FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13  Następny
  Funkcjonalność związana z kontami
Wersja do druku
tilk Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 06-11-2009, 16:17   

Fm, rozdział gatunków od wyróżników chyba faktycznie może mieć trochę sensu. Jeśli chodzi o goliznę, na próbę puściłem wszystkie wyróżniki, za wyjątkiem Pierwowzoru, Miejsca i Czasu.
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 06-11-2009, 17:33   

Teraz lepiej i ciekawiej, i zniknęli mi ci przeklęci uczniowie/studenci. Co sądzicie o tym, aby usunąć jeszcze "elementy chrześcijańskie"? To typowy wyróżnik pomocniczy, który nic nie mówi o gustach ("lubię anime z elementami chrześcijańskimi"?).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 06-11-2009, 18:14   

Elementy chyba rzeczywiście można wyrzucić, a przejrzenie ocen dla kilku osób z redakcji wykazało, że po pierwsze, widać wyraźne zróżnicowanie, a po drugie - całkiem nieźle pasuje do tego, co wiemy o ich gustach. Patrzcie, jak ładnie wyszło

u Totema: http://anime.tanuki.pl/strony/uzytkownik/wa-totem/oceny
u Zega: http://anime.tanuki.pl/strony/uzytkownik/zegarmistrz/oceny
u Seriki: http://anime.tanuki.pl/strony/uzytkownik/serika/oceny

O ile nie zostaną wykryte w tym jakieś straszne bugi, to moim zdaniem jest to, o co by chodziło. Tylko dajcie znać przy implementacji, bo zamierzam teraz przy każdym nowym bajerze do kont wypuszczać adekwatnego newsika - drobiazgi, a będzie widać, że coś się dzieje.

Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 06-11-2009, 19:32   

W moim przypadku też większych errorów (poza księża/zakonnice i elementy chrześcijańskie) nie było. Ten drugi zresztą usunąłbym z wyświetlania - zgadzam się tu z teukrosem.
Odnośnie księża/zakonnice - patrząc na listę anime z tym wyróżnikiem widzę tu spore niekonsekwencje w przydzielaniu, ale to osobna sprawa.

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lady of Autumn

PostWysłany: 06-11-2009, 23:39   

Projekt newsa dla Tilka:

Cytat:
Witamy ponownie!

Czy kiedykolwiek chcieliście zarzucić komuś, że podobają mu się tylko komedie ecchi/dramaty wojenne (niepotrzebne skreślić), ale brakowało Wam argumentów? Czy nie jesteście ciekawi, co Wasza lista ocen mówi o Was?

Jako pierwszą z dodatkowych opcji na nowych kontach uruchamiamy bajer może nie niezbędny, ale sympatyczny. Od teraz obok swojej listy anime oraz mang znajdziecie preferencjomierz, który na podstawie wysokości i ilości ocen w każdej kategorii stworzy automatycznie listę Waszych ulubionych gatunków i wyróżników. Sposób wyliczenia tychże preferencji jest złożony - chodziło nam o to, żeby wyróżniki "popularne" (przydzielane do wielu serii) nie przyćmiły całkowicie rzadszych, a wyżej ocenianych. Z testów na redakcji i okolicach wynika, że powinno to działać właściwie, pod warunkiem, że dana osoba ma w miarę pełną listę oglądanych i czytanych tytułów - im bardziej kompletna lista, tym większa zgodność z faktycznymi gustami.

Oto przykładowa lista: http://anime.tanuki.pl/strony/uzytkownik/fm/oceny - zachęcamy do zakładania i uzupełniania własnych!

Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 07-11-2009, 10:07   

Proponowałbym nazwać to Preferencjometr. Łatwiej wypowiedzieć.

Numer Gadu-Gadu
1271088
tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 07-11-2009, 11:51   

Poprawiłem preferencjomierz tak, że liczy osobne statystyki dla Mang - bo mają zupełnie inny rozkład wyróżników w bazie. Teraz lista u Teukrosa ma chyba więcej sensu.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Lady of Autumn

PostWysłany: 09-11-2009, 20:28   

W sprawach okołokontowych: mam luźny pomysł. Czy myślicie, że byłoby wykonalne zrobienie czegoś takiego, żeby użyszkodnicy zarejestrowani mogli mieć pod komentarzami "stopkę", tak jak na forum? Trzeba by tam ustawić ostre restrykcje w temacie grafiki, ale razem z awatarkami pomogłoby to wyróżnić osoby zarejestrowane, a jeśli zrobimy "liczniki" - to byłoby dobre miejsce, żeby je rozpropagować wśród użytkowników.

Crack Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 09-11-2009, 21:16   

Może, ale rzeczywiście będzie trzeba ustawić jakieś ograniczenia.

