FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 32, 33, 34  Następny
  Do zrobienia
Wersja do druku
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

Status: offline
PostWysłany: 21-11-2007, 22:58   

Zgadzam się. Wydaje mi się, że należy w całości zdjąć ten punkt:

Cytat:
Czy mogę umieścić u siebie waszą recenzję?

W zasadzie pozwalamy na
zamieszczanie fragmentów (wyjątkowo całych tekstów) recenzji,
oczywiście pod warunkiem każdorazowego podania autora i linku do
naszej strony. Natomiast w przypadku budowania strony (np. bloga, tak
- mieliśmy taki problem) wyłącznie z naszych tekstów, możemy
wyrażać sprzeciw. W przypadku wykrycia naszego tekstu opublikowanego
bez linku i nicka autora robimy się trochę nieuprzejmi. W wątpliwych
przypadkach zawsze można napisać z pytaniem o zezwolenie na
"przedruk".

Następny wyjaśnia, że się od nas nie kopiuje... Tylko to niestety prośba do Tilka, ja nie mam możliwości edytowania FAQ...

Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 23-11-2007, 14:52   

Propozycja nowego zapisu w FAQ:
Cytat:
Kopiowanie jakichkolwiek materiałów ze strony bez naszej zgody jest zabronione. Wszystkie zamieszczone na stronie teksty są własnością Autorów, a ich publikacja w jakiejkolwiek formie wymaga zgody odpowiedniego Autora.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 23-11-2007, 16:50   

Pasuje jako bicz na plagiatorów. Za.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lady of Autumn

PostWysłany: 23-11-2007, 16:55   

A nie lepiej "bez zgody Autora"? Bo właściwie MY nie musimy być pytani, jeśli napiszą do Azaga i on się zgodzi. Nie przy obecnym braku umów.

Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 23-11-2007, 17:42   

Też tak na początku myślałem, ale później zmieniłem zdanie, i trochę inaczej sformułowałem zapis. Mianowicie przypomniałem sobie, że przecież recenzje nie idą na stronę w tym kształcie, w jakim są do nas przesyłane; po drodze przechodzą redakcję i korektę. Czyli jeżeli Azag chciałby się z kimś jeszcze podzielić swoją recenzją, to oczywiście może - ale tą, którą wysłał do Avellany, a nie tą, która ukazała się na stronie. Stąd właśnie "odpowiedni" Autor, a nie po prostu "Autor". Chyba, że nie przywiązujemy do tego większej wagi, to wtedy można skreślić pierwsze zdanie. Moim zdaniem to jest istotne - to, że teksty przechodzą profesjonalną redakcję i korektę, zdecydowanie odróżnia Tanuka od innych podobnych stron.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Lady of Autumn

PostWysłany: 09-12-2007, 20:55   

Planowane zmiany w wyszukiwarce

1. Dodanie możliwości wyszukiwania po wyróżnikach - wymaga przeorganizowania obecnego systemu (check-boksy). O ile pamiętam, postulowane było ograniczenie do dwóch (trzech?) gatunków i trzech wyróżników - każde z nich miałoby wtedy pole z rozwijaną listą, z której można byłoby wybrać odpowiednią kategorię.

2. Wyszukiwanie twórców:
- dodać ignorowanie kolejności (wyniki prawidłowe przy wpisaniu imię-nazwisko i nazwisko-imię)
- problem wariantów pisowni: ponieważ mają zostać ustalone jednolite zasady, można by spróbować sprawić, żeby wyszukiwarka generowała na wszelki wypadek "wzorzec" z odpowiednim wariantem i sprawdzała, czy nie ma go w bazie. Np. przy wpisaniu "Yoko Kanno" sprawdzała także wersje z "ou".

Pytanie dodatkowe: czy taki search nie zabije bazy? Jeśli będzie przy każdym o sprawdzało "ou" w każdej kombinacji (bo poprawne jest "Youko Kanno", a nie "Youkou Kannou"), a przy każdym "e" - "ei", to czy takie wyszukiwanie nie będzie za ciężkie?

Lady of Autumn

PostWysłany: 11-12-2007, 12:47   

Ważne pytanie do Tilka i ewentualnie GoNik:

Wiem, że planujemy zmianę layoutu. Ale czy dałoby się teraz, na szybko rozszerzyć obecny layout, dodając po prawej stronie analogiczny margines, jak ten, który po lewej zajmuje pasek menu? Mamy propozycje reklam i byłoby fajnie, gdyby dało się tam je wepchnąć w postaci jakichś buttoników albo dopasowanych do szerokości paska bannerków.

