nie było. Można by wymusić, żeby się jakoś ładował z cache, nie wczytywał za każdym razem oddzielnie? |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 30-01-2008, 18:44
|
|
|
Czekadełka do zrzutek nie ma, za to jest coś sprytniejszego - preloading. Przeglądarka będzie automatycznie pobierać trzy obrazki wyświetlane przy miniaturkach, przez co faktyczny czas oczekiwania po kliknięciu na obrazek powinien być bliski zeru. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|