Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Do zrobienia |
Wersja do druku |
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 19-07-2010, 20:30
|
|
|
Bu, jak słyszałem że spisujesz tytuły moje szare komórki chyba balowały i nie chciały działać jak należy. Gdybyś pospisywała id dla każdej pozycji można by całość szybko wprowadzić. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 19-07-2010, 20:47
|
|
|
Co do Pracowników biurowych i Pracowników gastronomii to uważam, że rzeczywiście się przydadzą (skoro mangi się rozkręciły). Do Księżniczek mam raczej neutralny stosunek, ale sprzeciwu nie zgłaszam.
Poza tym przydadzą się jakieś propozycje opisów tych wyróżników.
Co przypomina mi, że mieliśmy zmienić gry (eroge) na gry (visual novel). Jeśli nikt nie ma lepszej propozycji opisu, to można pójść po linii najmniejszego oporu:
"Pierwowzorem jest gra z gatunku visual novel, do którego należą np. wszystkie symulatory randek (dating sim)." |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 20-07-2010, 22:08
|
|
|
Propozycje opisów do wyróżników:
Księżniczki/książęta – Realistyczne i baśniowe koronowane głowy, skazani na banicję następcy tronu, potężni cesarze i śliczne królewny w tarapatach…
Kucharze – Tutaj znajdziecie osoby, dla których kuchnia jest drugim domem, a jedzenie to miłość ich życia, czyli pracowników gastronomii i różnego rodzaju adeptów sztuki kuchennej.
Pracownicy biurowi – Pewni siebie szefowie potężnych korporacji i ich urocze sekretarki, ale także prawnicy czy szarzy urzędnicy, których życie nie rozpieszcza. |
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
|
Wysłany: 15-08-2010, 18:47
|
|
|
Przepraszam za post pod postem, ale tak, pragnę być zauważona.
Ponieważ urlop redakcyjny dobiega końca, dobrze by było gdyby redakcja zapoznała się z tą dyskusją - http://forum.tanuki.pl/tematy29/2780,75.htm i wypracowała jakieś wspólne stanowisko (lub niewspólne). Padły konkretne propozycje, wypadałoby się do nich odnieść. |
|
|
tilk
|
Wysłany: 19-08-2010, 13:41
|
|
|
Odnośnie tych konkretnych propozycji, które udało mi się wykopać z tej całej dość obfitej w słowa dyskusji:
Łatwo dostępne dla użytkowników opisy wyróżników - tak, i w zasadzie nie wiem, czemu jeszcze tego nie zrobiliśmy :D
Zmiany w wyróżnikach. Rozszerzenie złodziei do przestępców - w zasadzie tak, dzieci i zwierzęta - również, choć (jak zwykle) należy zachować wstrzemięźliwość w przydzielaniu. Roboty - chyba nie ma sensu, roboty nie będące androidami ani mechami to raczej rzadkość.
Zmiany w systemie wyróżników. Moim zdaniem nie ma wielkiego sensu - pracy będzie przy tym mnóstwo, a naprawdę niewielu użytkowników rzeczywiście na tym skorzysta. Wystarczy zerknąć na AniDB - występuje tam duża liczba hierarchicznie pogrupowanych kategorii (w tym takich, jak "Sudden Girlfriend Appearance" czy "Violent Retribution for Accidental Infringement" - które chyba i u nas byłyby lubiane :P), w dodatku tytuły mogą "bardziej" lub "mniej" należeć do kategorii. Moim zdaniem dużej praktycznej wartości w tym nie ma.
Tagi. Przy obecnej liczbie użytkowników warto zacząć o nich myśleć, ale chyba dopiero po zamknięciu kwestii komunikacji (jawnej i prywatnej) między użytkownikami.
Odnośnie komunikacji, na testowym leży już (wydaje mi się, że gotowy) system komentarzy pod profilami. Dobrze by było, żeby rzucić na niego okiem - a przy okazji sprawdzić, czy nie zepsuły się komentarze pod recenzjami. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 19-08-2010, 20:25
|
|
|
Kontynuując tradycję multipostingu w tematach redakcyjnych - wrzuciłem minimalną wersję PMek na testowy:
http://tanuki.tilk.eu/wiadomosci
Znane braki i niedociągnięcia:
* Wpisany z palca nick odbiorcy bez potwierdzenia na liście zostanie oznaczony jako błędny, TODO - odroczenie sprawdzania odbiorcy (OK)
* Brak powiadamiania o nowych PMkach, TODO - licznik na górnej belce, przy powiadomieniach (OK)
* Brak informacji o przeczytaniu PMki (OK)
* Brak stronicowania listy konwersacji (OK)
* Brak możliwości przejścia do wysyłania użytkownikowi PMki bezpośrednio z profilu (OK)
* Różne niedociągnięcia natury estetycznej, w tym nie ostylowana tabela konwersacji
* Usuwanie (OK)
Pomijając powyższe, PMki powinny działać jak należy, proszę testować. |
Ostatnio zmieniony przez tilk dnia 24-08-2010, 17:44, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
|
Wysłany: 20-08-2010, 14:31
|
|
|
Czy ktoś ma jeszcze coś do dodania w kwestii wyróżników? Bo przydałoby się napisać coś konkretnego w temacie, a chyba lepiej żeby było to jasne stanowisko całej redakcji, powinno to oszczędzić jałowej dyskusji (a przynajmniej ograniczyć ją do minimum).