Lady of Autumn

PostWysłany: 01-01-2008, 21:14   

Ustalenia ze zjazdu sylwestrowego 2007

Tym razem dyskusji redakcyjnych było niewiele, ale wrzucam za pamięci:

1. Tanuki-Anime (w przyszłości też i Manga): Kwestia wyświetlania się tytułów w kanji na liście głównej recenzji. Pomysł: tytuły w kanji są domyślnie ukryte, z boku albo u góry siedzi link "pokaż kanji". Problem: obecnie tytuły w kanji i romanizowane są w bazie oznaczane identycznie (język: japoński). Trzeba analogicznie jak przy piosenkach zrobić w panelu "japoński" i "japoński (kanji)". Obecnie tytuły w kanji są dla pierwszych 50 z listy tytułów oraz dla jednego czy dwóch nowododanych. Wstrzymuję dalszą rewizję tytułów na Tanuku do załatwienia tego, żeby nie poprawiać wszystkiego jeszcze raz.

2. Tanuki-Anime: Dodatkowe zrzutki. Obecnie jest przygotowany zarówno mechanizm wyświetlania zrzutek, jak i panel do ich wprowadzania, brakuje natomiast przycisków nawigacyjnych. Rzucony pomysł: zaimplementować możliwość dodawania większych zrzutek na T-Anime i na razie nadziewać bazę, nie udostępniając ich od strony recenzji (można będzie je oglądać, znając schemat linku) - pozwoli to dodatkowo całość przetestować przed uruchomieniem.

3. Tanuki-Anime i Manga: Wyszukiwarka. Kwestia różnorodnego zapisu - o/ou etc. Nie ruszona, raz zaczęliśmy, ale zapomnieliśmy ;)

Lady of Autumn

PostWysłany: 03-01-2008, 21:50   

Jeszcze jedno sobie przypomniałam:

4. Tanuki-Anime: wytłuścić na liście tytuły główne.

Wykryte problemy ze zrzutkologią stosowaną:

Na razie przeprowadziłam próby na dwóch recenzjach Grisznaka, gdzie mam dokładnie 5 zrzutek i "dodatkowe" kadry polegałyby na ich większych wersjach. Przy _Summer nie zmieniając niczego dodałam większe zrzutki. Przy Aoki Honoo wyrzuciłam obecne kadry (z wyjątkiem głównego) i wstawiłam większe wersje.

Efekt: nic się nie wyświetla - przy czym dla _Summer nie ma nic pod linkiem http://anime.tanuki.pl/strony/anime/950/zrzutki nie ma niczego, a dla Aoki Honoo nie wyświetlają się także kadry pod recenzją. Przypuszczam, że to jakiś mały drobiazg, który blokuje wyświetlanie...

Natomiast ważne pytanie: czy dla starych recenzji trzeba będzie wywalać dotychczasowe zrzutki, jeśli dodaję także ich większe wersje (jak w Aoki Honoo), czy można je zostawiać (tak jak w _Summer)? W sensie, czy wtedy one się będą dublować na podstronie "więcej zrzutek"?

Lady of Autumn

PostWysłany: 03-01-2008, 21:59   

...Dobra, problem Aoki Honoo rozwiązany - nie zaptaszkowałam, że mają być na głównej... Tyle, że zdaje się zrobiła się z nich sałatka wiosenna, przynajmniej pod Firefoxem: http://anime.tanuki.pl/strony/anime/995/rec/1017 (a większych ni ma na odpowiedniej podstronie)

tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 03-01-2008, 22:19   

Poprawione. Jest ryzyko, że wystąpią teraz jakieś problemy na mangach przy wgrywaniu grafiki, choć raczej nie powinny.

Avellana napisał/a:
Natomiast ważne pytanie: czy dla starych recenzji trzeba będzie wywalać dotychczasowe zrzutki, jeśli dodaję także ich większe wersje (jak w Aoki Honoo), czy można je zostawiać (tak jak w _Summer)? W sensie, czy wtedy one się będą dublować na podstronie "więcej zrzutek"?

Na stronie "więcej zrzutek" wyświetlane są tylko zrzutki, które posiadają duże wersje. Jednakże myślę, że w przypadku wymiany istniejących zrzutek na identyczne, tylko większe, można bez oporów pozbywać się starych.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 04-01-2008, 17:06   

Dodałem filtrowanie kanji.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Lady of Autumn

PostWysłany: 04-01-2008, 17:20   

O-rany-chomąta... Czy ja dobrze rozumiem, że kanji może być wstawiane jako zwykły "japoński" i baza jakimś cudem odróżnia tytuły zawierające domieszkę kanji od tych romanizowanych? Genialne!

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 04-01-2008, 17:26   

Nie, niestety nie ma tak dobrze... Choć mógłbym spróbować coś takiego zrobić, ale nie na poziomie bazy, ale panelu. Póki co tytuły kanji trzeba oznaczać. Istniejące tytuły kanji oznaczyłem ręcznie, wypisanie kilkudziesięciu identyfikatorów z bazy nie stanowiło problemu.

Numer Gadu-Gadu
1543661
Lady of Autumn

PostWysłany: 04-01-2008, 18:18   

A, już widzę... OK, też dobrze, skoro nie muszę tego od nowa przepisywać. W takim razie prośba porządkowa, żeby na liście wyboru języka przy dodawaniu tytułu "japoński (kanji)" przesunąć na drugą pozycję, między "japoński" i "angielski" :)

Strona 10 z 34 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 32, 33, 34  Następny
Odpowiedz do tematu