Poza tym, pod komentarzem też powinna być jakaś informacja o tym, że są jakieś zwinięte odpowiedzi (chociażby jakaś klikalna belka wysokości kilku pikseli) - obecnie łatwo je przeoczyć.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 09-11-2009, 22:36   

Podpisuję się oburącz pod postulatem Cracka. A oprócz tego, jak już proponowałem na ircu, zapytam czy nie możnaby:

a) ustawić opcji domyślnego filtrowania komentarzy w profilu, tak, żebym wchodząc w komentarze do anime/mangi/fika/artykułu XYZ widział np. tylko komentarze do anime/mangi/fika/artykułu, a resztę dopiero jak kliknę odpowiednie przyciski już przy samych komciach;

b) wprowadzić możliwości rozwijania wszystkich komentarzy jednym kliknięciem (chyba, że to jakiś ficzer)?

Ostatnio zmieniony przez Morg dnia 10-11-2009, 15:19, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
8137449
Velg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 09-11-2009, 22:45   

Popieram powyższe.

A przy okazji - czy wprowadzenie systemu kont nie byłoby dobrą okazją, żeby oczyścić Tanuka np. z takich kont? (well, ja nie znam całej historii Tanuka, ale to konto wygląda mi na całkowicie niepotrzebny relikt przeszłości)

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 10-11-2009, 15:14   

Tak, bardzo dobry pomysł.

Moja propozycja: dodajmy możliwość dodania krótkiego opisu serii pod Ogryzkami, choćby tylko doświadczonym ogryzaczom albo członkom redakcji. Niech to nawet będzie z góry ograniczone do powiedzmy 1000 znaków... Ja sam mógłbym wiele powiedzieć o seriach, które dodałem, opierając się tylko na źródłach zewnętrznych. Dodatkowo taka notka powinna się lepiej pozycjonować w Google, nie mówiąc o tym, że będzie ciekawsza dla użytkowników.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 10-11-2009, 15:36   

Na pierwszy rzut oka rzecz problematyczna do weryfikacji, ale gdyby tak jak mówisz jakoś ograniczyć grupę uprawnionych do takiego dodawania (i na przykład dodać tej grupie w istniejących już ogryzkach link w stylu "zaproponuj opis" w miejscu gdzie jest "ten tytuł nie posiada recenzji", żeby dodatkowo otworzyć furtkę do uzupełniania danych) to brzmi sensownie - takie krótkie opisy jak choćby na MALu byłyby bardzo przydatne (piszę to z punktu widzenia użyszkodnika).

Ode mnie natomiast takie pytanie - czy dałoby się dodać na górze strony z komentarzami przycisk "rozwiń wszystkie", który po prostu pokazywałby wszystkie komentarze jakie zostały napisane do tej serii (czy tam recenzji czy jakie komentarze są zaznaczone przez użytkownika)? Bo obecnie (jeżeli nie jestem ślepy i czegoś takiego nie przeoczyłem) trzeba chyba klikać przy każdej "dyskusji" w plusik żeby w końcu rozwinąć wszystko, a to utrudnia na przykład szukanie czegoś przy pomocy ctrl+f i jest szczerze mówiąc dla mnie odrobinę uciążliwe. Nie mówię, że to jakiś wieli problem, ale taki rozwijacz wszystkich komentarzy byłby dla mnie bardzo miłym dodatkiem.

Oprócz tego w helpie do dodawania ogryzków w pierwszej linijce czytamy "Panel dodawania tytułów", co brzmi jakby zostało z czasu kiedy na przycisku było "dodaj tytuł". Wątpię, żeby ktokolwiek mógł mieć z tym problem, ale pro forma można by zamienić na "Panel dodawania ogryzków".

Lady of Autumn

PostWysłany: 10-11-2009, 15:45   

Zegarmistrz napisał/a:
dodajmy możliwość dodania krótkiego opisu serii pod Ogryzkami

Ja to proponowałam, ale nie jestem pewna - albo nie przeszło, albo zostało przeoczone. W każdym razie tak - to byłoby oddzielne pole, które znikałoby, kiedy zostanie wstawiona recenzja.

Jeśli natomiast chodzi o link "zaproponuj opis", to jestem jak najbardziej za - to samo dotyczy proponowania np. wyróżników i tak dalej do ogryzków. Tyle tylko, że zanim to wystartuje, musi zaistnieć jakiś system komunikacji "wewnętrznej" i formularzy zgłaszania rzeczy różnych. Dlatego w tym momencie się z tym nie przypominam, bo taki system generalnie stanowi część planów rozwojowych.

Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 12-11-2009, 11:21   

Do preferencjometru powróciły "elementy chrześcijańskie", trzeba je wyrzucić. Wygląda to nawet zabawnie - http://anime.tanuki.pl/strony/uzytkownik/teukros/oceny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Strona 8 z 13 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13  Następny
Odpowiedz do tematu