PS Przy okazji PM-ek, możliwe (bardzo), że jestem ślepa albo czegoś nie doczytałam, ale brakuje mi, a przynajmniej nie widzę możliwości kasowania wiadomości. |
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 21-08-2010, 22:15
|
|
|
Ja właściwie już wszystko powiedziałem na ircu, i zostało to uwzględnione w poście Tilka. W tej chwili do dodania nic nie mam, może poza zauważeniem, że przy naszych obecnych możliwościach roboczych wprowadzania nowego systemu wyróżników (a do tego poważniejsze zmiany w obecnym by się sprowadzały) jakoś nie widzę. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
fm
Okularnik
|
Wysłany: 21-08-2010, 22:21
|
|
|
W zasadzie powtórzę sporą część tego, co pisał tilk, tylko ze względu na lenistwo w krótszej formie:
- łatwy dostęp do gatunków i wyróżnik - swego czasu tę rolę spełniał link do początku tematu o gatunkach we Współpracy, ale skoro posty Ave nie były aktualizowane, można to zebrać w jakimś innym widocznym miejscu.
- złodzieje na przestępcy - ok, dzieci, zwierzęta - ostatecznie mogą być, ale powinny być stosowane z umiarem
- grubsze zmiany w systemie wyróżników? Wolałbym jednak bardziej iść w stronę tagów. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 21-08-2010, 22:36
|
|
|
Żeby nie mnożyć bytów i postów z gatunku "tak, zgadzam się":
fm napisał/a: | można to zebrać w jakimś innym widocznym miejscu. |
Proponuję osobną podstronę. Od tego mamy cztery strony serwisu, żeby nie musieć tego typu informacji umieszczać na forum - tym bardziej, że jak wiadomo nie wszyscy wiedzą o jego istnieniu. Tilk wspominał też o tooltipach w widoku recenzji.
Przy okazji - łypnięcie na wygląd komciów i pmek nastąpi kiedy obie części craników znajdą się we właściwym dla łypania kawałku przestrzeni. |
|
|
Velg
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 22-08-2010, 17:13
|
|
|
Cóż, ja stworzę byt typu "tak, zgadzam się".
GoNik napisał/a: | Tilk wspominał też o tooltipach w widoku recenzji. |
O, jak dla mnie to byłoby najbardziej naturalne.
PS. Wyróżnik "zwierzęta" ma w zamierzeniu być stosowany tylko do serii, w którymi zwierzęta są głównymi bohaterami / przeważają liczebnie, czy np. seria ze zwierzęcą maskotką magical girl się kwalifikuje? Bo w drugim przypadku miałbym trudności z weryfikacją. |
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 22-08-2010, 17:21
|
|
|
Wydaje mi się, że, w kwestii wyróżników, najlepiej będzie dać opisy w tooltipach i jakieś zbiorcze miejsce z opisami wyróżników na portalu, bo na forum nie każdy zagląda. Co do zmiany złodziei na przestępców itd. to nie widzę przeszkód. Byłbym za to ostrożny przy dodawaniu nowych wyróżników, ale jeśli będzie odpowiednia ilość tytułów, żeby wyróżnik miał sens, a jednocześnie nie będzie dodawany do większości anime/mang (dzieci i zwierzęta są dość powszechne, więc wyróżnik powinien pojawiać się raczej tylko wtedy gdy mają one jakieś większe znaczenie dla tytułu; poza tym dochodzi też kwestia definicji - gadający pluszowy misiek to też zwierzak?), to OK. Jeśli zaś chodzi o głębsze zmiany, to nie bardzo widzę sens, skoro mamy w planach wprowadzić tagi. Poza tym może to tylko moje wrażenie, ale wydaje mi się, że w obecnej formie wyróżniki działają całkiem nieźle.
Wracając natomiast do sprawy komentarzy do profilu i PMek - w komentarzach bugów nie stwierdziłem (poza powiadomieniowym, ale to już kwestia przebudowania powiadomień, jeśli dobrze zrozumiałem to co mówił Tilk), myślę, że byłoby dobrze gdyby w miarę szybko się pojawiły. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
|
Wysłany: 22-08-2010, 18:28
|
|
|
Mam pomysł jak mogłyby "wyglądać" te wyróżniki... I tak, też jestem zdania, że należy być z nimi bardzo ostrożnym. Nie wydaje mi się, żeby podpinanie pod zwierzęta wszystkich magicznych maskotkek, było dobrym pomysłem. W każdym razie postaram się jeszcze dzisiaj wrzucić propozycję opisów. |
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
|
Wysłany: 22-08-2010, 20:17
|
|
|
Okej, co by zostało zauważone:
1. Tycnięci Serika, Crack i Enevi zgadzają się z ogólnymi ustaleniami, i nie mają nic do dodania.
2. Propozycje opisów wyróżników:
Przestępcy – Złodzieje, mordercy, porywacze, psychopaci, a także zorganizowane grupy przestępcze. Owszem, najczęściej zasługują na stryczek, ale bywają chwile kiedy mamy ochotę ich wyściskać (cóż, Robin Hood też teoretycznie nie stał po właściwej stronie barykady).
Zwierzęta – Właściwie wszystkie okazy fauny, także tej fantastycznej, ale pod warunkiem, że są jednymi z głównych bohaterów lub pełnią w serii ważną rolę. Do tej grupy nie zaliczamy pokemonów* czy maskotek uroczych czarodziejek.
Dzieci – Tutaj znajdziecie motyw opieki nad małym dzieckiem czy przedszkolne perypetie i fantastyczne przygody słodkich maluchów. Młodzież szkolna jest już zbyt dorosła by zwracać się do niej „dziecko”, dlatego w tym przypadku nie uwzględniamy jej.
*Nie wiem czy włączyć do tej grupy pokemony i stworki pokemonopodobne czy nie...
Kilka osób z redakcji nadal się nie wypowiedziało :P Tak, czujcie się obłypani. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|